Cine ucide: neodemocratia sau
golanocratia ?
Luni 23 aprilie, în jurul orei 9,00, dl. Dumitru Dincă, vicepreşedintele Alianţei Poporului, a fost ridicat de indivizi îmbrăcaţi civil şi dus cu un autoturism Dacia de culoare albă. Acest act a produs o vie indignare şi încet, încet în faţa hotelului Intercontinental s-a strîns o mulţime de oamei, blocînd circulaţia pe Bd-ul Magheru.
La manifestaţia spontanâ s-au alăturat membrii ai Asociaţiei 21 Decembrie, Alianţei Poporului Asociaţiei 16-21 Decembrie, şi Grupului Inde-pendent pentru Democraţie. S-au strigat lozinci anti-F.S.N., anti-Iliescu şi s-a cerut eliberarea dl-ui Dumitru Dincâ: „Am fost pur şi simplu răpit, ca în filmele americane. Am fost dus la Circa 1 de Poliţie şi percheziţionat ca un deţinut de drept comun. Toate hîrtiile mele cu numere de telefon, însemnâri personale mi-au fost reţinute. Am fost transportat apoi la Circa 20 de Poliţie şi apoi la generalii Bîtlan şi Diamandescu care mi-au spus că mă elibereazâ din simpatie faţă de mine şi pentru curajul meu. La poliţie am întrebat care este motivul reţinerii mele. Răspunsul a fost: instigarea maselor la revoltă. M-au întrebat: „De ce faci domnule toate acestea? Vrei, casâ, îţi dâm casă, vrei serviciu, îţi dăm serviciu". Le-am răspuns în bâtaie de joc că vreau să deschid o gogoşerie. Am fost eliberat la ora 16,00”.
În dimineaţa zilei de 24 aprilie în piaţa din faţa hotelului Intercontinental erau cca. 200 de manifestanţi. În jurul orei 5,15 poliţia a intervenit în mod brutal. Mihai Samson, student în anul IV, Electrotehnicâ: „Mă aflam în faţa restaurantului Dunărea într-un grup de 50-60 de persoane, un alt grup de cca. 150 persoane se afla lîngă Universitate. Trupele de poliţie au înaintat la pas. De pe Bd-ul Gh. Gheorghiu-DeJ au apărut poliţişti înarmaţi cu bastoane. Veneau în fugâ şi am văzut o femeie în vîrstâ lovită cu brutalitate. Măicuţa a câzut şi poliţiştii au lovit-o cu bocancii. Un prieten de-al meu, indignat, s-a îndreptat spre ei şi le-a spus: „Poftiţi, băteţi-mă, arestaţi-mă". Şi l-au servit din plin. Am fugîl pe una din strâduţele laterale şi am fost lovit în spate, din alergare".
Gavriliu loan - lucrător comercial în cadrul Industriei Laptelui: „Eram în preajma intrării la metrou, staţia Universitate. S-a auzit zvonul câ generalul Chiţac este în zonâ. Am strigat cu toţii „Jos Iliescu, jos Chiţac!" În momentul acela au tăbărît pe noi poliţişti cu bastoane şi cîini. Am văzut cum patru femei au fost bătute. M-au alergat, am primit două şuturi şi am scăpat alergînd pe str. Batiştei".
Neamţiu loan, preşedintele Asociaţiei 16-21 De-cembrie: „Au apărut mulţi poliţişti, subofiţeri, lovind cu bastoanele. Eram în maşină, mă odihneam. Ne-au tras afară şi pe băiatul care era cu mine l-au bătut foarte rău. În mine n-au dat prea mult deoarece le-am spus cine sînt şi că mi-am depus candidatura pentru Adunarea Deputaţilor. Am fost urcat într-o dubă ce staţiona în faţa clădirii Hanover Trust. Apoi după ora 6,00 m-au dat jos, trimiţîndu-mâ acasâ”.
Gocioretu Margareta, casnică, mamă a doi copii, unul student şi altul inginer: „Nu mi-a fost teamă. Mi-a fost scîrbă. Mă simţeam ca un şobolan. Au venit peste noi şi am primit o lovitură de baston în umăr. Am fugit. Ni s-a strigat: „Aveţi noroc, bă, că, încă, mai este democraţie altfel vă arătam noi vouă".
Fluieraş lon: „Din senin a apărut o haită de poliţişti care loveau cu bestialitate. N-am vrut să fug. M-au atacat trei poliţişti care mi-au aplicat numeroase lovituri. Am fost dus la Circa 10 de Poliţie. Am întrebat pentru ce am fost reţinut dar n-am primit răspuns. Am fost eliberat la ora 15,00.
În aceeaşi dimineaţâ, la cîteva ore după intervenţia poliţiei, în piaţâ au apărut din nou demonstranţi, indignaţi de cele petrecute. De la o tribunâ improvizată au vorbit Octavian Rădulescu, membru al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici, Dumitm Dincâ, şi alţi membrii ai Alianţei Poporului, G.I.D.-ului, Asociaţiei 16—21 Decembrie.
În cursul după-amiezii se aflau în piaţă cca. 3000-4000 de demonstranţi. Seara, la lumina unoi reflectoare montate într-un balcon al Universităţii, demonstraţia a continuat. Membrii ai Ligii Studenţilor, avînd în frunte pe Marian Munteanu au improvizat în balcon tribuna de la care s-a vorbit, toată, noaptea, manifestanţilor.
În jurul orei 23,00 a apărut dl. Nica Leon, liderul Partidului Liber Democrat: „Atmosfera în C.P.U.N. a fost foarte apnnsă. Dl. Iliescu şi-a permis să facă poporul, în fruntea căruia s-a autoinstalat, golan. Pentru că au ieşit nişte tineri în stradă şi au demonstrat paşnic, dînsul a trimis trupele de poliţie care au intervenit foarte brutal. Dl. Iliescu a motivat această acţiune spunînd că un grup de golani au blocat strada şi chipurile două salvări n-au putut trece. În mod normal, un bun român nici nu ar trebui să gîndeascâ la folosirea forţei împotriva tinerilor".
Deşi în cursul nopţii a plouat în douâ reprize, oamenii au rămas pe poziţii.
În cursul zilei de miercuri, 25 aprilie, a apărut o noutate: În pieptul multor demonstranţi de vîrste şi ocupaţii diferite, sînt prinse cartonaşe cu „Golan”, „Golan independent", „Destabilizator”, „Agent K.G.B.”. Cu mult umor s-a scandatl „NOI SÎNTEM GOLANI”.
În zilele de 26, 27, 28, 29, 30, 1 şi 2, demonstraţia a continuat în mod paşnic, cerîndu-se demisia ministrului de internet, dl. Chiţac, a domnului Iliescu, a generalului Diamandescu, abrogarea decretului 437/78, care subordonează televiziunea guvernului şi preşedintelui ţării, introducerea punctului 8 al Proclamaţiei de la Timişoara în Legea electorală.
Demonstraţii asemănătoare au avut îoc în Timişoara, Cluj, Constanţa, Braşov, Sibiu. Am aflat de asemenea că studenţi ai unor universităţi ca Harvard, Oxford, Cambridge, Sorbona s-au declarat „Golani" în semn de solidaritate şi simpatie cu cei din Piaţa Universităţii.
Demonstraţia continuă.
CLAUDIU IONESCU