Semnale - Sâmbătă, 22 ianuarie 2005
|
|
Pina la urma care este optiunea de politica externa a Romaniei? – Stefan Bocioaca
Gardianul, 22 ianuarie 2005
Mihai Ungureanu muta centrul de interes de la Axa Washington-Londra-Bucuresti la Bruxelles - Alexandra Rares
« Seful diplomatiei romane, Mihai Razvan Ungureanu, a prezentat ieri, prioritatile politicii externe a Romaniei. Din declaratiile sale nu a reiesit insa ca ministrul de externe ar sustine afirmatiile anterioare ale presedintelui Traian Basescu, care sustinuse anterior ca politica externa a Bucurestiului se va baza, in principal, pe "axa Bucuresti-Washington-Londra". Dimpotriva, Ungureanu a subliniat ca Romania este interesata de incheierea unor parteneriate strategice, in special cu vecinii, si de consolidarea misiunilor diplomatice din tari precum Moldova, Ucraina, Federatia Rusa. El a explicat ca acest interes este determinat de oportunitatile economice pe care le ofera respectivele regiuni, a precizat ministrul »
|
|
|
Vesti bune…Sa vedem ce iese… -Stefan Bocioaca
Romania Libera, 21 ianuarie 2005
Toate contractele Guvernului Nastase, la puricat
Premierul Calin Popescu Tariceanu s-a declarat hotarat sa ia la puricat toate contractele guvernarii Nastase care angajeaza cheltuieli publice. Este vorba nu numai de megacontractele EADS, Bachtel si Vinci, ci si de alte contracte cu finantare bugetara. "Imi sosesc informatii ingrijoratoare cu privire la derularea unor contracte", a spus Tariceanu. Premierul a subliniat ca nu va accepta sa se faca risipa de fonduri in conditiile in care trebuie facute economii importante la cheltuielile publice pentru a se asigura recalcularea pensiilor si acoperirea medicamentelor compensate.
"Nu acceptam ca din banii publici sa isi alimenteze conturile clientii politici", a aratat Tariceanu. Dinga a declansat prima verificare a gestionarii unor fonduri europene
Ministrul Integrarii Europene, Ene Dinga, a anuntat ieri declansarea, in urma primei intalniri cu Corpul de control al ministrului, a unei prime verificari legate de gestionarea unor fonduri europene.
"Sunt de foarte putin timp in minister si deja am semnale despre anumite situatii care ar putea avea un potential de nelegalitate sau de paralegalitate, indeosebi in utilizarea fondurilor ISPA, dar probabil si pentru celelalte, Phare si Sapard", a afirmat ministrul Dinga pentru cotidianul "Romania libera".
|
|
|
Infractorii cei mari de « origine romana » sint inca liberi in Romania- Stefan Bocioaca
Gardianul, 21 ianuarie
Basescu respinge construirea in Romania a inchisorii finantate de Austria
Presedintele Traian Basescu a afirmat, ieri, intr-un interviu citat pe pagina de web a postului austriac de televiziune ORF si preluat de Mediafax, ca statul roman isi poate construi si singur inchisorile pentru infractorii de origine romana, referindu-se la un proiect de finantare austriac in acest sens. "Putem sa ne construim singuri inchisorile pentru infractorii nostri", a afirmat Basescu, conform site-ului ORF.Guvernul Adrian Nastase fusese de acord cu un astfel de proiect, in toamna anului trecut fiind deja inceputa colaborarea in acest sens dintre cele doua ministere ale Justitiei, precizeaza sursa citata. Fostul ministru austriac al Justitiei, Dieter Böhmdorfer, a avut initiativa construirii unei inchisori pe teritoriul roman, calculand ca statul austriac ar economisi aproximativ 10 milioane de euro in acest fel.
|
|
|
Supozitii. Pina la verificarea lor, vezi discursul lui Bush de la inaugurare……- Stefan Bocioaca
Curentul, 21 ianuarie 2005
In continua rivalitate cu SUA UE, viitoarea superputere mondiala?
Poate Uniunea Europeana sa devina o superputere care sa depaseasca intr-adevar capacitatile Statelor Unite la nivel mondial? Este o intrebare care ii pune pe ganduri nu doar pe liderii de la Bruxelles si din marile capitale europene, ea frematand din ce in ce mai mult pe buzele analistilor politici din intreaga lume. De aici probabil si reactiile nu foarte favorabile aparute in urma lansarii mult-controversatei lucrari a scriitorului american T.R. Reid, de la cotidianul "Washington Post", intitulata "Statele Unite ale Europei: Noua superputere si finalul suprematiei americane".
Credibilitatea SUA a scazut in ultima perioada, atat in randurile cetatenilor americani, cat si la nivel mondial, motiv pentru care un recent studiu de politica externa al analistului Parag Khanna evidentiaza "stilata" Uniune Europeana ca pe o "putere absoluta", care ii devanseaza mult pe americanii "grosolani" in ceea ce priveste finetea diplomatica. Insa poate cea mai nuantata contributie la tema in discutie a avut-o un raport al National Intelligence Council, serviciu consultativ al CIA, care concluzioneaza ca UE detine un potential urias de a deveni actorul principal al lumii, numai daca pune in aplicare un pachet de reforme destinate cresterii economice.
Pe de alta parte insa, se poate spune ca UE este deja o forta absoluta, cu 458 milioane de cetateni - fapt ce o situeaza pe locul trei la nivel global, dupa India si China -, cu cel mai mare si puternic bloc economic si, nu in ultimul rand, cu un produs intern brut care il depaseste cu mult pe cel al Americii, Chinei sau Japoniei. Un lucru este cert: la capitolul armata, Europa nu poate rivaliza cu Statele Unite. Dar genul de implicare de care da dovada UE, ca cel mai mare donator de ajutoare, este destul de atractiv pentru altii, ceea ce ar putea-o situa si din acest punct de vedere deasupra SUA.
|
|
|
Voci cu epoleti. Turnatori la microfon. Si totusi curatenie se poate face daca exista vointa - Stefan Bocioaca
Ziua, 21 ianuarie
Conducerea SRR acuzata de politie politica
Ziaristii de la postul public de radio au prezentat ieri, la GDS, o lista cu persoane angajate ale radioului public, banuite ca au fost ofiteri ai politiei politice sau ca sunt posibile surse ale unor servicii paralele de informatii puse in slujba PSD. Totodata jurnalistii au mai facut publice si numele unor "propagandisti si/sau informatori". Lista, care a fost prezentata de Bogdan Radulescu, va fi inaintata astazi CNSAS, urmand ca aceasta institutie, alaturi de Comisia parlamentara de control a activitatii SRI si SIE sa se pronunte asupra veridicitatii informatiilor prezentate de redactorii Initiativei.
Lista indezirabililor
Prima lista referitoare la "fostii ofiteri inca activi care au facut politie politica" cuprinde nume precum Victor Ionescu (redactor sef la Camera Stirilor); Stefan Ciochinaru (director Antena Bucurestilor); Dan Dumitrescu (fost secretar de redactie la Radio Romania International si directorul agentiei Rador); Carol Marinescu (redactor sef al redactiei civice), Viorel Popescu (director canal Radio Romania Actualitati), Mircea Rucareanu (redactor sef la sectia Partide) si Doru Vasile Ionescu (director al Radio Romania Actualitati). Printre "posibilele surse paralele ale unor servicii de informatii" se afla Dragos Seuleanu (director SRR), Simina Bota (seful retelei de corespondenti externi), Nicu Popescu (seful retelei de corespondenti interni) si Dan Preda (director Rador) - ultimii doi fiind, dupa spusele jurnalistilor, "surse pentru cadre DIA - Departamentul de Informatii al Armatei, iesite la pensie, active in sustinerea PSD in mass-media". pe langa acestia, ziaristii au mai mentionat si numele lui Dragos Amihaiesei (angajat la protocol, fiul generalului care se ocupa de protectia informativa a lui Adrian Nastase). In "lista cu propagandisti si/sau informatori", redactorii au mentionat numele lui Constantin Oprisiu (sef de tura Radio Jurnal), Ioan Marinescu (redactor sef al SRR); Ioan David; Anca Barbulescu si Mihaela Dobos.
|
|
|
Dosarul hotiilor este mai mare decit se poate crede.. - Stefan Bocioaca
Jurnalul National, 21 ianuarie 2005
21 de directori si lideri sindicali s-au capatuit din falimentul mineritului
- Gabriela Mladin
Societatea Nationala a Lignitului Oltenia a fost spoliata de cei ce-o conduc.
Cot la cot, directorii si liderii sindicali s-au infruptat din banul public, folosind informatiile clasificate din interiorul companiei.Ei sunt anchetati pentru ca au facut speculatii imobiliare cu terenurile pe care urmau sa fie deschise exploatari miniere.Din banetul astfel obtinut, banda celor 21 de hoti si-a ridicat un cartier de vile.Liderii minerilor sunt hoti cu diplomaLiderul Centralei Nationale Miniere din Romania, Marin Condescu, si alti 20 de angajati ai Societatii Nationale a Lignitului Oltenia sunt cercetati in cinci dosare penale de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din Gorj.
|
|
|
Intr-o lume indiferenta, anemica, unii profita: orice e bun de cumparat: ziare, constiinte... - Stefan Bocioaca
Cotidianul, 21 ian 2005
Libertatea de exprimare in pericol - Ioana Lupea
La inceputul anilor 90 corporatiile occidentale au descoperit o mina de aur: presa. Oamenii de afaceri care aveau deja in protofoliu un ziar sau un post TV au schimbat filozofia organizatiilor media si au dat managerului ceea ce era al jurnalistului.
Iar cei carora Departamentul „crime si achizitii“ le-a recomandat sa-si cumpere au plecat la shopping prin lume. „Liberation“ a fost vindut bancherului Rotchild, „Figaro“ si „L’ Express“ producatorului de armament Serge Dessault, mai aproape de noi, „Nepszabadsag“ si „Evenimentul Zilei“, Ringier.
|
|
|
Brave new world…Raiul se asterne la picioarele noastre.. - Stefan Bocioaca
EurActiv, 20 ian 2005
Cum percep studentii Uniunea Europeana
Ce va atrage cel mai mult in legatura cu integrarea tarii in Uniunea Europeana?
"posibilitatile de mobilitate" / "piata deschisa a locurilor de munca" / "faptul ca ni se vor deschide mai multe usi in ceea ce priveste formarea unei cariere si dobindirea unei experiente" / "faptul ca se vor schimba multe, mai ales in economie" / "recunoasterea diplomelor universitare, conditii de trai mai bune" / "libertatea de circulatie a persoanelor si bunurilor" / "efectele" / "dezvoltarea regionala" / "circulatia libera in Europa (fara viza), viitoarele locuri de munca" / "vizitarea tarilor straine, pot lucra in alte tari" / "oferta mai larga de locuri de munca, schimbarile legislative" / "posibilitatea de a vizita alte locuri" / "ideea Romaniei ca stat european" / "posibilitatea de migrare" / "cresterea nivelului de trai" / "situatia financiara" / "usurarea accesului la piata fortei de munca europeana" / "competitivitatea economiei romanesti" / "o mai buna functionare a democratiei in Romania" / "o posibilitate de reintegrare a tarii in fluxul dezvoltarii europene" / "o posibila aliniere la standardele europene (in viitor)" / "ne alaturam statelor civilizate, poate ne schimbam mentalitatea" / "oportunitatile oferite tinerilor" / "posibilitatea de a lucra oriunde" / "perspective noi si eficiente pentru societatea civila" / "recunoasterea Romaniei ca stat european" / "renuntarea la structuri anacronice" / "mentalitatea vestica" / "anularea unor prejudecati ce vin din partea statelor deja integrate in UE referitoare la situatia Romaniei (din toate punctele de vedere)".
|
|
|
Poate a venit timpul ca guvernului roman sa i se auda glasul despre Moldova! Mai mult, cind se va putea! Dati un telefon la UE, please… - Stefan Bocioaca
Jurnalul National, 21 ianuarie
Jurnalul National
"Romania garanteaza ca va fi cel mai puternic avocat pentru Republica Moldova in progresul sau catre Vest, a declarat la randul sau Basescu, adaugand si ca tara noastra nu va mai permite ca Moldova sa fie santajata cu energie electrica. El a spus ca nu crede ca cineva isi va mai permite sa puna in dificultate Moldova in conditiile in care aceasta are "un prieten la granita". El i-a invitat pe moldoveni ca atunci cand vor exista orice fel de probleme "sa ne incerce cu un telefon la Bucuresti". "Nu va fi tara care sa raspunda mai prompt decat Romania", a promis Basescu, adaugand si ca va stimula oamenii de afaceri sa-si indrepte privirea spre Republica Moldova. Cei doi presedinti au semnat si o declaratie comuna considerata a fi un impuls pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale dintre cele doua tari.
|
|
|
« Delicatul » Petre Roman, un « erou » inca necunoscut in toata maretia sa… – Stefan Bocioaca
Evenimentul Zilei, 22 ianuarie 2005
Petre Roman: "E o ticalosie politica fara limite!"
« Ehe... Acelora care vor sa stearga de fapt revolutia. Am mai trait momentul asta o data, in1996. Se incearca stergerea eventualelor probleme pe care le-au avut in timpul revolutiei oamenii acestia. Cine erau ei? Cei care sint acuma pe cele mai inalte functii in guvern, in statul de drept... Chiar in halul asta sa intoarcem lucrurile? Ce a facut Roman toata cariera lui? A fost singurul care s-a opus sistemului ceausist. In fond, nu degeaba a venit mineriada din 1991. Asta-i o chestiune delicata, pe care nu o pot proba. Dar asta-i sentimentul meu, ca multi au pus umarul... De fapt, ei incearca sa recupereze, sa spuna: “Noi am facut revolutia!”. Ca si cum Securitatea n-ar fi fost instrumentul fundamental al regimului Ceausescu, ce dracu’! »
|
|
|
Cuvintul CINSTE ar trebui scos din dictionare. Nu mai are sens. Se fura la drumul mare oriunde, oricind… – Stefan Bocioaca
Evenimentul Zilei, 22 ianuarie 2005
Ministrul agriculturii: "I-am prins umblind la 130 de contracte" - Emilian Isaila
« “In ultima saptamina, la Agentia Domeniilor Statului s-au petrecut lucruri grave. Conducerea ADS a facut peste 130 de acte aditionale la contractele de concesiune ale Domeniilor Statului. De asemenea, s-au facut si acte aditionale la contractele de transfer de actiuni. Aceste semnale grave m-au determinat sa cer imediat sigilarea arhivelor”, a declarat, pentru “Evenimentul zilei”, Gheorghe Flutur, ministrul agriculturii. »
|
|
|