Semnale - Luni, 10 ianuarie 2005
|
|
De acord cu autorul, cu amenadamentul ca averile obtinute prin jaf nu se impoziteaza, ci se confisca
Cotidianul, 10 ianuarie
Sărmanul Ionuţ Popescu! - Daniel Vighi
"[..] Bunăoară, vede toată lumea nepricepută că marii datornici nu plătesc, în timp ce contribuabilul mărunţel achită pe loc şi la cozi. Imperiile Tender, cele ale fraţilor Micula, laolaltă cu marile regii de stat, ne lasă pe noi să plătim, în timp ce dumnealor prosperă într-o altă Românie, în care efendi Iacubov se comportă asemenea protipendadei boiereşti din veacul al XVIII-lea. Aşadar, ei nu dau bir, în schimb îl achită iobagii şi prostimea. Tot ei atunci, tot ei şi astăzi. Prin urmare, Ionuţ Popescu are o datorie cu adînci înrădăcinări istorice. [..] Dacă mi se permite o soluţie: cred că o Lege a averilor sau, cum i se spunea la comunişti, Legea 18, ar rezolva daraua. Chiar aşa odioasă. Scenariul ar putea fi în acest caz altul: adică vine amploaiatul, felicită, timid, proprietarul pentru palatul indian pe care şi l-a construit şi-i cere, cu voce incoloră şi inodoră, să justifice dumnealui sursele şi resursele legale ale frumuseţilor acelora din frişcă betonată. Nu justifici, plăteşti contravaloarea de 16%, cel puţin, din ceea ce ai agonisit dincolo de lege. Să vedeţi atunci revoluţie adevărată![..]"
|
|
|
Enigmaticul Cornel Nistorescu , ramas singur pe puntea confiscatului "Evenimentul Zilei" dovedeste un cap inca limpede ... Eu pariez insa ca noua acoperire a securitatii nu-si va face Procesul
Evenimentul Zilei, 10 ianuarie
Testul HIV - Cornel Nistorescu
" Toata lumea se uita cu zece dioptrii la “ce fac astia”. Iar noii guvernanti se zbat sa-si arate preocuparea, devotamentul si dorinta de a provoca schimbari nemaiintilnite.[..] Dupa ce ne-am putea da seama ca intre fostii si actualii este o enorma diferenta? Sau ca intre comunistii vicleni din PSD si membrii PCR din PNL-PD nu-i o mare distanta? Citi metri ii despart pe comunistii de stinga smechera de cei de dreapta aparenta? Exista o cale pentru a face deosebirea. Un lucru ne ajuta sa vedem cit de mare si de spectaculoasa este schimbarea petrecuta la 12 decembrie 2004. Iar aceasta se cheama “dosarele Securitatii”. Aici este testul HIV al noii puteri.[..]"
|
|
|
De-ar spune-o raspicat cit mai multi ....
Romania Libera, 10 ianuarie
Cozmin Gusa despre pericolul restauratiei. A doua fratie a securistilor
" Fostul sef de campanie al Aliantei PNL-PD si lider al PD, Cozmin Gusa, face declaratii incitante intr-un interviu acordat "Romaniei libere" [..] Cel mai mare pericol care paste Romania pe termen scurt este ca securistii si nomenclaturistii de rang doi din fostul PCR si din UTC sa faca o fratie la nivelul anului 2005 - Securistii si nomenclaturistii de rang doi sunt in toate partidele, sunt peste tot. Se organizeaza in cumetrii si fac afaceri inchise cu bugetul statului [..]"
|
|
|
Ticu Dumitrescu (un om normal transformat in Don Quijote de nesimtirea generala) se uita atent la noua moara de vint ....
Gardianul, 10 Ianuarie
Ticu Dumitrescu: Iliescu cu securistii lui, Basescu cu ai lui
"[..] Initiatorul Legii Accesului la Dosarele Securitatii, Ticu Dumitrescu, considera ca, in cazul in care actuala putere nu isi schimba atitudinea, nu va exista nici o diferenta intre "regimul Iliescu" si "regimul Basescu". Astfel exprimndu-si opinia referitor numirea lui Silvian Ionescu in functia de prefect, Dumitrescu a a tinut sa sublinieze faptul ca "in situatia in care puterea actuala se inconjoara de tot felul de prigoi, intrebarea este: unde este deosebirea?"[..].
|
|
|
O discutie ce ar putea trezi jarul ?
Cotidianul, 10 ianuarie
Tropăind pe Drumul Damascului - Mircea Mihăieş
"Nu obosesc să mă mir că sondajele indică Biserica şi Armata drept cele mai populare instituţii ale României postcomuniste.[..] În fond, de care armată e vorba? De culegătorii de ştiuleţi din vremea comunismului? De asasinii care, în decembrie 1989, au tras fără milă în timişoreni, bucureşteni, clujeni sau sibieni? De generalii avansaţi la kilogram de politicienii care s-au folosit de uniformele lor pentru a-şi ascunde crimele? Sau de una imaginară, plină de amintiri edulcorate şi de poveşti eroice? Şi care Biserică? A ciripitorilor în sutane, dar cu leucoplast pe gură cînd li se dărîmau bisericile? A activiştilor anexaţi partidului-stat şi braţului său înarmat, Securitatea? N-am observat cine ştie ce respect pentru Cele Zece Porunci la amărăşteanul geto-ungro-vlah, veşnic gata să fure, să preacurvească ori să-şi înfigă toporul în ţeasta aproapelui. Şi, cu toate acestea, Biserica, reprezentanta pe pămînt a Legilor sacre, e ţinută la mare cinste.[..] Pagina din „Cotidianul“ e, oricum am lua-o, tocmai negarea dreptului păcătosului de-a avea un Drum al Revelaţiei. Ca unul care l-am urmărit cu multă atenţie, afirm că mitropolitul Banatului s-a înscris pe acest drum cu o fermitate pe care nu mă sfiesc s-o numesc admirabilă. Or, e o ironie a sorţii ca singura înaltă faţă bisericească din România care-a avut curajul să se delimiteze de practicile statului totalitar să fie terfelită în halul acesta. A rămîne la judecăţi generale şi la afirmaţii lipsite de proba documentului nu înseamnă decît a tulbura procesul de înnoire morală început tocmai de Nicolae Corneanu. Dacă acesta e tratamentul la care se pot aştepta preoţii care-şi vor mărturisi în viitor rătăcirile, de ce să ne mirăm că banda lui Teoctist s-a dat peste cap să blocheze legea accesului la dosarele Securităţii?![..]"
|
|
|
Poate ca nu e decit o diversiune, dar salut ideea de a depasi impostura PRM
Adevarul, 10 ianuarie
Senatorul Lupoi, capitanul-revolutionar, il paraseste pe C.V. Tudor - Alin Bogdan
" Senatorul Mihai Lupoi, vicepresedinte al PRM, a decis sa demisioneze de sub comanda lui C.V. Tudor. [..] Fost ofiter MApN, cunoscut de public din zilele lui decembrie '89, cand aparea pe ecranele televizoarelor in uniforma si inarmat cu un Kalasnikov, fostul peremist are acum ambitia sa puna pe picioare o alcatuire politica de orientare populara, crestin-democrata"
|
|
|
De-abia dupa ce va dispare garnitura Iliescu-Nastase etc , dupa ce se va umple galeria politica cu figuri "respectabile" , dupa ce jaful se va face civilizat, sistemic, fara mirosuri suspecte- pacalirea poporului roman va deveni greu de parat. Nimeni nu va mai putea repera spolierea si raul, decuplate de persoanele care le fac vizibile si difuzate in structuri si mecanisme "onorabile"
Cotidianul, 10 ianuarie
Vechii şefii ai PSD, expiraţi şi pentru socialiştii europeni - Ada Meseşan
" [..]Mircea Geoană recunoaşte: „Este nevoie de figuri mai proaspete“. Aceeaşi idee o sugerează şi socialiştii europeni. „Viitorul PSD ar putea arăta mai bine dacă forţe proaspete ar prelua conducerea partidului şi ar elabora un nou program politic“.[..]"
Editorial - Un PSD european: utopie sau realitate - Ioana Lupea
" Apropierea marelui congres inflamează PSD pînă la ultimul membru al partidului, perdant şi el al alegerilor generale. [..] Cine va fi alesul: Năstase, Mitrea sau Rus? În PSD se vorbeşte despre nume noi purtate de oameni nealteraţi de comunism sau de scandaluri de corupţie, care să propună un mesaj credibil şi progresist.[..]"
|
|
|
Care societate civila?(cea pe care ziarul Azi o dorea macelarita prin 1990 nu a fost decit o iluzie)
Azi, 10 ianuarie
Sã fi obosit societatea civilã? - Valentin Stãnilã
" Apoi sunt cei, foarte multi, de asemenea, care plutesc ca pestele prin apã pe la mai toate posturile de televiziune, generoase în a le confirma aparitii si rubrici prin (probabil) contracte spornice[..] Tãcerea aceasta generalã „societãtii civile" se manifestã fatã de subiecte care, în mod normal, fac parte din agenda unor asemenea organizatii, autoproclamate ca purificatoare a întregii societãti românesti de toate relele care o pândesc la tot pasul.[..]"
|
|
|
Interesante volute, poate doar un pic prea sincere ? Intelectualii romani ar trece mai usor de la o "etapa" la alta daca, ar tace. Numai ca... sint platiti sa vorbeasca. Le trebuie deci un cadru teoretic pentru acoperirea napirlirii. Sint convins ca-l vor construi. Au multe modele si tehnici la indemina. Pina acum au spus ca Securistii sint criminali fata de poporul roman. Acum aflam ca fac exceptie cei care au facut servicii SUA. Si ca nici ceialti... nu se stie cum vor trebui considerati
Cotidianul, 10 ianuarie
Retrocedare şi retrotrădare - Ioan Morar
"[..] Nu susţin să i se dea lui Pacepa Steaua României, deşi, dacă a primit-o Vadim, nu văd ce piedici ar mai putea fi. [..] Şi, dacă i se redă gradul, e normal să i se restituie şi proprietăţile. [..] Istoria ultimilor ani demonstrează că taberele sînt fluide, că sferele de influenţă se schimbă şi ele. Cine ar fi gîndit că vom trece din Tratatul de la Varşovia în NATO? Să-i numim trădători, acum, pe ofiţerii români care vorbeau de rău NATO pe la învăţămîntul politic? Nu, noii noştri aliaţi nu ne cer asta. Dar ne cer să nu-i vînăm la nesfîrşit pe cei care au fost de partea lor ceva mai repede decît restul ţării. Cred că trebuie să facem uz de mai multă prudenţă. Şi să evităm catalogările foarte categorice. Pentru că, nu se ştie cînd, poate interveni o schimbare şi tot ce a fost trădător va trebui socotit erou. Şi, mai ales, invers."
|
|
|
Cota unica: bogatii isi maresc profiturile, cheltuie mai dezinvolt si produc cresterea preturilor, bugetul se echilibreaza de la saraci. Acestia sint saraciti tot mai tare- asteptind ca stapinii, intariti, sa le dea locuri de munca sau ceva pomana. Daca tot e puterea economica a Baronilor garantul progresului , de ce nu se trece la impozitul invers proportional cu cistigurile?
Cotidianul, 10 ianuarie
Separaţia puterilor în economie - Daniel Oanţă
"[..] Executivul condus de Tăriceanu are o mare problemă macroeconomică. O dată adoptată cota unică de impozitare, nu trebuie numai să găsească soluţii pentru a umple golul de venituri la bugetul de stat. Este necesar ca relaxarea fiscală să nu se regăsească în creşterea preţurilor. Din raţiuni lesne de înţeles, noua Putere nu spune pe şleau un lucru cunoscut economiştilor: cota unică are un potenţial inflaţionist.[..]"
|
|
|
Cind un individ inseala si e prins- e condamnat. Nu si un sistem care functioneaza astfel incit sa produca unora profit nemeritat, pe spatele altora. Acesta e "vector de progres"- pe ideea ca serviciile pe care le ofera (utile) nu s-ar putea organiza si fara inselaciune...Iar "actionarii" unui fond speculativ sint fericiti cind el aduce profit maxim, nu ii intereseaza cum. Astfel se scapa inteligent de problema moralitatii.
Adevarul, 10 ianuarie
Pentru credite cu dobanda anuntata de 28%, romanii platesc, de fapt, dobanzi anuale de pana la 42%, - Raluca Barbuneanu
"Diferenta o reprezinta comisioanele si alte costuri "ascunse" * Desi afisarea DEA (dobanda anuala efectiva) este impusa de lege, romanii pot afla costurile reale ale unui credit numai daca fac adevarate presiuni asupra consilierilor bancilor[..]Daca informatiile privind dobanda efectiva au ajuns sa fie afisate in cele mai mari banci, asta nu inseamna ca institutiile de credit care isi rotunjeau frumos veniturile din creditarea persoanelor fizice, adaugand comisioane mari la dobanzile practicate, nu vor ridica bariere pentru cei care vor sa afle DEA."
|
|
|
I-as lasa eu, dar vezi ca nu ne lasa ei pe noi...Daca nu facem curat, vom avea o societate guvernata de lege, dar nu de dreptate. Modelele de functionare a justitiei din occident, folosite pentru conservarea unui metabolism functional- vor fi utilizate la noi pentru a implini jaful, prin tehnici juridice. Pagubasii nu vor putea reactiona, lovitura fiind difuza
Bursa, 10 inauarie
Afacerea "Dac Air" decoleaza pe banii statului
Pe 25 noiembrie 2004, firma controlata de fratii Paunescu a primit aproximativ 15,6 milioane de dolari de la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), prin preluarea obligatiilor Bancii Comericale Romane (BCR). BCR preluase la rindul ei obligatiile de la defuncta "Bancorex". Acest sir de preluari ne costa acum 15,6 milioane de dolari. Dar statul mai risca si penalitati de inca vreo 200 de milioane de dolari...[..] George Constantin Paunescu si Viorel Paunescu repun afacerea "Dac Air" pe roate dupa ce au primit banii de la stat, in contul obligatiilor Bancorex. AVAS a preluat astfel pachetul de 8%, subscris de banca, intrind in afacerea "Dac Air". Indirect, statul este acum implicat si in alte afaceri ale familiei Paunescu".
|
|
|
Din cind in cind se vede mai clar pentru ce (cine) trudesc politicienii
Libertatea, 10 ianuarie
Ilegal nu. Imoral da - Mihai Valentin Neagu
" Cresterile salariale preconizate de Ministerul Muncii ii vor face fericiti nu atat pe cei care de abia isi duc traiul de pe o zi pe alta, ci tocmai pe cei care dicteaza grosimea portofe-lului tuturor. [..] in conditiile reducerii cotei de impozitare promovate de actuala guvernare, demnitarii ajung la o nesperata crestere reala a salariului net de aproximativ 80%. Aferim continuitate legislativa. Cu 20% de la PSD si cu 60% de la Alianta DA, cum sa nu strige in cor toti alesii "Sa traim bine!"?. Legal este, fara nici o indoiala. Dar este imoral sa maresti salariul unui profesor cu 500.000 de lei si unui demnitar cu 10-15 milioane. Parca nu acesta a fost spiritul ultimelor alegeri. Sau poate ma insel."
|
|
|
Din culisele Noii Romanii.....
Ziua, 10 inauarie
Tartorii banilor negri - Razvan Savaliuc
"[..] mai multe plangeri penale impotriva unor persoane din fosta conducere a Oficiului, acuzate de abuz in serviciu contra intereselor publice. Plangerile penale sunt insotite de o serie de documente, conform carora dosare grele privind infractiuni din sfera spalarii de bani au fost tinute ani in sir dosite prin sertare, ori nu li s-a dat curs[..]Faptul ca Parchetele nu vor sa instrumenteze plangerile penale formulate de actualul presedinte al ONPCSB, scoate la iveala un lucru cutremurator: acela ca Oficiul a lucrat in trecut, in unele cazuri, in slujba mafiotilor din economia subterana.
|
|
|