Semnale - Marţi, 9 noiembrie 2004

Provocarea Bucovski - articol de George Coman, ziarul Ziua, 9 noiembrie 2004

  "Considerat alaturi de Alexandr Soljenitan drept unul din factorii morali care au contribuit la caderea comunismului sovietic, Vladimir Bukovski a venit la Bucuresti de la Cambridge pentru a cere romanilor sa realizeze un "Nürnberg al comunismului" prin care sa se radiografieze si sa se condamne istoric sistemul criminal si dement care s-a dovedit a fi comunismul. Nu numai moral, ci si fizic."

Se impune o investigatie obiectiva.Revolutionarii si societatea civila ii cer lui Iliescu sa ia atitudine in cazul Badalan
Articol de Liliana Brad, Romania Libera, 9 noiembrie 2004

  Revolutionarii aradeni, dar si aproape 200 de aradeni din sfera civila i-au trimis doua scrisori de protest presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, prin care ii cer sa ia atitudine in cazul Badalan.   Revolutionarii aradeni, dar si aradenii de rand s-au revoltat fata de declaratiile presedintelui Iliescu ca la Arad nu au fost evenimente majore, cand au existat peste 20 de morti si zeci de raniti in revolutia din decembrie 1989. "Declaratiile dumneavoastra initiale referitoare la aceste evenimente, facute probabil la repezeala, prin care aratati ca nu au fost confruntari si victime la Arad ne-au durut pe moment si au fost jignitoare la adresa istoriei noastre locale si nationale. Stim ca orice om este supus greselilor, insa, pentru a le corecta, va rugam sa precizati intr-un mod oficial care este pozitia dumneavoastra fata de aceste evenimente", afirma intr-o scrisoare adresata presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, presedintele Fundatiei Judetene a Revolutiei din Decembrie 1989 Arad, Gheorghe Curta.
  Revolutionarii aradeni nu inteleg cum a putut fi avansat Eugen Badalan ca sef al Statului Major General al Armatei Romane, cand el a incercat sa reprime revolutia de la Arad. "De asemenea, in contextul in care o serie de cotidiane centrale si locale au relatat despre activitatea generalului Eugen Badalan, seful Statului Major General al Armatei, pe timpul Revolutiei din Decembrie 1989 de la Arad, consideram, domnule presedinte, ca este necesara o clarificare facuta de factori autorizati si competenti. Nu suntem noi in masura sa analizam activitatea dumnealui ca militar, dar atat timp cat exista marturii referitoare la activitatea sa din decembrie 1989, marturii care au existat si inainte sa fie numit in cea mai inalta functie din Armata, consideram ca este necesara o investigatie obiectiva, lipsita de tenta politica a celor intamplate atunci", spun revolutionarii aradeni. Ei il acuza direct pe Ion Iliescu ca a depus coroane de flori la monumentul de la Arad si apoi, sarind in apararea lui Badalan, a declarat ca la Arad nu au fost pierderi majore. Mai mult, revolutionarii aradeni au afirmat ca Eugen Badalan a fost avansat in numai cateva luni in 1990 de la maior la general, probabil ca recompensa pentru meritele avute in revolutie.
  Pe langa revolutionarii aradeni, aproape 200 de aradeni au semnat o alta scrisoare adresata tot presedintelui Romaniei, Ion Iliescu. Ei spun: "Din decembrie 1989 romanii traiesc intr-o continua minciuna, de care dumneavoastra si partidul creat de dumneavoastra, domnule presedinte, nu sunteti straini". "Ati declarat ca in Arad nu a fost nimic, ca nu au fost morti in decembrie '89. Mai mult, il numiti pe generalul Eugen Badalan intr-o functie pe care din punct de vedere moral nu o merita. Daca (in)Justitia romana nu l-a gasit vinovat de instigare la genocid in Arad, dupa venirea sa din Timisoara, cum nu gaseste nici corupti si baroni, marii hoti din Romania, opinia publica, cetatenii Aradului acuza si contesta instalarea generalului Badalan in functia de sef de stat major al Armatei romane", se spune in scrisoarea adresata presedintelui Iliescu.
Acesta este intrebat daca in Arad trebuiau sa fie mai multi morti si de ce l-a avansat pe Eugen Badalan, in timp ce acei ofiteri ai Armatei romane care au salvat Aradul de la o baie de sange au fost marginalizati. Aradenii ii cer lui Ion Iliescu sa-l demita pe Eugen Badalan din functia de sef al Statului Major General al Armatei. "In cazul in care nu se va rezolva nimic, ne vom adresa direct NATO, sa vada si ei cine este seful Armatei romane", a declarat Mircea Ardelean, unul dintre initiatorii scrisorii.


<<< Închidere >>>