Patru ore in Piaţa Universităţii

 

La balconul   Facultăţii   de Geologie din Piaţa Universităţii, loc intrat de pe acum in istorie, îşi fac apariţia tot mai des oameni de cultură şi artă. Nu întotdeauna vorbitorii sînt şi oratori, dar marile sentimente care îi animă, îi fac să devină acolo, în fata mulţimii, adevăraţi tribuni. La balconul din care au vorbit în zilele trecute Doina Cornea, Rebenciuc. Petre Creţia,  Ioan Alexandru, Ovidiu  Moldovan, Horia Moculescu si multi alţii, şi în seara zilei de 3 mai s-au perindat la microfon   oameni animaţi de profunde sentimente patriotice cu adevărat revoluţionare.  

DRAGOŞ MARINESCU, student la filologie în Bucureşti  spunea printre altele : “Cu ani în urmă un mare avocat a fost întrebat ce este  comunismul. Acesta a comparat comunismnl cu un lan de grîu în care spicele, natural cresc inegal  si pentru că toate trebuie să fie la aceaşi înălţime, cele mai înalte sînt retezate.

Termenul de golan nu este numai o insulta, ci o încercare de a dezbina oamenii între ei.

Neocomuniştii  îndrăznesc  să pună pe acelaşi plan gunoaiele comunismului cu exilul românesc. Probabil că ei nu ştiu ce înseamnă dorul de tară. Mie mi-e dor de Chişinâu, de Soroca, Cetatea Albă, de Basarabia, deşi nu le-am văzut niciodată".

Dr. NICOLAE CONTANTIN, medic primar şef la Spitalul Colţea: „Iubit suflet românesc, vă transmit peste veacuri jurămîntul Crăişorului  Munţilor  pe care l-am citit pe o cruce de piatră în ţara moţilor la 1 august 1948: “Români, ori punem pumnul în faţa  furtunii  ori pierim !" Pumnul sînteţi dumneavoastră, tot ce are mai bun naţia româna. Furtuna este comunismul.

Sînt aici în piaţă răniţi pe care i-am ajutat noi la Colţea în decembrie. Sînt aici în piaţă studenţi medicinişti care ne-au ajutat zi şi noapte în zilele de sînge ale lui decembrie. Eroii aceştia  ne-au salvat atunci de comunism, noi îi salvam acum de neocomunism. Fac apel de la această tribună la toţi oamenii care gîndesc în aceasta ţara, muncitori, ţărani,  intelectuali, poporul trebuie   salvat! Să cenzurăm accesul la putere a celor neinstruiti, needucaţi, incapabili să aducă ţării valori materiale şi spirituale. Ei sînt cei mai mari duşmani al unui popor".

RADU CONSTANTINBSCU, student la Medicină generală Bucureşti:

“În numai două zile am reuşit  să adun 78 de semnături ale medicilor din Spitalul Municipal, care aderă cu hotărîre la Proclamaţia de la Timişoara şi mai cu seamă la punctul 8 al acesteia.

Şi noi folosim   instrumente de “ascultare” şi instrumente de tăiat în carne vie. Spre

deosebire însă de securişti şi fesenişti, noi “ascultăm"   inimi ale bolnavilor si tăiem in carne vie nu pe cei care lipesc afişe electorale, ci tăiem pentru a vindeca. Tinerii n-au murit numai pentru îndepărtarea  papucului ceauşist, ci pentru îndepărtarea unei ideologii barbare.

Piaţa Universităţii este de pe acum “Catedrala  Libertăţii”... Trebuie sa ne recăpătăm dreptul de a ne putea privi în ochi. Revoluţia golanilor  este istorie".

UN STUDENT CBAIOVEAN:

“În dimineaţa zilei de 1 mai 1990, un grup de tineri  aderenţi al Proclamaţiei de la Timişoara se aflau în faţa Teatrului Naţional. Directorul teatrului şi primarul  au organizat în scurt timp o haită de bătăuşi care au năvălit peste ei, lovindu-i  cu sălbăticie.   Un lucru asemănător s-a întîmplat astăzi la prînz. Un grup de tineri şi-au permis să-l întrerupă pe tov. Ion Iliescu strigînd : ”Jos comunismul”, “Fala noastră şi mîndria - Iliescu Romania”. Iliescu a tăcut cîteva minute, timp în care cordonul de ordine s-a rupt şi spontan o gaşcă  de 2-3 sute de oameni s-au repezit şi i-au bătut zdravăn  pe aceşti

tineri “gălăgioşi”. Iliescu  şi-a continuat discursul ca şi cum nu s-ar fi întîmplat nimic.  Mulţimea striga în Piaţa Universităţii din Bucureşti  “Asasinul !”. “Iliescu şi ai lui, duşmanii poporului”, „Iliescu nu uita încă mai putem lupta!”, “Ultima soluţie, altă revoluţie”

CRISTI  CHIRIAC, student la facultatea de mecanică, Iaşi : “Dragi golani, încă de ieri, studenţii din Iaşi au început o demonstraţie similară cu cea de la Bucureşti. Televiziunea este manipulată , ea poartă marea răspundere pentru dezbinarea poporului”.

VASILE BOCA, student  la Transporturi : “Sînt fiu de ţăran din Bucovina.

La sate nu s-a schimbat nimic. Preşedintele ceapeului  a luat locul primarului, iar primarul a luat locul preşedintelui. “Eşecul nu  este altceva decît şansa pe care ne-o dă viaţa pentru a vedea ce ne lipseşte pentru a învinge” spunea Nicolae Iorga. Şi vom învinge ! Mîine mii de studenţi vor defila pe străzile Capitalei".

In piaţă se scandează : “Nu vă fie frică, Iliescu pică pică !"

CHIRIŢĂ ION, muncitor la “Constructorul”,  Rm. Vîlcea  :

„Am adus aici  o listă cu semnăturile muncitorilor care aderă la Proclamaţia de la Timişoara". Se strigă “Cinste lor !  Cinste lor !  Mun-ci-to-rii, mun-ci-to-rii" „F.S.N.   dacă   votaşi trandafiri o să mîncaţi!".

Discursurile continuă,  apar în balcon  diplomaţi şi  deputaţi străini, dialogul devine şi mai interesant. Mii de torţe se aprind, transformînd piaţa  într-un spaţiu feeric. E trecut de miezul nopţii... Mă opresc aici cu relatarea. Cele patru ore au trecut. Pentru cei ce nu pot veni în piaţa Universităţii vom reveni cu alte relatări.

M. I. SPĂTARU