Semnale - Duminică, 30 ianuarie 2005
|
|
De sus pina jos, fiecare cum poate .... - Ioan Rosca
Banateanul, 26 ianauarie
Mafia aurului negru - Olimpiu Bulzan
" Încet, încet, în jurul sondelor din judeţul Timiş s-a dezvoltat o structură mafiotă puternică, ce îşi întinde tentaculele până în birourile unor oameni care ar trebui să-i dovedească pe infractori. Pentru unii însă, tentaţia vilelor răsărite peste noapte, a limuzinelor şi amantelor de lux - toate, plăceri ce trebuie întreţinute cu bani mulţi - e prea mare.[..]"
|
|
|
Patriciu merge mai departe. Triumfal, liberal .... - Ioan Rosca
Buna ziua Ardeal, 30 ianuarie
ANMR a eliminat concurenţa Rompetrol din domeniul exploatărilor petroliere
"Magnatul Dinu Patriciu nu se dezminte. Cu trei luni înainte de alegerile generale, acesta şi-a făcut intrarea în domeniul exploatărilor petroliere din România cu concursul Guvernului Năstase şi al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANMR), prin concesionarea unui perimetru de 3.000 de kilometri pătraţi în judeţul Satu Mare şi 1.700 de kilometri pătraţi în judeţul Mehedinţi. Afacerea poate fi considerată cel puţin suspectă, dacă nu ilegală, având în vedere că Hotărârea de Guvern care îl face pe Patriciu stăpân peste mai bine de jumătate din suprafaţa judeţului Satu Mare nu precizează locaţia exactă a perimetrului, suprafaţa şi condiţiile de concesionare. “Cucerirea” lui Patriciu se datorează în mare parte ANMR, care i-ar fi furnizat acestuia informaţii cu privire la zăcămintele de petrol din zonele vizate, în condiţiile în care acest tip de date sunt catalogate ca “secrete de stat”. Aceasta după ce, cu câţiva ani în urmă, aceeaşi instituţie excludea Shell de pe piaţa românească, susţinând că „arealele luate în concesiune (de către Shell, n.r.) pentru explorare s-au dovedit aproape sterile”. Precizăm că Shell concesionase, la acel moment, 6.000 de hectare exact în zona Satu Mare.[..]"
|
|
|
Subiectele discutate indelung in intreaga lume atacata de multinationale, vor apare in Romania cind va fi prea tirziu. Raspunderea " vectorilor de opinie" din media romaneasca (golanasii aroganti care au ocupat presa si televiziunea) este uriasa - Ioan Rosca
Evenimentul, 29 ianauarie
Reţelele comerciale internaţionale vor acapara piaţa autohtonă
" În ultimii 15 ani, la nivel naţional, investiţiile reţelelor internaţionale în deschiderea de magazine tip supermarket, hypermarket şi cash & carry se ridică la peste 150 de milioane de euro, estimîndu-se că, în 2005, vînzările derulate prin acest nou tip de comerţ vor însuma aproximativ 20 la sută din volumul comerţului românesc. Oamenii de afaceri ieşeni au tras un semnal de alarmă asupra politicilor comerciale practicate de giganţii comerciali. "Cînd intră pe piaţa locală o astfel de reţea, contactează primii 4-5 producători din fiecare domeniu şi le desface produsele. În primii doi ani ei au o relaţie excelentă cu producătorii autohtoni, preiau clientela acestora şi fac studii de piaţă cu privire la ce, cît, cînd şi cum se vinde. După ce şi-au format o clientelă proprie şi cunosc fluctuaţia pieţii, impun condiţii imposibil de acceptat furnizorilor locali, iar cînd aceştia se retrag, aduc produsele propriilor firme naţionale, dar nu produse de calitate, ci solduri", ne-a declarat dl Ionel Agrigoroaie, preşedintele comisiei pentru industrie uşoară din cadrul AOAI. Aceste practici nu se aplică doar în cazul produselor textile. Ea este generalizată la toate categoriile de produse – de exemplu, Kosarom nu mai lucrează cu reţeaua Metro. "Într-o economie de tranziţie, producătorii mici şi mijlocii au o poziţie foarte fragilă. Este necesară o protecţie a pieţei locale", a adăugat dl Agrigoroaie. Ţări precum Franţa şi Polonia au luat deja măsuri pentru a încetini pătrunderea magazinelor din reţelele internaţionale pe piaţa locală, ceea ce ar trebui să facă şi România.[..]"
|
|
|
Din ciclul "Romania la fier vechi" - Ioan Rosca
Gazeta de Bacau, 29 ianuarie
Uzina Termică din Comăneşti, vândută la fier vechi
"Un tun ca la carte este cel în care o fabrică este dezmembrată şi vândută, bucăţică cu bucăţică, la fier vechi. Atunci avem de-a face cu un profit garantat, rapid, fără multe bătăi de cap. La fel s-a întâmplat şi în cazul Uzinei Termice din Comăneşti, măritată la preţ mult mai mic decât cel de pe piaţă. Firma care a profitat de pe urma unor manevre mai mult decât dubioase este SC AMAPOLLA SRL, devenită celebră în urma mişmaşurilor întreprinse la Banca Transilvania. De asemenea, firma este cunoscută şi în urma unor scandaluri de presă cu privire la mafia alcoolului. Pentru că Uzina Termică din Comăneşti era mai mare decât era necesar, conducerea acesteia, reprezentată prin directorul general Mihai Călin şi adjunctul Ştefan Czoboth, a hotărât dezmembrarea şi vinderea acesteia. A fost numit responsabil de dezmembrare maistrul Gică Mitrofan. [..]"
|
|
|
Petele de singe capatate la Cluj nu se sterg de pe unii epoleti - Ioan Rosca
Gazeta de Cluj, 29 ianuarie
Generalul Degeratu minte!
"Aflat la adăpostul a 15 ani în care Justiţia aservită lui Ion Iliescu şi-a bătut joc de adevărul cu privire la ceea ce s-a întâmplat în decembrie 1989, generalul Constantin T. Degeratu, proaspăt consilier de stat pe probleme de apărare, consideră că poate să mintă senin în ceea ce priveşte gradul său de implicare în represiunea ordonată de către Ceauşescu şi executată, fără crâcnire, de către comandanţii şi ofiţerii fără onoare ai Armatei române. [..]"
|
|
|
Istoria, pusa in valoare
Gazeta de Cluj, 29 ianuarie
Capii RAFO-VGB spălau bani prin Petrom
"Sub paravanul onorabil al unor lucrări de reabilitare a Castelului de la Balc, alte milioane de dolari au fost deturnate de tentaculele bihorene ale caracatiţei de la RAFO-VGB. Castelul de la Balc din judeţul Bihor se află în proprietatea PETROM, ca spaţiu destinat recreării angajaţilor. El a fost popularizat în presă ca fiind un obiectiv istoric ce trebuie reabilitat, inclusiv pentru valoarea sa de patrimoniu. Sub această acoperire, în perioada 1996-2002 au fost pompaţi anual în el zeci de miliarde de lei, bani cu care s-ar fi putut clădi din temelii două “castele”.[..]"
|
|
|
Se pare ca au participat cam toti ... - Ioan Rosca
Gazeta de Maramures, 29 ianuarie
Costin, pe-o frunza de maslin
"Lovitura de teatru in cazul “Prodaliment”! Costin Georgescu, fost sef al SRI si ambasador al Romanei in Cipru, este legat de aceasta escrocherie care a ajuns la CEDO cu un “otgon”: L. Barbulescu, directorul SC Romarta. Personajul este... fiica fostului sef SRI! Uimitoarea ilegalitate pusa la cale in laboratorul Prodaliment de “luminatele minti” ale maharilor societatii si instrumentata de o judecatoare “impartiala” se interfereaza cu doua nume grele ale politicii romanesti: Costin Georgescu si Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei din guvernarea PSD. Prodaliment este una dintre cele mai importante societatii comerciale din Maramures, macar prin prisma faptului ca inainte de 1990 detinea spatiile comerciale din alimentatia publica. “Zestrea” socialista a starnit tentatia unui grup suspect care, bazandu-se pe protectia unor inalti demnitari, a reusit sa escrocheze zeci de comercianti. Comerciantii si-au achizitionat spatiile prin sistemul platii in leasing, iar dupa ce le-au achitat integral au fost deposedati definitiv, fara a fi macar recompensati pentru investitiile facute! Revenim cu punctele cheie ale acestui incredibil caz, unul pentru care, dupa publicarea articolelor, cativa ziaristi din Romania au fost nevoiti sa paraseasca ziarele la care lucrau.[..]"
|
|
|
Cine si cum a pus mina pe pamint - Ioan Rosca
Gazeta de Neamt , 29 ianuarie
Taifunul Tărâţă a distrus tot în calea sa
"Insula Mare a Brăilei este capul de afiş al scandalurilor care îl au în rol principal de afaceristul de carton Culiţă Tărâţă. [..] Scandalul are în prim plan darea în arendă, pe ochi frumoşi, a unei suprafeţe de peste 57.000 de hectare. De dragul lui Culiţă Tărâţă, PSD a pus Insula Mare a Brăilei pe butuci şi a falimentat intenţionat firma care rentabilizase exploatarea agricolă. [..] Creditorii, dirijaţi de stat, au cerut declanşarea procedurii de faliment, Ministerul Agriculturii i-a numit şefi peste insulă pe directorii care au adus-o în pragul dezastrului. Ministrul Ilie Sârbu a recurs şi la minciuni pentru a-i pregăti terenul baronului de partid. În mare secret, insula a fost făcută cadou deputatului PSD Culiţă Tărâţă, printr-un contract de arendare fără egal, pe 20 de ani. În plus, baronul a beneficiat şi de o scutire la plata unei datorii de 400 de miliarde de lei. Tărâţă a pus mâna pe tot ceea ce făcuse REEN, până şi pe seminţele societăţii, iar patronul acesteia a ajuns în stradă şi plin de datorii[..] După un scenariu ticălos, Culiţă Tărâţă a devenit mare latifundiar, în urma unor înţelegeri secrete.[..]"
|
|
|
Inca un portret de baron local - Ioan Rosca
Ieseanul, 29 ianuarie
BARONUL ROSU
Pascaniul e de 30 de ani in mana aceluiasi om: Neculai Ratoi. De peste 15 ani, functiile cheie din Pascani sunt detinute de aceeasi oameni: oamenii lui Ratoi.[..]
|
|
|
Incepe trezirea dupa victoria din alegeri? - Ioan Rosca
Gazeta de sud-est, 29 ianuarie
Alianţa Demagogilor Ahtiaţi după putere
"Pentru politicianul român, discursul ţine doar de poziţia partidului din care, la un moment dat, face parte. Oratorul din opoziţie va găsi mereu un pretext de a ataca puterea, pe orice temă şi indiferent dacă are sau nu argumente logice. Efectele alegerilor generale din 2004 demonstrează că, după ce ating celălalt mal, politicianul are brusc o criză de memorie şi renaşte sub o altă formă, tocmai lepădată de predecesori."
|
|
|