Prima pagină
  Semnale
    Comemorare - 15 ani de la Revolutia din Decembrie 1989


Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

					

COMEMORARE - 15 ANI DE LA REVOLUTIA DIN DECEMBRIE 1989


"Ziarul de Bacau"

Revolutie cu iz de Sarbatori de iarna - Florin Craciun , 22.12.2004
"Ca de fiecare data in ultimii 15 ani, dincolo de pragul fiecarui decembrie se afla, pentru români, inainte de Craciun, comemorarea Revolutiei. Si fiecare o face asa cum simte, asa cum crede sau asa cum este obligat de conjuctura unei functii sau al unui statut socio- profesional. [..]"

Revolutia bacauana - o libertate cu aripile frinte, 22.12.2004 "Un strigat urias de bucurie, un vint de libertate a cuprins si Bacaul la 22 decembrie 1989. Aflat departe de inima si dramatismul Timisoarei si al Bucurestiului, Bacaul si-a stins repede entuziasmul, situindu-se departe de cultul maretiei si valorificind in genunchi sentimentul grandorii acestui insemnat eveniment istoric.[..]"

"Asta n-a fost revolutie, a fost o rusine!"- Eduard Adam, 22.12.2004 " Spune Doina Hasan, mama lui Marius Hasan, un soldat bacauan ucis cu 19 gloante pe Aeroportul Otopeni, pe 22 decembrie 1989. [..]"

Revolutia la Bacau - Ovidiu Pauliuc, 22.12.2004 " Bacau, 22 decembrie 1989, orele 10.00. E destul de cald pentru o vreme de decembrie, aproape 9 grade. La sediul Comitetului Judetean P.C.R. e liniste, dar o liniste apasatoare. Bacauanii trec grabiti prin centrul orasului.[..]"

"Decembrie 1989", un remember cu un singur elev - Constantin Gherasim, 22.12.2004 "Am inteles ca revolutia a plecat din Timisoara si ca poporul a fost instrumentul principal, insa scinteia a venit din alta parte", a fost concluzia lui Andrei B., elev la Colegiul National "Vasile Alecsandri" din Bacau, singurul reprezentant al adolescentilor interesat de colocviul "Decembrie 1989 - Remember".[..]"

Oficialii Bacaului au depus coroane pentru eroii Revolutiei - Mircea Merticariu, 23.12.2004 " Citiva studenti, membri ai ASCOR, au reusit sa creeze imaginea unei apropieri sufletesti de tinerii care si-au sacrificat viata in urma cu 15 ani.[..]"

"A murit pentru libertatea cuvintului si a credintei" - Nicoleta Bichescu, 22.12.2004 " In casa e aproape intuneric, desi e dimineata. Doua luminari ard in tihna, rupind din cind in cind tacerea, cu sfiriitul de ceara care se prelinge. Sint singura lumina din casa si din sufletele sotilor Nechita. Spun, acum resemnati, parintii eroului martir Gheorghe Nechita. [..]"

"Crisana"

Revolutionarii timisoreni au facut ce a spus popa, nu ce a facut el – Ovidiu Pop, 16-12- 04 "Este cunoscut faptul ca Revolutia din 1989 a inceput in fata casei parohiale a pastorului Laszlo Tokes. S-a scris insa foarte putin despre ceea ce s-a intâmplat in zilele de dinainte de 17 decembrie. Unul dintre martorii acelor evenimente si unul dintre oamenii care l-au cunoscut foarte bine pe Laszlo Tokes a fost Gazda Arpad, o perioada, corespondent la Timisoara al unui ziar oradean de limba maghiara. Din relatarile acestuia, reiese ca Lazlo Tokes nu a avut nici o legatura cu adevarata Revolutie.[..]"

Un comando urma sa lichideze conducatorii revolutiei din Timisoara - Ovidiu Pop, 17-12-04 de " Conducatorii revolutiei din Timisoara, la fel ca o mare parte dintre participanti, spun ca revolutia au facut-o timisorenii. Din informatiile militarilor din comando, precum si din cele obtinute de agentii fostei Securitati, a reiesit ca toti coordonatorii revoltei din Timisoara au venit pe filiera iugoslava. Iata cum s-au desfasurat evenimentele din Timisoara, din punctul de vedere al Securitatii. [..]"

O femeie nevinovata ucisa cu 130 de gloante - Ovidiu Pop, 18-12-04 "In timpul revolutiei din decembrie 1989, in judetul Bihor nu au avut loc lupte de strada, nu au aparut teroristii si deci nu s-au inregistrat nici victime. Cu o singura exceptie. O femeie a fost ucisa in apropiere de aeroport cu 130 de gloante.[..]"

Te uita cum plânge Decembre... - Ovidiu Pop, 20-12-04 "Pentru ca la Oradea era liniste in perioada revolutiei, o parte a celor aflati in slujba Armatei, Securitatii sau Militiei au fost trimisi in ajutorul colegilor din Arad, Timisoara sau Cluj-Napoca, unde evenimentele scapase de sub control. Printre acestia s-au aflat câtiva agenti ai Securitatii care au actionat la Timisoara, Arad, dar si pe drumul dintre Arad si Timisoara, in punctele in care strainii faceau bisnita. Impotriva revolutionarilor a fost trimis si actualul sef de Stat Major al Armatei, generalul Eugen Badalan. Acesta era maior in decembrie 1989, fiind sef de Stat Major si loctiitor al comandantului Diviziei Mecanizate din Oradea. [..]"

Revolutia de catifea de la Oradea - Ovidiu Pop, 21-12-04 " In timp ce in celelalte orase mari ale tarii s-au inregistrat morti si raniti, Oradea a scapat de ororile luptelor de strada. Singura victima inregistrata a fost o femeie ucisa din greseala de câtiva soldati in fata aeroportului. In rest, in municipiul de pe Crisul Repede a fost liniste, cu toate ca au existat nenumarate informatii ca urbea urma sa fie atacata. Dar Bihorul are eroii sai. Opt bihoreni si-au dat viata in alte orase din tara, din dorinta de a trai mai bine.[..]"

"Bihoreanul"

13 Nu sint victoria! - Dan Simai, 20-12-04 "[..]Intre Craciun si Revelion, dintre fetitele nascute la maternitatea oradeana cel putin patru au fost botezate Victoria. De bucurie. In prima luna din 1990, peste 40 de copii au fost botezati Victor sau Victoria. Apoi numele a inceput sa se rareasca, intrând intr-un con de umbra.[..]"

"Clujeanul"

Epoca de aur – 21-12-04 " [..]Dupa 15 ani de la revolutie, CLUJEANUL a realizat o radiografie a perioadei de final a "Epocii de Aur", o "aducere aminte" pentru cei care au uitat prea usor si o lectie de viata pentru cei nascuti dupa 1989. [..]"

"Cuvintul Liber" – Tirgu Mures

15 1989 _ DECEMBRIE _ 2004 - Colonel (r) inginer IOAN JUDEA, 21-12-04 " Evenimentele din decembrie 1989 au transformat luna biruintelor si implinirilor de peste an ale romanilor in luna confruntarilor, incertitudinilor si crimelor. Actiuni dureroase care se amplifica an de an si ca urmare a faptului ca adevarul de acum 15 ani se ingroapa tot mai adanc prin prezentarea publicului a numeroaselor variante, care de care mai sofisticate, profesional realizate, cu bani buni din vistieria statului si sub supravegherea permanenta a marelui regizor si conducator al Romaniei ION ILIESCU[..]"

"Editie speciala de Oltenia"

Frati cu revolutia, 19-12-2004 " La 15 ani de la evenimentele din Decembrie 1989, cei care s-au aflat in vâltoarea acelor vremuri inca isi cauta linistea. Unii dintre ei considera ca au ramas datori cu demontarea unor zvonuri care le-au facut o mare nedreptate in acele momente si, mai ales, dupa. Timisorenii, bunaoara, au nutrit, dupa 1989, o antipatie accentuata fata de olteni, pentru ca mii de oameni fusesera trimisi pe post de "ciomagari" sa inabuse revolta impotriva regimului comunist. Ca nu a fost chiar asa ne-au povestit câtiva dintre oltenii care au fraternizat cu revolutionarii si care au umplut trenurile-fantoma ce au plecat, in noaptea de 20 spre 21 decembrie 1989, spre Timisoara[..]"

CRAIOVA, ORAS AL REVOLUTIEI, de Toma Velici, Dinica Ciobotea "Au trecut 15 ani de la Revolutia Româna din Decembrie 1989. În acest timp s-a vorbit mult, si s-a scris la fel de mult despre aceasta memorabila fapta nationala. Despre Craiova acelor decembriste zile revolutionare însa aproape nimic.[]"

DECEMBRIE 1989 - "CRAIOVA E CU TARA!", de Toma Velici, Dinica Ciobotea Aparut in ziua de Marti 21 Decembrie 2004 "Ziua de 22 decembrie 1989 a marcat începutul unei noi istorii. Revolutia, pornita la Timisoara, multiplicata prin marea revarsare populara din Bucuresti, Sibiu, Cluj-Napoca, Arad, Brasov si Craiova, devenea marea fapta nationala prin care românii îsi sincronizau istoria cu nobilele idealuri ale democratiei si creatiei libere[]"

LOR LE DATORAM LIBERTATEA, de TOMA VELICI, DINCA CIOBOTEA Aparut in ziua de Miercuri 22 Decembrie 2004 "Chiar din ziua de 22 decembrie, Craiova avea sa se înscrie cu jertfe de sânge în miscarea revolutionara din Decembrie 1989. S-au lansat zvonuri cu trupe de teroristi care ataca în centru si în cartierele orasului. Au început împuscaturile. În zona UM de pe strada Caracal, a început o adevarata canonada cu asa-numitii teroristi, din care pâna la urma nu a fost identificat nici unul.[]"

GARCEA LA REVOLUTIE, de Nicusor FOTA Aparut in ziua de Miercuri 22 Decembrie 2004 "[] Putini s-ar fi asteptat sa gaseasca, în toiul confruntarilor crâncene de atunci, figura stârnitoare de zâmbete a lui Mugur Mihaescu, membrul grupului umoristic Vacanta Mare. Cel cunoscut azi si sub numele de Garcea a fost însa printre primii care au pasit în sediul comitetului judetean de partid si implicit în libertate, în ziua de 22 decembrie 1989."

Radu Berceanu a sarit gardul spre libertate, 19-12-2004 Aparut in ziua de Miercuri 22 Decembrie 2004 "Actual senator al Aliantei DA, Radu Berceanu (foto) si-a inaugurat cariera politica fara sa stie ca face acest lucru, si anume pe 22 decembrie 1989, în timp ce încerca sa desfaca un grilaj de la usa comitetului judetean de partid, actualul sediu al Prefecturii Dolj.[]"

Marturie despre evenimentele din 17 – 25 decembrie 1989, de Col. (R) ing. Nica Gavril Aparut in ziua de Miercuri 22 Decembrie 2004 "O serie de imagini-document pastrate din perioada de dupa Decembrie `89 arata faptul ca regimentul de rachete anti-aeriene din Craiova a fost puternic implicat în derularea evenimentelor[]"

"Focus Vest"

Despre revolutie - Lia Lucia Epure "[..] Revolutia pe care au furat-o este acum, din nou, murdarita de mainile lor. Bolsevici, KGB-isti, securisti, derbedei ieftini, ei sunt acum in libertate, ranjind cinic la naivitatea noastra. Din pacate, suntem tot mai putin „ nervosi", si tot mai apatici. De aceea, ieri si azi, si in acest decembrie, am fost mai putin entuziasti, fata de ceilalti ani."

Gazeta de Sud- editie de Olt

22 decembrie 1989 - 22 decembrie 2004. Sa nu-i uitam niciodata pe cei care au murit acum 15 ani pentru fiecare dintre noi - Dan BALASESCU, 22-12-2004 " [..]Citeva generatii s-au ratat in hidosenia comunista. Citeva generatii s-au ratat deja in asa-zisa tranzitie post-decembrista. Ar fi bine ca azi fiecare in intimitatea lui sa verse o lacrima pentru cei care au murit acum 15 ani. "

Revolutia furata - Florin CIOCAN, 22-12-2004 " [..]Adevarul e ca ne-am cam saturat: de integrari ipotetice, de presedinti cu dureri in cot(roceni), de afaceristi pe care nu i-ar mai incapea tot cartonul din lume. E timpul ca România sa recunoasca batjocura si siluirea la care a fost supusa un deceniu si jumatate de cei care au furat revolutia si au transferat-o in conturile personale, ca pe un bun de nepretuit.[..]"

"Ziarul de Vrancea"

Revolutionari in '89, oameni uitati in 2004, 22-12-2004 " Dupa 15 ani in care au sperat ca Revolutia le va aduce ceva nou, revolutionarii sint dezamagiti complet. Mai mult, intre ei s-a iscat o rica din cauza multor organizatii de revolutionari aparute in timp. Se acuza intre ei ca nu sint revolutionari, ca beneficiaza pe nedrept de statutul si de drepturile pe care legea le-a conferit.[..]"

"Ieseanul"

Cei mai uriti ani jurnalul umilintei - Silvia Craus, 22-12-2004 " [..]Au murit pe granita. Pe linia, confuza atunci, dintre ce numim acum "Romania dinainte" si "Romania de dupa". Nu au mai apucat sa treaca dincoace, au ramas plantoane pe frontiera. La 15 ani dupa, IESEANUL si-a pus viza comunista pe pasaport si a trecut granita in Romania care nu mai exista. In "Romania dinainte". O tara pe care o reconstituim acum in toate incheieturile si mecanismele, cu oamenii si tabieturile ei.[..]"

"Impartial"

Crimele din decembrie '89 au aceiasi autori: necunoscuti - Cezar Amariei, 22-12-2004 " Si daca totul nu a fost decât o formidabila punere in scena, si daca cei care au murit dupa 22 decembrie au trebuit sa moara doar pentru a impresiona opinia publica, si daca asupra balconului nu s-a tras pentru ca s-a ordonat sa nu se traga, si daca apelurile disperate ale TVR (in ciuda mesajelor armatei de a le sista) n-a fost decât un mijloc de a mari numarul actorilor-spectatori, si daca teroristii capturati la televiziune au fost eliberati de colegii lor cu stele de general, si daca "procesul secolului" n-a fost decât o mare cacealma, si daca teroristii nu au fost prinsi pentru ca nu se puteau aresta intre ei, si daca baietii de la "ochiul si timpanul" sunt la fel de activi si acum, dar cu alti stapâni, si daca intr-adevar se striga fara rusine "Jos Timisoara" la numai patru luni de la masacru, si daca ranitii si urmasii celor morti in Revolutie au fost intr-adevar intâmpinati cu pietre si cartofi, si daca intr-adevar politia s-a repezit, ca pe vremuri, asupra demonstrantilor, si daca adeziunile si protestele sunt animate de aceeasi indignare bine regizata, si daca grevele vor fi reglementate de o lege data de administratie, si daca un consens national inseamna maltratarea si lichidarea opozitiei, si daca demagogia este regina platformelor electorale, si daca si provizorii nostri conducatori se intrec in gafe (verbale si nu numai) cu predecesorii lor, si daca eforturile noastre incep sa ni se para zadarnice pentru ca Malta a modificat doar scenariul de la Yalta, si daca cineva incearca sa ne imparta in clase sociale, etnii, prosti si destepti, si daca un om de stat isi mai poate contrazice vorbele prin fapte, fara ca aceasta sa-i aduca demisia, si daca avântul nostru revolutionar a determinat o schimbare de 360 de grade si nu ne dam seama, si daca ne dam seama si stam cu mâinile in sân fiindca suntem prea comozi sa facem vreun gest... Atunci ne meritam soarta! Manifestul de mai sus a fost lansat pe 24 mai 1990, in Piata Universitatii[..]"

Pe ei nu i-a iertat nimeni - T.N, 22-12-04 " [..]Dupa 15 ani in care am simtit pe deplin batjocura pe pielea noastra, jumatate dintre români nu izbutesc sa creada, ori nu vor sa creada ca promotorii masacrului din decembrie '89 sunt cei care, de atunci, conduc fara pic de rusine tara.[..]"

Din "Jurnalul de Botosani si Dorohoi"

Spovedania fostului subprefect Huţu despre acţiunile sale din decembrie 1989 - Gabi Gombos, 21-12-04 " Ca în fiecare an, odată cu rememorarea evenimentelor din decembrie 1989 sunt amintite şi ramificaţiile acestora în judeţul Botoşani, printre personajele de atunci despre existenţa cărora se vorbeşte şi astăzi aflându-se şi viitorul fost subprefect Huţu, la momentul respectiv secretar al Comitetului de partid PCR al Întreprinderii “Electrocontact”. Concret, în sarcina acestuia sunt puse mai multe gesturi petrecute în preajma izbucnirii revoluţiei de la Timişoara, unul dintre acestea referindu-se la publicarea, în presa timpului, a unui articol incriminant la adresa revoluţionarilor şi laudativ la adresa acţiunilor Partidului Comunist Român. [..]"

"Jurnalul de Est"

Slabu vrea sa fie eliberat pentru ca este erou al Revolutiei - Andrei Astefanesei, 24-12- 04 "Arestat in urma cu doua luni pentru inselaciune, Florin Slabu a cerut judecatorilor sa fie pus in libertate, invocind faptul ca este erou al Revolutiei Romane din 1989. [..]"

"Monitorul de Galati"

Primul razvratit - Maria Romanita, 15-11-2004 " Cu 15 ani in urma, tot la mijlocul lui noiembrie, un inginer de pe platforma Combinatul Siderurgic a avut curajul de a lipi afise anti-ceausiste. Gestul de neconceput in acea perioada, in care pina si ascultarea Europei Libere te putea baga la "racoare", a fost imediat sanctionat. Arestat imediat si apoi exclus din partid, Ioan Grigorescu a fost condamnat la trei luni de inchisoare. Sansa lui de a iesi din inchisoare a fost Revolutia din 22 decembrie 1989.[..]"

"Bihor on line"

22 decembrie, vazut dupa 15 ani - Calin Corpas, 22-12-04 „Toti am crezut ca e vorba de o Revolutie, si eu cred si acum ca a fost, chiar daca, prin ceea ce s-a intâmplat in perioada post-decembrista, se poate spune ca Revolutia a fost confiscata", sustine Mircea Bradu. Revenind la cele intâmplate in anii care au urmat, Bradu este de parere ca, având in vedere persoanele ce au condus România in acesti ani, nici nu se putea produce o schimbare serioasa. [..]"

"Tribuna" –Sibiu

La aniversare, la comemorare - Mihai Bratu, 26-12 04 "[..]Dupa 15 ani de la Revolutia romana, sarbatorim mortile gratuite, depunem coroane la poalele monumentelor, scriem carti nascute din presupuneri, selectam variante in gama "iluzoriu", duelam in pareri si organizam slujbe religioase artistice, in jurul acelor bube ale pamantului romanesc care sunt mormintele nevinovatilor.[..]"

"Zi de Zi" – Tirgu Mures

Remember decembrie 1989 - Monica Maeran, Marius Libeg, Nicolae Balint, 22-12-04 *Dupa 15 ani de la caderea comunismului, mai multi revolutionari din Târgu Mures acuza autoritatile ca isi amintesc de ei numai la depunerile de coroane in cinstea Revolutiei din Decembrie 1989*Ei sustin ca cei care au luptat cu adevarat in 1989 au fost dati la o parte si au devenit simpli membri ai asociatiilor de revolutionari *Revolutionarii sunt tot mai fragmentati si, dupa atâtia ani, sunt in continuare dezamagiti de drumul pe care l-a urmat societatea româneasca[..]"

"Ziarul de Sibiu"

Nicu , cel mai "iubit" dintre sibieni - Cristina Mitrica, 26-12-204 "[..] Cert este ca Nicu a fost victima unei intregi campanii in presa de dupa evenimentele din 1989, ideea generala fiind aceea ca nu a fost decât un printisor rasfatat. Cu toate acestea, cei care I-au fost in preajma si mai ales sibienii, l-au privit ca pe un om sufletist care oprea camioanele cu mâncare ce treceau prin Sibiu, pentru a alimenta populatia sau care asi facea mila de ei atunci când calcau strâmb. Cu siguranta Nicu nu a fost un sfânt, dar nici un demon.[..]" (???)

Ziarul "Obiectiv"- Sibiu

Sibiul revolutionar - Silvia Serbanut, 26-12-04 "Coşmarul sfârşitului de decembrie 1989 s-a întins deasupra noastră şi ne-a lăsat cu întrebările pe buze. Din acţiunile inconstante şi alambicate ale autorităţilor numite să facă lumină nu se poate citi decât frica de asumare a responsabilităţii. Iţele Revoluţiei se dezleagă greu, dar sigur, cu fiecare carte, documentar şi mărturie publicată. Sibiul, oraş care a plătit din greu jertfa lui de sânge, în acele zile, mai are de deşirat mistere dureroase. În 2004 avem de alcătuit o imagine cât mai apropiată de realitate a celor întâmplate în oraşul de pe malul Cibinului, după cartea lui Constantin Vasile şi declaraţiile lui Mircea Bucur, preşedintele Asociaţiei Revoluţionarilor din România. [..]"

"Romania Libera"

Au trecut 15 ani ... - Cristian Botez, 20-12-2004 "Cifrele negre ale Revolutiei Au murit in timpul revolutiei 1104 oameni, 543 la Bucuresti, ceilalti 561 in restul tarii. Inainte de 22 decembrie, ziua in care Ceausescu a abandonat puterea, au fost ucisi 162 de oameni, dintre care 73 la Timisoara, 48 la Bucuresti si 41 in restul tarii.Dupa 22 decembrie au fost 942 de morti. Dintre acestia, 495 in Bucuresti. Pe toata desfasurarea evenimentelor au fost ranite 3352 de persoane, dintre care 1879 numai in Capitala.[..]"

308 retinuti in Penitenciarul Jilava in zilele de 21-22 decembrie 1989, 21-12-2004 "Fifea Rodica; Florea Andrei; Francisc Cristian; Fulger Doru; Felciuc Titus; Frantz Marian; Fieraru Florica; Frant Cornel; Floare Dorin; Florea Mihai Gabriel; Florea Victor; Filip Mihaela-Loredana; Filip Dorina; Ffher Kristina; Frangu Neagu; Ferdinand Ronii; Floricel Gheorghe;[..]"

Au incarcerat si un copil de 13 ani! - Petre Mihai Bacanu, 21-12-2004 "[..]Am intrat in posesia unor "fise de camera" (308) cu "retinuti in Penitenciarul Jilava in zilele de 21-22 decembrie 1989", de la litera "F" pana la litera "R". Acestia macar pot proba ca au dat piept cu "organele", care i-au batut si luat pe sus. Nimeni nu stie cum au ajuns unii pe listele de "privilegii", ce martori au folosit, dar, iata, exista si documente care autentifica ca la Jilava au fost arestati tineri (mai ales), chiar si femei si copii, sot si sotie (doi piloti), frati, surori, chiar si un judecator la Tribunalul Municipiului Bucuresti, un operator tv, luati pe sus cu duba din punctele fierbinti ale Bucurestilor. Acestia sunt autenticii revolutionari! Cati or avea "brevete"? Incredibil, stimati cititori, dintre cei 308 arestati 25 sunt elevi, marea majoritate - minori. Unul chiar de 13 ani![..]"

"Jurnalul national"

Remember '89 - 17 decembrie, ziua cea mai fierbinte, 17-12-04 "Conform evaluarilor "redutabilei" Securitati, la Timisoara "existau cele mai putine indicii ca s-ar putea intampla ceva". O declara chiar Filip Teodorescu, colonel in Directia de contraspionaj roman, in fata parlamentarilor.[..]"

Aceiasi morti, un alt presedinte al tarii, 23 –12- 2004 "[..]Familii indurerate si personalitati politice s-au adunat ieri, la orele diminetii, in Cimitirul Eroilor din Capitala, pentru a comemora martirii din decembrie '89. Traian Basescu, presedintele Romaniei, a fost intampinat cu urale, iar Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a fost huiduit de multime.[..]"

"Azi"

Timisoara, in urma cu 15 ani - Valentin Stanila, 16-12-2004 " In conjunctura politica actuala, implinirea unui deceniu si jumatate de la Revolutia româna din decembrie 1989 risca sa fie marcata, in cazul cel mai bun, cu proverbiala indiferenta a majoritatii vietuitorilor din spatiul mioritic[..]"

Rescrierea istoriei - Valentin Stanila, 18-12-2004 "[..]Ceea ce ne trebuie, cu adevarat, este o analiza serioasa, obiectiva care sa evite rescrierea unor momente de istorie cu scopuri politice reprobabile.[..]"

"Tricolorul"

- Enigmele revolutiei din decembrie - Bogdan Papadie, 20-12-2004 "[..]Concluzionind, independent de vointa politicienilor, pedepsirea crimelor din decembrie 1989 ramine o problema a instaurarii unui adevarat stat de drept in România. Istoria, are dreptul la ADEVAR! Ca si Martirii lui Decembrie 1989… (Sfirsit) P.S. Materialul a fost realizat cu sprijinul unui grup de revolutionari, participanti la evenimentele din Decembrie 1989 "

"Curentul"

Vietile a 1.000 de oameni ingropate de nepasare - Marius Iosef, 21-12-2004 "Cu fiecare an care trece, numarul celor care-si mai amintesc ca in decembrie ´89 "ne-am luat ratia de libertate" este tot mai mic. Nepasarea oamenilor "simplii" si interesele unei importante parti a clasei politice, in frunte cu Ion Iliescu, au reusit sa transforme moartea a aproape 1.000 de oameni intr-un fapt banal. Nimeni nu mai este interesat sa afle cine se face vinovat pentru acele crime, iar cei care au fost deja indentificati ca fiind implicati in masacrarea demonstrantilor isi vad linistiti de viata. Restul e istorie... [..]"

"Ziua de Constanta"

Un dizident in tumultul revolutiei - Mihai Razvan Rotaru, 23-12-2004 " Vasile Batlan este unul dintre dizidentii anticomunisti autentici din Constanta. Profesor de istorie, Batlan a refuzat cu indaratnicie sa devina membru al Partidului Comunist Roman, asumandu-si riscul de a fi marginalizat si chiar hartuit de catre Securitate si institutiile de invatamant aservite puterii comuniste de dinainte de 1989. Este unul dintre putinii revolutionari autentici, implicandu-se in evenimentele din decembrie 1989 dintr-o profunda motivatie anticomunista.[..]"

"Onesti-expres"

Revolutia de la Onesti - Catalin Buzinche, 22-12-2004 "[..]Coordonatele evenimentelor din decembrie nu au avut nimic spectaculos in municipiul de pe Trotus. In afara de o rabufnire de violenta la adresa angajatilor militiei locale, rabufnire dezamorsata in cele din urma prin dialog de catre sefii de atunci ai institutiei, totul a decurs intr-o nota destul de obisnuita. Fara victime omenesti, fara impuscaturi si lunetisti pe blocuri, fara incendieri si semnificative distrugeri materiale.Lucrurile s-au domolit repede, facand loc, in mare graba, amorsarii unor patimi politice violente, care au avut camp de manifestare pe tot parcursul anului 1990."



< Pagina precedentă