Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 16

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Iuliu Maniu
Marele patriot roman Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc Roman, partid care a castigat de fapt alegerile in 1947, dar care au fost falsificate de comunisti, lanseaza un apel catre intreaga tara imediat dupa alegari, aratand exact ce ii asteapta pe romani in regimul comunist. lPreviziunile sale au fost absolut exacte, demonstrate de dezastrul celor 45 de ani de regim comunist.
Se continua publicarea hartii Romaniei, la care este atasata si Basarabia cu lagarele si temnitele comuniste.
Iuliu Maniu Se publica o esentiala biografie a celui care a fost una din marile figuri ale istoriei noastre moderne, ucis de counisti in temnitele de la Sighetu Marmatiei.
Constatand ca romanii cei vii sunt in imposibilitate azi sa deschida un proces real al comunismului, revista noastra si-a propus in aceasta rubrica o serie de fotografii ale celor ucisi de comunsti. In acest numar redam fotografia unei troite inaltata dupa revolutia din decembrie 1989, la cimitirul saracilor de la Sighetul Marmatiei, unde nu se cunoaste nici un mormant individual, ci o groapa comuna a victimelor.
George Cioranescu
Autorul, o mare personalitate a culturii romanesti, renumit in lumea intreaga pentru preocuparile sale polivalente (istoric, poet, prozator etc.), vorbeste in acest eseu despre procesul de rusificare la care a fost supusa Basarabia, teritoriu rapit Romaniei de 11 ori de catre imperiul taristo-sovietic. Ultima rapire, in urma pactului Ribentropp - Molotov din 1939.
George Mazilu
Fost detinut politic intr-un lagar din Delta Dunarii, autorul ne infatiseaza o evadare, lucru rar intamplat in regimul comunist.
Remus Radina
Autorul a facut ani grei de inchisoare in regimul comunist pe simplul motiv ca a vrut sa plece din Romania comunista. El a avut in inchisori un comportament exemplar. In acest fragment se relateaza unul din avatarurile indurate acolo.
Cornel Pana
Autorul, el insusi fost detinut politic, povesteste cum tatal sau, fost ministru al agriculturii in timpul razboiului, a adus in Romania planta soia, importata din Germania. Pentru acest motiv el a fost condamnat la 8 ani inchisoare si ucis in temnita de la Gherla. Avea 70 de ani.
Marin Nitescu
Textul a fost scris in regimul comunist, dar publicarea a fost interzisa. Autorul, un eseist politic de inalta clasa, este astazi mort si nu a avutbucuria sa-si vada textul tiparit. Desper acest eseu putem spune ca se afla la inaltimea unor eseuri similare ale unor personalitati ca Bukovsk , Soljenitin etc.
Alexandru Soltoianu
Autorul scoate la lumina un document din care reiese clar ca securitatea romana actiona la ordinele KGB-ului
Vladimir Bukovski
Marea personalitate a autorului nu mai trebuie demonstrata, el s-a dovedit un analist extrem de lucid al sistemului comunist in care vede raul absolut. Aceasta este si parerea noastra. Articolul de fata este desprins din ultima sa carte "Procesul de la Moscova".
La aceasta rubrica constanta in revista noastra, se mentioneaza toate activitatile Fundatiei Memoria de la apritia ultimului numar al revistei (nr. 15), pana la numarul de fata. De data aceasta este tiparit, in plus, si un chestionar adresat tuturor celor ce au cunoscut bine gulagul romanesc (fosti detinuti politici, rude, prieteni etc.), solicitand informatii despre toate cele cunoscute in mod nemijlocit. Chestionarul este necesar arhivei Fundatiei Culturale Memoria.
In aceasta rubrica sunt spicuiri din diverse scrisori primite la redactia noastra din diverse parti ale lumii, cu aprecieri la adresa revistei. In acest numar un loc aparte il ocupa selectarile din scrisorile primite de la Biblioteca de la Ierusalim.
Izmail Kadare
Cunoscutul romancier albanez, el insusi un adversar al comunismului, a scris romanul cu titlul de mai sus, din care noi am selectat un fragment.
Insotit de un foto-montaj privind asasinarea tarului, sunt redate succint, cronologic, diversele etape pe care le-a parcurs familia imperiala rusa, din momentul arestarii tarului si pana la asasinarea intregii familii.
In acasta rubrica se vor mentiona pe cat posibil toate titlurile de carti aparute in tara si in strainatate privind regimul comunist. In numarul de fata este citata cartea cercetatorului Civerone Ionitoiu care nominalizeaza o parte din cei care au trecut prin inchisori.
Perspective de analiza a comunismului Articolul prezinta introducerea la cartea "Istoria poporului roman in regimul comunist -1944 - 1989 in curs de elaborare. Proiectul acestei carti a fost premiat cadrul unui concurs initiat de Fundatia Culturala Memoria in 1995, concurs castigat de un grup de 8 tineri istorici care nu au depasit varsta de 30 de ani. Introducerea este scrisa de unul dintre ei, si anume de Petre Guran.
Printul Vladimir I. Ghica
Autorul o personalitate de frunte a culturii romanesti si in acelasi timp unul dintre conducatorii bisericii romano - catolice din Romania, a fost inchis de comunisti la venerabila varsta de 80 de ani si ucis in temnita de la Jilava. Noi publicam selectiuni di nopera sa scisa, care nu are totusi o mare extindere. De asemeni, tot in acest articol publicam marturia unui om care l-a cunoscut in inchisoare si care atesta inalta sa tinuta morala.
Se continua "catalogul" celor exterminati in temnitele comuniste, cu literele O si P.
In aceasta rubrica permanenta a revistei se includ mereu scrisori de la diverse persoane care-si cauta rudele si prietenii disparuti intr-un fel sau in altul in gulagul comunist, cum devenise practic intreaga Romanie
 


< Pagina precedentă