Semnale - Miercuri, 9 februarie 2005

Interesul real al elevilor ar fi cu totul altul. Dar nu vad cine va apara educatia romaneasca de "informatizare"- minunat alibi pentru deturnarea fondurilor destinate formarii elevilor. Lozinca "sa determine profilul cognitiv al elevului" spune multe despre escrocherie. In ce priveste "economia bazata pe cunoastere" intermediata de Internet – (domeniul meu de expertiza),am pierdut ani incercind sa lansez in Romania proiecte de acest gen. Am inteles insa ca nu e pentru alde mine; aceste initiative nu pot fi decit confiscate de o anume mafie - Ioan Rosca
Adevarul 9 februarie
Interesul Ministerului Educatiei este de a avea cat mai multe calculatoare in scoli "Pentru minister, informatizarea unitatilor de invatamant reprezinta o prioritate esentiala. Interesul MEC este de a avea cat mai multe calculatoare in scoli, cat mai repede, la pretul cel mai bun cu putinta, astfel incat sa avem infrastructura care este conditia necesara, dar nu suficienta, pentru a putea trece la produsele software care sa determine profilul cognitiv al elevului", declara, ieri, ministrul Educatiei, prof. univ. Mircea Miclea, la seminarul organizat de Adevarul, privind informatizarea sistemului de invatamant romanesc. Fara a spune transant in ce mod va continua informatizarea scolilor, ministrul Miclea a prezentat intentia generala de a integra SEI unui program mai amplu, pe care guvernul Tariceanu isi propune sa-l deruleze in viitorii 4 ani, privind informatizarea comunitatilor locale.
Evenimentul Zilei, 9 februarie
Basescu da de pamint cu afacerea "Calculatorul"
"Presedintele a spus ieri ca daca firma care a cistigat fabulosul contract de 182 de milioane de euro pentru informatizarea scolilor nu va reveni cu preturile la nivelul pietei contractul ar putea fi anulat[..]Reactiile primite din teritoriu, in urma publicarii in “Evenimentul zilei” a anchetei privind afacerea “Calculatorul”, dovedesc ca, desi s-a alocat o suma fabuloasa , proiectul “Sistem Educational Informatizat” nu le este intotdeauna de mare ajutor elevilor si profesorilor.[..] Calculatoarele-bibelou ii priveaza pe profesori de accesul la Internet. Zeci de scoli din judet nu pot beneficia de tehnica de calcul, desi au aceasta posibilitate intrucit calculatoarele primite de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau zac nefolosite. Mai multe cadre didactice de la unitatile de invatamint din judet au facut sesizari in care sustin ca, in scolile lor, computerele sint “sechestrate” in birourile directorilor, tinute pe post de bibelou, mai ales pentru ca directorul nu stie sa le foloseasca, dar nu ii lasa nici pe altii. [..] In cadrul programului initiat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, 21 de licee din Vrancea au beneficiat de cite un laborator dotat cu 25 de calculatoare. In opinia inspectorului de informatica de la Inspectoratul Scolar Vrancea, profesorul Emil Onea, sistemul este “prost” si are foarte multe neajunsuri. In plus, MEC nu a informat responsabilii din teritoriu cu privire la costurile acestui proiect, fapt care, pe masura ce s-au descoperit lacunele, a alimentat suspiciunile cu privire la o afacere de partid. “AEL nu merge cum trebuie si e nevoie mereu sa angajezi om numai pentru aplicatie. La noi in judet, aproape toate scolile au oameni care sa administreze reteaua, dar cind e vorba de AEL nu vrea nimeni sa se bage. Platforma merge prost."

Cine vreti sa gestioneze stina mai atent ca lupul? - Ioan Rosca
Gardianul 9 februarie
PREFECTURILE COALITIEI SRL
"Daca in editia de ieri a ziarului nostru va prezentam averile, deloc neglijabile ale celor instalati confortabil in fotoliile de la Palatul Victoria, astazi suntem in masura sa va supunem atentiei si activitatile din afara sferei administratiei publice ale reprezetantilor Executivului in teritoriu. Mergand pe aceeasi linie cu mai-marii de la Bucuresti, se poate spune ca oamenii lui Tariceanu nu stau rau la capitolul avere. Din cele 42 de posturi de prefect ocupate de reprezentantii actualului guvern, 24 sunt oameni care au in sfera lor de activitate si alte indeletniciri in afara celor curente. Ei sunt prosperi oameni de afaceri, multi dintre cei de mai jos figurand ca actionari sau administratori la mai multe firme. Chiar daca legislatia in vigoare este clara in ceea ce priveste incompatibilitatile dintre anumite functii publice si calitatea de functionar public, la 30 de zile de la instalarea in functii ei apar, in continuare, ca asociati ai diverselor societati comerciale."

Sa rezumam: economii pentru cei cu bani, pe spatele celor fara. Esenta viziunii FMI, pe oriunde a trecut - Ioan Rosca
Azi, 9 februarie
O relaxare fiscalã aplicatã de un guvern de amatori zãpãceste tara întreagã: Vine peste noi un tsunami de scumpiri
[..] Autoritãtile au acceptat sugestia FMI de a devansa calendarul stabilit pentru majorarea tarifelor la gaze naturale, noile preturi urmând sã fie introduse treptat, cu trei luni mai devreme decât termenul prevãzut în acordul convenit anul trecut.[..] Concomitent cu aceste cresteri va fi efectuatã si o majorare a accizelor la uleiuri minerale, tutun si alcool, conform valorilor stabilite deja în negocierile cu Uniunea Europeanã. Majorarea accizelor se va realiza cu trei luni mai devreme fatã de termenul initial, de la 1 aprilie în loc de 1 iulie 2005.[..] Executivul va majora cu cinci procente impozitul pe veniturile nerezidentilor, de la 5% la 10%, mãsura urmând sã intre în vigoare la 1 aprilie 2005. Se va realiza, totodatã, o majorare a impozitului pe tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele juridice, de la 10% la 16%, autoritãtile intentionând sã impoziteze, la un moment dat, inclusiv tranzactiile imobiliare ale persoanelor fizice. Tot de la 1 aprilie, Guvernul va majora impozitul pe veniturile din dobânzi si impozitul pe câstigurile din capital, în ambele cazuri fiind operatã aceeasi crestere, respectiv de la 1% la 10%. Premierul Tãriceanu a precizat cã este posibil ca impozitele sã fie majorate la nivelul cotei unice de 16%, astfel încât sã fie aplicat un regim uniform de taxare. Executivul si-a asumat în negocierile cu FMI obligatia privatizãrii în 2005, sau a lichidãrii societãtilor „Electroputere" Craiova, „Tractorul" Brasov si „Rulmentul" Brasov. Alte conditii asumate se referã la finalizarea, în acest an, a procesului de privatizare a CEC si BCR si a companiilor „Electrica" Banat si Dobrogea, pânã la 12 aprilie. În plus, filialele „Electrica" Moldova si Oltenia trebuie transferate în proprietate privatã pânã în septembrie. Strategiile de privatizare pentru societatea Electrica Muntenia Sud si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova urmeazã sã fie definitivate pânã la finele lunii aprilie. S-a mai convenit pentru acest an vânzarea trimestrialã a 20 de companii mici din portofoliul AVAS si concesionarea a 3.000 kilometri de cale feratã. Referitor la sectorul minier, FMI a acceptat disponibilizarea a 6.000 de angajati, cu 600 de persoane mai putin decât era prevãzut. Într-o primã fazã, vor fi disponibilizati 5.100 de angajati, restul de 900 urmând sã fie disponibilizate la sfârsitul anului. O altã mãsurã convenitã se referã la salariul mediu pe economie, acesta urmând sã creascã în 2005 la echivalentul a 244-250 euro, fatã de 198 euro în 2004.[..]"

Vedeti ca avem resurse pe care "arta globala" le poate pune in valoare? - Ioan Rosca
Azi, 9 februarie
Un medic israelian este suspectat cã exportã embrioni umani din România
"Ministerul Sãnãtãtii a declansat o anchetã la firma Global Art din Bucuresti unde ar functiona o clinicã la care se primeste spermã de la clienti din afara tãrii. Materialul genetic este folosit pentru fertilizarea unor ovule provenite de la donatoare, apoi trimis înapoi si utilizat pentru impregnarea partenerei celui care a furnizat sperma. Potrivit BBC News, clinica a fost înfiintatã în 1998 de doctorul Illya Barr, specialist israelian în fertilizare. Potrivit BBC News, doctorul Barr a dezvoltat o metodã de congelare a spermei în tara de origine a donatorului, fãcând apoi posibil transportul acesteia pânã în România. Ovulele prelevate de la donatoarele din România erau apoi fertilizate cu ajutorul acestei sperme, tot într-o clinicã din România, si apoi trimise înapoi în tara de origine a „tatãlui". Medicul a declarat pentru BBC News cã principalul motiv pentru care a înfiintat clinica în România este cã tara are cerinte minime în privinta donãrii."

Securitatea a facut toate jocurile. Dezvaluirie puctuale sint bine venite, dar sa nu ascunda padurea - Ioan Rosca
Curentul, 8 februarie
Istoricul Marius Oprea declara: Costin Georgescu si Mircea Gheordunescu au permis ca ofiteri SRI sa lucreze pentru SOV
"Importanta influentei fostei Securitati si mai ales a fostei nomenclaturi comuniste asupra societatii romanesti democratice este departe de a fi doar una de natura teoretica ori doar avand conotatii generale, sporadice in actualitatea palpabila. Istoricul Marius Oprea, specializat in cercetarea acestui fenomen, dezvaluie faptul ca, de exemplu, faimosul caz FNI a fost posibil in primul rand din cauza implicarii serviciilor secrete - a SRI in special - dominate inca binisor atat de mentalitatea, cat si de practica fostei politii politice si fostului PCR care au actionat la adapostul asa-numitei "sigurante nationale". Aceasta constituie o dovada in plus a necesitatii transferarii arhivelor fostei Securitati la CNSAS si a promovarii unei legi a lustratiei. [..]De fapt, Serviciul Romaan de Informatii, de pe vremea lui Costin Georgescu incoace, nu a servit decat ca retea de spionaj intern in favoarea unor cercuri de interese interne - fie ca e vorba de interese politice, fie ca e vorba de interese economice. Sa ma explic: va aduceti aminte de "scandalul FNI"? Cei care au permis, prin acord scris, ca ofiteri din SRI sa poata lucra pentru Sorin Ovidiu Vintu, acestia folosindu-si experienta, informatiile acumulate, influenta etc. in favoarea acestui om de afaceri, nu au fost altii decat sefii SRI - Georgescu si Gheordunescu. Cred ca atunci cand presedintele Emil Constantinescu a spus ca a fost infrant de fosta Securitate se referea si la cei doi, care, din interes, frica sau prostie, au facut jocul elementelor celor mai nocive din politia politica comunista. Cine poate uita discursul penibil al lui Costin Georgescu din parlament, in apararea fostilor securisti? "

Un serial interesant - Ioan Rosca
Jurnalul national, 9 februarie
Marturiile unui ilegalist - ISTORIA COMUNISMULUI
" Prezentam in premiera documentele aflate in Arhivele CNSAS. Ele il au ca protagonist pe Vasile Luca, fost ministru de finante comunist.[..]"

Cine-i mai crede? Cine mai pierde timpul sa le asculte digresiunile? Sper ca ancheta sa convearga spre fapte concrete. Cine i-a omorit? Cine a furat revolutia? Cum? - Ioan Rosca
Ziua, 9 februarie
Magureanu: Revolutia din '89, pregatita in tara
"Fostul director al Serviciului Roman de Informatii, Virgil Magureanu, a fost audiat ieri la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in legatura cu dosarul privind evenimentele din decembrie 1989, reexaminat la cererea unor organizatii de revolutionari. [..]Magureanu a declarat ca a ajuns in Capitala in 23 decembrie 1989 si ca s-a dus direct la Televiziune, fara a spune care a fost motivul pentru care a ales sa mearga acolo. "Despre cele care urmau sa se intample se stia cu luni inainte, de instantele inalte, adica de cele care au hotarat din timp in ce ordine de succesiune urma sa dispara regimul Ceausescu si care au conturat, impreuna cu cel de la Moscova, cum trebuia sa dispara regimurile comuniste din Est", a mai spus Magureanu, care a descris atmosfera din acele zile ca pe una "confuza". "Desi stiam ca se produc evenimente ireversibile pentru Romania, nu cred sa fi existat vreun grup de persoane care sa fi regizat in vreun fel evenimentele. Modul in care s-a prabusit regimul comunist in Romania s-a stabilit in Romania.[..]"


<<< Închidere >>>