Semnale - Vineri, 14 aprilie 2006

NY Magazin
BĂTĂLIA CU DOSARE CONTINUĂ - Liviu Cangeopol
[]
Claudiu Secaşiu, noul conducător al CNSAS, a declarat ce ştia deja toată lumea: în Decembrie 1989, au fost distruse dosarele celor care tocmai preluaseră puterea. Va cădea iarăşi plevuşca secundară, cel mult.
[]
Cu ani în urmă, acuzat de colaborare securistă, Traian Băsescu a glumit în stilul său hăhăitor: probabil că dosarul său de Securitate ar încăpea în câteva camioane. Dând de înţeles că ar fi vorba de rapoarte făcute despre el. Ce-a găsit d-l Ciuvică este o scăpare a echipei de distrugere şi tăinuire a camioanelor enumerate. Probabil că nu se va afla niciodată adevărata natură şi extindere a colaborării preşedintelui român. Precum nici cea a celorlalţi demnitari. Probabil că nici Gheorghe Onişoru nu va fi prea tare strâns cu uşa, ca să nu înceapă a spune ce ştie. România va merge înainte cu aceiaşi oameni. Mai bine spus, colaboratori. Ai unei instituţii pe care, vorba poetului, o tot vedem şi nu e.

Produse colaterale ale Tranzitiei.
Averea
Sany a "pescuit" in timpul liber peste 200 de cadavre - Ion Girnod
Sany recunoaste ca tine pentru el multe secrete cutremuratoare despre anchetele facute de criminalisti in multe cazuri la care a fost martor. "Am asistat stupefiat la musamalizarea si ingroparea de catre anchetatori a numeroase crime. Foloseau aceeasi stratagema: sinuciderea. M-a marcat cazul unui tanar, ii cunosteam bine parintii. I-am recuperat cadavrul tot din "Lacul lui Binder". Trupul lui era infasurat in sarma ghimpata. Nu trebuia sa fii medic legist pentru a intelege ca era vorba in mod categoric de o crima. Tot orasul vorbea ca baiatul fusese, de fapt, asasinat de rudele unui procuror din Sibiu".[]"Fostul primar al Sibiului, Dan Condurat, mi-a promis o barca si un costum complet de scafandru, in schimbul recuperarii trupului neinsufletit al lui Andy Sabau, un foarte bun prieten al lui Dragos Constantinescu, fiul fostului presedinte.

Ziua
Un istoric indispensabil pentru doi presedinti romani (I) - Tom GALLAGHER
[]Se pare ca, din pacate, presedintele Basescu ar putea sa capete acelasi prost obicei, de vreme ce a hotarat sa "lanseze" o comisie prezidentiala in trecutul comunist, la numai cateva luni dupa ce fusese lansata, cu spirjinul Guvernului, institutia condusa de istoricul si fostul disident Marius Oprea. []Incercarea de a bloca orice investigatie radicala a CNSAS-ului s-a intors impotriva presedintelui saptamana trecuta, cand a fost mustrat in mod public. Printre cei care l-au mustrat erau, fara indoiala, si unii tineri care, in decembrie 2004, isi sunasera de pe telefonul mobil chiar si cunostintele cele mai indepartate pentru a le indemna sa voteze cu Basescu, astfel incat in viitor sa aiba o sansa. []Pentru a prelua initiativa, Basescu a convins un istoric de prima mana al comunismului sa conduca comisia pe care a numit-o. Vladimir Tismaneanu a stat in mai multe luntri. A fost un apropiat al celor care au sfidat neocomunismul la inceputul anilor '90, dar in 2004 era gata sa-l proclame pe Ion Iliescu un lider luminat care, in ciuda unor defecte, a jucat un rol in consolidarea democratiei romanesti. Aceste doua ipostaze ale istoricului au colaborat intr-una dintre cele mai bizare carti publicate in timpul tranzitiei din Romania: "Marele soc". Din acest volum lipseste orice analiza serioasa a mineriadelor, a manipularii nationalismului, a denigrarii partidelor istorice, a miscarilor civice si a monarhiei. Lipseste de asemenea o analiza a exploziei coruptiei sau a neincetatelor influente politice si a averii fabuloase pe care o poseda mostenitorii serviciilor secrete de dinainte de 1989. Astazi, Vladimir Tismaneanu cauta cu disperare sa camufleze aceasta afacere, una in care Mircea Mihaies, aghiotantul lui, spune ca l-a implorat sa nu intre[]




Sint unul dintre talibanii anticomunsiti radicali vizati de domnul Severin. Il anunt insa ca nu sint de loc interesat de condamnarea ideologiei comuniste ci a crimelor facute de acest regim impotriva umanitatii din Romania.
Ziua
Denazificare si decomunizare fara "talibanizare" - Adrian SEVERIN
[]Oponentii decomunizarii afirma, pe de alta parte, ca nazismul a exaltat ideile inegalitatii si excluderii - de la care a pornit raul - in timp ce comunismul a ambitionat sa promoveze egalitatea si solidaritatea, crimele sale explicandu-se doar ca devieri pasagere de la doctrina. Mai mult, aceste crime ar fi motivate si chiar scuzate de caracterul revolutionar al perioadei in care au fost comise, adaugandu-se ca toate revolutiile au fost acompaniate de crime, de teroare, de suprimarea suspectilor, de condamnari si executii expeditive, de epurari.[]In aceste conditii se pune intrebarea: trebuie condamnate numai crimele comunismului sau si comunismul ca ideologie (si, deci, ca sistem politic), independent de realizarile sale - asa cum s-a intamplat cu nazismul? La aceasta intrebare nu se poate raspunde prin dictat, ci prin dezbatere, cercetare, explicatie si educatie permanente. "Talibanismul" anticomunist din Romania de astazi nu face decat sa inlocuiasca o dictatura cu alta, o exlcudere cu alta, pe cand romanilor le trebuie sa aseze in locul reflexelor de "om nou" comunist constiinta responsabilitatii omului liber. De aceea, nu numai ca decomunizarea nu poate fi lasata pe mana "talibanilor", dar presupune combaterea lor simultana.

Ziua
Lustratia - Zoe Petre
Pana in 1997, legea lustratiei era un proiect. A devenit proiect de lege din initiativa Societatii Timisoara, in frunte cu neobositul George Serban - pe care totusi osteneala l-a rapus definitiv, si proiectul a ramas in arhiva. Optimismul inaugural care il indemna in 1997 pe Emil Constantinescu sa spere ca guvernarea CDR va fi atat de convingatoare, incat in 2000 activistii si securistii pe care ii viza legea lustratiei sa nu mai aiba acces la putere prin insasi vointa electoratului s-a spulberat prin aceeasi vointa a aceluiasi electorat. []De aceea, nu voi inceta sa sustin necesitatea unei legi a lustratiei, fie si cu 15 ani mai tarziu decat s-ar fi cuvenit sa apara.

DE 16 ani navigam pe un musuroi clocaitor. Unde ne va duce?
Romania Libera
Securitatea a distrus dosare ale actualilor politicieni - Andreea Nicolae
Adeverintele de necolaborare cu Securitatea au o doza mare de relativism, a apreciat Claudiu Scasiu, noul presedinte al Colegiului CNSAS. Personalul redus de care beneficiaza institutia, necunoasterea numarului exact de dosare care au apartinut fostei Securitati si modul in care se face departajarea intre dosarele clasificate si cele ce pot fi transmise CNSAS sunt problemele principale cu care se confrunta Consiliul in deconspirarea agentilor si informatorilor, in aflarea adevarului.
Aprecierile despre activitatea CNSAS si problemele cu care se confrunta acesta au fost facute de Claudiu Secasiu intr-o dezbatere cu titlul "Reforma: Intre politica si morala", organizata de Asociatia Pro Democratia, la care au mai participat Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, Cristian Diaconescu, purtatorul de cuvant al PSD, si deputatul PD Costica Canacheu."Singurele adeverinte valabile sunt cele de colaborare cu Securitatea, pentru ca cele de necolaborare au o doza mare de relativism", a apreciat Secasiu.[]Directorul SRI, Radu Timofte, nu exclude varianta ca dosarele unor politicieni sa fi fost secretizate, dar se spala pe maini de orice raspundere. Mai mult, Timofte incearca sa sugereze ca secretizarile s-ar baza pe solicitari externe.
Timofte a declarat ieri, intr-o emisiune televizata, ca afirmatia secretarului comisiei SRI, Ion Stan, potrivit careia CSAT ar fi clasificat dosarele unor politicieni "nu poate fi reala", pentru ca nu ar avea atributii in acest sens. "Deciziile potrivit carora anumite dosare au fost considerate ca avand legatura cu siguranta nationala au fost luate impreuna de reprezentanti ai SRI si ai CNSAS care au participat la studierea dosarelor". []

Just. Dar cine l-a lovit mortal pe 13 ianuarie pe Mazilu , facindu-i jocul lui Ion Iliescu? Nu dv , domnule Bacanu? Ca martor al acestei gafe a dv cu grave urmari , ma asteptam sa va declarati public eroarea si parerea de rau.
Romania Libera
Lustratia, povara si purificarea - Petre Mihai Bacanu
Lustratia este un moment al adevarului. Cine il marturiseste scapa. Mai mult o sanctiune morala, nu taie nimeni capete, nu vor fi ziditi de vii la Sighet. Regimul totalitar si bratul sau inarmat au fost marcate de crime abominabile si violari grosolane ale drepturilor omului. Prima idee de lustratie la noi a aparut pe tanc, in 1990, cand Dumitru Mazilu i-a indemnat pe activisti si securisti sa traga un pic pe dreapta[]

Cotidianul
Legea ilustratiei - Traian Ungureanu
Ce ar fi fost violenta lui decembrie ’89 fara pretentia revolutionara? O lovitura de stat. Ce ar fi ramas din tranzitie fara vorbaria inalta despre tranzitie? Subdezvoltare. De fiecare data camuflajul si geniul cameleonic au luat-o inainte si au impus realitatea de fapt. Singura realitate a universului romanesc: setea de conservare. Fireste, nimic nu putea ilustra mai bine tehnica absoluta a ipocriziei colective decit legea lustratiei. Povestea acestei oglindiri de sistem intr-un text de lege a pornit acum 16 ani, stirnita de efortul naiv si generos al unei minoritati. Autorii Proclamatiei de la Timisoara erau sinceri, nu versati.
Citit astazi, textul Poclamatiei e greu de urmarit fara un zimbet. Si fara o lacrima. Caci, desi lipsiti de instrumente, acei oameni au inteles, instinctiv, pericolul: setea de conservare. In anii care au urmat, initiativa lor a fost usor de impachetat in uitare. Reaparitia proiectului, dupa 16 ani de dominatie pietrificata, spune un singur lucru: sistemul construit in ’89 se simte atit de consolidat, incit isi poate permite sa mimeze acte morale. Caci legea lustratiei nu mai poate sterge nimic. Ion Iliescu e un om realizat. Opera sa va fi curind admisa in Uniunea Europeana. Dupa 16 ani, plus anii ce se vor pierde cu protocoale si comisii de aplicare, lustratia e un act ratat. []

Din prima clipa in care a tisnit in arena , dupa 16 ani in care a avut alta treaba, domnul Iliesu, noul stegar anticomunist- am banuit ca are pe altii in spate. I-am spus-o direct si public. Derularea evenimentelor ma ajuta sa inteleg pe cine si ce.
Cotidianul
Analiza dictaturii comuniste - Vladimir Tismaneanu
Cum se stie, am sustinut din tot sufletul Apelul lansat de Sorin Iliesiu, am si contribuit cu unele idei la „Raportul“ redactat de Sorin pe baza materialului documentar-stiintific elaborat in ultimii 12 ani de Centrul International de Studii asupra Comunismului din cadrul Aliantei Civice. Initiativa presedintelui Basescu de a infiinta Comisia Prezidentiala mi se pare o implinire a cererii societatii civile. Ma bucura faptul ca Sorin Iliesiu este membru al Comisiei Prezidentiale.[]

Curentul
A fost sau nu Traian Basescu informator al fostei Securitati? - Iulia Nueleanu
Scandalul iscat in jurul CNSAS si documentele din arhiva MApN scoase la iveala de Mugur Ciuvica la inceputul saptamanii au readus in atentia opiniei publice o intrebare la care nu s-a raspuns clar pana in prezent: a fost sau nu Traian Basescu informator sau ofiter acoperit al fostei Securitati? []
Din dorinta de a informa cat mai corect opinia publica si in spiritul declaratiilor oficiale ale Palatului Cotroceni, publicam astazi doua documente semnate de Traian Basescu, inainte de 1989, pe vremea cand era reprezentant al Romaniei la Anvers. Daca unul dintre ele este clar un raport oficial catre contraamiralul Gheorghe Anghelescu, sef al Departamentului Transporturilor navale Constanta, cel de-al doilea este tot un raport, cu adrisant necunoscut de data aceasta, iar tonul relatarii este mai putin oficial, asa cum se si poate observa. Mai mult, in continutul acestui raport avem de-a face si cu o delatiune, Basescu informand autoritatile romane (indiferent cui se adresa) ca Valentin Stan, comandantul navei Zimnicea, era interesat sa faca doar anumite curse deoarece "se plangea repetat la sosire (n.r. - in Anvers) ca a venit pe aceasta nava ". []

Curentul
Banii pentru SRI, informatie confidentiala - Dana Carabelea
Serviciile de informatii romane pastreaza secreta suma folosita pentru finantare, chiar daca Serviciul Roman de Informatii primeste de la stat la fel de multi bani ca serviciul de acest gen din Marea Britanie, mult mai eficient decat cel din tara noastra.[]Puterea de care se bucura serviciile secrete romane si banii pe care ii primesc si ii administreaza reprezinta, in opinia presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, una dintre problemele grave ale Romaniei[]In aceeasi dezbatere a Pro Democratia, Claudiu Secasiu, presedintele CNSAS, a marturisit ca, desi este in fruntea Consiliului de numai doua saptamani, se simte "la mana serviciilor secrete".[]


<<< Închidere >>>