[Constatări referitoare la Macri Emil]

 

                1. Cu privire la inculpatul g-ral maior de securitate Macri Emil

                Acest inculpat, fiind trimis de g-ralul Vlad Iulian în seara de 16 decembrie 1989 la Timişoara, cu o echipă de ofiţeri pentru a depista organizatorii şi agenţii puterilor străine implicaţi în declanşarea manifestaţiilor antidictatoriale şi anticeauşiste din acel oraş, precum şi pentru a contribui la reprimarea demonstraţiilor, a luat împreună cu coinculpaţii Sima Traian, Teodorescu Filip, Anastasiu Gabriel, Atudoroaie Gheorghe şi Radu Tinu măsuri de intensificare a muncii de culegere de informaţii, a organizat audierea persoanelor reţinute şi depuse la penitenciar, precum şi a răniţilor din spitale, a dat dispoziţii să trimită ofiţeri de securitate în rîndul demonstranţilor, să fie întrerupte unele legături telefonice şi să se intercepteze convorbirile celor care discutau la telefon, să se efectueze operaţiuni de filaj, să fie instalate microfoane în locuinţe şi unităţi economice, să fie violată corespondenţa.

                Tot acest inculpat a fost de acord cu izolarea populaţiei prin amplasarea de dispozitive care să blocheze principalele căi de acces, cu înarmarea cadrelor de securitate şi miliţie cu arme şi muniţie de război, a aprobat planul de amplasare pe hartă a celor 8 dispozitive de luptă şi a luat legătura cu Ganciu Gheorghe, care răspundea de crematoriul uman, pentru a asigura incinerarea celor 40 cadavre.

                Interogat în legătură cu aceste fapte, inculpatul Macri Emil a susţinut, în esenţă, că, deşi sub aspect moral se consideră vinovat, totuşi, prin activităţile pe care le-a organizat şi desfăşurat la Timişoara nu a urmărit reprimarea armată a manifestanţilor, ci numai culegerea de informaţii specifice muncii de securitate în legătură cu organizatorii şi conducătorii manifestaţiilor, cu eventualul amestec al unor puteri străine, pentru a putea să raporteze situaţia reală celor cărora le era subordonat (filele 2-20, 21-33, 34-45, 46-51, 52-54 vol. VI, 69-74, 75 vol. XII).

                Între timp, însă, prin adresa nr. 22/12530 din 30 aprilie 1991 a Spitalului penitenciar Jilava s-a comunicat că inculpatul Macri Emil a decedat în acel spital la data de 17 aprilie 1991 (fila 216 vol. XVIII).

                Ca urmare a intervenirii decesului acestui inculpat, faţă de prevederile art. 10 lit. g C. proc. pen. raportat la art. 11 pct. 2 lit. b C. proc. pen., se constată că procesul penal nu mai poate fi continuat faţă de el.