Semnale - Sâmbătă, 19 februarie 2005

Nu va limitati la relatari si comentarii. Stabiliti masuri concrete in sprijinul Procesului comunismului - Ioan Rosca
"Pe data de 9 Matrie in Bucuresti, va avea loc dezbaterea publica " Comunismul in Romania - intre fictiune si realitate". Dezbaterea este sponzorizata de Fundatia pentru Romanii de Pretutindeni avand ca moderator pe dl. Mircea Dogaru, doctor in istorie.
La aceasta dezbatere sunt invitati, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Veterani de razboi cat si cei ce au avut de suferit de pe urma comunismului. Cei care nu pot veni la aceasta Dezbatere publica dar vor sa participe prin lucrari sau scurte relatari a ceea ce a insemnat comunismul in viata lor sunt invitati sa trimita scrisorile lor la adresa Fundatei: fundatia@romanii.ro
In speranta ca aceasta mult asteptata Dezbatere este mai necesara ca oricand.
Neculai Popa - fost detinut politic"

Cei condamnati la "munca fara piine", incearca sa evadeze, oricite teorii despre "rentabilitatea economica scazuta " ar preda cei care au gasit "piinea fara munca" - Ioan Rosca
Monitorul de Neamt, 15 februarie
Exodul inteligentei - Laura PETRUT
"Majorarile salariale din ultima perioada nu i-au convins pe toti dascalii nemteni sa ramîna la catedra. De la începutul acestui an scolar, 143 de profesori titulari din judetul Neamt au renuntat la a preda, cei mai multi luîndu-si concediu fara plata pentru a pleca la munca în strainatate. Mai bine debarasator în Elvetia decît profesor în România Tinerii absolventi de învatamînt superior nu mai opteaza de mult pentru o cariera didactica, descurajati de lefurile de mizerie ale dascalilor.
Chiar si cei care au ajuns în sistem încearca sa-si cîstige altfel existenta si se îndreapta spre slujbe mai bine platite, compatibile sau nu cu pregatirea acumulata în scoala. Acestia accepta chiar si munci mai putin potrivite statutului unui cadru didactic, cum ar fi cea de debarasator în barurile din Occident. [..]
Salariile modeste îi îndeparteaza pe tot mai multi tineri absolventi de o cariera didactica, dat fiind ca un profesor debutant nu cîstiga mai mult 5,7 milioane lei, suma incluzînd sporul de rural si de simultaneitate.
Abia dupa ce îsi da definitivatul si aduna cam sase ani de vechime ajunge la un salariu lunar net de 6,5 milioane lei, suma care include si sporurile de vechime, dirigintie, gradatie sau salariu de merit, precum si sporul de rural si simultaneitate.
În plus, cum rareori pot prinde un post în scolile urbane, tinerii profesori sînt abonati siguri la naveta, fara ca sa le fie decontate cheltuielile cu transportul. Costul unui abonament lunar poate depasi un milion de lei, bani pe care dascalii navetisti îi scot din propriul buzunar."

Dizidenta din sertar, scoate capul iar? Nu mai bine participa la revolutie? - Ioan Rosca
Adevarul, 19 februarie
Inscrisuri dusmanoase - o expozitie despre rezistenta ascunsa a romanilor in comunism
" Dupa cum incearca sa demonstreze o expozitie dedicata rezistentei din umbra a poporului roman, rezistenta datorata unor oameni de cultura, dar si unor ilustri necunoscuti. Expozitia numita Inscrisuri dusmanoase/Scripta Hostilia este realizata de Doina Jela, sub umbrela Asociatiei Ziaristilor Independenti, si va putea fi vazuta la Muzeul Literaturii Romane in perioada 3-25 martie. [..]
Printre cazurile de care a luat cunostinta in timp se numara cel al lui Ion Vianu, fiul lui Tudor Vianu, care nu va fi exponent pentru ca, din pacate, nu a mai gasit nici un document, fiindca a ars totul inainte de a pleca din tara. "Rodica Iulian si Oana Orlea au vrut, la un moment dat, sa-si recupereze cateva manuscrise, transportandu-le in tapiseria unui fotoliu, dar fotoliul a ajuns fara documente si nu se stie nici in ziua de azi daca cine trebuia sa le puna acolo si-a pierdut curajul in ultimul moment sau Securitatea le-a scos fara sa le mai faca lor scandal. [..]

Cel mai cumplit lucru pe care-l poate face cineva este sa ameninte (infrunte, combata) puterea. E ceva atit de ingrozitor, ca toti oamenii de bine trebuie sa se zguduie de repulsie si vigilenta in fata unui "terorist". Daca un om ucide, fara mobil politic, e altceva. Teroristii din 1821, 1907, 1990 etc. trebuiau tratati mai ferm. Teroristii potentialide azi se ascund si sint greu de reperat. Sa trecem (ca in SUA) la o supreveghere atenta, la o retea vasta de informatori etc. De ce sa nu folosim experienta Securitatii, care a impiedicat terorismul anti-comunist? - Ioan Rosca

"Potrivit Legii 535/25.11.2004, publicata in "Monitorul Oficial" nr. 1161/8.12.2004, actele de terorism pot imbraca forma mai multor infractiuni reglementate in Cod penal, precum si in legi speciale (infractiunile de omor in toate formele sale, vatamare corporala si vatamare corporala grava, infractiunile de distrugere prevazute in art. 217 si 218 Cod penal, infractiunile de nerespectare a regimului armelor si munitiilor, a materialelor nucleare si radioactive, nerespectarea regimului materialelor explozive, producerea, dobandirea, detinerea, transportul, furnizarea de arme chimice sau biologice, precum si cercetarea sau dezvoltarea de asemenea arme, introducerea sau raspandirea in atmosfera, pe sol, in subsol ori in apa de produse, substante, materiale, microorganisme sau toxine de natura sa puna in pericol sanatatea oamenilor sau animalelor) la care trebuie sa se regaseasca si cerintele speciale prevazute de art. 2 al prezentei legi. Este vorba despre acte savarsite cu violenta si care produc stari de neliniste, nesiguranta, panica in randul populatiei sau care atenteaza grav asupra factorilor umani specifici si nespecifici, precum si asupra factorilor materiali, sau care urmaresc realizarea unor obiective de natura politica, prin determinarea autoritatilor statului sau a unei organizatii internationale sa dispuna, sa renunte sau sa influenteze luarea unor decizii.

Actele de terorism sunt de natura transnationala atunci cand depasesc granitele unui singur stat.
Institutiile si persoanele juridice sau fizice care au cunostinte despre date si indicii privind acte de terorism au obligatia sa sesizeze de indata autoritatile competente, sa permita accesul in imobile precum si la date care au legatura cu acte de terorism, sa acorde orice alt sprijin necesar autoritatilor competente.
Legea detaliaza masuri procedurale speciale in scopul culegerii de informatii cu privire la actele de terorism. De asemenea se interzic operatiunile financiar-bancare in scopul finantarii de acte de terorism.

Prevenirea si combaterea terorismului se realizeaza in conformitate cu prevederile conventiilor internationale privind reprimarea terorismului, precum si cu respectarea reglementarilor legislatiei interne referitoare la drepturile omului. In acest scop, cooperarea in domeniu se realizeaza ca Sistem national de prevenire si combatere a terorismului (SNPCT), la care participa autoritati si institutii publice precum S.R.I – cu rol de coordonare tehnica, M.A.I., M.Ap.N., M.A.E., Ministerul Comunicatiilor , Min. Fin., M.J., S.I.E., S.P.P., S.T.S. s.a.

Pedepsele prevazute pentru actele de terorism sunt severe, ducand pana la detentiunea pe viata.
Tentativa se pedepseste.
Prezenta lege abroga Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 141/2001".

Sint toti ca fratii - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei, 19 februarie
Iliescu a sunat pentru Tiriac jr. in cazul "Cocaina"
"Procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, confirma printr-o singura declaratie ca fostul sef al statului, Ion Iliescu, a intervenit in actul de justitie in cazul lui Ion Alexandru Tiriac, fiul potentatului om de afaceri Ion Tiriac. Marturia lui Botos, facuta la BBC, prin care recunoaste ca fostul sef al statului, Ion Iliescu, l-a sunat pentru a se interesa de soarta dosarului in care era cercetat Tiriac - junior, lamureste traseul incredibil avut de dosarul in care fiul cunoscutuluii om de afaceri a fost anchetat initial pentru trafic de droguri de mare risc, ca in final sa fie trimis in judecata numai pentru detinere de droguri in vederea consumului propriu. Declaratia risipeste acum si misterul vizitei seniorului Tiriac la Palatul Cotroceni in ziua in care fiul sau a fost intors de pe aeroportul “Henry Coanda” si dus la Parchetul General pentru declaratii in deja celebrul dosar “Cocaina”.[..]"

Spre o internationala a mafiilor? - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei, 19 februarie
Emil Constantinescu confirma legaturile unui baron PSD cu mafia italiana
"[..] Confirm ca tot ceea ce a declarat Zoe Petre in cotidianul “Evenimentul zilei” este real, fiind informatii obtinute inclusiv de la mine. In martie 1997, procurorul Gheorghe Mocuta, care era seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate din Parchetul General, impreuna cu capitanul Adrian Baciu, de la directia similara din Ministerul de Interne, m-au informat despre existenta stenogramelor convorbirilor telefonice dintre capii mafiei italiene, in care erau mentionate persoane din Romania si in cuprinsul carora se constata disperarea structurilor mafiei italiene pentru faptul ca s-a intrerupt legatura acestora cu administratia prezidentiala dupa venirea mea la Cotroceni. Cei din Italia doreau sa-i ceara lui Constantin Nita, sustin anchetatorii Squadrei Mobile, prin intermediul lui Paul Brener, sa organizeze o vizita a unui grup de rectori de la universitati italiene la Cotroceni, ocazie cu care urma sa primesc un titlu de Doctor Honoris Causa, dupa care urmau sa se refaca relatiile economice din Romania ale mafiei italiene. Am interzis ca la Cotroceni sa fie primita o astfel de delegatie si i-am comunicat lui Zoe Petre acest lucru”, a declarat Emil Constantinescu.[..]"

Noi succese in privatizare - Ioan Rosca
Gardianul, 19 februarie
Cumnatul lui Omar Hayssam a luat de la stat fabrica «Polirom» la pretul unui apartament
"Partenerul de afaceri si cumnatul lui Omar Hayssam a cumparat fabrica Polirom din Roman la pretul unui apartament si acum vrea sa o vanda pe bucati, ca fier vechi.
Conform contractului de vanzare-cumparare semnat intre APAPS si Mihai Nasture, pretul fabricii a fost de 61.575 de euro, desi, initial, fostul ministru al privatizarii, Ovidiu Musetescu, anuntase ca Mihai Nasture va plati 637.445 de euro, adica de zece ori mai mult decat valoarea stabilita in final.
In plus, datoriile de un milion de euro ale fabricii au fost uitate la semnarea contractului, cu toate ca fostul ministru Musetescu anuntase ca vor fi preluate de Mihai Nasture.
Acum, fabrica este vanduta pe bucati, desi, in contract, se prevede ca nici un activ sa nu fie instrainat timp de cinci ani. [..]"

Tributul civilizatiei mimetice , de turma, platit de popoarele indoctrinate prin marketing. Firmele romanesti vor atrage clientii numai daca isi pun nume strain (platind pentru asta). Nu mai bea nimeni suc daca nu e Coca Cola. Nu se vor minca mici, ci hamburgheri-si numai la MacDonald Nu mai citeste nimeni o carte, daca nu e Harry Potter - Ioan Rosca
Jurnalul National, 19 februarie
Franciza - Afaceri la cheie dupa retete verificate
"Romania a devenit o tara atractiva pentru francizori dupa ce inflatia a scazut sub 10% si aderarea la UE a devenit o certitudine. Exista peste 100 de branduri de pe piata vest-europeana care asteapta sa intre in tara noastra.[..]"

Marele interviu cu Pacepa ne ofera doar "iluminari" ca in fragmentul de mai jos.. - Ioan Rosca
Jurnalul National, 19 februarie
Averea lui Pacepa in 1978: 1.291.042 lei
"[..]La 30 ianuarie, cand au avut loc alegerile in Irak, am vazut la TV un batran care povestea cum a mers pe jos 75 de kilometri ca sa ajunga la centrul de vot. "E primul meu vot liber", a explicat mosul cu mandrie. "Si poate ultimul!", a adaugat el. Era extenuat, dar i se citea fericirea pe fata. Stiu din proprie experienta ca dragostea pentru tara in care te-ai nascut si setea de libertate pot face, intr-adevar, minuni. Am parcurs si eu un drum lung, in kilometri si ani, pentru a putea vota liber impotriva tiraniei, a comunismului si a criptocomunismului. Nu mi-a fost usor, Marina, dupa cum nu i-a fost usor nici batranului pe care l-am vazut pe micul ecran.[..]"

Sper ca groparii ramin acasa? - Ioan Rosca
Realitatea romaneasca, 19 februarie
Preotii emigreaza in SUA
"Cinci preoti din comuna maramureseana Remeti au emigrat in SUA, din 1988 pana azi. Acest lucru a fost benefic pentru comunitatea din nordul Romaniei, pentru ca cei plecati peste mari si tari au trimis acasa importante sume de bani. Din acele fonduri s-a introdus incalzirea centrala in Biserica Ortodoxa Ruteana, dar sunt sprijinite si alte proiecte pe plan local. Tocmai de aceea satenii din Remeti au decis ca portretele celor cinci preoti din SUA sa fie pictate pe peretii bisericii din Romania, ca semn de pretuire fata de acesti binefacatori[..]"

Cum sa reziste cei ce nu au tras macar un tun?- Ioan Rosca
Romania Libera, 19 februarie
Ilie Sarbu a inchiriat ieftin si fara licitatie 19 fonduri de vanatoare in Delta
"Nu mai putin de 19 fonduri de vanatoare, care se intind pe 201.820 hectare din teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, au fost date in administrare, fara licitatie, la preturi modice.
Aceste contracte de inchiriere, aprobate prin ordin al ministrului Agriculturii pe parcursul anilor 2001-2004, difera semnificativ in privinta chiriilor. In timp ce pentru Fondul de Vanatoare nr. 38 Somova, Inspectia Silvica si Cinegetica Buzau a stabilit, conform contractului nr. 74/2001, o chirie anuala de 7,6 milioane de lei pentru o suprafata de aproape 9.000 de hectare, pentru inchirierea celor 10.000 de hectare ale Fondului de Vanatoare nr. 57 Uzlina, aceeasi Inspectie Cinegetica din Buzau, conform contractului nr. 96/2001, a stabilit o chirie de 454,8 milioane de lei pe an, desi ambele zone au acelasi potential cinegetic si sunt apropiate ca marime. Numai ca Asociatia privata de vanatoare "Bradul" care a inchiriat fondul Uzlina se pare ca nu a beneficiat de pile si de aceea plateste anual o suma imensa fata de ceilalti administratori. La randul ei, Asociatia "Jderul" plateste 25 milioane de lei pe an pentru un fond similar, situat in zona Salcioara, restul chiriilor pentru fiecare dintre fondurile de vanatoare din Delta fiind de numai 7-8 milioane de lei pe an.[..]"


<<< Închidere >>>