Semnale - Joi, 27 ianuarie 2005
|
|
25 ian.2005. Realitatea TV: Serviciul Român de Informaţii - Livia Dandara
Emisiunea „10 şi-un sfert”, Stelian Tănase
Întrebare-sondaj: Vreţi să vă citiţi dosarul de la Securitate?
Răspuns la finalul emisiunii: 95% -da; 6 % -nu;
Prima emisiune la care directorul SRI apare la un post de televiziune în direct.
Redăm acest dialog fără a-l considera un eveniment deosebit. Contestată sau nu, apreciată sau detestată, în cei 15 ani de la înfiinţare, această instituţie nu are o prea respectabilă faimă.
[..]
|
|
|
Nu e nici un paradox: entuziasmul fata de integrare este cauzat de ne-informare. Un caz tipic de manipulare - Ioan Rosca
Lumea nr. 01/2005
Ce se intampla dupa ce se intampla - Corneliu Vlad
"Pregatirile, planurile, intelegerile si aranjamentele de tot felul pentru aderarea Romaniei la Uniunea Europeana dureaza de ani de zile. Negociatorii si, in general, factorii direct implicati folosesc acest rastimp, care se tot prelungeste, aparent mai eficace decat cei ce urmaresc dinafara aventura integrarii. Politologii, economistii, sociologii, comentatorii de presa de toate calibrele prefera, parca, sa se refere in termeni mai degraba generali la acest eveniment, unic in felul sau. Din prudenta, incompetenta sau, pur si simplu, din comoditate? Indiferent insa care ar fi motivul, fapt e ca publicul romanesc se afla intr-o situatie paradoxala: pe de o parte, a fost cotat drept cel mai entuziast adept al aderarii, intre statele est-europene, iar pe de alta parte, este cel mai putin informat despre ceea ce inseamna, in mod concret, aderarea tarii la UE."
|
|
|
Numai detaliile ne lipsesc. Sa nu uitam ca stim deja restul. Dar ei, au inca puterea - Ioan Rosca
Lumea nr. 01/2005
Tristeti de decembrie - Marian Oprea
"[..][Si ne-a mai spus ceva domnul Stanculescu: nu stia de existenta fortelor de rezistenta care au creat diversiunea si teroarea in acel decembrie ’89, cu toate ca acestea erau o componenta in „planul de razboi total al poporului roman“, iar generalul era prim-adjunct al ministrului apararii
nationale! Astfel, cei care au tras si au omorat nevinovati au fost prinsi si predati conform cutumelor militare, insa eliberati pe 29 decembrie de acelasi general Militaru. Ei au fost, prin urmare, cunoscuti, in toti acesti 15 ani, de Victor Stanculescu si Ion Iliescu: eliberarea lor de catre
generalul Militaru s-a facut cu complicitatea acestora.
Poate fi scuzabila tacerea cand e vorba de complicitate la crima? Poate da,intr-o Romanie a nimanui.Daca si acum alternanta la putere adusa de alegerile din noiembrie 2004 se
va compromite, asa cum s-a intamplat in 1996, cu siguranta Romania nu va mai fi a multora dintre noi! Totusi, ceva imi spune ca, de data asta, am de ce sa cred ca speranta moare ultima!"
|
|
|
Cine stie, poate ca totusi... incepe?! - Ioan Rosca
Adevarul, 27 ianuarie
Cercetat in 6 dosare penale
"Procurorul Gheorghe Constantinescu, purtator de cuvant al Parchetului Judetean Gorj, a declarat ca Nicolae Mischie este cercetat penal in sase dosare, cinci fiind conexate. Acesta este acuzat ca a prejudiciat bugetul Consiliului judetean cu cateva miliarde de lei. Mischie a fost adus la sediul Parchetului, dupa o noapte petrecuta in arestul Inspectoratului Judetean de Politie.[..]"
Curentul, 27 ianuarie
Tiberiu Postelnicu, patronul TDG Group, protejat de mafia "gulerelor albe"
"[..]modalitatea in care Tiberiu Postelnicu - personaj mai putin cunoscut opiniei publice, care figureaza in Top 300 intocmit de "Capital" - si-a cladit o avere evaluata la circa 60 milioane USD. Raportul respectiv, pe care vi-l prezentam in exclusivitate, releva faptul ca Postelnicu - actionar majoritar al Total Distribution Group Romania SRL (una dintre cele mai mari retele autohtone de distributie de tigari, cafea si bauturi alcoolice) - a reusit sa-si cladeasca un imperiu beneficiind de sprijinul unor "gulere albe" din sferele inalte ale puterii. "Pentru a-si desfasura nestingherit activitatea, Postelnicu Tiberiu si-a creat o retea proprie de protectie formata din controlori fiscali si financiari, politisti, ziaristi si oameni politici cu influenta", subliniaza raportul, care insista pe faptul ca Postelnicu "are in lucru un dosar de urmarire penala cu peste 300 de operatiuni de spalari de bani" ce ar fi fost "ingropat" din ordinul ex-premierului Adrian Nastase.[..]"
Curierul National
Directorii complexului Bucur Obor, din nou la Parchet
"Gelu Manea si Laurentiu Postovaru sunt acuzati de Parchetul National Anticoruptie (PNA) de abuz in serviciu contra intereselor publice, fals intelectual si de infractiuni la Legea 78/2000 privind fapte de coruptie.[..] Amintim ca luni, PNA i-a dat pe cei doi directori in consemn la frontiera in dosarul privind privatizarea complexului Bucur Obor. [..]"
|
|
|
Din dosarul privatizarii.... - Ioan Rosca
Curentul, 27 ianuarie
Chimpex Constanta, devalizata de investitori "seriosi"
"AVAS a certificat devalizarea unei foste companii de stat cu active de sute de miliarde de lei. Functionarii care s-au ocupat de privatizare nu si-au luat nici o masura de precautie pentru a preveni o frauda de proportii la societatea comericala Chimpex din Constanta. Ei au semnat un contract dubios cu investitorii, iar acum se afla la un pas de a recunoaste ca s-au lasat pacaliti.[..]"
|
|
|
La asta se reduce politica. A ajunge in postura de a face contracte pentru stat. Restul, vine de la sine- Ioan Rosc
Curentul
Andrei Chiliman continua afacerile lui Vasile Gherasim
"Sub pretexul ca exista numeroase solicitari din partea locuitorilor privind absenta placutelor stradale, pe o multime de strazi ale sectorului au fost montate noi indicatoare cu numele caii de acces si codul postal. In spatele acestei promptitudini de rezolvare a problemelor cetateanului se ascunde o mare afacere in care este implicata o firma agreata de fostul primar Vasile Gherasim.[..]"
|
|
|
|
|
Si asa mai departe... - Ioan Rosca
Adevarul, 27 ianuarie
Premierul Tariceanu si-a schimbat cu 180' atitudinea fata de FMI
"Premierul Tariceanu si-a schimbat cu 180' atitudinea fata de FMI
Sunt convins ca echipa Fondului are in Guvern, in ministrii economici, niste parteneri pe care se poate baza si care vor lucra in asa fel incat sa ne atingem scopurile propuse", a declarat Tariceanu dupa prima intalnire cu delegatia FMI, condusa de catre noul negociator-sef Emmanuel van der Mensbrugghe. [..]Scumpirea energiei, disponibilizari masive de personal - cateva din masurile "nepopulare" din acest an"[..]"
|
|
|
Ar putea incepe desconspirarea "tehnicalitatilor finaciare" ? - Ioan Rosca
Cotidianul, 27 ianuarie
Banii altor oameni - Daniel Oanţă
"[..]Pentru ca economia să funcţioneze avînd ca reper devizele străine, pentru ca mărfurile româneşti să se vîndă mai uşor peste graniţă, BNR a susţinut „banii altor oameni“. Aici, în România, euro şi dolarul au fost ţinuţi sus artificial. Operaţiunea a costat, numai în 2005, 130.000 de miliarde de lei, sumă care reprezintă cumpărări de valută ale Băncii Naţionale. Banii altor oameni costă. O parte din miliardele de euro (circa 2,5 miliarde de euro) ar putea să vină în România pentru a fi repede înmulţiţi. Doar în scop speculativ. Cît vor sta aici, românii vor resimţi o senzaţie de bine. Dacă vor pleca însă la fel de repede precum au venit, această senzaţie va dispărea, lăsînd în loc un soi de leşin. Pentru că sînt banii altor oameni. Iată un motiv de îngrijorare."
|
|
|
Asta e. Creativitate. Sint atitea inca de vindut, atitea inca nefacute... - Ioan Rosca
Jurnalul National, 27 ianuarie
Vin americanii! - Romania, destinatie turistica pentru fecundare artificiala
"Tarifele piperate ale clinicilor de fertilizare din SUA ii fac pe multi americani sa treaca Oceanul si sa-si caute in Europa sansa de a avea un copil pe cale artificiala. Romania poate deveni una dintre destinatiile lor preferate si o varianta tot mai atractiva pentru americanii care apeleaza la clinicile de fertilizare pentru a deveni parinti.[..]"
|
|
|
Cind se va raspindi si la noi lupta civica de jos in sus, pe drumul de la concret spre principii? - Ioan Rosca
Indymedia
Masivul Carnic din Rosia Montana: Nu este de vanzare!
"Rosia Montana, 20 ianuarie 2005 - Curtea de Apel din Alba-Iulia a suspendat executarea certificatului de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic/Cirnic. Decizia a fost luata in urma unei cereri formulate de ‘Alburnus Maior’ (*) solicitand o decizie urgenta.[..] "Este o mare victorie pentru Alburnus Maior si un precedent important pentru Romania. Arata faptul ca protectia mediului si mostenirea culturala conteaza mai mult decat banii si politica. Exista lucruri pe care banii nu le pot cumpara si decizia curtii este o confirmare a acestui fapt", concluzioneaza Eugen David, Presedintele Alburnus Maior."
|
|
|
Subscriu acestei initiative si nu ma indoiesc ca Patapievici va face la fel - Ioan Rosca
Indymedia
Protest: numirea lui Patapievici la ICR
"Protestul de mai jos, initiat de studenti ai Facultatii de Filosofie a Universitatii Bucuresti, adreseaza acest act de subordonare a culturii de catre politica si solicita initierea unei dezbateri publice cu privire la obiectul de lucru al institutului.[..]"
|
|
|
Si noi, anticomunistii, ne amintim de El, pe 26 ianuarie. Cu ura care ne facea sa visam ca-l omorim, noapte de noapte. Dar ii intelegem si pe nostalgicii generati de aceasta Tranzitie- care va pune toti perdantii in aceiasi oala - Ioan Rosca
Curierul National, 27 ianuarie
Nostalgicii "epocii de aur" l-au omagiat pe Nicolae Ceausescu
La primele ore ale diminetii de ieri, pe un frig ce te-ndemna mai degraba sa stai in casa, cateva zeci de simpatizanti ai "mult iubitului conducator" Nicolae Ceausescu s-au adunat la portile Cimitirului Ghencea. Ca in fiecare an, pe 26 ianuarie, nostalgicii "vremurilor glorioase" au aprins lumanari la mormantul celui care a condus Romania comunista vreme de 24 de ani
|
|
|
Intr-o vreme ma revolta ca asfel de cereri sint rezolvate in tratative secrete. Acum mi se pare si mai grav ca se poate recomanda public eugenia bazata pe capital - Ioan Rosca
Gardianul, 27 ianuarie
FMI cere insistent majorarea tarifelor la gaze naturale si energie termica
"[..]Echipa de negociatori ai FMI, condusa de Emanuel van der Mensbrugghe, s-a aratat interesata in special de derapajele de la acordul semnat in iulie anul trecut, respectiv majorarea tarifelor la gaze naturale, energie electrica, precum si reforma sistemului energetic.[..]"
|
|
|