Provocarea Bukovski

"Se poate intampla din nou! De aceea va zic: aduceti-va aminte, tineti minte si luati aminte!". Aceste cuvinte au fost rostite ieri la Bucuresti de marele disident rus Vladimir Bukovski, un neobosit luptator anti-sovietic si anti-comunist. Considerat alaturi de Alexandr Soljenitan drept unul din factorii morali care au contribuit la caderea comunismului sovietic, Vladimir Bukovski a venit la Bucuresti de la Cambridge pentru a cere romanilor sa realizeze un "Nürnberg al comunismului" prin care sa se radiografieze si sa se condamne istoric sistemul criminal si dement care s-a dovedit a fi comunismul. Nu numai moral, ci si fizic.

Iliescu trebuie sa aiba curajul de a-si marturisi vina, sa aiba curajul de a spune poporului roman, barem acum, ca l-a mintit timp de 15 ani, a transmis Bukovski unui mic grup de jurnalisti si istorici care l-au intampinat la Bucuresti pe celebrul incomod al tuturor regimurilor totalitare derivate din cel sovietic. "Iliescu trebuie sa mai aiba si barbatie. Stiu ca v-a amenintat ca va da in judecata, ca da ziarul ZIUA in judecata pentru ca ati sintetizat spusele mele privind conspiratia decembrista. Sa aiba curajul sa ma dea pe mine in judecata! Il astept la Londra, unde Justitia nu este aservita clientelar noii nomenclaturi a fostului FSN. Sa aiba barbatia de a se lupta cu mine, nu sa trimita comunicate si sa ameninte jurnalistii liberi prin purtatoarea sa de cuvant", ne-a spus Bukovski in timp ce - surprinzator! - insasi Corina Cretu, facand ochii foarte mari, trecea pe langa grupul de tineri adepti ai anti-comunistului. Prin aceasta trecere vaporoasa, institutia prezidentiala a ratat o noua sansa de a-si demonstra o posibila verticalitate, chiar intr-un moment inopinat. "Iliescu trebuie sa aiba curajul de a recunoaste ca a participat la o conspiratie prin care se intentiona doar reformarea sistemului comunist. Poporul roman merita acest lucru: sa afle adevarul", a continuat imperturbabil Vladimir Bukovski, privind de departe la Corina Cretu. "Tot asa cum esential pentru democratia romaneasca este inceperea unui proces real al comunismului. Un Nürnberg atat de asteptat. Lucrez de 14 ani la acest proiect si nu voi inceta sa o fac pana cand dreptatea nu va triumfa. Am strans tone de materiale, din arhivele KGB si ale PCUS. Doi Gb in format zip. Printre acesti bytes se afla si presedintele vostru cu conspiratiile sale. Sa ia aminte Iliescu: adevarul intotdeauna - dar intotdeauna - va iesi la lumina. Voi aveti misiunea asta si stiu ca o veti indeplini, in numele dreptatii, a milioanelor de victime ale comunisului. Il provoc pe Iliescu sa-mi raspunda!", i-a transmis prin noi Vladimir Bukovski presedintelui Ion Iliescu.

Victor RONCEA

"Memento Gulag"

Rechizitoriul pertinent si necrutator facut de Vladimir Bukovski sistemului comunist a avut loc ieri, de ziua Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavril, in cadrul initiativei "Memento Gulag", zi de studiu cu privire la represiunea comunista din Europa, care a fost organizata de Institutul Italian de Cultura, Fundatia Academia Civica si Comitatus pro Libertatibus. Scopurile initiativei au fost evocarea ranilor adanci pe care le-a lasat comunismul in Europa, cat mai ales incercarea de a-i face pe romani sa nu uite catastrofa istorica reprezentata de comunism. Alaturi de Vladimir Bukovski, despre subiectul comunismului au mai vorbit, printre altii, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), Constantin Ticu Dumitrescu, reputatul istoric francez Stephane Courtois, sau scriitorul roman Romulus Rusan, dar si alti intelectuali.

Ziua "Memento Gulag" este propusa de Vladimir Bukovski si Comitatus pro Libertatibus pentru a fi comemorata in intreaga lume, la 7 noiembrie, zi care marcheaza revolutia bolsevica care a condus la uciderea a sute de milioane de oameni, in Rusia, de la Stalin la Putin, in China lui Mao, in intreg "blocul sovietic", inclusiv Romania comisarilor sovietici.

Din perspectiva identitatii europene a Romaniei, ideea organizatorilor evenimentului de ieri, de a pastra vie pentru generatiile viitoare amintirea nenorocirii comuniste, se dovedeste extrem de binevenita, deoarece amintirea comunismului este din ce in ce mai stearsa in Europa, preferandu-se in extenso alte timpuri de comemorari. Astfel aproape o treime dintre germani - (32%) - nu stiu ce s-a intamplat in ziua de 9 noiembrie 1989, cand a cazut Zidul Berlinului, potrivit unui sondaj publicat ieri, cu o zi inaintea implinirii a 15 ani de la acest eveniment, transmite Rompres. La intrebarea "Stiti ce s-a intamplat la 9 noiembrie 1989?", 67% dintre persoanele chestionate au dat raspunsul corect, in timp ce 32% au raspuns gresit sau nu au stiut sa raspunda.

Asteptand un Nürnberg

Dizidentul rus Vladimir Bukovski a cerut insistent romanilor sa inceapa un proces al comunismului. "Comunismul nu a fost niciodata condamnat public, ceea ce este oribil. Lipsa unui proces gen Nürnberg pentru comunism este o schizofrenie morala", a afirmat Vladimir Bukovski. Disidentul anti-sovietic a explicat ca el a incercat sa realizeze un proces al comunismului in Rusia, insa a esuat. "Trebuie sa ne intrebam de ce nu a fost posibil un Nürnberg la Moscova. DE CE? Lipsa acestui proces este o tragedie, si acum KGB-ul s-a intors la putere in Rusia", a declarat Bukovski. Intelectualul rus a avertizat ca lipsa procesului comunismului poate crea in prezent si in viitor o imagine buna pentru comunism. Lipsa unui "Nürnberg al comunismului" poate face ca ororile acestui sistem sa se repete sub o forma sau alta peste o perioada de timp. "Cei care poseda si stapanesc trecutul poseda viitorul. Ceea ce s-a intamplat se poate intampla din nou. De aceea va zic: Aduceti-va aminte", a atras atentia Vladimir Bukovski. Dizidentul rus a acuzat si Guvernele statelor occidentale pentru lipsa de interes in realizarea unor procese ale comunismului.

Jurnalistii prezenti la dezbatere i-au amintit disidentului rus ca in Romania demararea acestui proces simbolic al comunismului intampina multe probleme, mai ales in contextul in care in Parlament, Guvern, Justitie si in alte domenii exista foarte multi fosti comunisti si comunisti. La intrebarea "Cine anume ar trebui sa administreze acest proces al comunismului?", Vladimir Bukovski a sugerat ca aceasta sarcina cade in responsabilitatea societatii civile. Judecatorii in acest proces trebuie sa fie "12 oameni normali de pe strada", a declarat anti-comunistul rus. El a recomandat crearea unei comisii care sa puna in discutie intregul sistem comunist. Aceasta comisie ar trebui sa aiba in componenta numerosi istorici, care sa dezvaluie toate crimele de orice fel comise de comunisti.

Totusi, Bukovski a lasat de inteles ca acest proces al comunismului este extrem de dificil de realizat. Vorbind de incercarea sa de a incepe un astfel de proces in Rusia, el a estimat ca cea mai buna perioada pentru o astfel de initiativa a fost in anul 1991. In prezent, exista sanse din ce in ce mai mici pentru realizarea proceselor comunismului in tarile europene, printre altele si din cauza intereseului in continua scadere al opiniei publice, a mentionat Bukovski.

Comunismul a cazut, comunistii au ramas

Cat priveste situatia istorica a comunismului, Vladimir Bukovski a declarat ca acesta nu a invins, dar nici nu a fost invins. "Comunismul nu a fost invins, el a colapsat singur, pentru ca era neproductiv si falimentar". "Iar succesele externe ale comunismului (extinderea sa in numeroase tari - Cuba, China etc, n.red.), nu s-au putut sustine din punct de vedere economic din interior", a apreciat Vladimir Bukovski. "Asa ca nu, nicidecum, comunismul nu a fost invins! E adevarat, comunismul a cazut, in schimb comunistii au ramas", a continuat disidentul rus. "In prezent, KGB-ul a luat puterea in Rusia", a subliniat Bukovski. "Mai mult decat atat, acestia (membrii fostelor servicii sovietice de securitate, n.red.) devin din ce in ce mai puternici, pentru ca Occidentul ii priveste acum ca pe niste prieteni, nu ii mai priveste ca pe niste inamici". Vladimir Bukovski a enumerat liderii occidentali care au defilat mana in mana cu Vladimir Putin, liderul de la Kremlin - George W. Bush, Silvio Berlusconi, Gerhard Schröder.

"Mentalitatea sovietica troneaza din nou la Kremlin"

In discursul pe care l-a sustinut ieri la Bucuresti, intitulat "Asteptand un Nürnberg", Vladimir Bukovski a reluat idei pe care le-a mai enuntat recent, in sprijinul realizarii unui proces al comunismului. "Tragedia noastra nationala (si a tuturor statelor ex-comuniste) consta in faptul ca nu a existat o infrangere definitiva a sistemelor comuniste de guvernare, nici un proces de tipul celui de la Nürneberg pentru crimele lor si nici o actiune viguroasa de de-comunizare. Occidentul s-a grabit sa sarbatoreasca sfarsitul Razboiului Rece si victoria democratiei in tarile de dincolo de Cortina de Fier, dar in realitate nu a existat o schimbare a elitelor. Nomenclatura comunista si-a mentinut pozitiile de putere in toate ramurile Guvernului, chiar daca a adoptat nume diferite", declara cu putin timp in urma disidentul rus. "Mentalitatea sovietica troneaza din nou la Kremlin. Pentru aceasta, contrar oricarei logici, noii tovarasi ai lui Vladimir Putin vor incerca sa re-creeze URSS, sa restabileasca controlul totalitar, sa infricoseze lumea prezentand rachetele lor ruginite drept "Marea Putere". Vor esua, fara indoiala. Dar cate pagube va mai produce inca acesta nebunie a lor? Cred ca Karl Marx a spus candva ca istoria se repeta: cand se produce pentru prima data este o drama, a doua oara este o farsa. Intr-adevar, ceea ce candva a fost o colosala tragedie recitata de fanatici, ar putea fi o punere in scena, sub forma de farsa, de catre ne-fiinte afectate de un complex de inferioritate. Putem doar sa speram ca acesta farsa a lor nu va fi una sangeroasa", avertiza recent Vladimir Bukovski.

Hibele Uniunii Europene

Referindu-se la atitudinea Occidentului fata de comunism, Bukovski a declarat ca exista "niste utopii foarte la moda si foarte periculoase in Occident: asa-numita "political corectness", care va duce la aparitia tot a unui fel de Gulag, pentru ca daca nu apartii "lor", atunci devii automat un paria". "Aceasta e o similitudine cu comunismul. Aceasta politica e o utopie care ameninta Europa. Celor care cred ca Europa va fi o familie fericita le spun: amintiti-va de Gulag", a continuat Vladimir Bukovski. Ulterior, intelectualul rus a facut o paralela si mai clara intre Uniunea Europeana si Uniunea Sovietica, paralela care nu a fost deloc apreciata de fostii oficiali europeni prezenti la dezbaterea de ieri. Totusi, Bukovski a insistat, precizand ca a reusit sa gaseasca nu mai putin de 23 de similaritati in ceea ce priveste modul de functionare a Uniunii Europene si a Uniunii Sovietice. "Un numar de 15 oameni guvernau URSS, si acestia nu putea fi inlocuiti sau schimbati (democratic, n.red.). La fel, 25 de oameni guverneaza Uniunea Europeana (comisarii europeni, n.red.) si ei nu pot fi inlocuiti", a declarat Vladimir Bukovski.

Intelectualul rus a criticat si actuala formula a Constitutiei Uniunii Europene: "Constitutia are 300 de pagini, pe cand ea ar trebui sa fie un simplu ghid de cateva pagini, cum e Constitutia americana. Chiar imi aminteste de "Capitalul" lui Karl Marx", a conchis Bukovski.

Fara sprijinul UE, procesul comunismului e vorba goala

Dupa discursul lui Vladimir Bukovski, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania (AFDPR), Constantin Ticu Dumitrescu, a subliniat si el necesitatea realizarii unui proces al comunismului in Romania. Respectatul luptator anticomunist roman a acuzat: "Comunismul, securistii, NKVD-istii - spuneti-le cum vreti - sunt peste tot in tarile foste comuniste". Liderul AFDPR a deplans faptul ca statele occidentale nu sunt interesate de realizarea in Europa de Est a unor procese ale comunismului. Mai mult decat atat, Ticu Dumitrescu a sugerat ca Europa de Vest saboteaza inceperea unor astfel de procese ale comunismului in tarile foste comuniste. "Un inalt responsabil al politicii externe europene mi-a zis ca nu va fi incurajat nici un proces al comunismului cat timp acest proces va lovi in Moscova", deoarece tarile vest-europene vor sa aduca Rusia in comunitatea europeana, a declarat Ticu Dumitrescu. "Toate drumurile duc la Moscova", a repetat Ticu Dumitrescu mesajul care i s-a transmis de la Bruxelles. "Iar cata vreme nu exista sprijinul oficial al marilor democratii europene, procesul comunismului e o vorba goala", a incheiat marele disident roman. "Nu sunt si nu am fost niciodata anti-semit, dar holocaustul comunist din Romania a fost de zece ori mai grav decat Holocaustul anti-semit", considera Constantin Ticu Dumitrescu.

Iliescu, cel mai scolit om al Moscovei

"Si nu uitati, Ion Iliescu este cel mai scolit om pe care l-a produs Moscova pentru tarile est-europene", a declarat presedintele AFDPR. "Adevarul nu se poate realiza fara marturisire", a conchis el.

Ticu Dumitrescu a deplans ulterior faptul ca atat Puterea cat si Opozitia din Parlamentul Romaniei au pus bete in roate legii privind deconspirarea Securitatii, asa-numita "lege Ticu". In final, legea 187/1999, a devenit o lege pentru conspirarea Securitatii in loc sa fie o lege pentru deconspirarea Securitatii, a apreciat Ticu Dumitrescu.

Dizidentul roman a atacat mitul creat de securistii romani privind asa-numitii "securisti buni", care pe timpul comunismului ar fi activat in strainatate in apararea Romaniei. "Nici un ofiter al Securitatii care se lauda ca a protejat Romania in afara nu a inceput de la zero. Ei s-au scolit aici, pe vietile si pe pielea detinutilor politici care au fost arestati in Romania", a declarat Ticu Dumitrescu.

PSD, mult mai puternic decat PCR

Presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania a criticat prezenta fostilor potentati comunisti in cadrul actualului partid de guvernare, PSD. "Fostii comunisti detin acum toata puterea in tara asta, ei sunt extrem de puternici. Partidul Social Democrat, ca si partid unic, este mult mai puternic decat a fost PCR pe timpul lui Ceausescu.

Constantin Ticu Dumitrescu s-a declarat insa sceptic cu privire la sansele pe care le are organizarea unui proces al comunismului in Romania. "Nu cred ca va avea loc un Nürnberg in Romania. Vom continua insa lupta pe care am inceput-o cu ani in urma", a incheiat dizidentul roman.

George COMAN

<<< Închidere >>>