Semnale - Duminică, 13 martie 2005

Ultimii mohicani se lupta cu morile de vint. Daca li s-ar alatura altii, s-ar schimba totul. - Ioan Rosca
Renasterea Banateana 13 martie
Cultura si Securitatea in "anul lustratiei" - L. NISTORESCU
"[..] "Legea lustratiei este tardiva, dar este o obligatie morala si tocmai de aceea ea nu trebuie sa fie o lege a razbunarii, ci una a victoriei adevarului" a declarat, ieri, in debutul manifestarilor consacrate aniversarii a cincisprezece ani de la lansarea "Proclamatiei de la Timisoara", ministrul culturii, Mona Musca. [..] Parlamentar cu vechime si marcant lider liberal, Mona Musca a recunoscut ca, in fata "demonului securist", majoritatile parlamentare nu au culoare politica: "In toti acesti cincisprezece ani, ori de cate ori s-a pus problema asigurarii transparentei, indiferent ce majoritate parlamentara era, s-a votat impotriva accesului la adevar" ilustrandu-si afirmatia cu cazul fostului director SRI, Costin Georgescu, numit pe vremea cand la guvernare era tot actuala putere. Ministrul culturii a oficiat, ieri, la libraria timisoreana "Joc secund", lansarea loco a volumului "Mostenitorii Securitatii" al istoricului Marius Oprea, prezent si el, alaturi de cunoscutul "cruciat antisecurist", Constantin Ticu Dumitrescu. Acesta si-a reiterat explicarea gestului de a renega paternitatea legii ce-i poarta numele, ca si pozitia fata de transferului dosarelor Securitatii de la SRI la CNSAS (460 de mii de dosare ale informatorilor si 1,1 milioane de dosare de urmarire informativa, cele din urma constituind "crema" arhivei). "Am gasit personal contractele semnate de americanii de la IBM cu Securitatea, deci stiu ca aceasta arhiva a fost informatizata, ca romanii au reusit acest lucru chiar inaintea nemtilor sau altor vecini" a declarat Ticu Dumitrescu, adaugand ca experienta de viata este cea care-l impiedica sa vada in Securitate altceva decat instrumentul politicii opresive comuniste: "Aud frecvent ofiteri ai fostei Securitati sustinand ca, de fapt, ei au slujit tara pai atunci sa ne lase sa publicam documentele, ca sa stie lumea sa le fie recunoscatoare". Radicale (cum era de asteptat) au fost si luarile de pozitie ale "autorului zilei", istoricul Marius Oprea, care a reafirmat ca "dupa 1989 a existat un program de distrugere a adevaratei arhive" si ca "unul din cei care au furat documente din arhiva a fost Gelu Voican Voiculescu, iar cu aceste dosare s-au santajat adversarii regimului Iliescu, dovada ca si acestia avea cu ce fi santajati" concluzionand ca "rasturnarea din 1989 a condus la situatia ca tara nu mai e guvernata de PCR, ci de adversara acestuia, Securitatea". "

Acesta e efectul Tranzitiei. Continuarea genocidului comunist. - Ioan Rosca
7 zile Neamt, 13 martie
Cozi de noapte pentru medicamente
"[..]Dacã in prima zi de primãvarã, pensionarii au stat la cozi infernale pentru a lua medicamente compensate, în cea de a doua zi a lunii situatia s-a înrãutãtit. Marti seara, nervii au cedat pînã în punctul în care s-au spart geamurile farmaciei nr. 32 din Roman si s-a cerut suplimentarea numãrului de gardieni care sã asigure paza. S-a ajuns chiar si în situatia în care se fãceau liste de asteptare, coada fiind formatã toatã noaptea. În ritmul în care se dãdeau medicamentele, este posibil ca pînã vineri dimineatã sã se termine fondurile.
Pentru locuitorii din zona strãzii Anton Pann, vestea bunã a venit încã de la prima orã a diminetii, cînd farmacia Alfatur a decis sã elibereze medicamente în baza retetelor compensate. Vestea s-a dus imediat si s-a format si aici coadã. Deoarece fondul alocat acestei farmacii pentru retete compensate este mult mai mic, într-un interval de o orã si jumãtate s-au epuizat peste 100 de milioane lei. La peste o orã de la anuntul farmacistilor cã fondul s-a terminat, oamenii încã mai stãteau la coadã, în speranta cã vor primi medicamente, chiar dacã multi dintre ei erau constienti cã nu se va întîmpla asa. “Stau la coadã de trei ore, pentru cã am copilul bolnav. Are doar sapte ani si nu se poate ridica din pat.[..]"
Banateanul 13 martie
MAMĂ LA 15 ANI
Este înfiorător să o asculţi pe Cristina, un copil de doar 15 ani, povestind despre viaţa petrecută în canal. Despre dramele şi bucuriile celor pe care-i numim boschetari sau aurolaci. Despre cum mănâncă, cum îşi câştigă existenţa, cum dorm, cum se leagă prietenii, cum se îndrăgostesc. [..]Toţi cei despre care povesteşte Cristina sunt copii sau adolescenţi cărora cei care le-au dat viaţă nu le-au oferit şi o familie. Ajunşi în centrele de plasament, nu au regăsit dragostea de care orice copil are nevoie. Aşa au ajuns pe străzi, au crescut din mila trecătorilor, iar acum au ajuns la vârsta când, deşi sunt încă copii, pot deveni părinţi. Cristina este un astfel de copil: are doar 15 ani, iar în urmă cu o lună a devenit mamă.[..]"
Gazeta de Neamt, 13 martie
O Românie fără copii - Ioana Bargaoanu
"Oricât de mare ar fi dorinţa unui părinte de a-i oferi copilului tot ce este mai bun, situaţia materială nu îi permite acest lucru. În ultimii ani, rata natalităţii este tot mai scăzută. Din ce în ce mai puţine familii se hotărăsc să aibă un copil. Cei care au deja unul fac mari eforturi pentru întreţinerea lui. Cei mai mulţi se gândesc cu groază la ce va urma când pruncul va creşte mai mare, iar nevoile lui vor creşte o dată cu el.
Din umilul lui salariu, părintele trebuie să cheltuiască o sumă considerabilă încă de la o vârstă foarte fragedă a micuţului, începând de la şpăgile pe care mamele sunt nevoite să le dea la maternitate, pentru a beneficia de un tratament omenos, până la banii pentru studiile superioare. Taxele impuse pentru înscrierea unui copil la grădiniţă nu par foarte mari dar, când majoritatea cetăţenilor are salarii de mizerie, ele devin imposibil de suportat. Rechizitele şcolare sunt şi ele foarte scumpe.[..]
Deşi normele europene obligă autorităţile să ia măsurile necesare pentru protecţia familiei, aceste norme au rămas doar la stadiul de negocieri şi de găsit soluţii. Nimic mai mult! Nu e de mirare că natalitatea a scăzut, pe când mortalitatea creşte zi de zi, ajutată şi de nivelul de trai al românului. Este păcat de frumuseţea României, care, pusă sub lupă, ar releva la orice colţ de stradă câte un părinte obosit de greutăţile vieţii, ajuns să se umilească la câte un trecător mai bine plasat financiar. Starea aceasta determină degradarea personalităţii umane.[..]
În mintea fiecărui părinte persistă teama în ceea ce priveşte viitorul copilului, teama ca nu cumva să se facă restructurări la locul de muncă, că nu are să dea sfânta şpagă în situaţii grele. Din cauza acestor temeri, tinerii se gândesc de mii de ori înainte de a face un copil în România actuală, deoarece asta presupune mari disponibilităţi, atât financiare, cât şi afective şi temporale, pentru că acelui copil trebuie să-i asiguri nu numai hrana zilnică, dar şi timp şi multă dragoste şi înţelegere. De aceea, de cele mai multe ori ei aleg varianta aşteptării sau renunţă la gândul de a avea copii.[..] Poate ajungem să trăim clipa în care părinţii nu se vor mai teme de venirea anului şcolar, iar rechizitele şi articolele vestimentare nu vor mai reprezenta un lux. Probabil este un drum lung până a se ajunge acolo, dar nimic nu este imposibil. Este greu să îi explici unui copil că părinţii nu au bani să cumpere o jucărie sau o hăinuţă, pentru că s-au mărit dările la stat şi trebuie plătite. Mai mult ca sigur nu va înţelege nimic, iar această stare îl transformă într-un copil neîncrezător, frustrat şi recalcitrant.
[..] Un pericol esenţial în viziunea unui părinte este şi cel al diferenţei între clasele sociale, în România existând doar două. Clasa celor foarte bogaţi şi cea a celor săraci, desfiinţând clasa de mijloc. Acest lucru poate duce la un conflict între generaţii. Reproşurile copilului, fie ele voite sau nu, pun părintele într-o stare de neputinţă şi dezamăgire. Astfel, se poate ajunge la cazuri în care un copil ar face orice pentru a ajunge la situaţia materială a colegului bine situat financiar. Pe când copii parlamentarilor fac paradă de telefoane mobile, maşini de lux şi haine de ultimă modă, unii de-abia primesc o dată pe lună pachet de la părinţi. Situaţia materială a familiei poate avea repercusiuni nefaste şi asupra performanţelor intelectuale şi şcolare ale copiilor, dar şi asupra vieţii lui sociale, ajungându-se chiar la grave abateri comportamentale ale copiilor."
Ieseanul 13 martie
SUPRAVIETUITOR LA NICOLINA - Mihai Olaru
"La Iasi exista oameni care lupta cu disperare zi de zi doar pentru a ramane in viata. La Nicolina, una dintre cele mai vechi fabrici din tara, angajatii nu au mai vazut un leu din luna decembrie. Unul dintre angajatii fabricii povesteste cum se poate trai fara leafa.
De aproape 90 de zile, cei 800 de muncitori ajung la fabrica cu speranta ca poate poate isi vor incasa lefurile. La sfarsitul programului insa sunt obligati sa se intoarca acasa cu buzunarele la fel de goale.
Frica
Motivul a ceea ce se intampla la fabrica nu prea conteaza pentru muncitori. Aceleasi probleme cu datoriile, conturi blocate de catre stat, executari silite sau lipsa de contracte. O situatie care se regaseste aproape peste tot la vechii mastodonti industriali din Romania. " Cand m-am angajat in 1968 ca simplu muncitor, salariul era de 800 de lei. Ca sa intelegeti valoarea lui, inchipuiti-va ca leafa era echivalenta cu una de 4-5 milioane de lei din ziua de astazi", spune Gheorghe Paduraru, liderul sindicatului Nicolina.
O masa mancata de carii, cateva rafturi de fier si o chiuveta secata formeaza mobilierul biroului sau. Camera s-a umplut imediat de muncitori. Trasi la fata, oamenii refuza sa vorbeasca deschis. Le este frica. " Nu e asa de simplu. Fiecare se teme sa nu isi piarda locul de munca, asa prost cum este el. Credeti ca la 50 de ani te mai primeste cineva ? De asta nici nu vor sa vorbeasca. Si eu ma trezesc uneori brusc noaptea cu gindul ca as putea sa nu mai serviciu. Mi se pune asa ca un sloi de gheata pe ceafa si ma tot gandesc la ce e mai rau", marturiseste Paduraru in soapta, de frica parca sa nu-l tradeze peretii gauriti de timp.[..]"
Buna Ziua Brasov, 13 martie
10 ani şi-a căutat un loc de muncă după care... s-a sinucis
"[..]Un bărbat în vârstă de 49 de ani, din Braşov s-a aruncat, vineri seară, în jurul orelor 20.30, de la etajul patru al blocului în care locuia. Gestul braşoveanului a şocat pe toată lumea mai ales că a fost văzut cu doar câteva minute înainte într-o dispoziţie foarte bună vorbind liniştit cu vecinii. Ion Păunescu a lucrat foarte mulţi ani la Tractorul Braşov. A rămas şomer, iar de zece ani nu şi-a mai găsit o slujbă. Ieri seară bărbatul nu a mai suportat gândul că nu a mai putut să lucreze de atâta timp şi s-a aruncat pe geam.[..]"

Sa te lasi pacalit o data, e omeneste. Dar cum sa consideram un popor care poate fi pacalit la nesfirsit? - Ioan Rosca
Buna Ziua Ardeal, 13 martie
Şi torţionarii se recondiţionează, nu-i aşa? - Alexandru Lele
Traian Băsescu a câştigat alegerile prezidenţiale şi datorită promisiunii cu ţepele din Piaţa Victoriei. Poate că tocmai ele i-au asigurat detaşarea victorioasă de pe ultimii metri, mai palpitantă decât la o cursă de ogari. Mai apoi, când s-au calmat spiritele şi a depus jurământul, ne-a fost clar că nu Băsescu le va instala. Şi că nu Preşedintele României va face listele de aşteptare pentru tratarea definitivă a hemoroizilor celor din PSD. Cei care l-au votat au înţeles şi au tăcut. Dar împăcarea lui Băsescu cu foştii lui torţionari este greu de digerat.[..]
Ar fi dreptul persoanei vătămate Traian Băsescu să procedeze şi aşa. Iertarea este un gest regal. Dacă nu ar fi Preşedintele României, ar suporta doar cheltuielile judiciare pentru retragerea plângerii. Omul politic, care îşi datorează mare parte din notorietate tocmai încrâncenării dovedite în lupta cu Iliescu&co, va plăti mult mai scump. Mulţi dintre simpatizanţii lui sunt dintre cei care au gustat din plin “binefacerile” sistemului oligarhiei pesediste. Ei pot considera că vor continua să rămână nişte învinşi şi sub Preşedintele Băsescu.[..]
Când a avut dreptate Traian Băsescu? Când s-a revoltat împotriva celor care au acţionat împotriva lui la ordin polic, sau acum, când girează astfel de practici, lăsându-le necercetate şi, implicit, nepedepsite? Explicaţiile sale, cum că în noua sa calitate de Preşedinte ar fi incompatibil să mai lupte împotriva procurorilor, nu conving pe nimeni. a impus aceeaşi tactică şi în conflictul dintre Monica Macovei şi Ilie Botoş, cerându-le – nu numai cu “puterea exemplului” personal – să înceteze polemica publică asupra vinovăţiei procurorilor care l-au favorizat pe Ţiriac jr. Cum Ministrul Justiţiei şi Procurorul General nu au înţeles mesajul prezidenţial, au fost chemaţi a doua zi la Cotroceni. Semn că se conservă mentalitatea intangibilităţii anchetatorului.
Cei care au şi văzut ţepele bine înfipte în dosurile durdulii din PSD, destinaţiile lor fireşti şi promise, sunt dezamăgiţi. Un ochi plânge, altul râde. E clar că, pentru o vreme, hemoroizii mărunţi care-i macină pe pesedişti îşi vor mai face singuri de cap, cu răbufniri dese şi agasante. Tratamentul Blaga este un simplu paliativ, cât o tandră mângâiere pentru bizoni. La ce cangrenă a crescut în PSD, doar un Ţepeş veritabil, fără scrupule europene şi mărinimii senioriale, o mai poate suprima. Sau – diabolică ironie – doar torţionarii Drăghici şi Oţel, care au acceptat să întoarcă armele!"

Lupii isi schimba parul, conform modei, ca sa intre in Europa. Naravurile- oricum nu pot fi schimbate. Nici nu are cine sa ceara asta. Toti sint o apa si-un pamint. - Ioan Rosca
Editie speciala –Craiova 13 martie
În încercarea disperată de a se apropia de Internaţionala Creştin-Democrată, Vadim renunţă la preşedinţia PRM şi îl rebotează PPRM
" Corneliu Vadim Tudor a decis, ieri, să renunţe la funcţia de preşedinte al Partidului România Mare, asumându-şi în schimb rolul de preşedinte de onoare al partidului. O altă modificare majoră în viaţa acestei formaţiuni politice s-a produs tot ieri, Partidul România Mare devenind Partidul Popular România Mare. Decizia a fost luată de membrii Consiliului Naţional al partidului în şedinţa plenară.[..]"

Afacerea asta ingrasa capusele politice care au acaparat "democratiile". E o masina de convertit puterea in bani. E adevaratul motiv pentru care se propaga impetuos entuziasmul fraierilor pentru societatea de cazino. Cit timp escrocheria aduce beneficii statului – e inca bine. De-abia dupa privatizare, isi va arata toate calitatile- Ioan Rosca
Gazeta de Bacau 13 martie
Afacerea mileniului Sebi Sufariu
"Împrumutăm statul. Comisioane bancare, accize, taxe, impozite etc. Practic, noi ne subvenţionăm singuri sărăcia. Găurile negre din economia noastră au fost umplute permanent şi prin jocuri de-a urcă leul, scade valuta.[..]
Lipsa de transparenţă a Băncii Naţionale privind politica cursului valutar, euro-leu, are o motivaţie. Cel puţin aşa susţin unele surse implicate în activităţi financiare. Pentru dealeri, secretomania BNR ar putea aduce în buzunarele celor ce ar beneficia de informaţii la primă mână un câştig substanţial. Există de altfel bănuiala că în spatele acestor fluctuaţii controlate s-ar afla personaje avizate, care “intuiesc” la fix momentul când să achiziţioneze cantităţi importante de valută. Mai mult, prin politica de a lăsa ca euro să atingă cote de până la 30.000 de lei, pentru a fi ulterior urcat, s-ar încerca acoperirea parţială a deficitului bugetar al României, eliminarea acestuia fiind una dintre condiţiile stabilite de raportorii occidentali.
Actuala depreciere a euro ar împărţi lumea afacerilor în două: prima, categorie majoritară, formată din cei care nu pot intui încotro se îndreaptă cursul şi cea de-a doua, elitistă, dată din rândul celor care anticipând şi până acum, vor avea toate şansele să se îmbogăţească în continuare.[..]"

Iata unde duce "Restitutio in integrum". E cineva impotriva? Se abtine cineva? - Ioan Rosca
Gazeta de Cluj, 13 martie
Retrocedarea Clujului - Mihai Petean
"În câţiva ani, statul român nu va mai avea în proprietatea sa nici un metru pătrat din clădirile aflate în centrul Clujului şi în zona limitrofă a acestuia. Toate clădirile din centrul istoric al municipiului vor fi retrocedate cultelor religioase.[..]
Cine vrea Clujul...
Per ansamblu, cele 165 de imobile sunt revendicate de:
Fundaţia Caritatea Federaţia Comunităţilor Evreieşti 23 de imobile
Arhiepiscopia Ortodoxă Română 9 imobile
Episcopia Greco Catolică de Cluj Gherla 17 imobile
Episcopia Unitariană 10 imobile
Arhiepiscopia Romano - Catolică de Alba Iulia 71 de imobile
Eparhia Reformată de Ardeal 35 de imobile" "

"Micii proprietari" sint, de 15 ani, la cheremul unei Justitii criminale. Aceiasi judecatori care , inainte de 1989, judecau pina si procesele de paternitate in functie de indicatiile de la Partid au decis Tranzitia- in functie de plocoane si relatii. De ce se vorbeste atit de rar despre acest flagel in presa centrala? - Ioan Rosca
Jurnalul de Botosani, 13 martie
Judecători care se bat cap în cap din cauza mirosului de şpagă
Fraţii Gheorghe (71 ani) şi Aurel Platon (73 ani) sunt moştenitorii de drept ai unei suprafeţe de teren situată la marginea localităţii Vorona. Deşi au obţinut acest pământ cu acte în regulă, cei doi bătrâni nu se vor folosi niciodată de suprafaţa respectivă deoarece prin anii ’70, când toate terenurile erau gestionate de Cooperativele Agricole de Producţie, o bună suprafaţă a fost oferită familiilor Dumitru Irimia şi Elena Irimia pentru a-şi construi pe ele case. După revoluţie, Gheorghe şi Aurel Platon au încercat să intre în posesia terenului moştenit, solicitând ca familiile Irimia să păstreze doar suprafeţele prevăzute de lege în cazul existenţei unor construcţii.[..]
Am făcut recurs la Tribunalul Botoşani care, în şedinţa publică din 28 octombrie 2004, a respins ca refondat recursul nostru, menţinând sentinţa penală anterioară. Deci de acum pământul nostru e al lor, deşi noi am plătit şi cheltuieli de judecată, şi experţi şi taxe care se ridică, în total, la vreo 30 de milioane lei. Singura soluţie este să trimitem ambele hotărâri, care se lovesc cap în cap, la Tribunalul de la Haga şi la Consiliul Superior al Magistraturii”, crede Gheorghe Platon. Fraţii Platon susţin că decizia judecătorului Adrian Murariu este cel puţin suspectă, cei doi fiind convinşi că în spatele acestuia se ascunde o serioasă ofertă financiară, cei din familia Irimia având asemenea posibilităţi, deoarece au copiii plecaţi la lucru în străinătate. “Pentru noi vorbeşte adevărul iar pentru ei valuta. Judecaţi şi dumneavoastră cine este mai tare!”, concluzionează Gheorghe Platon."

Dupa 1989 a devenit extrem de periculos sa circuli prin padurile Romaniei. Nu din cauza salbaticiunilor ci a romanilor salbaticiti care furau copaci, la adapostul padurii si complicilor (padurari, politisti). Nici o mila. Cum ciuleai urechea mergind pe o poteca, se auzea undeva zgomot de ferestrau sau topor. Acum se ascund mai greu: padurea este prea rarita. Cind vor taia ultimul copac, vor iesi pe furis la plantat, ca sa relanseze operatia? - Ioan Rosca
Bihor online
Controalele în padure dau roade
"La mijlocul saptamânii, Centrului Zonal de Politie Rurala Finis si politistii Postului de Politie Finis din cadrul I.P.J. Bihor a depistat un furt apreciabil de goruni[..].
Concomitent, Posturile de Politie din Hidiselu de Sus si Lazareni au organizat o actiune similara, depistându-i pe oradeanul S.I. (38 de ani) si pe consatenii G.L. (47 de ani) si M.D. (39 de ani), ambii din Dicanesti, în timp ce transportau material lemnos provenit din padurea lui C.D., din localitatea Calea Mare. Celor trei barbati le-a fost întocmit dosar de cercetare penala. Joi, o patrula a Postului de Politie Dobresti din cadrul I.P.J. Bihor l-a surprins pe localnicul M.D. (38 de ani) în timp ce taia, pentru a sustrage, un cires în valoare de 7.000.000 lei, de pe proprietatea consatenei P.E. [..] a fost identificat L.P.P. (23 de ani) din bihoreana Surduc, acuzat ca a taiat si sustras în luna februarie 3 arbori de fag din padurea aflata în proprietatea numitei C.F., din Surduc[..]"

Jaful generalizat ia forme spectaculoase. Neorealismul a renascut, fara ca sa mai aiba nevoie de cinematograf. Probabil ca platforma a fost si ea capturata ,asemenea intregii flote, nu era normal sa scape picioarele. - Ioan Rosca
Telegraf- Constanta
Prejudiciu de peste jumătate de milion de euro
"După 1990, Portul Constanţa a devenit principala sursă de fier vechi pentru hoţii care s-au specializat în această branşă. Zeci sau chiar sute de kilograme au fost cărate în portbagaje sau chiar în remorcile autocamioanelor şi duse la centrele de colectare, pe sub nasul paznicilor sau uneori chiar cu complicitatea acestora. De aici însă şi pînă la a fura picioarele unei platforme, fiecare în greutate de 80 de tone şi în valoare de peste jumătate de milion de euro, este cale lungă. [..]
Anchetatorii au descoperit că piesele nu erau înregistrate în evidenţa contabilă a Petromar şi că nu au fost luate măsuri de pază a insulei, neexistînd nici un contract de prestări servicii cu Administraţia Portului Constanţa pentru acceptarea depozitării lor. Oamenii legii au făcut investigaţii, încercînd să stabilească o dată a comiterii furtului, însă declaraţiile date de conducerea companiei şi de angajaţi nu i-au ajutat prea mult. Unii au spus că tronsoanele au fost furate în perioada iulie-august 2004, iar alţii că nu le-au mai văzut din luna noiembrie a aceluiaşi an. Anchetatorii au reuşit să stabilească faptul că subansamblele, care au cîte 14 metri înălţime, diametrul de doi metri şi cîte 80 de tone fiecare, au fost demontate în anul 2000, atunci cînd platforma Atlas a părăsit portul Constanţa, cu destinaţia Marea Egee. În declaraţiile date la Poliţie, specialiştii Petromar au susţinut că măsura era absolut necesară, pentru că platforma nu putea să treacă pe sub podul care trece peste strîmtoarea Bosfor, din cauza picioarelor foarte înalte, de aprox. 120 de metri. Oamenii legii au ajuns şi pe insula pe care au fost lăsate nesupravegheate piesele, construite dintr-un oţel superior, şi au găsit cîteva bucăţi mici de metal, care prezentau urme de tăiere cu autogenul. În aceste condiţii, poliţiştii au concluzionat că tronsoanele au fost tăiate pe timpul nopţii şi apoi încărcate pe nave şi scoase din Portul Constanţa. [..]"

Au si saracii hotii lor .... Iar casele de vara, sint o provocare... - Ioan Rosca
Ziua de Constanta
Patria hotilor de cai - Mihai Razvan Rotaru
"Sat Osmancea, comuna Mereni. Cateva curbe stranse, cu case adunate pe vale. Ultima casa din sat a fost sparta de hoti. Pentru a saptea oara. Hotii, se pare mereu aceiasi, stiu ca e o casa de vacanta pe care proprietarul, F. Arghir din Constanta, o viziteaza mai ales vara.[..]
Ne e teama, ca pot sa ne lase oricand fara animale. Suntem in voia sortii aici. Intr-o noapte ne-au calcat hotii. Noroc ca i-a prins baiatul lui Mos Toma, [..] Viorel e un barbat voinic, deprins cu munca. Ne povesteste cum, intr-o noapte, s-a trezit alarmat de o iapa care lovea cu copita in peretele casei. A iesit si i-a auzit pe hoti. Un barbat singur ducea dupa el cativa cai furati din Miristea, iar alti doi, un barbat si o femeie plecasera deja cu vacile, pe care le legasera de caruta.[..] L-am prins, l-am bagat in sareta si l-am dus la Mereni. De acolo am luat un tractor si l-am pus sa ne duca la locul unde erau ascunse celelalte animale. Se ruga de mine sa nu il duc la politie, ca munceste pentru mine, face orice, numai sa nu ajunga la puscarie", isi aminteste Viorel Toma, vizibil mandru de isprava sa. Hotul, pe nume Nicolae Moldea, din Ciocarlia, a fost arestat. Satenii au chiar si hotararea penala prin care hotul era condamnat la trei ani de inchisoare. In schimb, localnicii din Miristea spun ca l-au vazut pe Moldea in urma cu o luna la oborul de animale din Cobadin, in timp ce se chinuia sa vanda cateva rate, probabil tot furate. De aceea, satenii din Miristea nu au incredere in autoritati si stiu ca trebuie sa isi rezolve singuri problemele.[..]"

E bine sa dovedim vechimea premeditarii crimei care a distrus destinele a trei generatii de romani. - Ioan Rosca
Ziua de Cluj, 13 martie
Portrete de ticalosi - Iancu Motu
"Printre documentele actualului PSD, atunci cand este vorba de o “preistorie” a unei asa-zise miscari socialiste, figureaza si unele “personalitati” ale vremii in cauza. Numele unuia dintre socialistii de pe la sfarsitul secolului al XIX-lea si de la inceputul celui de-al XX-lea este Cristian Racovski. Face parte din galeria de mari ticalosi. Cristu (Cristian) Racovski a fost unul dintre cei mai mari dusmani ai Romaniei interbelice. Cetatean roman de origine bulgara, cu studii de medicina la Universitatea din Montpellier, a intrat in miscarea socialista. In anii 1905-1916 a jucat un anume rol in miscarea socialista din Vechiul Regat. La un moment dat, a devenit chiar conducatorul socialistilor. A fost arestat de mai multe ori, apoi expulzat din Romania pentru activitati antinationale. A contribuit din plin la distrugerea adevaratei miscari socialiste din Europa. A fost unul dintre cei care a participat, alaturi de Lenin si Trotki, la formarea Kominternului.[..]"


<<< Închidere >>>