Semnale - Sâmbătă, 15 ianuarie 2005
|
|
" Iata ca se poate! Cred ca acest reportaj surprinde esenta noii Romanii. Invit analistii sa il comenteze. Invit "liberalii" sa gloseze-pe marginea lui, despre piata libera si spiritul de intreprindere. Invit "socialistii" sa ne arate cum s-ar schimba totul daca "fetele" s-ar sindica si ar plati impozite suficient de mari. Invit "crestin-democratii" sa ne explice cum le vor convinge sa crape moral de foame. Invit europenistii, mondialistii, progresistii, etc. sa ne-o zica pe aia cu micile erori in tranzitia coloniala. Invit pragmaticii sa conceapa un plan cu citeva milioane de camere video - pentru punerea in valoare a romancelor disponibilizate de la tara. Barbatilor romani le ramine gaura din gard. Caci nu vor putea plati pretul dezbracarii din salarii, decit daca inventeaza ceva analog. Asa cum bine zice Banca Mondiala, munca fara creativitate nu duce nicaieri. - Ioan Rosca
Adevarul, 14 ianuarie
Dezbracatul pe Internet - o meserie de peste 1.000 de euro pe luna
"Trebuie sa fii moderna si fara inhibitii. Stii engleza? Acum pune-ti mana pe un san. Daca mai slabesti un kil, doua, esti chiar buna". Asa decurge un interviu pentru meseria de "secretara". Anunturile pentru locuri de munca sunt pline de astfel de oferte. Pe fata sau sub pretextul altor meserii, se cauta prestatoare de sex virtual. Mai elegant spus - operatoare video-chat. Asta inseamna, pe scurt, sa te dezbraci pe bani, dar nu mulata pe bara, ci in fata calculatorului, in intimitatea casei sau in studiourile specializate.[..]
|
|
|
Dosarul negru al privatizarii.. – Stefan Bocioaca
Romania Libera, 15 ianuarie
Esecuri in privatizarea "gaurilor negre" ale economiei romanesti..
[..] « Dupa luni de agitatie si speranta, la societatea Tractorul Brasov este din nou liniste. O liniste care insa nu prevesteste nimic bun pentru viitorul unitatii si al angajatilor. Incapabil sau depasit de evenimente, fostul ministru al privatizarii Ovidiu Musetescu spunea in martie 2003: "Situatia de la Tractorul este atat de jalnica incat ar trebui sa platim noi 20 de milioane de dolari ca sa o vindem". Cu datorii de peste 700 de miliarde de lei numai catre furnizorii de utilitati, alte 700 de miliarde datorii catre stat, precum si mari datorii catre banci, privatizarea societatii Tractorul s-a dovedit a fi o nuca prea tare pentru Guvernul Nastase.»
|
|
|
Romania poate sta linistita : « prietenii » americani si rusi au grija de noi…- Stefan Bocioaca
Adevarul, 15 ianuarie
SUA si-ar putea incepe transferul de baze militare in Romania si Bulgaria inca din acest an
[..] « Romania si Bulgaria, care au aderat la NATO in aprilie, sunt considerate deosebit de potrivite pentru a gazdui noi baze americane datorita apropierii lor de puncte fierbinti din Balcani, Caucaz si Orientul Mijlociu. De asemenea, ele dispun de facilitati din epoca sovietica ce pot fi adaptate utilizarii de catre SUA, iar amandoua tarile sunt dornice sa gazduiasca trupe americane. Generalul Jones a mai spus ca SUA au incercat sa linisteasca temerile Rusiei privind o deplasare spre est a fortelor americane. "I-am tinut pe prietenii rusi la curent cu toate intentiile noastre si acest lucru a avut un efect linistitor", a adaugat generalul american, citat de AP."[..]
|
|
|
Romania o « oaza » americana de antrenament si odihna..- Stefan Bocioaca
Jurnalul National, 15 ianuarie
Calimanesti - Centru de recuperare a trupelor NATO
« Un centru de recuperare pentru soldatii din trupele NATO va fi infiintat in apropierea statiunii valcene Calimanesti, in localitatea Seaca. Proiectul va fi derulat de catre Primaria orasului Calimanesti, in colaborare cu concernul austriac Vamed. Protocolul de colaborare va fi semnat pana la finele acestui an, iar centrul de pregatire a trupelor NATO va fi gata in cursul anului 2007. Soldatii din trupele NATO nu au voie sa se intoarca acasa pana ce nu parcurg un program de recuperare. »
|
|
|
SRI : un stat in stat, sub controlul nimanui. Oare cite guverne si presedinti se vor mai perinda pina cind cei vinovati sa fie adusi in justitie? - Stefan Bocioaca
Evenimentul Zilei, 15 ianuarie
Dinescu: Fara SRI-isti in arhiva Securitatii! - Emilian Isaila
[..] « Ticu Dumitrescu : « [..]Presedintele Traian Basescu a trimbitat ca se va deconspira Securitatea, iar SRI-ul a zis nu la povestea cu doua chei. Nu cred ca SRI, avind in virf nume atit de cunoscute, doreste in mod real deconspirarea Securitatii. M-am lovit de-a lungul anilor atit de mult de ei, incit stiu ca sefii din trecutul Securitatii nu au interes sa deconspire ofiterii acoperiti si predarea bazelor de date. »
|
|
|
In tara « baronilor », nu sint bani pentru investitii in fabrici de medicamente! - Stefan Bocioaca
Curentul, 15 ianuarie
Pe fondul unei industrii autohtone aproape inexistente
Romania cheltuieste anual aproape 650 milioane de euro cu importurile de produse farmaceutice
” [..]Romania importa anual produse farmaceutice in valoare totala de aproape 650 milioane de euro. Desi cifrele cresc de la an la an, consumul de medicamente pe cap de locuitor este in continuare cu mult mai mic fata de cel din comunitatea europeana. Daca unii critica cresterea pe zi ce trece a importurilor, altii spun ca productia autohtona este aproape inexistenta, deci nu exista alternativa.[..]»
"[..]Vi se pare ca romanul consuma prea multe medicamente? In conditiile in care e la limita subzistentei, si din acest punct de vedere?", se intreba retoric Ovidiu Buluc, reprezentant al distribuitorilor de medicamente din Romania. "Consumul de medicamente in Romania este de doar 40 de euro pe cap de locuitor, anual. Vi se pare mult?", a continuat Buluc, precizand, totodata, ca ungurul cheltuie in fiecare an pe acest gen de produse 100 de euro, polonezul 110 euro, iar cetateanul din Comunitatea Europeana isi permite sa scoata anual, din buzunar, aproape de cinci ori mai mult fata de roman. "Consumul anual de medicamente pe cap de locuitor, in Uniunea Europeana, se apropie undeva in jurul cifrei de 200 de euro. In aceste conditii, vi se mai par impresionante importurile de medicamente ale Romaaniei?", s-a mai intrebat Buluc, explicandu-ne, in acelasi timp, si motivele care stau la baza acestor cifre.[..]
" [..]Din 2007, si Romania ar putea importa forta de munca
Pe de alta parte, intr-un alt studiu de realizat la sfarsitul anului trecut, de data aceasta realizat de Institutul European, se arata ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, adica din 2007, Romania va deveni, deopotriva, atat exportator, cat si importator de forta de munca. Potrivit specialistilor Institutului, vom ramane o sursa de alimentare a emigratiei est-vest, dar vom deveni si un "beneficiar" al imigratiei sud-nord si est.[..] "
"[..]Valul de imigranti va duce la bulversarea pietei fortei de munca, deja bramburita dupa restructurarile masive din industrie, fenomen ce va fi resimtit de romani prin cresterea insecuritatii locurilor de munca.
In plus, Romania va trebui sa puna la punct un sistem complex de gestionare a imigratiei, asi-gurand, partial sau integral din fonduri proprii, mijloace de cazare si subzistenta, servicii de integrare sociala si economica.
Efortul financiar anual estimat al statului roman pentru asistenta fortei de munca provenita din emigratie se va ridica la peste 6 milioane de euro, sustin analistii Institutului European. "
|
|
|
Saracia romaneasca, o atractie pentru straini. Romania transformata in placa turnanta a emigratiei. - Stefan Bocioaca
Realitatea Romaneasca, 15 ianuarie
Mari firme din Vest isi muta productia in Romania.. - Mugur Cosmin
” [..]un studiu recent realizat de The Economist Intelligence Unit (EIU) asupra cheltuielilor cu forta de munca de la noi din tara arata ca in 2004 costurile salariale din Romania raman cele mai reduse din regiune. Astfel, potrivit specialistilor EIU, anul acesta companiile din Romania au cheltuit, in medie, 0,95 dolari pentru o ora de munca a unui angajat, fata de 7,71 dolari cheltuiti in Slovenia si 4,37 dolari in Ungaria. [..] ”.
"Din 2007, si Romania ar putea importa forta de munca
Pe de alta parte, intr-un alt studiu de realizat la sfarsitul anului trecut, de data aceasta realizat de Institutul European, se arata ca, dupa integrarea in Uniunea Europeana, adica din 2007, Romania va deveni, deopotriva, atat exportator, cat si importator de forta de munca. Potrivit specialistilor Institutului, vom ramane o sursa de alimentare a emigratiei est-vest, dar vom deveni si un "beneficiar" al imigratiei sud-nord si est.
"Valul de imigranti va duce la bulversarea pietei fortei de munca, deja bramburita dupa restructurarile masive din industrie, fenomen ce va fi resimtit de romani prin cresterea insecuritatii locurilor de munca.
In plus, Romania va trebui sa puna la punct un sistem complex de gestionare a imigratiei, asi-gurand, partial sau integral din fonduri proprii, mijloace de cazare si subzistenta, servicii de integrare sociala si economica.
Efortul financiar anual estimat al statului roman pentru asistenta fortei de munca provenita din emigratie se va ridica la peste 6 milioane de euro, sustin analistii Institutului European. "
|
|
|