Asociatia "21 Decembrie" cere condamnarea criminalilor din 1989 - Ruxandra SANDRU, Ziua, 21 decembrie 2004
Printr-un apel public Asociatia solicita autoritatilor statului incadrarea crimelor din decembrie in categoria faptelor inprescriptibile
Printr-un comunicat remis redactiei, Asociatia "21 Decembrie 1989" informeaza asupra organizarii unui program de comemorare a eroilor martiri, ce se va desfasura azi. "Asociatia este o opozanta permanenta a regimului Iliescu si a camarilei sale considerandu-l pe acesta in toti cei 15 ani care au trecut de la Revolutia din Decembrie 1989 ca salvatorul esaloanelor II si III ale regimului criminal comunist, groparul democratiei post-decembriste si principal vinovat de uciderea si ranirea a peste 3000 de oameni dupa preluarea puterii in 22 Decembrie 1989.Acelasi regim rapace se face vinovat si de neindeplinirea idealurilor Revolutiei Romane pentru care si-au dat viata martirii din Decembrie 1989", se precizeaza in comunicat. "Programul de comemorare a eroilor martiri, asasinati miseleste de autori, instigatori si complicii acestora, care prin complicitatea lui Ion Iliescu si a acolitilor sai nu au fost inca identificati, judecati si condamnati de Justitia romana, va cuprinde slujba de pomenire de la Cimitirul Eroilor, incepand cu ora 9.00, depuneri de coroane si slujbe la Cimitirul Eroilor, Crematoriu, Universitate, Sala Dalles, discursuri comemorative si praznic de pomenire la ora 14.00, la sediul Asociatiei".
Miting in Piata Universitatii
In comunicatul Consilului de Conducere al "Asociatiei 21 Decembrie" se anunta si organizarea, intre orele 15-17, a unui miting, in Piata Universitatii, la fantani, "in cadrul caruia va avea loc o dezbatere publica sustinuta de reprezentanti ai societatii civile, pe urmatoarele teme: Necesitatea sustinerii de catre opinia publica si societatea civila a demersurilor facute de Asociatie pe langa institutiile statului roman in scopul de a se evita implinirea in decembrie 2004 a termenului de prescriptie a raspunerii penale a autorilor, instigatorilor si complicilor acestora vinovati de moartea si ranirea grava a cetatenilor romani in decembrie 1989. De asemenea, implinirea angajamentului asumat in decembrie 2004 in fata Asociatiei 21 Decembrie 1989 de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia Parchetelor Militare, prin dispunerea inceperii urmaririi penale pentru infractiuni contra pacii si omenirii incriminate de Codul Penal, incadrate de catre acesta in categoria faptelor inprescriptibile. Necesitatea sustinerii si sprijinirii sub orice forma de catre opinia publica si societatea civila a deciziei presedintelui ales al Romaniei, Traian Basescu, si a Aliantei Dreptate si Adevar, de a forma un guvern fara PSD, capabil sa puna tara pe picioare si sa lupte impotriva coruptiei la nivel inalt, stiut fiind ca cele mai grave acte de corputie si abuz in dauna averii publice au fost comise de exponenti din varful PSD, care in prezent se agata cu disperare de putere", se incheie comunicatul semnat de presedintele Asociatiei 21 Decembrie, Doru Maries.
****
Asociatia Civic Media si Asociatia 21 Decembrie vor redarea insemnelor insurectiei
Imnul de pe Universitate, inapoi
Asociatia Civic Media si Asociatia 21 Decembrie doresc sa recupereze urmele trecutului insurectiei din 1989 si ale manifestatiei anti-comuniste din 1990, acoperite cu brutalitate de oamenii lui Iliescu in anul 2000. "Practic, vrem sa stergem varul aruncat peste versurile imnului, scrise in decembrie 1989. O initiativa mai veche, nerealizata inca. Speram sa se implineasca azi in Piata Universitatii", afirma coordonatorii cele doua organizatii.
In comunicatul Civic Media se arata ca "in decembrie 1989, in Piata Universitatii, o mana de oameni aveau curajul libertatii de exprimare. Pentru prima data, cu o asemenea forta, in cei 45 de ani in care Romania a fost sub ocupatie comunista. Curajul lor a fost reprimat brutal: morti, raniti si arestati. Primele inscriptii protestatare, anti-comuniste, de pe zidurile Universitatii si Arhitecturii au fost vopsite rapid o data cu spalarea caldaramului plin de sange. Pe 22 decembrie, un tanar pictor, Liviu Tautu, se urca pe zidul Universitatii si scria versurile ce aveau sa devina imnul Noii Romanii: "Desteapta-te Romane!". In aprilie, mai si iunie 1990, tot in aceasta Piata, devenita prima Zona libera de neocomunism, elevi si studenti, intelectuali, muncitori, artisti, militanti pentru libertate si democratie, romani si straini, tineri si batrani s-au exprimat catre lume, liber, anti-neocomunism. Dupa inabusirea violenta a manifestantilor de catre minerii adusi de fortele FSN, Piata Universitatii a fost botezata de un alt tanar Piata Tien An Men II. La 10 ani de la aceste evenimente, in 2000, Romania a fost reposedata de forte tributare trecutului comunist. Peste noapte, in totala ilegalitate, tinand cont de autonomia universitara si de regimul monumentelor istorice, trupe ale administratiei PSD au varuit inscriptiile istorice din 1989 si 1990. Inscriptii care in alte state foste satelit ale URSS sunt conservate ca simbol al eliberarii de comunism". Cu toate ca alegerile locale au eliminat primarul PSD cu mentalitati bolsevice, inscriptiile sunt si astazi murdarite. Civic Media si 21 Decembrie ii propun sa le redea romanilor azi, la 15 ani de la primele crime comise de comunisti in Piata Universitatii." (D.E.)
|