CAPITOLUL II

 

"În decursul istoriei multiseculare a omenirii, faptele de eroism au fost săvârşite în numele unor idei drepte, măreţe, nobile". (Albert Camus)

 

 

Galata - Iaşi

 

După mai bine de patru luni de anchetă sub teroare, pe 9 ianuarie 1950, toţi cei arestaţi am fost transferaţi la Închisoarea Galata, din Iaşi.

Pe un ger cumplit, în jur de -15 grade Celsius, am fost duşi cu un camion acoperit doar cu o prelată. Era atât de frig, încât nu ne mai simţeam corpul şi aveam senzaţia că suntem purtaţi de o nălucă într-o regiune polară. Am ajuns pe la ora 2.00, noaptea, aproape îngheţaţi şi mai mult morţi decât vii.

În gangul închisorii, parcă înadins au căutat să ne ţină cât mai mult, până când ne-au întocmit formele de încarcerare, după care ne-au dus în nişte încăperi de piatră - foste celule de pedeapsă pentru călugări. Iniţial, clădirea a fost mânăstire, dar comuniştii au transformat-o în temniţă, după cum au încercat să dărâme tot pe unde au trecut, atât pe Iisus, cât şi zidirile Lui. Pe un coridor cu geamuri sparte, se aflau 3 sau 4 celule cu dimensiuni care nu depăşeau 2,5 m lungime şi 1,5 m lăţime. Şase inşi am fost duşi într-o celulă cu plafonul curbat, care avea la intrare cam 2 m înălţime, iar în partea opusă doar 0,75 m. Pe jos, erau doar câteva paie, iar în colţul din dreapta se afla o conductă scurtă care, probabil, provenea de la o chiuvetă, dispărută de multă vreme. Ajunşi acolo, toţi ne-am îndreptat către ţeava din colţ, pentru necesităţi, dar care, înfundată fiind, nu a primit lichidul, aşa încât urina s-a revărsat pe sub paie.

Frânţi de oboseală şi flămânzi, ne-am întins jos, încercând să ne odihnim într-o supraetajare piramidală a trupurilor. Astfel, la primul nivel erau trei inşi, în aşa-zisul al doilea - doi, iar în vârf, la cel de-al treilea nivel - unul. Cei dedesubt gemeau sub povara celor aşezaţi peste dânşii, dar aşa am făcut cu rândul până dimineaţa când am observat că înăuntru ninsese. Uşa celulei era decupată rotund cu un diametru de 28-30 cm, barat cu o cruce metalică pentru a nu se putea introduce mâncare sau obiecte. Peste noapte ninsese, iar fulgii de zăpadă care au pătruns prin geamurile sparte ale coridorului au ajuns şi în celula noastră, pe ferestruia de la uşă.

Aşa am zăcut acolo timp de trei săptămâni. Mă întreb şi astăzi dacă a fost realitate sau dacă, în acest interval bolnav fiind - cu febră de 38-39 grade, nu cumva am avut halucinaţii.

                                                     

Ion Pillat şi Petru Groza, în proces

 

La sfârşitul lunii, pe 30 ianuarie, am fost dus într-un salon cu mai mulţi deţinuţi, unde l-am cunoscut pe avocatul Filon Lauric, mare spadasin şi mare luptător al generaţiei din 1922. Şef de cameră era Anton S. Anton, căruia noi îi spuneam ASA, tot acolo fiind şi studentul Petre Ungureanu, zis şi  Patriciu, de loc din Mădei, judeţul Neamţ.

Nu ştiu cum arătam dar, înspăimântaţi de apariţia mea, aceşti oameni l-au chemat pe directorul închisorii, Bărbieru, de profesie bărbier, din Iaşi, de altfel, un om cumsecade. Împreună cu acesta, a venit şi un medic evreu, al cărui nume nu mi-l mai amintesc, ambii fiind însoţiţi de Zgâmbău, prim-gardian la Galata. După ce m-au văzut, au dat ordin să primesc un regim de refacere şi medicamente. Mi se oferise deja un loc în faţa sobei, în pat cu avocatul Arapu, fost prefect de Botoşani.

 

*

 

Avocatul Arapu făcea parte dintr-un lot celebru, împreună cu poetul Ion Pillat şi avocatul Silion - care o vreme a fost judecător şi la Broşteni-Neamţ. De numele acestor trei persoane se leagă un fapt ieşit din comun, în care victimă de moment a fost însuşi Petru Groza, în ciuda trecerii de care se bucura în faţa comuniştilor.

După iunie 1947, Pillat, Arapu şi Silion au mers la Bucureşti ca să-şi recapete moşiile luate cu japca de către comunişti şi s-au cazat la Hotelul Continental. Într-o zi, când stăteau la o masă în holul hotelului, şi-a făcut apariţia şi Petru Groza. Pillat a sărit de la masă şi l-a pălmuit pe Groza, strigând:

- Iată banditul care ne-a luat moşiile!

Cei trei au fost luaţi de Siguranţă şi duşi la anchetă. Acolo, comisarul anchetator, în mod contrar, în loc să le întocmească acte de trimitere în judecată, le-a redactat actele de punere în libertate, sugerându-le totodată şi cum să se apere la proces. Astfel, în instanţă, Ion Pillat a susţinut că ar fi spus "Iată banditul care mi-a luat servieta cu bani!", nefiind vorba, nici pe departe, despre Petru Groza.

 

Paşte zăvorât

 

În Săptămâna Patimilor din aprilie 1950, adieri primăvăratice au prins a pătrunde şi în celula noastră, iar lumina caldă şi blândă care răzbătea din înalturi era ca un semn al pogorârii Duhului peste noi, cei zăbreliţi în Galata Iaşului.

În seara Învierii, se auzeau clopotele dinspre Cetăţuie, vestindu-ne şi nouă marea sărbătoare a Luminii. Cu fiecare dangăt, o înfiorare tainică îmi cuprindea trupul iar în suflet mi se strecura lin şi prelung o bucurie caldă, care îmi amintea de pâlpâiri de lumânare şi lacrimi fierbinţi adunate într-o palmă de copil...

Era un preot catolic în celulă cu noi, care studiase la Roma. La rugămintea noastră, chiar după asfinţitul soarelui am început să asistăm la slujbă şi să dăm răspuns la strană preotului care a făcut întâi Drumul Crucii, cu cele 14 popasuri ale lui Iisus, pe Golgotă. Sunau toate clopotele în oraş la miezul nopţii când, cu o voce care se înălţa la ceruri, ne-a chemat blând şi rugător:

- Veniţi de luaţi Lumină!

Am trecut toţi prin faţa preotului care ne-a mângâiat fruntea şi creştetul, dar Lumină nu avea de unde să ne dea, căci nici măcar o lumânare nu putea fi aprinsă în toată blestemata de închisoare. Cu ochii scăldaţi în lacrimi, ne-am cerut iertare unul altuia şi ne-am îmbrăţişat, fiecare pomenind în gând numele celor dragi, al părinţilor, fraţilor şi copiilor...

Era atâta înduhovnicire acolo, încât până şi gardienii au asistat la slujbă într-o linişte desăvârşită, stând cu coatele pe geam. A fost o Înviere tristă, dar cu o trăire cum nu am întâlnit de multe ori în viaţă... Poate doar atunci, în copilărie, când am mers cu mama la biserică... Eram mic şi, văzând icoana lui Iisus cu coroană de spini pe cap, o tot întrebam:

- Cine este omul acela, mamă? De ce are spini pe cap?

Mama îmi răspundea în şoaptă şi mă mângâia pe creştet iar eu nu mai conteneam cu întrebările, înecându-mă în lacrimi:

- Cine L-a răstignit, mamă? De ce L-au bătut în cuie? De ce, mamă? De ce?

- Ssst! Ssst! încerca mama să mă liniştească.

Înţelegând tăcerea din şoaptele ei, pumnii mi s-au încleştat până ce unghiile mi-au intrat în carne, durere pe care o mai simt şi astăzi în mâinile-mi slăbite, prin care s-a cernut sfâşietor atâta timp...

 

Condamnarea

 

Prin Sentinţa nr. 166/1950 din 18 februarie, pronunţată în Dosarul nr. 45/1950 a Tribunalului Militar Iaşi, am fost condamnat la 8 (opt) ani închisoare corecţională şi 6 (şase) ani interdicţie corecţională pentru crima de uneltire contra ordinii sociale şi la 3 (trei) ani închisoare corecţională pentru delictul de deţinere de material interzis.

Capetele de acuzare stipulau sec:

"În fapt: Inculpatul Caraza Grigore a fost pregătit pentru intrarea în organizaţia subversivă de către Pamfil Sălăgeanu în primăvara anului 1949, fiind încadrat în organizaţie în luna mai 1949, când a depus şi jurământul în faţa lui Sălăgeanu, primind de la acesta din urmă carnetul de membru nr.1314.

Împreună cu Sălăgeanu Pamfil, a fost organizatorul <<Frăţiilor de Arme>> din districtul Ceahlău, fiind în acelaşi timp unul din cei mai activi membri ai organizaţiei.

În calitate de membru, a cotizat sume de bani pentru organizaţie. A fost numit de Sălăgeanu Comisar prim, pentru activitatea sa deosebit de rodnică pentru organizaţie. A luat parte la şedinţele organizaţiei cu care ocazie a dat directive pentru buna sa funcţionare.

În ziua de 15 mai 1949, a primit de la Pamfil Sălăgeanu 30 de manifeste subversive în scopul difuzării lor în public şi printre membrii organizaţiei.

A recrutat mai mulţi membri pentru organizaţie, organizând personal o parte din nuclee, purtând numele de <<verigi>>, ca aceea din Călugăreni, cea din comuna Galu în care a numit comisar pe Felix Gutman, cea din comuna Pipirig, judeţul Neamţ, precum şi cele din comuna Borca şi comuna Hangu.     

A multiplicat şi răspândit manifeste, foi circulare şi foi de jurământ pe care le-a îndrumat verigilor în subordine.

Parte din materialul primit de la Pamfil Sălăgeanu şi multiplicat de acuzatul Caraza a fost ascuns la el, în grădina părinţilor săi din Călugăreni, unde a fost găsit cu ocazia percheziţiei domiciliare executate de organele de Securitate şi constituite corp delict.

În luna august, 1949, împreună cu Constantin Iosifescu şi Ioan Buium a iniţiat o colectă de bani printre membrii organizaţiei pentru confecţionarea unei icoane reprezentându-l pe Arhanghelul Mihail.

S-a făcut dovada celor de mai sus cu propriile recunoaşteri ale acuzatului menţinute parţial în faţa instanţei, coroborate cu mărturiile coacuzaţilor Sălăgeanu Pamfil, Felix Gutman, Roşu Vasile şi Cojocaru Aurel.

Cu drept de recurs.

Dată şi citită în şedinţă publică astăzi 18.02.1950.

SS Indescifrabil".

 

Nicolae Bistriceanu

 

Primul condamnat din lot, care a primit şi pedeapsa cea mai grea - 12 ani, a fost Nicolae Bistriceanu. La stabilirea anilor de detenţie, Tribunalul Militar Iaşi a avut în vedere trecutul său şi activitatea ca român naţionalist, ca fost primar în localitatea respectivă, la care se mai adăuga şi faptul că a fost considerat recidivist ca deţinut politic.

Acest om de mare valoare şi de bună-credinţă a fost denunţat Securităţii de Constantin Hruşcă, venetic în părţile locului, venit din Oltenia ca învăţător la Pipirig. În afară de faptul că era agent al Securităţii, miza pe căsătoria cu singurul copil al lui Nicolae Bistriceanu, Silvia, o frumoasă fată, în jur de 18-19 ani. Şansele lui ar fi fost minime dacă tatăl fetei nu ar fi fost aruncat în temniţă de această scursură a societăţii, care a făcut atâta rău familiei respective, precum şi unui număr de câteva zeci de persoane.

În timpul condamnării, Nicolae Bistriceanu a fost transferat pentru câteva luni de la Aiud la Iaşi. După ce i-a înştiinţat pe ai săi cu o carte poştală primită de la administraţia închisorii, a beneficiat de un vorbitor cu soţia lui şi de un pachet cu alimente şi îmbrăcăminte, aflând totodată năucitoarea veste că Silvia s-a căsătorit cu acel Constantin Hruşcă. Îngrozit de cele auzite, a avut un cumplit acces de furie, strigându-i nevestei să facă în aşa fel încât să o despartă pe Silvia de Hruşcă, altfel, când va ieşi din închisoare, nu ştie dacă se va putea împăca vreodată cu acest gând sau îşi va pierde cumpătul.

Toate aceste lucruri mi le-a relatat el, la Aiud, dintr-o celulă care era situată oarecum vis-à-vis de celula mea, unde aripa lungă a Celularului se întâlnea în unghi drept cu cea scurtă. Cred că era prin 1955, iar după aceea nu l-am mai văzut. Ştiu că doi ani mai târziu, pe când încă mai eram la Răchitoasa, Nicolae Bistriceanu murea într-o celulă a cumplitei temniţe din Aiud. Numele lui se află incrustat pe una din plăcile de marmură care străjuiesc de o parte şi de alta scările ce coboară în Mausoleul de la Râpa Robilor, din Aiud.

Alături de această creatură Constantin Hruşcă, mai sunt atâţia alţii care au contribuit la aruncarea a mii de oameni în închisoare, uitând probabil că orice nelegiuire îşi are pedeapsa cuvenită în planul ceresc, proporţional cu răul pricinuit.

 

Aurel Cojocaru

 

Chiar în ziua de "Sf. Gheorghe", pe 23 aprilie 1950, Zgâmbău, primul gardian al închisorii, urmat de încă vreo câţiva subalterni, a deschis uşa saloanelor unde erau deţinuţii politici. Avea în mână un tabel şi ne-a spus ca toţi cei care îşi aud numele să-şi facă bagajul şi să iasă în curte. Printre primii strigaţi, mi-am auzit şi eu numele, iar câteva minute mai târziu eram în curte, pentru percheziţie corporală şi verificarea bagajelor.

Profitând de neatenţia gardienilor, am intrat în corpul de clădire unde se afla un aşa-zis cabinet medical şi un salon cu câteva paturi pentru bolnavii foarte grav. Între ei, zăcea şi bunul meu prieten Aurel Cojocaru, cu TBC pulmonar, trăindu-şi în chinuri cumplite ultimele zile. Ne-am îmbrăţişat după foarte multă vreme şi un noian nestăvilit de amintiri ne-a copleşit, înăbuşindu-ne parcă înadins cuvintele...

- Plec, Aurel! Nu ştiu unde... Poate la Aiud, la Gherla, poate la Canal... Ne despărţim şi nu ştiu când ne vom mai revedea.

Aurel făcea eforturi supraomeneşti să vorbească şi să pară vesel. Adunându-şi ultimele puteri, cu vocea stinsă şi tremurândă mi-a zis:

- Grigore, eu sunt tare bolnav şi mă tem că n-o să ne mai întâlnim niciodată pe lumea asta...

Când ne-am despărţit, am privit lung unul la altul, având presimţirea că este pentru ultima oară, apoi ne-am îmbrăţişat plângând.

- La revedere, Aurel! i-am zis, zâmbind trist.

- La revedere, Grigore! Ne vom întâlni pe lumea cealaltă.

Încă mai plângea când am plecat şi cu mâna dreaptă străpungea văzduhul ca şi cum s-ar fi agăţat de ceva văzut numai de el.

O lună mai târziu, prietenul meu Aurel Cojocaru trecea dincolo de viaţă, îndreptându-se spre infinit, acolo unde, la despărţirea noastră, degetele sale mângâiau azurul ca pe o icoană a izbăvirii din această lume nedreaptă.