Semnale - Duminică, 1 iulie 2007

Mesaj pentru site
Asociaţia Societatea pentru Justiţie solicită: lustraţie reală şi totală în sistemul judiciar - SOJUST
BUCUREŞTI, 1 iulie 2007 COMUNICAT DE PRESA
De Ziua Justiţiei, asociaţia Societatea pentru Justiţie solicită:
lustraţie reală şi totală în sistemul judiciar

SoJust consideră că pentru o însănătoşire a societăţii româneşti, se impune şi nu e tardivă lustraţia. Mai periculoasă este păstrarea mentalităţilor şi a practicilor impuse de cei devotaţi sistemului comunist şi care însă ocupă funcţii în sistemul actual. Cu precădere cel juridic trebui curăţat de astfel de persoane, tocmai datorită rolului de coloană vertebrală pe care justiţia îl joacă într-o democraţie autentică.

Lustraţia însă trebuie să fie una reală, adică să ducă la dezvăluirea tuturor persoanelor care după 1990 au ocupat funcţii de conducere publice şi înlăturarea din funcţii ale celor care în prezent ocupă asemenea funcţii şi totală, care să implice persoanele care au fost membri sau colaboratori ai securităţii ori au ocupat funcţii de conducere în structurile menţionate în acest studiu.

Societatea pentru Justiţie dă publicităţii pe www.sojust.ro un studiu despre lustraţie [versiune HTML la http://www.procesulcomunismului.com/marturii/fonduri/actiuni/sojust_lustratie.htm], cu privire specială asupra lustraţiei din sistemul juridic. Prin acest studiu, experţii SoJust demonstrază că, potrivit cadrului juridic actual, lustraţia este incompletă, dar şi că generalizarea ei legislativă se poate face extrem de uşor.
Ei oferă următoarele soluţii pentru realizarea momentului istoric care s-a vrut a fi Proclamaţia de la Timişoara:

În primul rând, clasa politică românească, partidele politice, fie că sunt reprezentate în Parlament sau nu, trebuie să facă gestul istoric, pentru a iniţia şi adopta cadrul normativ necesar pentru o lustraţie completă şi asta nu numai în raport cu magistraţii, ci în raport cu toate profesiile juridice: avocaţi, notari, executori judecătoreşti etc. Datoria este nu numai una istorică, în memoria victimelor comunismului, dar şi una orientată spre viitor, în sensul că generaţiile viitoare să afle dimensiunile ororilor totalitarismului comunist pentru a se feri de asemenea toxice tentaţii.

În al doilea rând, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării trebuie să recunoască importanţa pentru chiar siguranţa naţională a României, stat democratic a cărui stabilitate şi ordine constituţională depind de funcţionarea statului de drept, a eliminării tuturor suspiciunilor şi riscurilor legate de continuitatea valorilor antidemocratice comuniste în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Curţii Constituţionale şi a Consiliului Superior al Magistraturii.

În al treilea rând, până la adoptarea cadrului normativ, este necesar ca organismele abilitate să apeleze la mecanismele legale pentru deconspirarea celor care au colaborat cu organele de securitate şi care acum ocupă funcţii de conducere în magistratură (spre exemplu, printr-o ordonanţă de urgenţă abilitarea CNSAS de a da verdicte nu numai în ce priveşte poliţia politică, ci şi simpla colaborare cu organele de securitate) sau deconspirarea magistraţilor care au fost ori sunt agenţi sub acoperire sau colaboratori ai serviciilor de informaţii române sau alogene după 1990 (spre exemplu, Consiliul Suprem de Apărare al Ţării să declasifice toate aceste informaţii şi să le facă publice).

SoJust apelează la conştiinţa tuturor românilor, la responsabilitatea lor pentru generaţiilor viitoare de a face toate eforturile pentru încheierea acestui capitol tragic din existenţa poporului român.

Pentru detalii suplimentare, va rugam sa contactaţi:
Cristi Danileţ, expert SoJust (+40) 0742182581
fax 0337814221, e-mail: cdanilet@just.ro

Asociaţia „Societatea pentru Justiţie” ( SoJust) este o organizaţie neguvernamentală (ONG) care are drept membri reprezentanţi ai tuturor profesiilor juridice ( judecători, procurori, avocaţi, grefieri ş.a.) şi care îşi propune să facă din schimbarea stării actuale a sistemului juridic romanesc o prioritate şi o responsabilitate a celor direct interesaţi. Juriştii români, alături de societatea civilă, sunt preocupaţi de o justiţie mai bună, indiferent de profesia juridică pe care o practică. Numeroasele dezbateri publice pe tema reformei sistemului judiciar au scos la lumina crize majore şi au tras numeroase semnale de alarmă. Aceste semnale trebuie să fie preluate de reprezentanţii profesiilor juridice şi transformate in iniţiative de politici publice în domeniul juridic.
Scopul principal al organizaţiei este de a contribui la realizarea unei reforme autentice şi cuprinzătoare nu numai a magistraturii, ci şi a altor profesii juridice şi a sistemului de educaţie juridica, în vederea îmbunătăţirii calităţii actului de justiţie în general. În vederea realizării acestui scop, Societatea pentru Justiţie intenţionează să utilizeze expertiza juridică a membrilor săi pentru a încuraja realizarea actului de justiţie în interesul public. De asemenea, asociaţia îşi propune să faciliteze dezbaterea publică şi să promoveze o atitudine civică activă faţă de sistemul juridic din România.


<<< Închidere >>>