Semnale - Duminică, 20 februarie 2005

13 februarie 2005. OTV – “Dan Diaconescu în direct “
Comitetul de Acţiune pentru Democratizarea Armatei - CADA - dr. istorie, Livia Dandara

Invitaţi în studio: g-ral ( r ) Victor Stănculescu , lct.col. ( r) Ioan Bărbuţă, mr ( r) N. Gârliceanu, mr. ( r) Nicolae Durac, lct.comand. ( r) Gh.Ioniţă , Doru Braia.
Diaconescu a prezentat formatul dezbaterii: vizionarea unor episoade din acţiunea CADA ( de pe casetele aduse de invitaţi ); explicarea acţiunii întreprinsă în 1990 de ofiţerii din CADA; confruntarea faţă-n faţă cu g-ral Victor Stănculescu, ministrul Apărării Naţioanale de pe atunci; opinii telefonice exprimate telefonic de cei dornici să participe la dezbatere.
Pentru bucureştenii dublaţi ( sau triplaţi ? ) numeric de revoluţionarii veniţi din toate colţurile ţării, primele 6 luni ( ianuarie –iunie’90) după revolta din decembrie’89 ( indiferent de numele cu care o botezăm ), reprezintă etapele revoluţiei anticomuniste româneşti ( indiferent cum o eternizăm ) , înfrântă de contrarevoluţia forţelor conservatoare ( indiferent ce nume i-am da ).
Evenimentele ( şi amintirile ) s-au îndepărtat , s-au bagatelizat , s-au reformulat, s-au uitat.
Bucureştiul devenise o arenă în care adunările, demonstraţiile, marşurile, întrunirile, confruntările, zvonurile, campania electorală , copleşeau marile artere; umpleau pieţele publice; înconjurau instituţiile -simbol şi încărcau de noi semnificaţii clădirile istorice.
12 ianuarie … Piaţa Romană … 13 februarie… Piaţa Victoriei … 28-29 februarie Ministerul de Interne.. Televiziune, Piaţa Victoriei … aprilie –mai-iunie Piaţa Universităţii. Nu le vom evoca.
În învălmăşeala aceea pestriţă de coloane de cetăţeni, de gărzile de poliţişti şi scutieri , nu poate fi uitat grupul ofiţerilor CADA, care, prin prezenţă, mesaj şi ţinută au sporit încrederea în victorie a grupurilor revoluţionare. Să nu ne ferim de cuvintele mari. Contează ce s-a simţit atunci. 13 / 14 iunie’90 , cu infernul provocat de „ mineriadă”, a pus capăt acelui prim ciclu al revoluţiei . GOLANIA , CADA , partidele politice anticomuniste , societatea civilă, revoluţionarii-lideri, primeau o „corecţie ” din partea regimului Iliescu, consacrat de alegerile din Dumineca Orbului .
De data aceasta în studioul OTV se discută despre CADA . Invitaţii emisiunii, personaje reale, implicate în evenimente. Subtitlurile despărţind tronsoanele dialogului, ne aparţin, fiind orientative:
Text integral

De pe un site interesant, pe care il recomandam cu aceasta ocazie - Ioan Rosca
Ortodox.net
Tinte perpetue
" Ajuns la Europa Libera in 1975, la cateva luni dupa moartea lui Cornel Chiriac. Pasiunea pentru muzica, pentru meseria de disc-jockey si pentru radio l-au facut sa ramana acolo pana in 1995. Andrei Voiculescu a fost mai intai redactor, apoi producator si editor.[..]"

De pe un alt site interesant - Ioan Rosca
Sictir.org
Doamne miluieste/Si Dosarul ne pazeste
"[..] Dupa 2000 de ani, Sfintul Sinod vine cu propria interpretare: Evanghelia dupa Iuda. Adica Iuda l-a dat in git pe Iisus si ar fi fost bine si astazi plimbindu-si cei 30 de arginiti din banca in banca, daca nu s-ar fi prins nimeni si lucrurile ar fi ramas pe sestache. Marea lui greseala a fost ca a luat spaga de fata cu martori si a lasat ca dosarele facute de baietii Marcu, Luca, Matei si Ioan sa devine publice. Si uite asa, a fost compromisa o cariera promitatoare (cea de turnator in haine de apostol) si un tinar intreprinzator ca Iuda a ajuns sa isi ia zilele sub rusinea nedreptului oprobiu public.

In spiritul acestei noi invaturi, ce se gindi Sfintul Sinod? Dom'le ce a zis Iisus ala cu spovedania, iubirea si smerenia e vrajeala pentru fraieri. Noi de ce sa marturisim? Chiar daca am marturisi, ce sa zicem? Ca ii ascultam pe tovarasii crestini la spovada, apoi ne duceam si ii raportam pe linie ierarhica pe ai de erau dusmani ai poporului si ai orinduirii comuniste? Si ce-i rau in asta? Nu zice Mintuitorul nostru "Da in git cezarului ce-i al cezarului si lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu?" si pe urma, mai e si vorba aia cu "Sa nu iti judeci aproapele".

Din sondaje reiese ca poporul are incredere in Biserica. De ce sa stricam noi sondajele? De ce sa tulburam un popor asa increzator? Cine e Biserica? Biserica sintem noi, zisera prea fericitii si inalt prea pretuitii, mai tragind o dusca din clondirul cu vin pentru impartasanie.

Noi, prostimea, stam si cugetam. Liber-cugetam, cam ca domnul Iliescu in epistola sa catre popor in care explica*censored*ca Biserica fiind o institutie a statului, nu putem sa ne amestecam noi in treburile ei, ca s-ar incalca principiul separatiei puterilor.

Cica s-ar incalca Sfinta Taina a Spovedaniei. Corect. Spovedanie e cind tu te duci la biserica si iti marturisesti pacatele in fata unui preot confesor. Taina Spovedaniei este ca marturisirea ta ramine intre tine, preot (ca milocitor), Dumnezeu si baietii de la Secu. Sfinta e spaga pe care o ia mijlocitorul. Daca s-ar publica dosarele, pai evident ca marturisirea ar deveni publica si s-ar incalca Taina Spovedaniei si sfintenia ei. Mai mare pacat nici ca exista.

Sigur, unii preoti au facut temnita grea. Unii au murit fara sa cedeze, altii inca mai traiesc cu constiinta curata, unii au cedat sub tortura si numai Dumnezeu poate sa ii judece. O ultima categorie sint cei care au alergat sa se puna in folosul nobilelor idealuri ale comunismului si al Securitatii, cu toata rivna demna de un slujitor al Domnului (Domnului Isacrioteanul Iuda), cei care multumeau maretului conducator cind mai demola niste biserici si cei care ii trimeteau telegrame de felicitare.
Si unii si altii sint preoti. Si unii si altii sint sau au fost pastorii unei turme.
Turma sintem noi.
Pacat. "

Procesul comunismului nu e necesar, e o ratacire in trecut. In schimb este justificata vinatoarea de octogenari care au fost eventual inrolati in armata nazista, acum 60 de ani. Nu-i asa ca aici sint doua logici? Sau poate numai una, a dispretului fata de fiinte ca romanii? - Ioan Rosca
AlterMedia Romania, 18 februarie
NOI “ACTE DE RECONCILIERE” IN CANADA
"O lege, aflata in stadiul de proiect, ii va pedepsi pe canadienii care, adolescenti fiind, au fost fortati sa intre in armata germana in al doilea razboi mondial, titreaza cotidianul canadian The Toronto Sun intr-un material semnat de Peter Worthington.[..]"

Caile de nepatruns ale capitalismului in Romania. Problema nu este prostia insilor care platesc sau faptul ca fetele si patroanele au cistiguri mai mari cu o profesoara, ci ca majoritatea banilor astfel cistigati circula tot in tevile economiei paralele : drog, etc Sau invers, ca banii cistigati prin drog sunt legal curatati si inmultiti prin cumpararea de material si chiriile pentru "birourile" unde se lucreaza in acest domeniu. Conversatii erotice lungi de acasa sau de la birou, cind "zelosii" prelungeau ziua de munca, se faceau si pe vremea lui Ceausescu, dar la tarif normal, si de cistigat cistiga doar PTT-ul, adica statul. RomTelecom este inca o intreprindere de stat?- Dan Culcer
Cotidianul, 16 feb 2005
Gloria si decaderea telefonului erotic - Viorel Ilisoi
" Romania, in faza ei de pubertate post-decembrista, a fost subjugata de fetele de la telefoanele erotice. Sita microfoanelor fierbinti strecura mii de miliarde de lei. Se parea ca Romania va cadea vlaguita linga telefoanele inrosite de gemete. [..]
“M-as baga mai la strong, la video-chat, daca ar vrea fetele", spune doamna Adina. Cind telefoanele zbirniiau, o telefonista cistiga doar un leu dintr-o suta. Dar din procentul asta se faceau salarii de peste o mie de dolari. Acum, cind liniile fierbinti s-au racit, fetele au salariu fix: cam sapte milioane, indiferent de cit reusesc sa tina clientul pe fir. Oricum, aproape dublu fata de un profesor.
La video-chat, fostele telefoniste, reconvertite, se dezbraca un pic, sejoaca cu un penetrache din ala de plastic si scot din asta cam trei mii de dolari pe luna, partea lor.[..]"
O vreme, onania pe fir, discreta - daca nu se vor fi bagat pe fir perversi fara mandat - a fost o tita generoasa atit pentru patroni, cit si pentru ROMTELECOM, zice, amarit, Costica Blindu, alt “furnizor de servicii cu taxa telefonica adaugata". [..] Cind Blindu avea Renault, bugetul Romaniei era intepat in vena de insomniaci cu leafa la stat care alaptau birourile lor de paznici, noaptea, pe banii statului. Ii vedeai la stiri, unii poate si bauti, fiindca rasluiau de la institutii si cite doua-trei sute de milioane pina se linisteau.[..] “In 1997 s-a inregistrat apogeul - spune Elena Cristian, PR manager la Romtelecom. Atunci, convorbirile la liniile fierbinti au atins o medie de un milion de minute pe luna."

Ceva asemenator, daca nu identic se va intimpla si in Romania?- Dan Culcer
Oricum, nimic asemanator nu s-a intimplat in Piata Universitatii - Ioan Rosca

Evenimentul Zilei, 16 feb 2005
Fata nevazuta a "revolutiei portocalii" este "verde-dolar" - Jacqueline Prager
" Revolutia portocalie, care, la sfirsitul anului trecut, scotea zeci de mii de oameni pe strazile Kievului, nu a fost, in realitate, numai o manifestare spontana a unei populatii exasperate de dictatura. A fost, mai degraba, punctul final al unei campanii de schimbare a regimului din Ucraina, inceputa in urma cu doi ani, atent planuita si generos finantata de diversi magnati locali.
Oricit de mare ar fi fost entuziasmul protestatarilor, manifestatia-maraton din Piata Independentei nu ar fi fost posibila fara contributia unor oameni de afaceri, care au pregatit din timp cele necesare bunei desfasurari a protestelor, umplind mai multe depozite cu tot felul de articole - de la bocanci imblaniti pina la obiecte promotionale ce aveau sa fie distribuite demonstrantilor.
Aceasta lunga campanie, incununata luna trecuta de investirea ca presedinte a lui Viktor Iuscenko, a costat circa 150 de milioane dolari, relateaza AFP, care a realizat o ampla ancheta jurnalistica la Kiev, stind de vorba cu oamenii care au facut posibila revolutia ucraineana.[..]"
Arsenalul din depozit. Toate aceste pregatiri s-au facut gratie fondurilor primite de la diversi magnati, printre care se remarca David Jvania, om de afaceri de origine georgiana, care sustine ca a scos din buzunarul propriu zeci de milioane de dolari, si regele ucrainean al ciocolatei Petro Porosenko, patronul postului de televiziune Canal 5, care a jucat un rol-cheie in mobilizarea populatiei.[..]"

Pe vreme lui Pazvante Chioru, cum se zice, adica pe vreme Raposatului, adica in Epoca de aur, adica pe vreme lui Ceausescu, regimul sau a incercat sa divizeze comunitatea maghiara pe temei demografic si identitar, in unguri si secui, cu ocazia recensamintelor acceptindu-se declaratia de secui si separat cea de maghiar. Asa era legea. Identitatea etnica era inregistrata pe baza de declaratie. Multi secui s-au declarat unguri, multi tigani- romani sau unguri, etc. Asta pentru a micsora probabil impactul numeric al comunitatii, in raport cu strainatatea. Orocum ar fi ungurii si secuii nu sunt cultural vorbind, si istoric vorbind, acelasi lucru. Chiar daca vorbesc acum exact aceiasi limba si se inteleg fara translator. Peste aceste diferente au trecut o mie de ani de istorie, din care macar 200 de ani de scoala obligatorie in limba maghiara intre 1860 si 1920, si apoi intre 1940-1945 si 1945 si prezent. Asa ca unificarea lingvistica s-a terminat. In spirit insa secuii se simt altceva. Si nici semne de mormint nu sunt aceleasi, la capatau ei pun nu o cruce ci ceea ce se numeste "kopjfa", lemne de capatai. Aceasat este baza revendicarilor acestor, de autonomie, care se sustine si prin natura implantarii lor teritoriale omogene la curebura Carpatilor - Dan Culcer
Cotidianul, 15 feb 2005
Maghiarii se cearta intre ei pe autonomia secuilor - Raul Balogh
" CNS cere tot mai insistent sa aiba un cuvint de spus in problema autonomiei. In replica, UDMR anunta ca singurele proiecte de legi pe aceasta tema vor fi cele aflate in programul de guvernare. [..]
"Deci, nu vad de ce se doreste depunerea acestuia din nou", a spus Marton Arpad, adaugind ca UDMR a pus deja bazele autonomiei, dat fiind faptul ca, din cele patru forme de autonomie, trei sint prezente in programul guvernamental, respectiv autonomia administratiei publice locale, cea culturala si autonomia regionala prin reorganizarea regiunilor de dezvoltare. "

Vad urmatoarea legatura intre fapte : Radu Timofte, "om al KGB ului", adica agent putino-rus, este criticat, seful SIE ets decorat, fiindca a fost omul de legatura intre americani si Basescu, ajutindu-lsa aiba o pavaza si sa devina presedinte. Americanii asta voiau si deci :investitiile militare incep.Americanii au ajuns mai aproape ca niciodata de granitele Rusiei, in Ucraina si Romania. Cei care cred ca disqtranta nu conteaza, se inseala, ca si faptul ca in acest fel controleaza si pazesc viitoarele oleducuri si gazoducuri; un reprezentant al Gaz de France a declarat la Issy, la o conferinta la care am particpat, acum 4 zile, ca sunt pe cale sa cumpere partial sau total Distrigaz, caci vor sa asigure transportul gazului spre Franta, care va trece prin Romania. Astept "Provincia" cu alte interpretari - Dan Culcer
Basescu l-a decorat pe seful SIE Comunicat
" Cu ocazia aniversarii a 15 ani de activitate in domeniul informatiilor externe privind siguranta nationala si apararea Romaniei si a intereselor sale, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a conferit, marti, directorului SIE, domnul Gheorghe Fulga, Steaua Romaniei in grad de Ofiter, prin Decretul nr. 7 din 07.02.2005, precum si ordine si medalii unui numar de 14 cadre de conducere si de executie, ofiteri si subofiteri (Decretul nr. 5 din 31.01.2005), pentru indeplinirea cu succes a atributiilor profesionale deosebite si a misiunilor speciale, determinate de obiectivele Serviciului de Informatii Externe, in contextul integrarii europene si al armonizarii operationale cu structurile euroatlantice. (Biroul de presa al SIE) N. red.: Din cate suntem informati, dl. Nicu Gheara nu a fost invitat la festivitate"
Congresul SUA a aprobat investitii militare de 28 milioane dolari in Romania - Andreea BRATOSIN
" Anul acesta, Statele Unite vor investi in Romania 28 de milioane de dolari, suma destinata "infrastructurii militare", a anuntat, ieri, la Bruxelles, ministrul roman de Externe, Mihai Razvan Ungureanu. Suma a fost aprobata deja de Congres si va fi destinata, probabil, amplasarii de baze militare pe teritoriul tarii noastre. Deocamdata, nu s-a comunicat oficial numarul exact al bazelor sau locul in care acestea vor functiona. Se pare ca vor exista o baza de antrenament in Dobrogea si doua baze de tranzit in sudul tarii. Seful diplomatiei romane considera ca valoarea sumei alocate de SUA pentru investitiile militare in Romania, comparata cu cea alocata altor state, ca Polonia (aproximativ 32 de milioane de dolari) sau Bulgaria (aproximativ 22 de milioane de dolari), demonstreaza importanta strategica pe care Romania o are pentru Washington."

Ori Petrica Roman este un imbecil, carui i s-a spus (de catre cine?) ca NATO a cerut capul lui Caraman,si el a crezut si a a semnat. -ori e un mincinos si un nemernic activ (asa cum a dovedit-o la TV A2 in Franta, cind era intrebat despre mineri si nega evidentele cu senitatate, caci vorbea pentru niste francezi dezoinformati, -ori e naiv si ma intreb cum de a fost tolerat in sistemul puterii? (Sau tolerat tocmai pentru ca e naiv, si putea fi usor manipulat?) - Dan Culcer
ZIUA - EVENIMENT - Vineri, 11 februarie 2005
Petre Roman: Habar n-aveam cine era Caraman - Interviu realizat de Bogdana PAUN
" Petre Roman si-a reorganizat viata. "Dat fiind ca nu mai sunt in prim-planul politicii doresc acum ca in acest domeniu sa fac cat mai multe in planul ideilor, fiind preocupat mai mult de clarificarea destinului national, a societatii romanesti. [..]
Cine l-a numit pe Caraman seful SIE?
Cand Caraman a fost numit era un moment foarte important. Cred ca era 4-5 ianuarie 1990 cand vine la mine Sergiu Celac, care era ministrul Afacerilor Externe, bun prieten cu Ion Iliescu, si-mi spune sa mergem la domnul presedinte, ca este vorba de un document secret care insa trebuie contrasemnat de primul ministru, toata lumea spune ca asa e procedura. Si ma duce in cabinet si-mi arata o hartie cu un Decret CFSN prin care se infiinta Serviciul de Informatii Externe si era numit sef al acestuia Mihai Caraman.
Habar nu aveam cine este Mihai Caraman. Nu stiam nici macar povestea lui de spion. N-am fost in nici un fel de sistem ca sa pot sa stiu cine este.
Atunci mi s-a explicat ca este un om care a fost marginalizat de Ceausescu dar ca a fost un spion de mare valoare, ca intr-adevar intreaga retea a spionajului romanesc, de mare valoare, cu rezultate extraordinare, de care am putut sa ma conving ulterior, in calitate de premier, nu are de cine sa fie coordonata si ca trebuie creata institutia. Atunci am aflat prima data cine este Mihai Caraman. Ulterior sigur ca am colaborat cu Mihai Caraman, eram prim-ministru si el vene, in calitatea lui de director al SIE si-mi prezenta diferite situatii. [..]

Care este motivul pentru care a fost indepartat?
Acest lucru nu-l stiu. S-a spus ca i s-a cerut capul de catre oficialii NATO. Eu, care aveam deja legaturi foarte bune cu NATO, aveam relatii foarte apropiate cu Manfred Weurner, mie nu mi s-a spus niciodata asa ceva. Niciodata. Si totusi eram primul ministru al Romaniei, intr-o extraordinar de bogata relationare internationala. Aveam foarte multi prieteni la cel mai inalt nivel care mi-au spus multe lucruri dar asa ceva nu mi-au spus niciodata. Prin urmare nu pot sa confirm aceasta ipoteza, nu am nici un motiv sa o cred. Era mai degraba privit drept ceea ce fusese, un mare spion. Mult timp dupa ce eu nu mai eram prim-ministru, iar Mihai Caraman n-a mai fost seful SIE a aparut ideea ca s-ar fi amestecat cumva intr-o problema interna franceza. Era vorba de un fost ministru al Apararii din Franta care conlucrase cu serviciile romanesti si ca Mihai Caraman ar fi facut declaratii in acest sens, a aparut si o carte care s-a scris acolo si se pare ca el ar fi dat niste informatii. [..]

De unde au aparut speculatiile potrivit carora ati perpetuat Securitatea? Ati facut acest lucru? [..]
In ceea ce am publicat pana acum vorbesc de neosecuritate, de faptul ca Virgil Magureanu, s-a vazut in septembrie 1991, preluase niste metode de actiune care nu aveau ce cauta in democratie, care aminteau de Securitate. Dupa care se gasesc anumiti oameni, nu stiu pe ce cale starniti, care incearca sa intoarca ecuatia exact pe dos. Sa spuna ca de fapt eu am sustinut Securitatea. Avem de-a face cu o manipulare. Mai sunt si alte teme, alte cai pe care sunt in continuare atacat. Aceste speculatii il privesc si pe tatal meu.[..]"

KGB contra CIA - Dan Culcer
Ziua 19 februarie
"Firul rosu" se intoarce
Senatorul Ioan Talpes, presedintele Comisiei de Aparare din Senat, este decis sa redeschida dosarul "Firul rosu". Invitat, joi seara, la emisiunea lui Stelian Tanase de la postul TV Realitatea, Talpes a facut dezvaluiri incendiare despre aceasta afacere. "Ce s-a intamplat in anul 2000 a fost o chestiune montata de fostul sef de la data aceea al Serviciului de Informatii Externe (Catalin Harnagea-n. r.). Exista un dosar care se afla la SIE, intocmit cu tot ceea ce s-a actionat, cu banii care s-au dat, cui s-au dat acei bani, cine a scris articolul acela si cum acea chestiune a fost rasturnata ca imagine in Romania care urma, pe fondul unei experiente din 1996, sa-l puna intr-o situatie mai dificila pe domnul Ion Iliescu. Eu garantez ca exista acest dosar si ca toata aceasta chestiune a fost "actiune", montata la Moscova si la Petrograd. Interesul a fost al unor persoane din Federatia Rusa care au primit bani.", a declarat fostul consilier pe probleme de securitate nationala al lui Iliescu.[..]"

Pentru istoria mentalitatilor Dl Galateanu crede ca mina stapinului care a dat mincare cainelui care trebui sa multumleasca in loc sa muste, era mina comunistului care catadicsea sa nu lase sa moara de foamen cainele care il pazea. Cred ca se inseala. Mincarea nu era produsa de stapini. Faptul ca prespune ca pentru a fi anti-comunist trebui sa fii verd, adica legionar, probabil, ma face sa cred ca dl Galateanu este din Galati,dar nu se numeste Galteanu, mai ales ca traieste la Machester si nu e tinar -Dan Culcer
Agonia.ro
Anticomunismul bovin nefurajat.
eseu []
Sa ne scremem putin...ce-a iesit ? Un anticomunist mare, verde si mirositor
- Eugen Galateanu
" Urasc lucrurile cu anti. Anti presupune întotdeauna negarea unei stari- e dreptul tau, dar de ce anti ? În general, (mai putin antifascismul pe care-l admir si sustin) tot ce e legat de anti îmi aminteste de o gloata mare si furioasa, lipsit? de minte si pornita sa distruga tot. O analiza a folosirii “anticomunismului² ca bâta de spart este interesanta în acest sens. Sa începem cu preludiul.Comunismul n-a existat. Din câte stiu eu, nici una din tarile din fostul lagar nu si-a spus vreodata comunista. Deci exista o eroare fundamentala- n-ar trebui sa vorbim de anticomunism ci de antisocialism.Iar în cazul României de antisocialism national (sau antinational).
Mai are vre-un rost, la ora actuala, aceasta polemica ? Sigur, milioanele de morti, bla bla, bla bla, bla.Numai ca acele milioane de morti nu au existat. A existat numai una din cele mai fantastice si mai stupide minciuni din istorie. [..]"

"Morosan cu guba sura", cum zicea Tata -Dan Culcer
Gazeta de Maramures
Croitorul împãratilor - Ioan BOTIS
" Gheorghe Pop e unul dintre mesterii maramureseni capabili sã te tinã în povesti ceasuri întregi. [..] De 40 de ani, Gheorghe Pop confectioneazã gube de lânã si papuci de casã din pãnurã. "Lucrez de când am fost de 18 ani. Era un evreu aicea, da nu m-o vrut învãta, cã zicea cã nu dã meseria. Apoi, am învãtat de la un bãtrân, Dragos Teodor, nu ase mare meserias, care m-o luat de ucenic. Mi-o zâs cã dacã am bani, mã învatã în sase luni, dacã nu, în doi ani. Un an am fost ucenic si pã urmã calfã. Dupã aia, l-am depãsit, povesteste Gheorghe Pop despre începuturile sale în mestesugul care i-a adus porecla de "Croitorul", fapt atestat si de un tablou care-l reprezintã si pe care, sub imaginea sa de acum câteva decenii, porecla e trecutã cu majuscule si fãrã ghilimele dupã nume si prenume.[..]
Ca orice mester care se respectã, Gheorghe Pop are pãreri bine fundamentate despre istorie, sociologie, justitie si politicã. Cu o usoarã tentã de român fundamentalist, mesterul sustine necesitatea unirii României cu Basarabia si a introducerii pedepsei capitale. Organizarea societãtii românesti, în viziunea sa, ar trebui sã aibã ca model stupul albinelor. "Dacã toti românii ar lucra asa organizat cum lucreazã albinele, în cinci ani garantez cã i-am întrece pe americani. La ele, cine nu lucreazã, nu mãnâncã", sustine patronul fabricii de miere naturalã, din flori de salcâm. [..]
Pentru mesterul Pop, anul are douã anotimpuri: cel al albinelor si cel al croitoriei. Primul e mai rentabil, cã-i aduce pânã la 1 milion de lei pe zi; al doilea însã îi dã satisfactia cã duce mai departe un mestesug vechi de sute de ani. De-o vreme, comenzile din partea localnicilor s-au înmultit, gratie preotului din Mara, care "o zâs la bisericã cã ar fi bine sã ne pãstrãm portul, sã nu se piardã, si, de atuncea, îsi mai fac oamenii gube." Existã si perioade în care mesterul nu poate onora toate comenzile, cum s-a întâmplat în vara anului trecut, când n-a avut timp sã "fabrice" 300 de papuci de pãnurã pentru niste francezi. Era anotimpul albinelor [..] "

Intrebarea mea este : cui foloseste sau cui ii va folosi dezvaluirea acestor matrapazlicuri? Sarmanilor sau altor bogati? - Dan Culcer
ZIUA - EVENIMENT - Joi, 17 februarie 2005
Voiculescu vrea Aeroportul Baneasa - Razvan SAVALIUC
" Impreuna cu o serie de fosti ofiteri de Securitate, presedintele PUR a pus mana pe 60% din roadele unei asocieri cu Aeroportul Baneasa, in complicitate cu un fost ministru al PSD * Voiculescu ravneste la cele opt hectare, aflate la mare pret pe piata imobiliara, scop in care s-au strecurat in contract clauze care prejudiciaza statul roman, ca proprietar al aeroportului * Unul din artizanii afacerii este actualul adjunct al directorului SIE, generalul Constantin Rotaru, fost director la ICE DUNAREA

Afacerea despre care scriem astazi a fost pritocita cu noua ani in urma. Tinta de atunci a lui Voiculescu nu s-a schimbat pentru ca valoarea acesteia a crescut continuu pe piata imobiliara. In 15 mai 1996, la solicitarea directorului general al RA Aeroportul Bucuresti Baneasa SA (RA ABB SA), Dumitru Parscoveanu, ministrul Transporturilor Aurel Novac (PUNR) a aprobat contractul de asociere dintre RA ABB SA si GRIVCO SA (firma presedintelui PUR Dan Voiculescu), pentru infiintarea unei societati comerciale cu scopul declarat de a exploata si realiza investitii de 55 milioane de dolari conform unui "Studiu de dezvoltare si modernizare al Aeroportului", prezentat pe CD-uri opiniei publice, ca pe o mare realizare ce avea sa se infaptuiasca. Asocierea in participatiune urma sa infiinteze firma AIBB - GRIVCO SA, cea care, declarativ, anunta investitii fabuloase in aeroport.[..]"


<<< Închidere >>>