Lech Walesa în sprijinul lui Tőkés

 

 

            Informaţiile sînt preluate din cartea lui Miodrag Milin - "Timişoara în arhivele Europei Libere" ([17] - pag. 64, 83, 128, 131-132). Datele şi orele reprezintă momentul cînd informaţiile au ajuns la postul de radio Europa Liberă. Nu este stabilit cît şi cînd a transmis postul de radio din aceste informaţii. Apelul lui Lech Walesa a fost publicat şi de László Tőkés ([6] - pag. 82).

 

            Radio Budapesta relatează despre o scrisoare a lui Tőkés către Walesa

            18 decembrie 1989, ora 10:48

            Munchen. Radio Budapesta a citit părţi dintr-o scrisoare în care pastorul bisericii reformate române László Tőkés a cerut ajutorul preşedintelui Solidarităţii poloneze Lech Walesa.

            În scrisoare László Tőkés scrie că a fost prost tratat iar în ultimile luni această campanie s-a transformat în persecuţie. El spune că teroarea este direcţionată împotriva întregii sale familii, prietenilor şi enoriaşilor comunităţii sale bisericeşti.

            Mai spune că activităţile poliţiei secrete deja au pricinuit morţi[1] şi situaţia este intolerabilă şi foarte critică.

            Scrisoarea lui Tőkés afirmă că autorităţile bisericii sale (reformate) cooperează cu autorităţile de stat şi ca rezultat el a fost transferat din postul său (din Timişoara) şi exclus din comunitatea preoţilor.

            El spune că autorităţile vor să-l evacueze forţat din casă împreună cu soţia gravidă şi fiul de 3 ani.

            Radio Budapesta afirmă că scrisoarea a fost scrisă către Lech Walesa în urmă cu vreo 10 zile.

 

            Walesa primeşte un apel de la pastorul Tőkés

            18 decembrie 1989, ora 18:16

            Varşovia (NCA/Reuters): Un raport din Varşovia spune că pastorul László Tőkés, dizident etnic ungur a scris recent preşedintelui Solidarităţii poloneze Lech Walesa, cerînd ajutor.

            Un purtător de cuvînt a lui Walesa a spus că Tőkés s-a plîns că el, familia şi enoriaşii bisericii sale din oraşul Timişoara, în vestul României, sînt hărţuiţi de Securitatea română.

            Purtătorul de cuvînt a spus că scrisoarea a ajuns în ultima vineri [15 decembrie 1989 - n.n.] înaintea tulburărilor iscate de evacuarea lui Tőkés de autorităţi.

            Răspunsul lui Walesa la scrisoare nu este momentan cunoscut.

 

            NCA/Reuters despre România

            19 decembrie 1989, ora 11:48

            Parlamentul polonez a protestat astăzi împotriva violării drepturilor fundamentale ale omului în România în urma relatărilor despre demonstraţiile antiguvernamentale violente din România.

            Camera inferioară a Parlamentului a aprobat unanim o rezoluţie cerînd României să oprească represiunea împotriva populaţiei şi să respecte drepturile acesteia.

            Rezoluţia spune că o tragedie a avut loc în oraşul Timişoara din vestul României la sfîrşitul săptămînii trecute. Deputaţii polonezi au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor terorii din România.

            Există relatări neconfirmate că focuri de armă s-au auzit cînd forţele de securitate au împrăştiat demonstraţiile şi că s-au înregistrat victime. Nu au existat răspunsuri la aceste relatări din partea României.

 

            Walesa îl susţine pe activistul român pentru drepturile omului

            19 decembrie 1989, ora 13:30

            Varşovia, Polonia. Marţi [19 decembrie] parlamentul şi Lech Walesa au condamnat unanim abuzurile privind drepturile omului în România, unde se raportează că trupele au folosit forţă mortală împotriva demonstranţilor care se opuneau conducerii autoritare a liderului comunist Nicolae Ceauşescu.

            Walesa, liderul Solidarităţii, de asemenea a chemat comunitatea internaţională să exercite presiuni pentru a-l ocroti pe preotul bisericii reformate române László Tőkés, centrul răscoalei româneşti.

            România şi-a închis graniţele iar focuri de armă s-au auzit din nou marţi în vesticul oraş Timişoara, unde demonstraţiile antiguvernamentale durînd de la sfîrşitul săptămînii trecute au dus la cel puţin doi morţi, iar relatări neconfirmate vorbesc de mult mai mulţi.

            La deschiderea sesiunii parlamentului, purtătorul de cuvînt Mikolaj Kozakiewicz a citit o rezoluţie pregătită de liderii parlamentari criticînd în termeni duri evenimentele din ţara aliată Poloniei în cadrul Pactului de la Varşovia.

            Numărul victimelor nu este cunoscut încă, dar este neîndoielnic că autorităţile au folosit forţa cu brutalitate excepţională. "Chiar şi copiii au fost ţinte ale împuşcăturilor" se zice în această rezoluţie.

            "În această rezoluţie parlamentul Republicii Populare Polone exprimă un protest ferm împotriva violării drepturilor fundamentale ale omului în România".

            "În temeiul respectului pentru drepturile universale ale omului cerem autorităţilor române oprirea imediată a represiunii împotriva celor care cer respectarea acestor drepturi", spune rezoluţia.

            "În faţa tragediei care a atins România ne declarăm solidaritatea cu victimele terorii, ne exprimăm simpatia cu familiile victimelor şi chemăm opinia publică internaţională să condamne actele de violenţă", se concluzionează.

            Rezoluţia a fost votată cu 294 - 0 [voturi], deputaţii comunişti care alcătuiesc o treime din parlament acceptînd-o. Apoi parlamentul a păstrat un moment de reculegere pentru "victimele terorii" din România.

            Walesa, răspunzînd separat la o scrisoare care a primit-o vineri de la Tőkés, a scris: "chem toţi oamenii de bună credinţă şi în special laureaţii premiului Nobel să acţioneze în apărarea preotului Tőkés, să-şi exprime solidaritatea exercitînd presiune internaţională asupra autorităţilor române".

            Luptînd pentru Tőkés, spune Walesa într-un mesaj transmis printr-un ajutor al său în Gdansk, lumea va apăra deasemeni "toţi cetăţenii români reprimaţi de regimul inuman a lui Nicolae Ceauşescu".

            Pe lîngă apelul său public, Walesa a trimis un mesaj personal lui Tőkés, spunînd: "Nici zidurile închisorii nu pot ascunde de lume tot ce e nobil şi bun. Tu ai avut curaj şi putere, independent de pericolele personale, să stai de partea valorilor acceptate de întreaga lume".

            În scisoarea către Walesa, Tőkés scrisese, conform ziarului "Gazeta Wiborcza" al Solidarităţii: "Teroarea autorităţilor a cuprins întreaga mea familie, precum şi prietenii şi enoriaşii parohiei mele.... Sufletele ne sînt pline de amărăciune şi frică. Situaţia e critică.... Aş vrea să vă rog domnule preşedinte să vă folosiţi autoritatea... şi să ridicaţi glasul în apărarea noastră".

            Protestele din România s-au răspîndit se pare după ce sute de etnici unguri au încercat să împiedice vineri noapte evacuarea lui Tőkés. Situaţia actuală a lui Tőkés nu este cunoscută.

            Parlamentul, ales prin alegeri parţial libere în iunie, este aproape egal împărţit între comunişti, susţinători ai Solidarităţii şi membri ai altor partide şi organizaţii.

            De cînd şi-a început lucrările în iulie, ocazional s-a mai referit la evenimente din alte ţări, inclusiv o rezoluţie din august prin care a condamnat invazia Cehoslovaciei din 1968.

 



[1] este vorba de Erno Újvárossy