„Foarte periculos . A se transporta în lanţuri”

 

 

Numele : Rădulescu

Prenumele : Octavian

Data naşterii: 1930

Prima arestare : 8 nov. 1945, arestat împreună cu fratele său, loan Rădulescu. loan Rădulescu a decedat, şapte luni mai tîrziu, fără o cauză precisă. Avea 17 ani. Retezase furtunul cu care pompierii stropeau demonstranţii.

A fost prins de păr. bătut cumplit cu bocancii pînă la leşin. A fost eliminat din toate liceele din ţară. A terminat liceul în particular. S-a înscris la 3 facultăţi: Dreptul, Academia comercială, Academia cooperatistă.

A doua arestare: 1949. Condamnat la 8 ani închisoare grea. La Canal 4 ani. Arestul la Aiud. Închis la special, în lanţuri.

Tuberculoză bilaterală cavitară, T.B.C. renal, T.B.C. intestinal, insuficienţă mitrală, hepatită cronică cirotică. Operaţie de rezecţie a 5 cm. de intestin, alte operaţii, toate fără anestezie.

lată diagnosticurile cu care iese din spital. Este ţinut în lanţuri. Din 2 în 2 zile i se dă de mîncare. I se spunea fiara. Nu este bătut.

Este eliberat în 1957. „Îmi. injectau aer în stomac, ca să îmi împingă diafragma şi să-mi închidă cavernele. Plămînii mi se micşoraseră, ajunseseră la nivelul mamelonului”.

„M-am angajat ca salahor la Bacău, mai precis, la 20 km. de Bacău, împreună cu alţi 3 deţinuţi :

— Victor Coconeţ,

— Cicerone loniţoiu,

 

— Nicu Martin."

„După 2 ani ocupam ilustra funcţie de şef de echipă”

În 1960 a fost din nou arestat împreună cu doctorul Ahile Sau. Acuzaţia: organizarea în închisoare a unor grupe de rezistenţă.

Din 1965 şi pînă în 1971 a fost anchetat din ordinul lui Nicolae Andruţa Ceauşescu. Sub diferite pretexte şi scuze (motivaţii aiurea) este din cînd în cînd reţinut. Pe dosarul lui, Nicolae Andruţa Ceauşescu scrie: „Foarte periculos. A se transporta în lanţuri !”.

Primul atentat :

„În 21 dec. 1970, la 13,50, un civil înarmat cu un cuţit lung îl atacă în curtea imobilului în care locuia strigînd : Banditule, daşman al poporului. Rezultatul : tendoanele şi venele de la mîna stîngă tăiate. Este dus la spitalul de chirurgie plastică.

Al doilea atentat : 1981.

Un camion „Bucegi” îi loveşte maşina.

Reparaţia caroseriei costă 36 mii lei.

În 1983, din nou, reţinut la Securitate. 1—10 iunie ,10 zile de anchetă. I se confiscă de la domiciliu un manuscris şi un eseu despre noul concept în artă.

Este anchetat pe un scaun fără spetează şi cu nişte fire legate de picioare. Este iradiat. Se simte din ce în ce mai rău. Diagnosticul după 3 ani : cancer. Dr. luliu Şuteu i-a extirpat o tumoră cît un cap de copil.

 

Pînă în 1988 a fost anchetat, urmărit, ameninţat, terorizat La 22 dec. a fost la televiziune. La 12 ianuarie a fost cooptat în cadrul delegaţiei care ducea tratative cu guvernul.

În ianuarie, la parastasul lui Iuliu Maniu, este urmărit. În 28 ianuarie participă la manifestaţia paşnică din Piaţa Victoriei. Este bătut cumplit, lovit în nas, în arcadă, pe spinare, peste mîini, în cap. Cele 2 lovituri în cap îi aduc în stare de inconştienţă. Vomită sînge. Este lovit, în special, în stomac. Cu lanţul.

În noaptea de 25 spre 26 este atacat în Grozăveşti de 4 persoane neidentificate. Este ameninţat cu un pistol cu ţeavă lungă. Unul din cei 4 aveau nişe greutăţi pe sîrmă care pendulau. Atît maşina, cît şi agresorii erau străini. Scapă ca prin minune, şi el şi studentul care-l însoţeşte.

În data de 10 aprilie Octavian Rădulescu dă în judecatâ pe d-nii lon Iliescu, Petre Roman, şi comp. pentru premeditare şi incitare la violenţă şi declară : „Am fost o viaţă întreagă urmărit şi terorizat de comunişti. Vreau ca adevărul să iasă la suprafaţă. Nu mi-e frică. Durerea acestui neam trece şi prin inimile noastre, a deţinuţilor politici. Un deţinut politic nu se vinde şi nici nu se cumpără. Oricum, el costă mai mult, cu mult mai mult decît 80.000 lei”.