Semnale - Joi, 11 mai 2006

Despre subiectele mari, se vorbeste rar. Nu e timp...
Ziua
Cum mai traiesc romanii - Ovidiu Banches
90% dintre sateni se incalzesc inca la soba cu lemne si carbuni * Numai 12,5% dintre gospodariile din mediul rural au grup sanitar in casa * Principalul motiv de cearta intre vecini ramane pamantul, ca pe vremea lui Ion al lui Rebreanu * La nivel national, in iunie 2005, una din cinci persoane suferea de o boala cronica * Consumul de bauturi a crescut anul trecut, comparativ cu anul 2004 * 11% din populatia sub 25 de ani fumeaza * La oras s-au inmultit hotii, iar la sat escrocii * Procentele sunt desprinse din Ancheta Conditiilor de Viata pentru anul 2005, realizata de INS[]

Ziua
Alegerile de la Academie, un test pentru CNSAS - Gabriel Andreescu
Pe 18 mai vor fi alesi vicepresedintii Academiei Romane. Pozitii importante si pentru ca noua conducere are sarcina sa evalueze mostenirea lasata de Eugen Simion. In pregatirea votului, la CNSAS s-a depus o cerere de examinare a eventualei colaborari cu Securitatea ca politie politica a doi academicieni-candidati: neurologul Constantin Popa si istoricul Dan Berindei.

Ziua
Goma ii cheama pe acuzatori la judecata - George Damian
Paul Goma a depus la Judecatoria Sectorului 1 Bucuresti o plangere impotriva Administratiei Prezidentiale si a mai multor reviste si intelectuali din Romania si strainatate pentru ca a fost acuzat de acestia de antisemitism. Plangerea a fost depusa la data de 28 aprilie 2006, dupa cum se arata in jurnalul scriitorului pe luna aprilie 2006, publicat pe pagina sa electronica la adresa http://paulgoma.free.fr. []Lista celor chemati de Paul Goma in fata tribunalului ii cuprinde pe urmatorii: Administratia Prezidentiala; Gabriel Andreescu de la Centrul de Studii Internationale; Editura Polirom; Federatia Comunitatilor Evreiesti; reprezentantul Universitatii Crestine "Dimitrie Cantermir", Alexandru Florian; Horia Garbea, la Uniunea Scriitorilor din Romania; reprezentantul Centrului de Sociologie Europeana din Paris, Mihai Dinu Gheorghiu; Radu Ioanid de la Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington; Alexandru Laszlo; Ion Bogdan Lefter; presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu; Boris Marian de la revista "Realitatea evreiasca"; Mircea Mihaies, la Uniunea Scriitorilor din Romania; Carmen Musat de la revista "Observator cultural"; Andrei Oisteanu; revista "22"; revista "Observator cultural"; revista "Realitatea evreiasca"; revista "Timpul"; Michael Shafir de la Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai; William Totok; Ion Vianu; Elie Wiesel; ziarul "Cotidianul".

E doar inceputul ... Tranzitia criminala merge inainte.
Romania Libera
Morti din dragoste de mama
Din luna martie si pana acum, doi copii s-au sinucis din cauza lipsei parintilor plecati la munca in strainatate. Cel mai recent caz este al lui Claudiu P., un adolescent de 15 ani din Botosani. El s-a vazut in situatia de a fi parinte pentru fratii sai mai mici. Rolul a fost prea greu, astfel ca adolescentul s-a spanzurat. La inceputul lunii martie, Razvan Savaliuc, de 10 ani, dintr-o comuna ieseana, s-a spanzurat in speranta ca o va aduce pe mama lui acasa din Italia.

Jurnalul national
Raport MDRI - Autoritatile recunosc Auschwitzul de la Braila - Adriiana Oprea Popescu, Ionela Gavriliu
Va prezentam pasaje si din raportul de monitorizare elaborat in urma vizitei efectuate la data de 21 iunie 2004 de echipa Programului Pledoarie pentru Demnitate a CRJ Bucuresti.

Cei care fura suficent isi pot plati nevinovatia....
gardianul
Dosarul FNA: Procurorii i-au dat NUP lui Sorin Ovidiu Vantu
Procurorii Parchetului instantei supreme au decis inchiderea dosarului privind FNA, in care au fost cercetate fapte de natura penala ce ar fi fost comise de Sorin Ovidiu Vantu, Maria Vlas si alte patru persoane

O luam inapoi de la anchetele penale in sfirsit demarate, catre unele sociale si istorice? Dar poate ca asta e efectul faptului ca domnii respectivi sint ocupati cu alte probleme. Si atunci erau plecati in delegatie, in loc sa fie in Piata.
Romania Libera
Ana Blandiana si PM Bacanu acuza gruparile lui Iliescu
Ana Blandiana si Petre Mihai Bacanu au fost audiati ieri de procurorii militari, in calitate de martori, in dosarul mineriadei din iunie 1990. Dupa aproximativ trei ore, cei doi au sustinut necesitatea acestei anchete, atat din punct de vedere istoric, cat si social. Ambii martori au declarat ca in zilele mineriadei nu se aflau in tara, fiind plecati in Canada.


<<< Închidere >>>