Semnale - Luni, 14 februarie 2005

Acum 15 ani s-a consumat un moment hotaritor pentru destinul democratiei romanesti. Nu pot uita emotia si mindria cu care am urmarit caseta difuzata in acea noapte, dupa singurul asalt victorios al manifestantilor asupra redutei securiste din televiziune. Miscarea CADA, cea mai viguroasa incercare de rasturnare a regimului securist, nu a primit insa sprijinul "societatii civile". Am fost martor al acestei tradari, cu urmari catastrofale - Ioan Rosca
Ziua, 14 februarie
Supravietuitorii CADA cer ajutorul lui Basescu - Razvan Savaliuc
"Comitetul de Actiune pentru Democratizarea Armatei (CADA) implineste azi 15 ani de cand, la 14 februarie 1990, a inaintat catre presedintele CPUN de la acea perioada, Ion Iliescu, un Apel prin care se solicita adoptarea unor masuri prin care sa se redea Armatei Romane statutul de onoare si demnitatea pierdute cu ocazia instaurarii puterii comuniste.
Pentru indrazneala de a solicita democratizarea Armatei, membrii CADA au fost supusi imediat unui adevarat progrom, au fost destituiti din functiile de comanda si trecuti abuziv in rezerva de catre "politrucii" lui Iliescu, adusi la conducerea Ministerului Apararii. Membrii CADA il acuza si azi pe Ion Iliescu ca a promovat cadre compromise, "dupa sistemul securisto-kaghebist-comunist", pentru a impiedica aflarea adevarului despre crimele din decembrie 1989
Apelul din februarie 1990 al CADA a declansat un adevarat fenomen de democratizare militara si a cerut, ca punct principal, initierea unor anchete in toate unitatile Armatei privitoare la crimele care s-au petrecut in zilele lui decembrie 1989. Ca urmare a demersurilor CADA, in martie 1990 a fost emis de catre generalul Victor Stanculescu, ministru al Apararii, Ordinul Circular nr. 1, care a dispus infiintarea, prin vot secret, in toate unitatile militare ale tarii, a unor comisii care sa elucideze toate evenimentele petrecute in decembrie 1989. Rapoartele unitatilor urmau sa fie inaintate organelor de ancheta ale Procuraturii Generale. Ion Iliescu si echipa cu care s-a desavarsit lovitura de stat a comandat mineriada din 13 - 15 iunie 1990 si cu scopul de a anihila intentiile CADA care, necontrolata, risca sa-i deconspire pe autorii loviturii de stat, negata cu inversunare de "emanati". CADA a derulat in 1990 o serie de actiuni care au facut-o indezirabila pentru Iliescu si ai sai: cadrele unor unitati s-au dezis public de calitatea de membri PCR si au refuzat sa afiseze in unitati programul Frontului Salvarii Nationale, in locul vechiului program al PCR; au difuzat prin presa comunicate de solidaritate cu mitingurile organizate de fortele democratice din Bucuresti si Timisoara; au refuzat sa implice vehiculele militare in boicotarea grevei sindicatelor soferilor; au organizat conferinte de presa si altele.
Impotriva CADA a fost asmutit generalul Vasile Ionel, pe atunci sef al Marelui Stat Major al Armatei (numit de generalul Nicolae Militaru, fost ministru al Apararii, devenit ulterior consilier prezidential), care a anulat practic efectele Ordinului Circular nr. 1, boicotand aflarea adevarului. A urmat o adevarata vanatoare de vrajitoare, iar liderii CADA au fost maziliti, prin destituiri din functii si treceri in rezerva abuzive. De 15 ani, ofiterii CADA, care au cazut victime ale vendetei regimului Iliescu, se lupta zadarnic in Justitie pentru a-si redobandi onoarea militara si pozitiile profesionale avute. [..]
Apelul CADA, care a speriat de moarte puterea politica instalata prin lovitura de stat, cerea:
- stabilirea adevarului cu privire la participarea Armatei la evenimentele din decembrie 1989;
- demiterea ministrului de atunci al Apararii, respectiv a celui de interne;
- depolitizarea Armatei, aceasta nemaiputand fi folosita in scopuri politice;
- prevederea in mod expres, in cadru lelgislativ, a faptului ca Armata nu va face uz de arma impotriva propriului popor;
- dreptul la demisie al cadrelor militare;
- promovarea cadrelor militare in functii exclusiv pe principiul competentei profesionale;
- numirea unei personalitati civile in functia de ministru al Apararii;
- adaptarea continutului juramantului militar si al statutelor cadrelor militare;
- asigurarea treptata a compatibilitatii cadrului legislativ si regulamentar al fortelor armate, dupa modelul NATO;
- infiintarea de asociatii ale cadrelor militare si afilierea lor la organismul european EUROMIL;[..]
Luna trecuta, mai multi membri ai CADA, lt. col (r) Chiriac Octavian, lt. comandor (r) Gheorghe Ionita, mr. (r) Nicolae Durac si lt.col. (r) Ioan Barbuta au semnat un raport catre presedintele Romaniei, Traian Basescu, in care au prezentat istoricul Comitetului. Semnatarii au cerut sefului statului exprimarea unui punct de vedere oficial al Presedintiei referitor la miscarea CADA, cea care a dat un semnal clar societatii civile ca ruperea fata de trecutul totalitar e posibila, fara teama.
Prin aceasta recunoastere oficiala, supravietuitorii CADA spera "sa fie dat semnalul care sa permita acordarea cuvenitelor reparatii celor care au avut de suferit moral, social, profesional si material prin hartuire, trecere abuziva in rezerva sau determinarea de a-si prezenta demisia". Membrii CADA se lupta de ani de zile pentru recunoasterea adevarului lor istoric, pe care Ion Iliescu l-a negat. In 1996, Emil Constantinescu le-a promis la un moment dat "reabilitarea", insa dupa ce a ajuns presedinte - acuza ofiterii in cauza - nu si-a mai onorat promisiunile."

Filmul TRIANONUL ESTE ÎN NOI : "bombă cu efect întârziat "? "sindrom"? "psihoză"?
I. Dezbatere la Antena 1(9 februarie, după rularea filmului)
II. Dezbatere la Radio Actualităţi (10 februarie)
De două săptămâni, filmul acesta a stârnit un ciclon mediatic. Ziarele, radioul, televiziunile, cu titluri incitante, vorbesc despre el. Un film interzis la difuzare în Ungaria, rulează în România!
Se semnalează localităţile şi cluburile în care filmul rulează fără aprobare şi imensul interes arătat de maghiarii din România; se comentează în cuvinte, imaginile –simbol ale filmului; se reproduc citate din documentele, cărţile, poeziile sau zicerile rostite de diversele personaje din film.
Scandalul se rostogoleşte ca bulgărele de zăpadă producând, în doze homeopatice , o îngrijorare crescândă, multă confuzie, oarecare panică, suficientă instigare, acuze dispersate după ţintă, ( miopia Guvernului ! tăcerea MAE! laşitatea Ministerului Culturii ! duplicitatea UDMR –ului! neloialitatea ungurilor ! amestecul Agenturilor! incapacitatea istoricilor ! pericol secesionist! ). Se iau măsuri administrative ( amendă şi interzicere ). Consecinţa?: o enormă şi justificată curiozitate. În acest context, Antena 1 a hotărât să difuzeze filmul, ceea ce a declanşat un nou val de atitudini pro- şi contra. De atunci, presa şi televiziunile, de data aceasta în cunoştinţă da cauză - filmul a fost văzut! – organizează conferinţe de presă, mese rotunde, luări de poziţie, etc., etc.
OTV ( 12 februarie ) a avut o astfel de dezbatere de peste 5 ore , dincolo de miezul nopţii, în care Dan Diaconescu - amuţit în colţul său de mediator - a dat totală libertate invitaţilor - lui Andrei Păunescu jr, Adrian Păunescu, istoricul Mircea Dogaru, diplomatul Gelu Voican Voiculescu, medaliatul cu “Drept între popoare” Raoul Şorban şi loialilor unguri Horvath Dezideriu şi Ghezo - să demaşte propaganda revizionist –iridentistă , neadevărurile, falsurile şi tendenţiozitatea filmului; să releve şi să argumenteze ( cu hărţi, cărţi, documente şi amintiri ) dreptatea României , adevărul Trianonului, legitimitatea stăpânirii Transilvaniei.
Dintre toate aceste manifestări, am selectat doar două, pe care le-am considerat mai “ purtătoare de informaţie “: dezbaterea condusă de Marius Tucă la Antena 1 ( 9 februarie ) şi cea condusă de Vartan Arachelian la Radio România -Actualităţi ( 10 februarie ).
La fel ca şi în alte cronici făcute emisiunilor radiodifuzate sau televizate, încerc să transform în document scris ceea ce s-a văzut şi spus. Operaţie uşoară dar cronofagă.
Chiar dacă doar tangenţial, prin interferenţe geo-politice, fundalul contenciosului româno-maghiar se produce concomitent cu seria istoriei comunismului - fie la sfârşitul primului război mondial ( ‘17-’19) , fie la declanşarea şi încheierea celui de-al doilea ( ’39-’40; ’45-’47 ) , fie la căderea comunismului ( ’89- ‘90 ) am socotit necesară prezentarea acestei dispute, pornind, în aparenţă, de la un episod secundar : proiecţia unui film. Şi asta datorită faptului că ilustrează un fenomen repetabil în România în ocazii “tensionate”: aspectul de balon care se umflă … apoi este înţepat şi se dezumflă … apoi este bagatelizat şi se uită.
Fereşte , Doamne, România şi pe români , de adevărata confruntare! - Livia Dandara

Text integral

Impiedicarea accesului la aceste documente in numele protejarii securistilor in misiune spune tot despre guvernarile "de tranzitie" - Ioan Rosca
Ziua, 14 februarie
Diavolul e Voiculescu! - Razvan Savaliuc
"A venit momentul sa aratam, in sfarsit, in urma unor documente pe care le detinem astazi, una dintre persoanele a carui avere s-a bazat pe relatiile comerciale directe cu fosta Securitate, pe conjunctura caderii regimului Ceausescu si pe ceea ce a urmat dupa aceea. Pactul cu Securitatea inseamna bani castigati cot la cot cu Securitatea. Dan Voiculescu, chiar daca neaga, a facut acest pact.[..]
In 1992, comisia senatoriala a concluzionat ca la descoperirea Averii Diavolului - cum era denumita averea lui Ceausescu - nu se poate ajunge fara un control amanuntit al firmei CRESCENT. Toate drumurile duceau acolo. Regimul Iliescu a asternut tacerea peste aceasta "harta" a maldarului de bani rulat prin conturile fostei Banci Romane de Comert Exterior de catre marea firma-mama ICE Dunarea si, implicit, "fiica adoptiva" CRESCENT. Fostul sef al SRI, Virgi Magureanu, a refuzat sa ofere informatii legate de activitatea CRESCENT.
In 1998, presedintele Emil Constantinescu a reaprins fitilul cautarilor. Dar, pentru a se ajunge la adevar, trebuia declasificata arhiva ICE . Dosarele cu toate informatiile despre ICE-Dunarea si CRESCENT sunt imense. Ele ticsesc o camera intreaga. Toata aceasta documentatie se afla si acum la sediul Serviciului de Informatii Externe.[..]
Confom documentelor zdrobitoare pe care le detinem, arhivele ICE Dunarea releva favorizarea clara a firmei CRESCENT in cadrul contractelor comerciale derulate cu ICE DUNAREA. La nivelul anului 1998, prin intermediul firmei CRESCENT-Cipru - firma straina al carui director la Bucuresti era Dan Voiculescu - s-a realizat aproape 40 la suta din totalul exporturilor cu ciment ale Romaniei. Documentele dezvaluie faptul ca statutul preferential al acestei legaturi ICE DUNAREA-CRESCENT Cipru s-au datorat acoperirii unor operatiuni financiare extrem de importante si misterioase derulate in interesul unei "parti neidentificate", sub forma deturnarilor de fonduri. In cadrul acestor tranzactii comerciale au existat depozite purtatoare de dobanda la banci aflate in strainatate, transferuri de valuta destinate unor operatiuni speculative de arbitraj valutar, dar care nu au fost identificate inca pe filiera "repatrierii". Aceleasi afaceri au vizat plata unor comisioane confidentiale foarte mari, scoase in numerar de la defuncta Banca Romana de Comert Exterior, multi dintre acesti bani fiind repusi in conturi secrete la banci din afara tarii. De asemenea, ICE DUNAREA nu a incasat valuta de la CRESCENT, datorata in urma exporturilor de tevi, tabla si otel beton. Mai mult, ICE DUNAREA nu a incasat decat partial comisioanele confidentiale aferente uno In schimb, despre firma CRESCENT-CIPRU sunt multe de spus. Documentele pe care le detinem dezvaluie si certifica in acelasi timp ca firma la care Dan Voiculescu a fost director a derulat contracte de valori foarte mari cu ICE DUNAREA. Livrarile masive de ciment, uree, produse metalice si aluminiu s-au efectuat pe aceasta "ruta" in 1989 in Spania, Republica Dominicana si Algeria. CRESCENT a fost principalul beneficiar al acestor exporturi, ocupandu-se de derularea a trei din cele sase servicii ale ICE DUNAREA. Documentele vizeaza existenta unei "dubluri" de act juridic de constuituire, unul dintre acestea avand caracter SECRET). Conform unor note de protocol (spre exemplu nota NC 5907 din 1987), Dan Voiculescu a facut parte din delegatia partii romane si a fost membru in delegatia ICE DUNAREA chiar in anul 1989, cu ocazia unor negocieri comerciale. "

Cronica lucida a unui deces anuntat... - Ioan Rosca
Evenimentul Zilei, 14 februaruie
Lasa-ne in durerea noastra! - Cornel Nistorescu
"Vitrege vremuri s-au abatut din nou peste taranisti! N-au intrat in parlament. Candidatul lor la presedintie a adunat chiar mai putine voturi decit partidul. Iar urmasii celor care au participat la faurirea Marii Uniri si, mai tirziu, si-au lasat oasele prin puscariile comuniste hotarasc sa umble prin politica sub un nume nou. Socotesc ca “taranesc” ii impiedica rau in incercarea lor de a se mai apropia de sufletele romanilor.[..] Adica PNTCD-ul sa se numeasca Partidul Popular Crestin Democrat. De buna seama ca taranistii, membri ai Internationalei Crestin Democrate, incearca prin aceasta botezare o relansare ca partid popular in Romania. Gheorghe Ciuhandu (primar peste un oras care exact in aceleasi zile avea strazile tintuite numai in bolovani si cucuie de gheata) isi imagineaza ca, sub o alta denumire, partidul sau va fi sufocat de aderenti si simpatizanti. Conform unui asemenea tip de gindire, vina nu ar fi a celor care trudesc la propasirea partidului, ci a numelui. Judecata de domnisoara cu cap de gisca. Ea a fost botezata Raveca si crede ca nu este admirata pentru ca nu se numeste Roberta.[..]"

Explicatii privind urmatorul "n-a fost sa fie" .. - Ioan Rosca
Ziua, 14 februarie
Basescu, prima victima a campaniei anticoruptie - Dan Pavel
Scandalul cu casele presedintelui vine pe fondul altor scandaluri cu ecouri nestinse, a caror miza este compromiterea lui Basescu, a coalitiei DA si Guvernului Tariceanu.[..]
In perioada cand la putere s-au aflat Conventia Democratica si Emil Constantinescu, s-a pierdut ocazia istorica de a-i trimite pe marii corupti in cercetari si prin tribunale. Consilierii lui Constantinescu i-au incurajat acestuia delasarea in incercarea de a afla adevarul cu privire la decembrie 1989. Ei spuneau ca ar fi prea dureros pentru natiunea romana sa afle adevarul cu privire la evenimente. Din motive asemanatoare, au continuat sa fie conspirati fostii agenti ai Securitatii ramasi agenti acoperiti ai noilor servicii secrete. Daca s-ar fi aflat adevarul despre decembrie 1989 si vechii/actualii agenti acoperiti, actorii politici care luptau pentru putere in Romania ar fi fost altii. Pe langa obiectivul decapitarii balaurului coruptiei cu multiple capete, Basescu a mai promis ca se va afla adevarul cu privire la decembrie 1989. Nu are curaj suficient si poate nici motive sa se angajeze intr-o asemenea deconspirare. Oricum, pentru ca si-a propus sa lupte impotriva caracatitei coruptiei si a celor care au comis abuzuri in decembrie 1989, ca sa-si asigure monopolul puterii, Basescu este acum vanat. Asa merg lucrurile, din vanator poti ajunge vanat.[..] Scoaterea la iveala a abuzului imobiliar comis de Basescu ar putea sa marcheze sfarsitul neoficial al razboiului anticoruptie, care incepuse doar la nivel retoric. La fel precum dupa alegerile din 1996. Dupa cum a aratat si pretinsa scurgere de informatii a lui Gusa privind afacerile cu marmura ale lui Videanu, legaturile subterane dintre PSD si PD arata solidaritatea liderilor celor doua partide provenite din Frontul Salvarii Nationale. Formatiunea infiintata de Iliescu & Roman a ramas la putere tot timpul, indiferent de cele trei alternante din 1996, 2000, 2004. Daca fostul ministru FSN-ist al transporturilor nu va intreprinde nimic impotriva fostului sau coleg din guvernele Roman si Stolojan, Adrian Nastase, vom avea dovada lipsa ca FSN-ul nu s-a desfiintat, de fapt. In realitate, dintre cele trei partide istorice anti-FSN-iste au disparut deja doua (PSDR si PNTCD), iar liderii PNL inca mai reflecteaza daca sa-si lichideze sau nu partidul, transformandu-l eventual intr-un partid popular sau intr-o anexa a factiunii FSN-iste PD. De ce tot insista Basescu asupra fuziunii? Chiar daca respingem teoriile conspirationiste, consecintele jocului PD si al lui Basescu in coalitia din 1996-2000 au fost subminarea PNTCD si intarirea PDSR.

Una din industriile care nu aveau nici o valoare si trebuiau inchise sau vindute imediat - Ioan Rosca
Curentul, 14 februarie
Restructurarea siderurgiei va inghiti aproape un miliard de dolari
"Nu este o noutate ca organismele internationale au cerut in repetate randuri micsorarea efectivului de salariati din tara noastra din diferite sectoare de activitate. Astfel, daca in anul 1994, numarul de angajati din industria siderurgica era de aproximativ 134.000, la sfarsitul anului 2003, erau de doar 60.000, tendinta descrescatoare mentinandu-se in continuare. Combinatele vizate sa faca disponibilizari de personal sunt: Ispat SIDEX Galati, care trebuie sa disponibilize aproximativ 2.000 de angajati, pana in 2008, Siderurgica Hunedoara, Cos Targoviste - de unde trebuie sa plece 1.300 de salariati, Industria Sarmei Campia Turzii si Combinatul Siderurgic Resita.[..] Sectorul siderurgic romanesc se afla, in totalitatea sa, in proprietate privata. Cele 31 de societati comerciale sunt raspandite in toate regiunile tarii, insa zonele de maxima concentrare sunt Hunedoara, Galati, Caras-Severin si Targoviste, zone impartite, de altfel, intre doi magnati de pe piata internationala: Mittal Steel, pe de o parte, si Mechel Steel, pe de alta parte."


<<< Închidere >>>