Semnale - Marţi, 18 ianuarie 2005
|
|
De fapt ce inseamna o tara suverana? Din cite stim, pensionarii din Romania nu s-au pensionat de la FMI – Stefan Bocioaca
Adevarul, 18 ianuarie 2005
Cred ca nu e problema FMI sa ne dea sfaturi privind recalcularea pensiilor!
"[..]Cred ca nu este problema FMI sa ne dea sfaturi ce program sa punem in aplicare sau nu. Este un angajament al Guvernului pe care il conduc sa faca recalcularea pensiilor si il voi duce la bun sfarsit in acest an", a declarat, la Budapesta, premierul Calin Popescu Tariceanu, in replica la afirmatiile reprezentantului FMI la Bucuresti, Justice Graeme, potrivit carora majorarea pensiilor nu ar trebui sa aiba loc in acest an. Justice Graeme s-a declarat ingrijorat de scaderea incasarilor bugetare, determinata de introducerea cotei unice de impozitare, si a recomandat Guvernului de la Bucuresti reducerea cheltuielilor, precum si cresterea unor impozite indirecte, cum ar fi TVA si accizele. "Nu FMI face politica economica a Romaniei, ci Guvernul Romaniei, care a fost validat de Parlament. Noi stabilim prioritatile si sigur ca sunt anumiti indicatori macroeconomici in care va trebui sa ne incadram si voi avea grija ca deficitul bugetar sa se situeze intre acele limite care sa nu deterioreze in nici un fel evolutia de scadere a inflatiei", a adaugat Tariceanu. Ca raspuns la temerile oficialului FMI, potrivit carora recalcularea pensiilor nu ar trebui facuta deoarece "situatia fiscala nu o permite, fiind deja luate prea multe decizii care afecteaza bugetul in acest an", Tariceanu a spus ca Executivul va reduce o serie de cheltuieli pe care le considera inutile. [..]"
|
|
|
O chestiune populista, complicata care nu va rezolva nodul problemei. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie actionat pentru recuperarea furturilor si judecarea vinovatilor de fraude!
Jurnalul Romanesc 18 ianuarie 2005
O legitimare a hotilor - Ilie Serbanescu
Cel mai vulnerabil aspect al unei eventuale introduceri a declaratiilor de avere pentru toti cetatenii tarii – demers propus de vicepremierul Videau si insusit de Guvernul Tariceanu ca parte a unui pachet de masuri vizand combaterea evaziunii fiscale – este ca aceasta introducere ar urma sa marcheze un fel de "moment zero!".
"Nu ne intereseaza cum si-a dobandit averea un cetatean sau altul in ultimii 15 ani", spune dl Videanu, probabil pentru a da asigurari ca nu va fi vorba de o vanzare de vrajitoare si ca legea non-retroactivitatii va fi respectata. "Declaratia este necesara – continua dl Videanu – pentru ca organul fiscal va avea la ce sa se raporteze, la un moment dat, cand va vrea sa faca o evaluare prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii 5 ani." Asta, la un moment dat in viitor! Dar daca nu se va scoate nimic pentru stat din averile facute din furt in ultimii 15 ani si daca vinovatii nu vor fi cu nimic pedepsiti, atunci introducerea declaratiilor de avere pentru toti cetatenii tarii, ca "moment zero" pentru a se deschide o noua etapa, mai buna, dar si ca punct din care se face tabula rasa cu trecutul, nu devine de fapt o superba legitimare a hotilor din ultimii 15 ani?! Hotii ar urma sa primeasca in acest mod un fel de certificat de recunoastere sociala pentru lucrurile furate, dupa care n-ar mai avea altceva de facut decat sa-si moralizeze (adica sa-si "spele") capitalul si imaginea, devenind buni capitalisti! [..]"
|
|
|
Din aventurile « democratiei »: Schimbarile la fata continua… - Stefan Bocioaca
Cotidianul 18 ianuarie 2005
Asaltul oportunistilor - Laura Ciobanu
" Directorii directiilor judetene numiti de PSD au dat buzna în aceste zile sa se înscrie în PNL si PD, ca sa-si pastreze posturile.
Dimensiunile invaziei sînt atît de mari încît mai multe organizatii liberale si democrate au sistat ieri înscrierile în partid pe urmatoarele sase luni, iar Emil Boc a propus instituirea unei reguli la nivel de partid. Presedintele PD a anuntat ca va cere Biroului Permanent National al Partidului sa interzica primirea sefilor serviciilor deconcentrate care vor sa-si mentina functiile. Masura se aplica deja în cadrul PD Cluj. Ieri, si PNL Arad a anuntat ca a luat o decizie similara. „Nu am interzis complet înscrierile, pentru ca sînt si persoane care se înscriu în partid pentru ca asa simt. Nu vor fi însa primite în partid persoane despre care aflam ca doresc sa vina la noi numai pentru a-si pastra o anumita functie sau pentru a pune mîna pe una. [..]"
|
|
|
Un editorial de exceptie - Stefan Bocioaca
Jurnalul Romanesc, 18 ianuarie
Etatizarea lui Eminescu - Mircea Cartarescu
« In cea mai faimoasa experienta a lui Pavlov, savantul sectiona glanda salivara a unui caine si-i atasa o eprubeta. Cand suna un clopotel, el ii dadea cainelui de mancare. Dupa repetarea asociatiei dintre mancare si clopotel de un numar suficient de ori, cainele incepea sa saliveze numai la auzul clopotelului. Acest gen de reflex conditionat poate fi observat si-n zilele noastre, cand producatorii de televiziune, desi nu l-au mai citit pe Eminescu din scoala, isi aduc brusc aminte de el cand privesc in calendar si vad data de 15 ianuarie »
|
|
|
Revolutiile..Oare cit de « populare » au fost unele din ele?! - Stefan Bocioaca
Adevarul, 18 ianuarie
"New York Times": Revolutia oranj din Ucraina, orchestrata de serviciile secrete. Intre timp, se pregateste revolutia albastra
“Multi dintre factorii care au sustinut revolutia declansata in jurul lui Iuscenko sunt deja destul de cunoscuti opiniei publice din Ucraina: sprijin occidental, fonduri varsate de afaceristi ucraineni, expertiza activistilor straini care au facilitat si "revolutiile" din Georgia sau Serbia, precum si neasteptata independenta a Curtii Supreme de Justitie. Fiecare din aceste elemente luat separat nu este relevant, iar rolul jucat de serviciile de inteligenta nu va fi niciodata cunoscut pe de-a-ntregul, insa el a fost unul extrem de important, care a servit cauza opozitiei "in mod profesional si sistematic", a declarat seful campaniei electorale a lui Iuscenko, Oleg Ribaciuk. Se pare ca o linie secreta a fost stabilita, cu mult timp inainte de alegeri, intre seful de campanie al opozitiei si un general al SBU, chiar din ordinul lui Igor Smesko. Ribaciuk a recunoscut aceste detalii, precum si faptul ca serviciile de inteligenta ii strecurau informatii si documente sustrase din biroul lui Kucima si al lui Ianukovici, pe care le utiliza ulterior in campania opozitiei. Ofiterii si-au justificat actiunile prin dorinta de a nu se ajunge la varsare de sange, sau de a fi obligati sa lucreze sub un regim condus de Ianukovici, politician condamnat de justitie pentru furt si atac, care a intretinut legaturi stranse cu afaceristi onerosi.”
|
|
|
Va rugam nu trimiteti semnale negative pietelor! - Stefan Bocioaca
Adevarul, 18 ianuarie
Liberalizarea contului de capital - decizia care pune Romania intre UE si FMI
“Cel mai mare castig din amanarea liberalizarii contului de capital de catre Romania - masura sugerata de reprezentantul FMI la Bucuresti, Graeme Justice - ar fi o mana de ajutor data Bancii Nationale in lupta cu inflatia, sustin analistii. De cealalta parte insa, amanarea liberalizarii ar insemna neindeplinirea de catre guvernul de la Bucuresti a unuia dintre angajamentele pe care si le-a asumat in fata UE, ceea ce ar transmite un semnal negativ pietelor internationale. Dupa cum se stie, Romania s-a angajat in fata UE ca, in prima parte a acestui an, sa liberalizeze total contul de capital, ceea ce ar da acces liber strainilor la depozitele bancare romanesti.."
|
|
|