Ceauşescu şi începutul revoluţiei

 

            Către EuroMegaCopita

            Stimată redacţie,

 

            În numărul 9 din octombrie 2001 sub semnătura L.M. aţi publicat cutremurătorul articol "Jesse Fripp, soţul doamnei Camelia Fripp, un specialist în Revoluţia română!".

            O dezvăluire senzaţională apare în articolul dv: "în momentul în care izbucnise revolta populară de la Timişoara, Nicolae Ceauşescu se afla în Iran".

            L.M. nu este singurul care a făcut această dezvăluire. Aceeaşi observaţie a făcut-o ziarul "Ziua" din 20 decembrie 1999, care, sub semnătura lui Vladimir Alexe[1], a publicat articolul "Pentru a începe operaţiunea, am ales momentul cînd Ceauşescu se afla la Teheran". În articol se citează declaraţiile unui anume Igor Toporovski, precum că revoluţia din decembrie 1989 a fost pusă la cale de KGB, care a ales drept moment de începere a acţiunii perioada în care Ceauşescu se afla la Teheran.

            La vremea respectivă am atras atenţia ziarului "Ziua" asupra lipsei de profesionalism al distinsului domn Toporovski (presupunînd că acesta există), care neglijează faptul că în 16 decembrie 1989 (sau 15 decembrie dacă luăm începutul revoluţiei după varianta Tokes) Ceauşescu se afla totuşi în România. El s-a aflat în România şi în 17 decembrie, cînd a condus şedinţa C.P.Ex. în care s-a hotărît reprimarea revoluţiei. Abia în 18 decembrie Nicolae Ceauşescu a ajuns la Teheran.

            În naivitatea mea am cerut ziarului "Ziua" şi o dezminţire, care însă n-a mai venit. Bănuiesc că o asemenea dezminţire ar fi contrazis orientarea ferm anti-KGB-istă a poporului român, primejduind integrarea scumpei noastre patrii în NATO.

            Cei care doresc să verifice data exactă a plecării lui Ceauşescu în Iran le recomand surse de informare mai exacte. De pildă "Drapelul Roşu" sau "Scînteia" din decembrie 1989, disponibile la biblioteca judeţeană.

            Faptul că de la "Ziua" dezinformarea a ajuns şi la o publicaţie serioasă precum este EuroMegaCopita arată că totuşi Igor Toporovski nu era chiar atît de lipsit de profesionalism precum am crezut.

 

("VIP în Banat - Eurocopita" din noiembrie 2001, rubrica "Aici e oful dumneavoastră")

 



[1] Autor al cărţii “Ion Iliescu. Biografia secretă. Candidatul manciurian” publicată înaintea alegerilor din 2000.