Noutăţi despre revoluţia din 1989 în Jurnalul Naţional

 

 

            Enigmele revoluţiei din decembrie 1989 stîrnesc interes în oraşul nostru, iar "Jurnalul Naţional" şi-a făcut obiceiul să publice articole pe acest subiect. La cererea cititorilor, oferim un rezumat a celor publicate de JN.

            JN din 17 septembrie 2004: Dan Burlacu - "Delfinul a fost ţintă în războiul electronic". Se povesteşte epopeea submarinului românesc "Delfinul" între 16-22 decembrie 1989. Cititorii se pot lămuri că nimeni nu a considerat acest submarin o ţintă. "Delfinul" nici n-a tras, nici nu s-a tras asupra lui nimic în timpul revoluţiei. Articolul revoluţionează şi istoriografia românească cu privire la momentul de început al revoluţiei: "Revoluţia a început în dimineaţa de 17 decembrie la Timişoara".

            JN din 20 septembrie 2004: Răzvan Belciuganu - "Securitatea, ţinta avioanelor de vînătoare". Se relatează răzmeriţa militarilor de la unitatea de aviaţie din Timişoara. În decembrie 1989 aceştia şi-au alungat comandantul, sub ameninţarea armelor, iar apoi au plănuit să bombardeze sediul Securităţii (comun cu cel al miliţiei, şi în care se aflau destui revoluţionari arestaţi, inclusiv eu - nota mea). Întreg articolul se bizuie pe declaraţii anonime ale unor aviatori din Bucureşti, care însă ştiu bine ce a fost la Timişoara, căci au vorbit la telefon cu colegii timişoreni. E firesc aşadar că autorul acestor senzaţionale dezvăluiri nu a considerat necesar să discute subiectul direct cu aviatorii din Timişoara.

            JN 21 septembrie 2004: Răzvan Belciuganu - "Elicopter de atac aerian care se ţine în mînă". Din 22 decembrie 1989, pe ecranele radarelor au apărut mai multe ţinte false. Pentru doborîrea acestor ţinte, antiaeriana românească a muncit din greu, dar n-a doborît decît nişte jucărioare, zice JN. Adaug eu: a doborît şi elicopterul generalilor Nuţă şi Mihalea, dar ăia se întorceau de la Timişoara şi ştiau prea multe, aşa că trebuia doborît.

            Comandorul Radu Borcea (în sfîrşit cineva cu nume şi prenume!) prezintă explicaţia ţintelor: diversioniştii au ataşat la baloane jucărioare în formă de piramidă, de vreo 30 cm înălţime, făcute din şipci de lemn învelite în staniol. O jucărioară de acest fel "se poate asambla în mai puţin de cinci minute" şi cîntăreşte 290 de grame, dar pe ecranele radarelor arată ca un elicopter. "Unele locuri de apariţie a acestor ţinte false coincideau cu direcţiile drumurilor naţionale sau cu imediata vecinătate a acestor drumuri", spune Radu Borcea. Concluzia: cei interesaţi se deplasau cu autoturismele şi lansau ţintele.

            Radu Borcea a mers şi în unităţile militare pentru a investiga fenomenul, dar documentele fuseseră distruse. "Ajungeam totdeauna prea tîrziu. Se vorbea mereu din amintiri. Ni se spunea că a trecut termenul de păstrare al documentelor. Dar dacă nu aveam documente, ce să mai punem cap la cap?". Ştiam lucrul ăsta, l-am scris în cartea mea "Revoluţia din Timişoara şi falsificatorii istoriei", citînd dintr-un document din 1994 al Parchetului Militar: "în situaţia în care s-a încercat administrarea unor probe materiale referitoare la «războiul radio-electronic» parchetului i-au fost puse la dispoziţie doar concluziile unor specialişti militari. Cum o anchetă penală nu poate fi executată după principiul «crede şi nu cerceta», în anumite cauze au fost solicitate mijloace de probă - situaţii aero-spaţiale şi benzi magnetice (materiale care, după opinia noastră, ar fi trebuit păstrate chiar şi numai ca material istoric şi de analiză pentru Marele Stat Major, dacă avem în vedere caracterul deosebit şi singular al acţiunilor de luptă din acea perioadă). În mod oficial s-a răspuns că respectivele materiale au fost distruse, la expirarea termenului de păstrare".

            Lansarea de jucărioare care să bruieze radarele puteau s-o facă mulţi. Dar distrugerea situaţiilor aero-spaţiale şi a benzilor magnetice ale Armatei Române doar Armata Română o putea face. De aceea e de bănuit că în chiar conducerea Armatei a existat cineva interesat de diversiunea de după 22 decembrie 1989.

            JN 22-23 septembrie 2004: Răzvan Belciuganu - "58 de rachete au fost risipite în văzduh" şi "România, îndemnată să se autodistrugă". Se continuă discuţia despre "războiul electronic", dar se pretinde că acesta a fost dus cu tehnică sofisticată ("apocalipsa venea pe unde herziene" - JN 23 septembrie). Asemenea tehnică sofisticată doar Armata Roşie putea să aibe, explică un anonim ofiţer de stat major (JN 22 septembrie). Păi Radu Borcea spusese, tot în JN, că nu e tehnică sofisticată, ci jucărioare de lemn şi staniol. Dar să nu căutăm coerenţă la JN!

 

("VIP în Banat" din 15 noiembrie 2004 - doar comentariile referitoare la articolele lui Belciuganu)