Semnale - Miercuri, 9 martie 2005
|
|
Acesti "oamenii ai legii" te vor zdrobi daca te opui Sistemului. Sint ciinii sai de paza, exact atit de putrezi cit trebuie. - Ioan Rosca
Adevarul, 9 martie
Printre cei aproximativ 60 de politisti suspectati se numara si cativa generali
"Ancheta penala impotriva clanului Camatarilor include mai nou si cercetari pentru depistarea politistilor care le-au protejat ani de zile afacerile necurate. La cateva luni de zile de cand fratii Ion si Vasile Balint, zisi fratii Camatari, au ajuns in arestul preventiv, ies la iveala legaturile acestora in randul politistilor din Capitala si din zonele limitrofe Bucurestiului, mai ales din Ilfov. Principalele acuzatii care ii vizeaza pe politisti sunt abuz in serviciu, favorizarea infractorului si complicitate la mai multe infractiuni, potrivit Biroului de presa al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Exista interceptari, declaratii in care mai multi membri ai gruparii s-au laudat ca beneficiaza de protectia politiei. In dosarul 147/P/2004, disjuns din dosarul Camatarii, se fac deocamdata acte premergatoare inceperii urmaririi penale fata de aproximativ 50 - 60 de persoane", a subliniat purtatorul de cuvant al Ministerului Public, procuror Simona Frolu. O prima lista cuprinzand numele a 33 de politisti care i-au favorizat pe Camatari a fost pusa la dispozitie de serviciile secrete in urma cu cateva luni, dupa cum ne-au dezvaluit surse judiciare. De atunci, cercul suspectilor in uniforma a crescut concomitent cu derularea anchetei. Fara a dezvalui identitatea celor vizati, procurorii au aratat ca printre zecile de politisti se afla nu numai subofiteri, ci si ofiteri superiori. Este vorba despre lucratori de la Politia Capitalei, Serviciul Furturi Auto, Sectorul 5 Politie - Sectiile 18 si 19 si alte unitati. Micul ajutor ce ar fi fost dat de oamenii legii celor ai faradelegii difera de la caz la caz. Daca victima gruparii criminale depunea plangere penala pe la vreo sectie de politie, aceasta era chemata si convinsa sa se impace cu agresorul. Acest fapt reiese din declaratia lui Roman Laurentiu, care povesteste cum unul zis Trompeta, batut si maltratat de oamenii Camatarilor, atunci cand i-a reclamat, a fost chemat la Politie. "L-au chemat in birou direct si pe Fluturica si pe el, chiar reclamantul cu invinuitul ca sa ii impace in birou la politie. Gaborii erau oamenii lui Fluturica". Un alt exemplu de favoritism este ignorarea cu desavarsire a batailor si scandalurilor ce aveau loc in zonele controlate de frati. Rar de tot vedeai vreun echipaj anemic care aparea mai intotdeauna cand nici nu mai era nevoie. Fluturica, cel care le facea anumite servicii politistilor, era prevenit de fiecare data cand politistii aveau o actiune.[..]"
|
|
|
Bravii nostri intelectuali o sterg din post, atrasi, clasic, cu promovari- lasind dusmanului pozitia cheie de la CNSAS. Minima moralia nu se dezminte. - Ioan Rosca
Azi, 9 martie
Consilier PD, în locul lui Andrei Plesu în CNSAS
"Senatorii si deputatii din comisiile juridice au acceptat, ieri, propunerea democratilor privind numirea lui Dorin Dan Lazea în CNSAS în locul lui Andrei Plesu. Dorin Dan Lazea este consilier al grupului PD din Camera Deputatilor, iar candidatura lui în Colegiul Consiliului National de Studierea Arhivelor Securitãtii va fi supusã votului plenului reunit. De mentionat cã Andrei Plesu a demisionat din CNSAS urmare a numirii de cãtre presedintele României Traian Bãsescu în functia de consilier prezidential.[..]"
|
|
|
Va fi greu de refacut acest puzzle, pina cind nu vom pune la locul lor citeva piese cheie. - Ioan Rosca
Curentul, 9 martie
Generalii Victor Atanasie Stanculescu si Iulian Vlad, audiati in dosarele revolutiei
"[..]La Sectia Parchetelor Militare a fost constituit un dosar in care s-au declansat cercetari in legatura cu uciderea a 86 de persoane, la Televiziune, precum si cu evenimentele de la sediul Radiodifuziunii, din decembrie 1989, dar dupa anul 2000, toate aceste cauze au fost "uitate" in sertare. Procurorii au constatat ca in timpul revolutiei, atat pe postul national de televiziune, cat si pe cel de radio, se anunta ca diverse cladiri sau chiar sediul celor doua institutii sunt atacate de teroristi, iar cei care faceau anunturile chemau oamenii sa-i apere. Zvonurile ajunse in randul celor care aparau cladirile ii determinau pe acestia - speriati sa nu fie atacati si ucisi de teroristi - sa traga in civili sau militari, considerati suspecti. Persoanele considerate a fi teroristi erau descrise ca fiind barbati mai bruneti, nerasi sau cu barba, imbracati sport, in combinezoane si incaltati cu bocanci. In zilele revolutiei, Radioul a chemat oamenii la moarte, in conditiile in care cladirea nici nu era atacata, afirma, la sfarsitul anului 1998, magistratul militar Dan Voinea, fost sef al Sectiei Parchetelor Militare.[..]"
|
|
|
O fi, dar faptul ca Pacepa il sustine, inseamna ca ia plac "americancele". Si asta ne vinde.- Dan Culcer
Jurnalul National, 9 martie
Basescu, un presedinte cu cojones
"IN LOC DE BUN-VENIT! Generalul Pacepa (medalion) anunta ca Basescu va
primi tot sprijinul SUA in lupta anticoruptie Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington are, pentru Ion Mihai Pacepa, semnatarul articolului din National Review, o importanta deosebita.Presedintele Romaniei, care s-a deplasat in SUA pentru a-l intalni pe cel a carui "doctrina a libertatii schimba cursul lumii", va discuta cu omologul
sau de peste Ocean despre cunoscuta axa Bucuresti Londra Washington.[..]"
|
|
|
Ei vor pamint ? Sa nu dea Dumnezeu cel sfint, sa vrem noi singe ... - Ioan Rosca
Cotidinaul 9 martie
Flutur asmute PNA pe mosierii de carton
"Astazi, dosarul ADS, in care sint implicate nume precum Culita Tarita sau Marin Bucur, va ajunge pe masa PNA si a Politiei. Firele ar putea duce chiar pina la doi fosti ministri ai Agriculturii: Ilie Sirbu si Petre Daea
Culita Tarita e cel mai faimos dintre ei. A primit de la Ilie Sirbu, fostul ministru al Agriculturii, Insula Mare a Brailei si a facut ce a vrut acolo. Marin Bucur e prieten din copilarie cu Adrian Nastase. Dupa ce a pus mina pe Casa Capsa, a prins drag si de agricultura si a primit o buna parte din Insula Ialomitei. Bogdan Arnautu are meritul de a fi fiul fostului deputat PSD Eugen Arnautu si, pe cale de consecinta, era firesc sa i se dea si lui mii de hectare la Corabia. Ei si altii asemenea lor au primit, dar au uitat sa si plateasca cele cuvenite statului. Dosarele lor ajung azi pe miinile procurorilor.[..]"
|
|
|
Cooperativizarea si sistematizarea au avut alte scopuri? Nu sa stringa surubul taranilor "autosuficenti", pentru ca nu alimenteaza suficent camara oraseanului? Stalin si Mao au fost mai directi. Subventionati-l numai pe Culita Tarita tovarasi, sa-i scoata el din birlog pe milioanele de nenorociti care supravietuiesc de pe cite un hectar de pamint. Mai sint bordeluri si santiere in Europa. Mai este loc in cimitir. Puneti taxe mai mari. Mirati-va ipocrit ca nu s-au comasat proprietatile , dupa ce ati blocat vinzarile generind prin impartiri nedrepte milioane de litigii si punind biruri perfide (cadastru etc). Pina la urma obiectivul va fi atins : taranii vor deveni sclavi iar cistigul muncii pamintului se va deplasa la oras, la "procesatorii" secundari, tertiari, etc. - Ioan Rosca
Curentul, 9 martie
Deoarece nu vor mai beneficia de subventii micii agricultori se vor asocia sau isi vor instraina pamantul
"Aceasta pare sa fie singura sansa de supravietuire a celor care detin terenuri agricole mai mici de un hectar, deoarece, daca propunerea Ministerului Agriculturii va fi adoptata, de la 1 ianuarie 2007, acestia nu vor mai beneficia de nici un fel de subventii. Astfel, se va stimula transformarea gospodariilor batranesti in ferme agricole familiale cu caracter comercial, masura care este descrisa si in programul de guvernare 2005-2008.
Daca initiativa Ministerului Agriculturii va fi adoptata, aproape jumatate din gospodariile taranesti vor fi scoase din sistemul de subventionare. Conform datelor Institutului National de Statistica, in Romania exista 4.484.893 exploatatii agricole, dintre care 4.462.221 sunt individuale. O treime din acestea (33,8%) sunt sub 0,5 hectare, 16,9% au intre 0,5 si 1 hectar, 43,2% - intre 1 si 5 hectare, 5% - intre 5 si 10 hectare, 1% - intre 10 si 50 hectare si doar 0,1 % peste 50 hectare.
Impozitul pe teren ar putea sa creasca
In Programul Economic Preaderare (PEP), cresterea impozitului pe terenul agricol, incepand cu anul 2006, este considerata o masura de impulsionare a tranzactiilor cu aceste terenuri. In acest moment, impozitul pe un hectar este de 11.000 de lei. Exista mai multe variante de crestere a impozitului, a carui valoare ar putea atinge si 400.000 de lei pe hectar.
Astfel, daca pe viitor nu vor mai fi date subventii proprietarilor de terenuri mai mici de un hectar, iar acestia trebuie sa plateasca si impozite mai mari decat platesc in prezent, singurele solutii vor fi ori sa se asocieze, ori sa-si instraineze proprietatile.[..]"
|
|
|
Pacaliti pe dracu'. Oare cit dureaza o naivitate mioritica (sau simularea ei) - Ioan Rosca
Gardinaul, 9 martie
Occidentalii, pacaliti de farsa electorala de la Chisinau
"Nu-mi vine sa cred ca politicieni si jurnalisti cu experienta din Occident au dat publicitatii declaratii in care se afirma, negru pe alb, ca rezultatele alegerilor din Basarabia sunt pozitive. Ca democratia a invins. Ca nu au fost fraude majore. Ca scrutinul a fost castigat de forte pro-europene. Ca Voronin a devenit liderul unei formatiuni care a intors spatele Moscovei. Ca valul "Revolutiei portocalii" s-a extins si la Chisinau. Ca, dupa Georgia si Ucraina, democratii au ajuns la putere in Moldova. Si asa mai departe.[..]"
|
|
|
Au facut totul pentru ca jaful sa nu poata fi reparat. Au scos banii afara. Ii mai avem doar pe ei inauntru. Sa-i luam ostatici. Poate platesc o rascumparare. - Ioan Rosca
Jurnalul national, 9 martie
Vine decontul! - Datoriile lui Adrian Sarbu se plimba prin paradisuri fiscale
"Finantele si-au infipt ghearele in imperiul lui Adrian Sarbu. Pe 14 februarie, inspectorii fiscali au pus sub sechestru pe studiouri si platouri de filmare de la Buftea, precum si pe conturile deschise de firma Studiourile Media Pro SA la cinci banci.[..]
A cui este, insa, societatea "Studiourile Media Pro SA"? Primul raspuns este: a lui Adrian Sarbu, nu-i limpede? Pai nu-i deloc limpede, daca luam seama actionariatul firmei, asa cum reiese din Registrul Comertului. Actionarul majoritar, potrivit sursei citate, este firma "Media Pro Pictures SA", cu 78,6%. Mergem mai departe. Aceasta din urma apartine, in proportie de 79,9% (luand in calcul actiunile detinute) SC Media Pro BV. Am crezut initial ca e vorba de Media Pro Brasov. Nicidecum. BV este indicativul Olandei, si aceasta firma poate fi gasita la adresa 1000CV Amsterdam, Casuta Postala. Casuta asta postala e de fapt ditamai casoiul, pe Teleportboulevard 140, 10. Building-ul de la aceasta adresa apartine ING Bank, banca aflata in stransa legatura cu firmele controlate de Sarbu. Registrul olandez al Comertului ne mai da o indicatie pretioasa: Mediapro BV Amsterdam apartine in proportie de 100% lui Treadolo Investments N.V, cu sediul in Antilele Olandeze. In cel mai curat paradis fiscal. Asadar, cui apartine de fapt "Studiourile Media Pro" Buftea si cine trebuie sa-i dea statului cele 100 de miliarde? Raspunsul e pe undeva, prin insule.[..]"
|
|
|
Mai sint si hotii rudimentare. Si o singura intrebare: cum poate supravietui in Romania cineva care nu fura de loc? - Ioan Rosca
Romania libera, 9 martie
Horia Mihaescu a jefuit zeci de miliarde din societatea de administrare a SIF Muntenia
"[..] Un control de rutina al Garzii Financiare Centrale a relevat un adevar cutremurator. Timp de mai bine de patru ani, societatea care administreaza banii SIF Muntenia a inregistrat in contabilitatea societatii o puzderie de documente false menite sa justifice cheltuirea multor miliarde de lei in scopuri care cu siguranta ca merita atentia procurorilor. [..] In perioada 2001-2004, Societatea de Administrare a Investitiilor Muntenia Invest" a incheiat 24 de contracte de prestari servicii cu societatile comerciale AVEX International SRL, SC Arimex Impex SRL si SC C&C Computers SRL. Contractele au fost semnate din partea SAI Muntenia Invest de catre Horia Teodor Mihaescu, in calitate de presedinte si director general, obiectul contractelor fiind "acordarea de asistenta de specialitate in vederea determinarii solutiilor optime de reconfigurare a retelei de calculatoare si de securizare a transferului de date si informatii de la sediul social al beneficiarului". In baza contractelor sus-mentionate, Societatea de Administrare a Investitiilor Muntenia Invest SA a inregistrat in evidenta contabila cheltuieli in suma totala de 16,24 miliarde de lei, pe care le-ar fi platit, sustin actele din contabilitatea lui Mihaescu (dovedite minicinoase), catre cele trei societati. In realitate, toate facturile fiscale de la cele trei firme de mai sus sunt FALSE! Niciodata, vreuna dintre firmele AVEX International SRL, SC Arimex Impex SRL ori SC C&C Computers SRL nu a emis facturi fiscale catre SAI Muntenia Invest. Mai mult, reprezentantii celor trei societati au declarat ca nu au emis vreodata astfel de facturi catre SIF Muntenia si ca respectivele facturi nu le apartin.[..]"
|
|
|
Tragic , nedrept si firesc. Ce se poate culege de la oameni in care s-a semanat josnicie? Daca vrem alt comportament al semenilor, trebuie sa luptam pentru emanciparea lor. Altfel, eroii nu pot fi decit singuri. - Ioan Rosca
Ziua, 9 martie
Ivantoc isi serbeaza ziua de nastere dupa gratii
" Nimeni nu pare impresionat de mentinerea in temnitele transnistrene a inca doi detinuti politici - Andrei Ivantoc si Tudor Petrov Popa. Strigatul de libertate din temnita transnistreana al patriotului roman Andrei Ivantoc nu a fost auzit de semenii sai. Andrei Ivantoc, unul din cei doi romani tinuti inchisi de 13 ani la Tiraspol, a candidat din disperare pentru un loc in parlamentul Republicii Moldova in cadrul alegerilor care au avut loc duminica, in Basarabia. El nu a obtinut insa procentul de 3% din voturi, care i-ar fi permis sa fie membru al noului parlament si i-ar fi dat sperante de libertate. Ieri, pe 8 martie, a fost ziua de nastere a lui Andrei Ivantoc, iar sotia sa, Evdochia Ivantoc, a primit, dupa mai multe luni de asteptare, permisiunea regimului de la Tiraspol de a-si vizita sotul.
Solidaritatea semenilor sai ar fi fost, poate, cel mai frumos cadou de ziua lui. Insa nu s-a intamplat asa, si asta intr-o vreme cand se vorbeste tot mai mult de independenta, de suveranitate, de integrare teritoriala, idealuri pentru care Andrei Ivantoc a luptat. (D.E.)"
|
|
|