Semnale - Miercuri, 5 ianuarie 2005

Dezinformare tipica : Mirel Bran afirma ca Iliescu ar fi dorit sa fie pentru Romania un Lech Walesa sau un Vaclav Havel, ceea ce este o inventie pura a ziaristului care serveste la incadrarea intr-o categorie morala pozitiva a acestui personaj. - Dan Culcer

L'ombre de Ion Iliescu sur le pouvoir roumain - Le Monde, 4 ianuarie 2005

[..]"Ion Iliescu , le président sortant de la Roumanie, vient de découvrir la distance entre le ręve et la réalité."[..]

Dupa merite ....

   Adevarul, 5 ianuarie

Titlul de revolutionar autoacordat prin decret ii asigura lui Ion Iliescu loc de veci gratuit"Cu doua saptamani inainte de a parasi definitiv Palatul Cotroceni, Ion Iliescu si-a acordat, prin decret, titlul de revolutionar, in grad de "luptator remarcat prin merite deosebite[..]"

Ion Iliescu vrea conacul Scrovistea in folosinta pentru restul vietii"[..] Ion Iliescu are sanse sa-si petreaca restul zilelor in decorul idilic al domeniului prezidential de la Scrovistea. [..] bunul imobiliar vizat de Ion Iliescu nu cuprinde doar un spatiu locativ apreciabil, la standardele unei vile dichisite, ci este inconjurat de doua mii de hectare de padure si pajisti, plus un iaz maricel.

Suna bine.....

   Adevarul, 4 ianuarie

Boc, despre numirea secretarilor de stat si a sefilor de servicii descentralizate:
"Sa nu inlocuim falitii lor cu falitii nostri"

"[..] Presedintele interimar al PD se pronunta categoric impotriva numirii secretarilor de stat si a sefilor de servicii descentralizate uzand de nefericita practica a algoritmului.

[..]Trebuie sa fie o competitie intre profesionisti, nu o competitie pe algoritm", considera liderul democratilor."

   Cotidinaul, 5 ianuarie

Lupta anticorupţie, captivă regulilor PSD

" Monica Macovei a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că vrea să modifice actuala Lege privind statutul magistraţilor, pentru că nu oferă decît o singură posibilitate de a-i schimba din funcţie pe procurorii aflaţi în fruntea Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi a Parchetului Naţional Anticorupţie (PNA). Mai exact, procurorii generali ai celor două instituţii şi adjuncţii lor sînt revocaţi din funcţie de preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), dar numai dacă au fost sancţionaţi disciplinar.[..]"

   Cuvintul, 5 ianuarie

Ministrul justitiei promite Eliminarea imunitatii fostilor demnitari, Marius Iosef

" [..] "Comisia Europeana are aceste doua cerinte: eliminarea imunitatii fostilor demnitari si legile privind averile si interesele demnitarilor, considerand ca nu asigura un control perfect al conflictelor de interese si al averii acestora", a spus Macovei. De asemenea, Monica Macovei isi propune sa modifice Codul penal, astfel incat sa fie eliminata infractiunea de calomnie, precum si prevederile care restrictioneaza dreptul ziaristilor de a fotografia sau filma proprietatile demnitarilor.[..]"

   Cuvintul, 4 ianauarie

Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta "executarea imediata a datornicilor"

A venit scadenta pentru Culita Tarata!

"Noul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, anunta masuri imediate si fara drept de apel impotriva tuturor celor care inregistreaza datorii, sub diferite forme, fata de institutia pe care o reprezinta. Intrebat care va fi atitudinea in cazul datoriilor inregistrate si acumulate, ani la rand, de "arendasul" din Insula Mare a Brailei - Culita Tarata, raspunsul lui Flutur a fost cat se poate de clar: "Politica ministerului va fi transanta, hotarata, indiferent de culoarea politica a datornicului.[..]"

Ce mai inseamna democratie, cind politica economica a unui guvern e fixata de sus in jos, la ordine venite din afara comunitatii sia  circuitului electoral, fara a mai reprezenta punctul de vedere al celor...  reprezentati?

   Adevarul, 4 ianuarie

Deficitul bugetar de 1,5% din PIB pentru 2005 - maximul pe care si-l permite Romania

"[..] Obiectivele privind deficitul bugetar si inflatia din 2005 vor fi stabilite la sfarsitul lunii ianuarie, cand va veni in Romania echipa FMI, care va efectua evaluarile doi si trei ale acordului stand-by", a afirmat Justice.[..]"

   Cuvintul, 4 ianuarie

FMI va impune guvernului Tariceanu un deficit bugetar de maximum 1,5% Alina Cozma

"[..]Relaxarea fiscala va favoriza intreprinzatorii si oamenii care muncesc de calitate, adica oamenii cu venituri medii si peste medii", ne-a declarat dl Bogdan Baltazar.[..] Cota unica de impozitare nu afecteaza negativ pe nimeni, insa nu este o masura care sa atinga masa globala a salariatilor din Romania. Ea nu este benefica decat pentru cei cu venituri peste 12 milioane de lei, iar acestia nu reprezinta decat 17% din salariati, restul de 83% avand salarii sub acest prag", ne-a declarat Hossu.[..]"

   Gardianul, 4 inauarie

FMI va evalua noua politica fiscala a Romaniei pe 25 ianuarie

" Reprezentantii Guvernului se vor intalni, la 25 ianuarie, cu o delegatie a FMI pentru a discuta despre un memorandum suplimentar de politici economice privind modificarea Acordului stand-by incheiat cu Romania anul trecut[..]Pentru a compensa aceste pierderi, Guvernul a introdus unele majorari de impozite. Astfel, a fost abrogata prevederea de reducere a contributiilor pentru asigurari sociale de la 49,5% la 47,5%, care ar fi adus o diminuare a veniturilor bugetare cu circa 9.700 miliarde de lei.De asemenea, dublarea impozitului pe veniturile microintreprinderilor de la 1,5% la 3% din cifra de afaceri va aduce venituri de 5.400 miliarde de lei. In plus, impozitul pe dividende va fi majorat cu 5% pentru persoanele fizice, urmand sa ajunga la acelasi nivel cu cota perceputa companiilor, de 10%. "
   Gardinaul , 4 ianuarie

Ordonanta Tariceanu este un act inutil. Jaful de la RAFO, platit tot de cetateni! Andi Topala

" [..]Se stie ca fostul Executiv publicase in "Monitorul Oficial" Ordonanta de Urgenta 101/2004 prin care Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului prelua creantele fiscale ale RAFO Onesti si ale Carom. Noul act normativ suspenda prevederile ordonantei precedente, dar nu poate avea nici un efect asupra situatiei juridice a RAFO, respectiv planul de reorganizare judiciara aprobat de Adunarea Creditorilor si admis de judecatorul sindic[..]"

   Cotidinaul, 5 ianuarie, Cristian Matache

FMI cere falimentul RAFO

" Graeme Justice este tranşant: în cazul RAFO, măsurile adoptate de Cabinetul Năstase au încălcat acordul stand-by cu FMI. Deşi comunicatul Guvernului prin care se prezintă poziţia oficialului FMI nu menţionează modul în care s-a încălcat acordul stand-by în cazul societăţii din Oneşti, autorităţile române sînt acuzate că nu s-au opus din răsputeri oricărei măsuri prin care să împiedice falimentul RAFO. În acord se stipulează că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu va mai institui sau sprijini nici o reeşalonare sau anulare a obligaţiilor bugetare fără aprobarea prealabilă a Ministerului Finanţelor şi fără consultări cu staff-ul FMI pentru companiile deja privatizate. De asemenea, Ministerul Finanţelor şi creditorii de stat vor insista pentru continuarea procedurii de faliment în cazul celei de-a doua mari rafinării, adică RAFO, şi se vor opune oricărei metode de reorganizare judiciară, fuziune, preluare sau altei scheme asemănătoare. [..]"

   Gardianul, 5 ianuarie

Banca Mondiala va continua sa finanteze proiecte pentru Romania

"[..] Anand K. Seth a exprimat dorinta Bancii Mondiale de a continua asistenta pentru Romania si a propus ca orice strategie care va fi adoptata sa fie corelata cu cerintele pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana", se arata in comunicat. Potrivit oficialului Bancii Mondiale, viitoarea strategie de asistenta pentru Romania va fi implementata dupa 1 iulie 2005, urmand sa fie conceputa pe baza consultarilor dintre Guvern si Banca Mondiala"

Avantajele si dezavantajele cotei unice pentru slugi, camufleaza lovitura data de stapini...

   Adevarul, 5 ianuarie

Efectele cotei unice de impozitare: scenarii optimiste si pesimiste

" [..] Daca analistii economici sustin ca este prea devreme pentru a spune cu precizie cum va arata economia romaneasca in urma introducerii cotei unice de impozitare de 16 la suta, ei nu se feresc sa prezinte ce s-ar putea intampla, in teorie, in cazul in care cota unica are numai efecte pozitive - daca surplusul de venituri al firmelor si al persoanelor fizice s-ar duce in investitii si economii.[..]"

   Curierul National , 4 ianuarie

Cota unica da in economie si crapa... microintreprinderile Iulian Enache

" [..] punctul de vedere al unui mic intreprinzator, Daniel Cojocaru, care ne-a scris la redactie, pentru a atrage atentia asupra unor probleme reale ale microintreprinderilor.[..] Cum nu am posibilitatea sa ma dezvolt pentru a trece la statutul de firma de dimensiune mijlocie (10 angajati sau 100.000 de euro cifra de afaceri) voi fi nevoit sa inchid magazinul sau sa incerc sa-l vand. Ganditi-va ce inseamna asta la nivelul intregii Romanii si puteti avea imaginea efectului acestei masuri"[..] Este cel putin ciudat faptul ca, indiferent ce guvern s-a aflat la conducerea tarii, atunci cand a fost vorba despre masuri de sprijinire a microintreprinderilor sau IMM-urilor, s-a facut ca ploua.
In schimb, marii colosi au ramas netulburati de intemperiile economice atunci cand a venit vorba de dat, greul revenind tot micilor intreprinzatori..."

   Curierul national , 5 ianuarie

Ioan Tempea, economist: Poporul nu a votat noi avantaje pentru cei cu venituri mari

" [..] Avantajarea evidenta a celor cu venituri mari are ca efect trecerea unei parti din sarcina fiscala a acestora asupra celor cu venituri mici si mijlocii. Chiar daca la introducerea impozitului proportional se iau masuri ca cei cu venituri reduse sa nu plateasca nimic in plus, avantajarea substantiala a celor cu venituri mari (reducerea impozitului cu sume echivalente cu unul sau cateva salarii medii) ramane si va crea mari nemultumiri. In fapt, cei cu venituri mari beneficiaza de o majorare directa a veniturilor.[..]"

   Cuvintul, 5 ianuarie

Registrul Comertului cere desfiintarea a 60% din firmele romanesti, Dan Straut

"[..]Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), 60% din firmele romanesti se afla in situatia de a fi dizolvate, din urmatoarele motive: 4.220 societati au durata de functionare expirata; 16.011 au administratori cu mandate ce au termene depasite; 58.055 au sediu cu durata expirata; 2.536 au capital social subscris sub limita legala si, ceea ce e cel mai grav, 353.867 de societati nu au raportat Registrului Comertului situatia financiara pe anul 2003.Peste 300.000 de lichidari si radieri din oficiu[..]"

   Cronica romana, 4 ianuarie

Val de scumpiri la inceput de an

" Tarifele la energia electrica au crescut de la 1 ianuarie 2005 cu 4,6 la suta, in raport cu valorile de la sfarsitul anului 2004, iar pretul reglementat al gazelor naturale s-a majorat cu 5 la suta.[..] Conform angajamentelor asumate de Romania fata de institutiile internationale, de la 1 ianuarie 2005 trebuie aplicate noile metodologii de diferentiere a tarifelor si a preturilor finale reglementate pe operatori si consumatori, insa ANRGN a decis sa amane aplicarea acestor prevederi, luand in considerare impactul cresterii preturilor asupra populatiei precum si necesitatea informarii noii echipe guvernamentale.[..]"

   Cuvintul , 5 inauarie

Mentinute artificial in perioada campaniei electorale Preturile produselor alimentare vor exploda la sfarsitul lunii ianuarie, Ana Jitarita

" [..]La majoritatea produselor, preturile ar putea creste cu 4-5%, ajungandu-se chiar pana la 10% in cazul carnii de porc la poarta crescatoriilor. Se vor scumpi uleiul, laptele, carnea, dar si painea, in functie de procentul pe care il reprezinta, in costurile de productie, energia electrica si gazele naturale. Chiar si la produsele la care nu se anunta scumpiri pentru acest inceput de an, vor fi adaugate cateva mii de lei cel tarziu pana in luna mai.[..]"

   Curierul national, 5 ianuarie

Cu salarii romanesti Facturile pentru utilitati si noile taxe s-au integrat in Europa Adina Alexe

"Majoritatea romanilor spun ca banii le ajung doar  pentru strictul necesar [..] vom cita statistica oficiala, care face unele precizari sumbre, pe anul 2003 (datele s-au modificat intr-o masura nesemnificativa). Dintre romani, 33,4 la suta spuneau, in 2003, ca veniturile nu le ajung nici pentru strictul necesar. 39,6 la suta afirmau ca banii castigati le ajung numai pentru strictul necesar, 20 la suta considerau ca veniturile confera un trai decent, iar 5,8 la suta afirmau ca banii ajung si pentru cumpararea unor bunuri mai scumpe. Doar 0,8 la suta dintre cetateni au declarat ca au tot ce le trebuie..."

   Jurnalul National, 4 ianuarie

Platitorii aderarii si condamnarea la guvernare! Ilie Serbanescu

" [..] De acum se admite sociologic ca exista "doua Romanii" si clivajul net al votului din recentele alegeri a dovedit clar acest lucru.[..] Marii pierzatori ai aderarii la Uniunea Europeana vor fi din "prima Romanie". Aceasta se va restrange. Trei milioane de lucratori agricoli vor fi obligati sa abandoneze agricultura. Nimeni nu stie unde se vor duce. [..]din "prima Romanie" nu prea exista ce sa li se ia! Ei n-au din ce sa plateasca! Vor fi eventual esecuri umane! Asa ca de platit, costurile aderarii vor fi platite de cei din "a doua Romanie"[..]"

Nu stiu cind se vor decide ortodoxii romani sa curete bisericile si constiintele...

  Cotidianul, 5 ianuarie

A Plutonierii lui Dumnezeu,  Stejărel Olaru

" [..] În timp ce unii sufereau, alţii colaborau cu Securitatea. Dimensiunea colaboraţionismului în înteriorul Bisericii este imposibil de estimat chiar şi astăzi. Arhiva Securităţii continuă să fie periată de SRI înainte de a fi predată CNSAS, iar BOR nu numai că nu doreşte să vadă pe ce căi întunecate a umblat în timpul comunismului, dar face tot posibilul pentru a ascunde complicitatea prelaţilor. [..] După apariţia Legii nr. 187/1999, în februarie 2001, privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii ca poliţie politică, BOR elaborează propuneri de modificare a ei. Amendamentul trimis parlamentarilor cerea eliminarea prevederilor despre dreptul oricărui cetăţean de a fi informat cu privire la calitatea de agent sau colaborator al Securităţii a ierarhilor, şefilor cultelor religioase recunoscute, preoţilor de la parohiile din ţară şi străinătate. Înaintat cu acordul Patriarhului Teoctist, amendamentul afirmă că legea „aduce o gravă atingere caracterului sacramental şi de taină al preoţiei, implicit a învăţăturii de credinţă a Bisericii şi chiar Bisericii însăşi“. [..] Un document elaborat în 1978 de mai multe direcţii ale Securităţii — „Nota de măsuri“ nr. 00389830 — prevedea la punctul 2 următoarele: „Instruirea cu sarcini de influenţă a unui număr mare de intelectuali români de prestigiu, care cu prilejul unor deplasări în Occident, în interes de serviciu sau particular, vor acorda comunităţilor româneşti un sprijin direct pentru organizarea unor simpozioane, conferinţe, expoziţii de artă, cu caracter naţional-patriotic, precum şi publicării de materiale favorabile ţării noastre, acţiuni menite să contribuie la neutralizarea şi anihilarea efectelor propagandistice ale cercurilor reacţionare externe“.  Pentru astfel de sarcini urmau să fie pregătiţi, printre alţii, patriarhul Justin Moisescu, mitropoliţii Teoctist Arăpaşu, Nicolae Corneanu, şi alţi informatori prelaţi. "

   B Sutane cu epoleti, Miruna Olteanu

"[..] Nicolae Corneanu este unul dintre puţinii prelaţi care au recunoscut că au fost informatori ai Securităţii şi s-a căit pentru asta. Potrivit dosarului său, a fost informator din 3 ianuarie 1950. Acest statut l-a ajutat să acceadă pe unul dintre scaunele importante ale BOR.[..] Lui Petrescu Macedon, aşa cum are un nume pe care l-a primit cînd a fost tuns în monahism – Teodosie, tot aşa i s-a mai spus şi Mache. Nu este o poreclă din copilărie, ci numele conspirativ primit în urma recolării în calitate de informator al Securităţii.[..]

   C Replici

" CNSAS a respins propunerea BOR H.-R. Patapievici, membru în Colegiul CNSAS, ne-a declarat că propunerea BOR de a fi exonerată de răspunderile prevăzute în Legea „Ticu“ a fost respinsă oficial de CNSAS prin două memorii, unul adresat Guvernului, iar celălalt Birourilor permanente ale celor două Camere.[..]"

Nu ne vindem tara ... decit securistilor. O s-a vinda ei, in tura a doua.

   Cotidianul, 5 ianauarie

Investitorii străini au cumpărat doar 2% din fabricile statului, Mihai Nicut

"Autorităţile române au încheiat, din 1993 pînă acum, 8.084 de contracte de privatizare, dintre care doar 210 au fost încheiate cu investitori străini, potrivit datelor de bilanţ ale Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) de la sfîrşitul anului trecut. Astfel, din totalul privatizărilor de pînă acum, doar 2,6% au fost făcute cu investitori străini. Capitalul românesc a fost cel care s-a implicat masiv în privatizare, din moment ce 7.861 de privatizări au fost perfectate cu investitori români.[..] AVAS mai are de privatizat doar două societăţi incluse în cele două programe PSAL, convenite cu Banca Mondială, după cum se arată într-un comunicat al instituţiei. Este vorba despre ultimele două companii mari care mai sînt în portofoliul instituţiei, adică Electroputere Craiova şi UVCP Turnu Măgurele. Ambele societăţi au mai avut tentative eşuate de vînzare.[..] Potrivit datelor AVAS, în perioada 1997-2000 au fost încheiate aproape 5.400 de contracte, în timp ce între anii 1993-1996 au fost încheiate puţin peste 1900 de contracte, iar în perioada 2001-2004 au fost perfectate doar 800 de privatizări.  "

Un inspirat apel la vigilenta civica

   Cotidinaul , 5 ianuarie

Demonstraţia incompletă, Cristian Pirvulescu

" [..] Dar rămasă doar la stadiul de pasaj formal între două variante de guvernare, democraţia, ca orientare a deciziei către cetăţeni, este încă în suferinţă. Demonstraţia rămîne incompletă fără participarea liberă a cetăţenilor la decizia administrativă sau politică.[..] Politica de culise, distribuţia resurselor către clientelele partizane, guvernul de negociere între partide coalizate fără fundament programatic nu pot mulţumi sutele de mii de votanţi care prin mobilizarea lor au generat alternanţa la guvernare.[..] Riscurile derivei oligarhice sau autoritare cresc atunci cînd societatea civilă îşi pierde exerciţiul critic.[..] Dacă democraţia va rămîne doar la dimensiunea formală a exercitării votului, va fi dificil, dacă nu imposibil, ca reforma politicii să se realizeze. Iluzia că democraţia este secundară în raport cu nevoile economice şi sociale pe care politica trebuie să le asigure, alibiul politicienilor „realişti“, este expresia autoritarismului latent pe care partidele româneşti îl practică. [..] Crearea condiţiilor pentru participare democratică la luarea deciziilor este sfidarea la care societatea românească trebuie să răspundă. Altfel şi alegerile din 2004 vor fi încă o demonstraţie a divorţului dintre politică şi societate."

Doar procesul tranzitiei criminale ar putea restabili reperele morale ale natiunii ...

   Cotidinaul , 5 ianuarie

Sistemul ticăloşit, tratament complet, Mihaela Ganet

"[..] Reţeta este simplă: se iau toate dosarele şi temele grele ale ultimilor ani, se redeschid şi se supun judecăţii instanţei şi dezbaterilor publice. E nevoie să se ştie cine şi ce l-a împins peste balustrada balconului pe procurorul Cristian Panait, la fel cum e nevoie să se ştie cam cîte miliarde de dolari au ocolit bugetul în drumul spre paradisurile fiscale sau spre alte ţări mai puţin corupte, în ultimii ani. Cît de onest ar putea însă Justiţia să facă faţă, cu acelaşi corp de magistraţi, unei reale campanii anticorupţie?[..]"

Sa culegem informatiile ce se strecoara intre interpretari manipulatoare.... 

   Jurnalul National, 4 ianauarie

Ceausescu, condamnat in baia lui Milea,

" Gelu Voican Voiculescu dezvaluie ca revolutionarii adunati in "completul de judecata" care a decis condamnarea lui Ceausescu la moarte, chiar inainte de proces, au deliberat in baia fostului ministru al Apararii din sediul MApN, de frica teroristilor si a microfoanelor Securitatii.[..]"

   Jurnalul National, 5 ianauarie

Maiorul Radu, ucis din nou, dupa 15 ani LUCIAN DOBRATER

"[..] Un om si-a pierdut viata, impuscat in decembrie ’89, iar familia sa, la exact 15 ani de atunci, si-a pierdut orice speranta de a-i afla pe cei vinovati. [..]"


<<< Închidere >>>