Curtea de Apel Bucuresti, Splaiul independenţei nr 5 sector 4, mun. Bucureşti

 

Domnule preşedinte, subsemnatul Viorel Rovenţu, domiciliat īn comuna Stănesti, sat Stăneşti, nr. 7, jud. Giurgiu, cod poştal 087215, īn calitatea de reclamant īn cauza 1636/122/2012, formulez 

prezentul

RECURS

 

īn urma comunicării către mine, la 9.09.2013 a sentinţei 40 din 21.03.2013 a Tribunalului Giurgiu.

 

Am luat notă că sentinţa constată (răspunzīnd capătului 1 de cerere) caracterul politic al condamnării mele la moarte prin sentinţa nr. 63 din 12 oct.1983, rămasă definitivă prin decizia nr. 70 din 27 oct. 1983 a Tribunalului Suprem - Secţia Militară (pedeapsă comutată la 25 de ani īnchisoare prin Decretul Prezidenţial nr. 124/1984 şi apoi la 20 de ani, īn urma aplicării Decretului  nr.11 din 26 ianuarie 1988)- motivaţia instanţei arătīnd că s-au reţinut o parte din argumentele şi probele propuse de mine. Constatarea caracterului politic, nu mai poate fi pusă īn discuţie, căci recursul Ministerului de Finanţe pīrīt nu poate viza decīt īncadrarea celor circa doi ani de condamanare pentru "evadarea" din 1991, poziţia lor din Concluzii, consemnată īn procesul verbal al şedinţei din 21.03.13 fiind că "apărătorul pīrītei avīnd cuvīntul lasă la aprecierea instanţei soluţia ce se va da cu privire la sentinţa penala nr 63, iar cu privire la faptele săvărşite după 1991, solicită respingerea". 

Pentru precizarea circumstanţelor speciale şi īntinderii detenţiei politice, este bine să se limpezească motivaţia capătului 1 şi să se răspundă şi la capetele 2 şi 3 din cererea mea depusă la 7.06.12, neglijate īn sentinţă, ceea ce poate īngreuna orientarea organismelor care ar urma să stabilească ulterior reparaţiile de rigoare, pe baza unei sentinţe precise. Ar fi de dorit să nu mai fie necesare noi procese, pentru precizări care se pot face acum, pe baza materialului probator, fără a se tergiversa mult sentinţa definitivă (pentru a nu prelungi situaţia mea dificilă şi nedreaptă), realizīndu-se astfel o celeritate tardivă, după un lanţ prelung de abuzuri judiciare.

Din motive de logică argumentativă, voi trata capetele de cerere recurate īn ordine inversă.

 

Īn ce priveşte capătul 3, neabordat īn sentinţă (" Constatand caracterul politic al condamnarii, solicit ca sentinţa pe care o veţi pronunţa să precizeze explicit că pot beneficia de prevederile Legii 118/1990 şi OUG 214/1999, pentru detenţia politică dintre 1983 si 1999, fiind astfel repus īn termen, pentru a avea şi eu posibilitatea de a face cererile de rigoare, obligand Ministerul Muncii si al Protectie Sociale să dispună măsurile necesare pentru aplicarea Decretului-Lege nr.118/1990, faţă de care, īn acelaşi timp, cer să se stabilească că am dreptul la compensare pentru anii īn care am fost privat nejustificat de efectele respectivelor legi: 1990 (pentru 6 ani de detenţie), 1991 (pentru 7 ani), …..1999 (16 ani).") - subliniez că am cerut aceste constatări explicite, īn vederea unor ulterioare reparaţii şi fac următoarele precizări: 

3a. Coroborīnd sentinţa din 21.03.2013 cu alte decizii (de la hotărīrile iniţiale de condamnare- din 1983 la cea finală de graţiere- din 1999) se poate demonstra şi pe baza actualei decizii (dacă ar rămīne aşa, prin respingerearea recursului meu), respectīnd spiritul legilor adecvate situaţiei mele, că perioada pentru care am dreptul la indemnizaţie de fost deţinut politic, pe baza Legii 118/1990, este 29.09.1983- 15.03.1999. Dar fără precizarea explicită a acestui lucru, poate fi mai greu celor de la Agenţia judeţeana pentru plăţi şi Inspecţie socială să deducă singuri- din dosar- că toată perioada de 15 ani şi jumătate (şi nu numai de 13 ani şi 9 luni), trebuie luată īn consideraţie, ca efect al condamnării politice din 1983, aşa cum cere Art. 2 din legea 221/2009: "toate efectele hotărārilor judecătoreşti de condamnare cu caracter politic prevăzute la art.1 sunt īnlăturate de drept".  Aceasta pentru că regimul postcomunist mi-a creat o situaţie cu totul specială, menţinīndu-mă ilegal īn captivitate (brutală) pīnă īn 1999, obligīndu-mă să-mi risc īncă o dată viaţa pentru a "evada" dintr-o detenţie abuzivă, fapt care a condus la un supliment de pedeapsă injustă (şi tot politică) de aproape 2 ani, singura pe care reprezentantul Min de finanţe a contestat-o, īn concluzii.

3b. Mai dificilă ar fi analiza drepturilor retroactive la indemnizaţia de deţinut politic de care am fost privat īntre 1990 şi 2013, dacă nu se face acum constatarea de rigoare: că trebuia să īmi fie acordate aceste compensaţii, dar nu le-am primit, numai pentru că am fost pus īn imposibilitate să le solicit şi obţin, din cauza unor malversaţiuni juridice extreme, bazate pe decizia abuzivă 45 din 7 mai 1990 a Curţii Supreme de Justiţie - Tribunalul Militar, care a respins recursul extraordinar intentat de procurorul general, fără temei şi fără respectarea legilor (nu a fost executată eliberarea noastră condiţionată- pentru a nu ne putea prezenta la recurs, nu au fost audiaţi martorii care declaraseră scopul real al complotului politic, etc.).

3c. Pe līngă precizările constatatoare care vizează aplicarea Legii 118/1990 am menţionat, la capătul 3, relativ la prevederile OUG 214/1999 (art. 2 al. 1 lit c1 - introdus prin Legea 568/2001), că vreau să dispun măcar de recunoaşterea explicită a calităţii de persoană care a īncercat  "acţiunea de impotrivire cu arma şi răsturnare prin forţă a regimului comunist", plătind temeritatea aceasta cu 16 ani de temniţă.  Despre asta e vorba de fapt īn acest dosar.

 

Īn ce priveşte capătul 2, neabordat īn sentinţă ("In conexiune cu punctul 1, folosind ocazia analizării dosarelor care vă vor fi puse la dispoziţie (conform art. 4 al. 2 al legii 221) vă rog să constataţi, pe līngă caracterul politic al condamnărilor, şi aspectul (conex) că au fost date cu īncălcarea legii. ") - insist asupra legitimităţii cererii (complementare) de constatare a faptului că, pe līngă caracterul politic al sentinţelor, am fost şi victima unui lanţ de grave abuzuri de drept, aspect relevant şi pentru perioada dinainte de 1990 (cīnd, la simpla detenţie politică, se adaugă enormele suferinţe provocate de abuzurile judiciare), dar mai ales după 1990 (cīnd mi-a fost distrusă viaţa, prin abuz judiciar, de un regim pretins democrat).

Realizez faptul că această dimensiune a cazului se pretează la un tratament juridic specific (cerere de revizuire depusă la procuror, cu precizarea pretenţiilor de dezdăunare) dar legătura cu dimensiunea politică pusă īn discuţie la capătul 1 este prea strīnsă ca să se poată face disjungerea celor două aspecte, fără a mi se reduce astfel şansele la dreptate, īncălcīndu-mi-se dreptul la justiţie consfinţit de art. 21 din Constituţie şi art. 6 al Convenţiei CEDO- care prevalează (conform art. 20 Const.) asupra oricărei prevederi interne stīnjenitoare. Din moment ce instanţa are oricum de studiat pe fond dosarele penale care au produs detenţia mea, pentru a constata caracterul politic al condamnărilor şi a īnţelege de ce el nu a fost recunoscut īn 1990, este normal ca tot acum, să constate şi nerespectarea unor condiţii de formă (drept), care, constituind un abuz judiciar, m-ar īndreptăţi la despăgubirile de rigoare, īn baza art. 504-507 cpp, eventual obţinute ulterior īn urma unui proces civil (bazat şi pe răspunderea civilă delictuală) sau penal (de revizuire).

Ca să pot face demersurile de reparaţie adecvate, trebuie să arăt că nu intervine perimarea/prescripţia, datorită forţei majore care m-a īmpiedicat să acţionez, pīnă la obţinerea unor probe şi a unor constatări expresive. Făcīnd constatările de la capetele 2a (īncadrarea incorectă la furt cu consecinţe deosebit de grave), 2b (aplicarea incorectă a decretelor de amnistie din 1988 şi 1990), 2c (respingerea nejustificată şi ilegală a recursului extraordinar din 1990), 2d (pedeapsa suplimentară pentru "evadarea" legitimă, a unui nevinovat sechestrat), 2e (pagubele morale şi materiale provocate de īntemniţarea nedreaptă pīnă īn 1999) - instanţa ar simplifica demersurile ulterioare, dīnd justiţiei romāneşti ocazia să se reabiliteze īn această speţă, fără a se mai ajunge la un arbitraj CEDO. 

 

 Īn ce priveşte capătul 1, deja admis dar insuficient de bine motivat, doresc să se elimine orice echivoc privind intenţiile noastre atunci cīnd am furat armamentul de la postul Osica de Jos (cum ar fi remarca "ipoteza expusă īn sentinţa de condamnare precum că armele s-au procurat pentru a īnlesni săvīrşirea unor infracţiuni de drept comun la tīlhăria recunoscută īn data de 7.09.1983 de la cooperativa de consum din comuna Coşovei Dolj, nu pare de loc neplauzibilă" - care, deşi arătată īn continuare ca netemeinică, diluează forţa constatării caracterului politic, dīnd posibilitatea unor interpretări tendenţioase, cum ar fi cea de care a uzat  reprezentantul ministerului finanţelor īn recursul depus -la care fac īntīmpinare separată). Este o dovadă că motivarea sentinţei nu e īncă suficient de clară,  tranşīnd ferm situaţia, pe baza probelor depuse (care puteau fi īmbogăţite solicitīnd dosarele cauzei organelor care le deţin, de la care eu nu am reuşit să le obţin, fiind declarate secrete).

Studiind dosarul recursului extraordinar din 1990, instanţa va găsi noi dovezi privind adevăratul scop al acţiunii noastre şi īn acelaşi timp va putea să constate abuzurile flagrante care fac obiectul capătului 2 şi mă īndreptăţesc la constatarea efectelor de la capătul 3. Am semnalat īn cererea iniţială (la īnceputul capătului 2) că trebuie analizate "dosarele care vă vor fi puse la dispoziţie (conform art. 4 al. 2 al legii 221)". Este vorba de fapt despre aliniatul 3 al art. 4: "(3) Instanţa de judecata este obligata sa ia toate masurile pentru obtinerea sau, dupa caz, reconstituirea dosarului in care a fost pronuntata hotararea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania". Desigur, ţinīnd cont că dosarul din 1983, din care fac parte hotărările pe care le-am depus, conţine, ca atītea altele confecţionate sub tortură,  falsuri plămădite de anchetatori,  bazate şi pe ascunderea adevăratelor noastre intenţii (īn speranţa de a evita condamnarea la moarte). Aceste hotărīri, pe care le contest, creează evident o imagine deformată asupra cazului, pe care constat revoltat că reprezentanţii procuraturii Romāniei "postcomuniste"… o doresc menţinută/reţinută - īn ciuda probelor curăţite de facaturi securiste, pe care le-am depus.  Dar aberaţia că am fi furat - la Osica - armamentul, pe 8 septembrie, pentru a reuşi o "tīlhărie"… pe 7 septembrie, la Coşovei, este evidentă. Cu un minim de bună credinţă se poate constata uşor, din mărturiile depuse şi din cele ascunse īn dosare inaccesibile, că toate acţiunile noastre īncepīnd din 1981 s-au subsumat tentativei de lichidare a tiranului, intenţie care nu s-a mai putut realiza după procurarea armamentului (acţiune care nu a mai avut deci consecinţe deosebit de grave). Ideea că oameni cu mintea īntreagă ar fi forţat un post de miliţie numai pentru a ataca cu armele un CEC, fiind total neplauzibilă (neprezumabilă).

De aceea insist asupra obligaţiei instanţei (nerespectată - pīnă acum), de a obţine dosarul recursului din 1990, īn care ar trebui să se afle: depoziţiile martorilor co-organizatori ai atentatului (decedaţi īntre timp), explicaţia menţinerii mele īn captivitate şi a refuzului de a mi se da acces la respectivul (propriul) dosar. Dacă nici judecătorii nu īl pot obţine, nici acum, se dovedeşte īncă o dată că nu mi se poate imputa īntīrzierea cererii de revizuire a recursului din 1990.

Oare ce se ascunde īn spatele acestui caz, īncīt nu se permite lămurirea lui, cu preţul distrugerii vieţii unui om care a vrut doar să-şi elibereze ţara, fără a putea şti cine s-a aflat īn spatele celor care s-au oferit să mă sprijine? Cine a fost oare implicat īn complotul profesorilor de la Cluj, īncīt aceştia nu ne-au putut elibera din puşcărie după 1989, īn ciuda recunoaşterii publice a īncercării noastre de a scăpa ţara de dictator? Oricare ar fi dedesubturile acestei tenebroase probleme, cred că eu şi naţiunea mea avem dreptul să īl cunoaştem. De aceea voi continua cercetările, la CNSAS şi īn alte arhive, īn paralel cu instanţa, pe care o voi ruga să mă sprijine dacă īntīmpin dificultăţi īn documentare.

Subliniez īnsă că, şi dacă nu reuşim să obţinem documente noi, elementele de probă depuse deja la dosar sīnt absolut suficiente pentru a se putea menţine, fără rezerve, constatarea caracterului politic, făcută deja la capătul 1. Este vorba de notele securităţii din 1986 (din dosarul de la CNSAS), de numeroasele articole şi lucrări care redau cazul (inclusiv īn istoria serviciilor de pază), de declaraţiile publice făcute de Raul Volcinschi- inclusiv cea depusă la IICC, de mărturia colegului de fapte Năstase (inadvertenţele de detaliu, datorate scurgerii timpului, neschimbīnd nimic din fondul  declaraţiei sale), de mărturia lui Şerban Suru privind raportul dintre mine şi Raul Volcinschi, īntărită prin declaraţia lui Cicerone Ioniţoiu privind corespondenţa din 1983 cu Volcinschi pe marginea atentatului plănuit şi prin declaraţiile lui Demostene Andronescu (fost deţinut politic) şi Ioan Roşca (cercetător civic) privind cele relatate lor de Raul Volcinschi.

Vă rog deci să īmi deschideţi cīt mai larg uşa justiţiei, blocată pentru mine pīnă acum,  prin constatările legitime solicitate la cele trei capete de cerere, īntreprinzīnd toate demersurile necesare pentru a stabili adevărul, īntr-o cauză de interes istoric.    

 

Viorel Rovenţu, 21 septembrie 2013