Semnale - Duminică, 23 ianuarie 2005

Iata un pas inainte, prea putini insa! – Stefan Bocioaca
Ziua, 22 ianuarie 2005
INMER se solidarizeaza cu actiunea Paul Goma - Ana DINESCU
« Presedintele Institutului National pentru Memoria Exilului Romanesc (INMER), Dinu Zamfirescu, isi afirma sprijinul fata de actiunea cunoscutului luptator anti-comunist Paul Goma, pentru anchetarea unor reprezentanti ai politiei politice. Pe 10 ianuarie, istoricul Stejarel Olaru a depus la Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala in numele lui Paul Goma, in care cere urmarirea in justitie si condamnarea a 13 cadre ale Securitatii - printre care Nicolae Plesita - care au participat la anchetarea si agresarea sa. Intr-o scrisoare deschisa adresata ZIUA, Dinu Zamfirescu se declara "total solidar" cu initiativa scriitorului anti-comunist. "Ca unul care am semnalat, tot in ziarul dumneavoastra, lista a cca. 50 de ofiteri de securitate pe care i-am aflat in dosarul meu de la CNSAS, cred ca asemenea actiuni trebuie intreprinse pe o scara mai mare", afirma presedintele INMER. "De asemenea, cred ca trebuie sa se tina seama de cele inserate la punctul 8 din "Proclamatia de la Timisoara", referitor la neparticiparea la viata politica a tuturor celor care au facut parte din cadrul organelor represive ale fostului stat comunist", mai afirma Zamfirescu in scrisoarea citata. El aminteste ca acest deziderat a fost mentionat si inainte de 1989, printr-un program al unor romani aflati in Occident, grupati in "Actiunea Romanilor Liberi". "Invit pe aceasta cale pe toti cei ce au avut de suferit de pe urma actiunilor represive ale fostelor autoritati comuniste sa se alature actiunii lui Paul Goma", se arata in scrisoarea citata. «

Politia sa fie vesnica institutie corupta a Romaniei?
Ziua, 22 ianuarie 2005
Coruptii politiei, primii pe lista - Laurentiu Ciocazanu
S-ar putea publica seriale despre siluirea meseriei de politist in Romania recenta. Acum vreo doi ani, un ofiter din provincie, pasionat de munca sa, m-a cautat la redactie sa-mi spuna ca seful politiei judetene mai ca nu-i cere aprobare baronului local cind trebuie sa hotarasca daca da unda verde unei anchete mai zdravene. Joi, primarul Aradului a dezvaluit cum seful politiei locale i-a pus pe masa, intru lingusire si oportunism, un dosar in care erau anchetati membri ai PSD-ului local. Ar fi doar doua cazuri de servilism politic. Insa combinatia politie-politic nu e singurul mare pacat al sefilor cu cascheta. Unii prefera combinatiile cu interlopi. [..] De la virful institutiei pina la seful de post, functioneaza principiul protectiei politice. In spatele lui se ascunde spertul care se masoara in functie de ierarhie: de la contracte de milioane de dolari pina la banalii curcani si damigene de vin. Legea spagii e atit de adinc infipta in constiinta politiei incit cu greu poate fi eradicata. Chiar si cei cu frica de Dumnezeu dezarmeaza cind vad ca spaga e regula, si nu exceptia. De aceea nu auzim decit foarte rar de eroi precum cei din filmele americane, in care insigna este icoana meseriei de politist. Ne lipsesc acei comisari Catani, gata sa riste totul pentru lege. Cu doi ani inainte de admiterea in Uniunea Europeana, Ministerul de Interne are nevoie, poate mai mult decit oricare alta institutie, de o revolutie. Semnalul trebuie sa-l dea ministrul Vasile Blaga cu ajutorul politistilor cinstiti. Inainte de a face curatenie in alte institutii, politia trebuie sa-si faca ordine in interior. Sa scape mai intii de coruptii ei, pentru a-i prinde pe coruptii altora. Abia atunci va da onoare meseriei.

Jaful isi vede mai departe de treaba…- Stefan Bocioaca
Curentul, 22 ianuarie
Oamenii PSD incearca sa acopere urmele jafului din agricultura
Ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, a hotarat sigilarea arhivei Agentiei Domeniilor Statului (ADS) in afara orelor de program ale institutiei. Decizia a fost luata pe 20 ianuarie, fiind pusa in aplicare incepand cu ora 16.30 a aceleiasi zile. "Aceasta decizie a fost luata in urma constatarilor Corpului de Control al ministrului, care a depistat, in timpul efectuarii controlului la ADS, mai multe acte aditionale la contractele incheiate de institutie cu diversi agenti...

Noii feudali si secretele lor……- Stefan Bocioaca
Curentul, 21 ianuarie 2005
Pentru 10 milioane de dolari din restituiri ilegale de TVA. Omul care controla justitia din Craiova - urmarit de Parchet - Mihai Belu
Omul de afaceri Samir Spranceana este urmarit penal intr-un dosar privind obtinerea a 300 miliarde de lei drept rambursari ilegale de TVA. Procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie i-au adus la cunostinta invinuirile, Spranceana fiind totodata dat in consemn la frontiera. Anchetatorii au stabilit ca, in iulie 2003-septembrie 2004, Samir Spranceana s-ar fi prezentat la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj cu acte potrivit carora ar fi achizitionat mijloace fixe si utilaje obtinute de la mai multe firme. In baza acestor documente, Spranceana ar fi cerut si obtinut rambursari ilegale de TVA, in valoare de 300 miliarde de lei.

Eroziunea satului romanesc…in drum spre Europa! - Stefan Bocioaca
Informatia de Vest, 22 ianuarie
Ce a mai ramas din satul traditional? - LUCIAN STEIA
Deci, în conditiile de azi ale satului româ-nesc, nu se mai poate vorbi de armonii stabilizatoare, caracteristice pentru cultura de tip ceremonial-rituala traditionala care avea la baza o lume omogena, cu idealuri total deosebite de cele ce astazi calauzesc lumea din ce în ce mai fragmentata a ruralului românesc. În acest micro-univers rural traiesc din ce în ce mai putini indivizi în comportamentul carora se recunoaste elementul traditio-nal al culturii populare, cu impli-catiile ei în viata cotidiana. Având în fata imaginea structurii eterogene a populatiei de la sat si continua depopulare a lui, este greu sa mai credem ca folclorul, cultura traditionala s-ar afla într-o stare care sa-i permita sa mai fie functionala, ca mod de existenta. Ceva s-a schimbat, si e greu de spus daca în bine, iar acest ceva este tocmai mentalitatea taranului care, supus unor multiple influente, s-a transformat si nu mai concepe, nu mai poate sa traiasca dupa canoanele impuse de traditia ritualizata si folclorica, specifica înaintasilor. Urmare, cultura traditionala proprie ruralului româ-nesc a intrat într-o perioada de degringolada. Sub presiunea înnoirilor structurilor stiintifice, industriale si informationale, cultura traditionala taraneasca omogena este treptat înlocuita, la început cu surogate, apoi cu cea venita din zona urbanului, care raspunde, probabil, mai bine asteptarilor pragmatice ale celor care adopta noile valori din interese înca nu foarte clar precizate. În consecinta, resturile de cultura populara traditionala nu mai au impactul si influenta educationale pe care le aveau traditiile si obiceiurile în perioada anterioara celui de-al doilea razboi mondial. De la ceremonial, de la fapt de viata sau norme de comportare, obiceiurile se îndreapta spre spectacol, spre productia de scena, devenind inutile în functionalitatea ruralului contemporan. Iar ?nostalgicii?, taranii purtatori ai unor obiceiuri ceremoniale care sa calauzeasca viata, sunt prea putini, prea în vârsta pentru a mai putea revigora unele elemente traditionale ale culturii populare autentice. De aceea, principala sarcina a cerce-tatorului de azi este înregistrarea si conservarea acestor resturi de o inestimabila valoare pentru istoria si cultura româneasca, agresate si degringolate, ele însele, de buldozerul globalismului nivelator - anti-national, anti-traditional, anti-cultural.

Un peisaj…vesnic neschimbat. .. - Stefan Bocioaca
Ziarul de Iasi 21 ianuarie 2005
Liderii politici se tot grabesc sa dea vestea ca tranzitia s-a terminat. Din pacate, marele moment nu a sosit inca - Adrian CIOFLÂNCA
Or, ce avem acum? Avem inca un stat slab - cu institutii prost organizate, populate, in multe cazuri, cu oameni demotivati, stresati, timorati, impinsi spre servilism si cinism - stat care nu este nici pe departe un "Rechtsstaat", pentru ca nu are si nu reuseste sa-si impuna autoritatea in aplicarea, pina la ultimele consecinte, a legilor. Avem o democratie formala, cu alegeri, cu institutii emocratice, dar care nu corespunde calitativ - alegerile nu sint foarte corecte, institutiile nu functioneaza, nu sint eficiente si responsive, libertatile fluctueaza, iar populatia manifesta neincredere la cote alarmante in clasa politica, nu se simte motivata sa participe la procesul democratic si ramine la un grad scazut de competenta civica. Economia de piata, "functionala" pe hirtie, este abia la inceputul redresarii si nimic nu garanteaza ca trendul va ramine pozitiv - mai ales dupa socul concurential provocat de intrarea in UE, asupra caruia sintem preveniti de Rapoartele Comisiei Europene, inclusiv de clauza de aminare a momentului aderarii, aprobata recent de UE. Societatea pastreaza profilul amorf creat de 45 de ani de comunism, fara ca intre timp sa fi aparut noi segmente consistente de populatie, active, care sa determine schimbari profunde. În fine, sistemul politic este intr-o mai mare masura post- comunist - adica nu s-a desprins decisiv de mostenirea comunista in materie de oameni, de idei si practici de guvernare - decit democratic. Asadar, desi in ultima vreme am avut mai multe vesti bune, nu a sosit inca momentul marii vesti, cea care ar anunta sfirsitul tranzitiei. Nici politicienii, nici noi nu prea mai avem rabdare, dar de rabdare este nevoie si in continuare.

Din glumele ziaristilor. …Va sa zica, de aceea se fura ca in codru: din cauza unui “mediu de afaceri prea permisiv” - Stefan Bocioaca
Bursa , 23 ian 2005
O coruptie, doua coruptii - Cornel Codita
"Problema acestor cruciade lansate cu pompa si fanfara la inceput de mandat prezidential, ori de campanie electorala, este aceea ca nu prea stim cu cine luptam, ori ce efecte au mijloacele folosite. Confuzia domina si in abordarea noului nostru Presedinte. Sa luam cazul "Rafo" si conexiunile. Daca procurorii PNA cerceteaza malversatii financiare, operatii fictive, insusiri sau deturnari de fonduri, evaziune fiscala si alte asemenea fapte, atunci trebuie spus cu toata taria: toate astea nu au nimic de a face cu coruptia, ci cu un mediu de afaceri mult prea permisiv la incalcari ale legii, incit e de mirare ca avem doar un singur caz, "Rafo". Daca in derularea operatiunilor frauduloase sau oneroase apar verigi administrative care au favorizat sau participat la comiterea infractiunilor economice, atunci lucrurile se schimba. Dar, daca acesta este cazul, atunci de ce nu incep cercetarile in institutiile administratiei, cu cei direct implicati? E greu de crezut ca oamenii de afaceri pastreaza in actele lor, ori in seifuri, dovezile eventualei implicari a functionarilor publici, care i-ar fi ajutat sa calce legea in derularea operatiunilor economice! Aceasta aparent banala inversare de ordine, nu este citusi de putin nesemnificativa. Ea face diferenta dintre ceea ce ar fi o abordare corecta, legala si eficienta a temei coruptiei si ceea ce ar putea fi doar un alt mijloc de a plati polite politice, ori personale, corupind institutiile statului. Confuzia privind coruptia si mijloacele cu care ar putea fi combatuta domneste in continuare nestingherita in codul penal si in procedurile sale, in legile administratiei si in cele care fixeaza raspunderea pentru actele savirsite in exercitarea demnitatilor publice, mai peste tot unde este reglementata direct sau indirect functia publica. Iar confuzia nu se datoreaza doar incapacitatii legiuitorilor, ci a fost cultivata cu buna stiinta de cei care stiau cum pot profita cel mai bine de gaurile procedurale sau normative. In loc de discursuri tunatoare, Presedintele ar fi fost mult mai bine sfatuit sa dea unui grup de specialisti in legislatie, desigur nu din Romania, tema de a cerceta si evidentia portile create coruptiei chiar de legi! Ai fi inmarmurit cit de multe si de larg deschise sint!


<<< Închidere >>>