Semnale - Sâmbătă, 29 ianuarie 2005

Schema merge si in alte parti dar rafinata , cu alocare de roluri: ramura la putere pregateste legi si evenimente - stiind cum vor influenta bursa, ramura "economica" (anuntata discret de prieteni )- face operatiile de rigoare, ramura din presa - asigura fluxul necesar de stiri. Bucla se inchide prin alte mecanisme. O masinarie perfecta. Sigur ca nu mai e loc pentru politica de amatori - Ioan Rosca
Cotidianul, 29 ianuarie
Jucatori si arbitri pe bursa: avem un Guvern de brokeri - Dan Odagiu
"Avem un guvern de brokeri. Mai multi ministri ai cabinetului Tariceanu, inclusiv premierul, detin actiuni tranzactionate pe piata de capital. Doar ministrul Finantelor a spus exact cit si unde are. Din pozitia de ministru se pot insa cistiga mai multi bani decit din cea de simplu jucator. Ultima dovada: jocul lui Seres de-a „uite semnatura, nu e semnatura“ pe ordonanta Petromidia a facut sa fiuctueze actiunea cu 5% intr-o zi. Acesta este si procentul pe care l-ar fi cistigat Ionut Popescu daca ar fi jucat atunci. Nu stim daca a facut-o, dar cert este ca poate sa o faca. Si ca el, si ceilalti, in alte cazuri.[..]"

Orice om cumpatat se gindeste de 2 ori inainte de a contracta imprumuturi- stiind ca, daca nu le poate folosi foarte eficace, va fi distrus de dobinzi. Altfel gindesc cei care pot fagocita sumele primite in contul "Romaniei"... si pune pe altii sa le plateasca (eventual, generatiile viitoare). Ciudata este credulitatea populatiei fata de acest tip de propaganda. Dupa anii cumpliti pe care i-am trait atunci cind Ceausescu a vrut sa regleze conturile cu "binefacatorii externi", ma mir ca romanii suporta prezentarea imprumuturilor inrobitoare - ca mari succese. Zici ca sint pomeni, nu mijloace de aservire si ocazii de jaf. Iar despre "clauzele discrete" care fac ca banii sa revina celor ce-i "imprumuta" ca plata a unor emancipate (costisitoare) servicii – nu se prea vorbeste publicului romanesc. Interesanta si ideea de a forta inchideri de intreprinderi pentru a da apoi imprumuturi de depanare a situatiei create. Aminteste de reconstructia Iraqului- dupa bombardament - Ioan Rosca
Cotidianul, 29 ianuarie
Ploaie de bani de la Banca Mondiala
"In numai doua zile, Banca Mondiala a oferit Romaniei imprumuturi de peste 400 milioane de euro. Cei mai mai multi bani vor fi folositi pentru restructurarea sectorului transportului precum si a celui minier.[..] Prin aceste imprumuturi se urmareste obtinerea de asistenta tehnica si echipamente pentru intretinerea la standarde europene a infrastructurii. [..] O suma importanta, 120 milioane de dolari (92 milioane de euro), va fi acordata finantarii proiectului privind inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica. Diferenta pina la costul total al proiectului, de 28,8 milioane de dolari (22,1 milioane de euro), va fi suportata de la bugetul de stat. Principala destinatie a banilor va fi componenta care vizeaza crearea unor locuri de munca pentru minerii disponibilizati.[..] Toate imprumuturile au fost acordate pe o perioada de 17 ani, cu 5 ani perioada de gratie. Pina in prezent, Banca Mondiala a acordat Romaniei finantari in valoare totala de 4,2 miliarde de dolari. "
Romania Libera, 29 ianuarie
Un acord de imprumut extern, contestat vehement de functionarii publici
" Functionarii publici din Agentia de Dezvoltare si Implementare a Programelor de Restructurare a Zonelor Miniere (ANDIPRZM) cred ca Acordul de imprumut privind "inchiderea minelor, refacerea mediului si regenerarea socio-economica" contine o serie de aspecte in detrimentul partii romane.[..] Semnatarii proiectului au mai solicitat eliminarea din Acordul de imprumut a cheltuielilor prevazute la capitolul Asistenta tehnica pentru schema de microcredite: "Este inexplicabil cum pentru o activitate profitabila derulata din bani publici se aloca alte fonduri pentru cheltuieli suplimentare. Este evidenta concesia comisiei si sunt evidente interesele care stau in spatele acestui program, daca luam in calcul faptul ca 6,5 milioane dolari se vor cheltui din banii publici doar pentru aceasta schema".Functionarii publici care si-au exprimat nemultumirea fata de conditiile acestui Acord de imprumut au reamintit faptul ca banii luati in calcul sunt publici, Romania urmand sa-i restituie cu dobanda."

De pe fata intunecata a lunii... - Ioan Rosca
Romania Libera, 28 ianuarie
Valea Jiului, parasita si abandonata - Adrian Stoica
" In Valea Jiului, furnizorii de utilitati se confrunta cu foarte mari greutati pentru ca o buna parte din populatie nu plateste aceste servicii. Asa se face ca peste jumatate din locuitorii Vaii au restante la plata apei reci, datorii care depasesc 170 de miliarde de lei. Exista persoane care au acumulat datorii de peste 50 de milioane de lei fata de regia care furnizeaza acest serviciu, iar singura masura care poate fi luata impotriva lor este deconectarea de la retea, pentru ca recuperarea banilor este un lucru imposibil de facut. Singurul bun care poate fi executat silit pentru recuperarea banilor este apartamentul, dar cand el este situat intr-un bloc care mai degraba seamana cu o hruba, vanzarea lui este un lucru imposibil.

Romania: vesnic surprinzatoare... Pina si reparatiile pentru abuzurile facute de comunisti sint masluite. Irespirabil. Nu se mai poate bate nici un record de mirsavie - Ioan Rosca
Romania Libera, 28 ianuarie
PNA a destramat "Mafia falsurilor ministeriale"
"Zeci de functionari din Ministerul Justitiei si Ministerul Muncii, impreuna cu mai multe mii de inculpati isi asteapta sentintele de condamnare penala pentru falsificarea pe banda rulanta a peste 8.000 de certificate de arhiva care atestau in mod nereal persecutii suferite in timpul regimului comunist. Artizanul acestei fenomenale afaceri (financiare), inculpat pentru luare de mita si fals, este numitul Fanica Iordache, ofiter in cadrul Ministerului Justitiei, care a creat statului un prejudiciu de 15 milioane de euro.[..]"


<<< Închidere >>>