Demonstraţie în Piaţa Universităţii

 

În cursul dimineţii de ieri s-au reluat demonstraţiile din zona Universităţii - Intercontinental. Primii prezenţi au fost poliţiştii, aliniaţi pe două şiruri compacte pe partea Teatrului Naţional, lăsînd culoar liber, pentru trecători, pe trotuar; de cealaltă parte a bulevardului, la Universitate — Arhitectură,   alţi colegi ai dînşilor, în grupuri masive. Câşti de oţel, arme, bastoane de cauciuc, cîini poliţişti şi discuţii - de tot felul -  între gradaţi şi pietoni. Un general este interpelat   amical dacă citeşte ziarele. In ultimele două zile n-avut timp, cu demonstraţiile din zonă. Către orele11 încep să se „reliefeze” primele grupuri, în zona fîntînii arteziene, fără apă, de la Dunărea. Se scandează „16—22", „Timişoara”, ”La noi în România primiţi democraţia”, „Jos Chiţac”. La 11.15, cordonul de poliţişti obligă retragerea celor - deocamdată - pînă într-o sută de manifestanţi spre fîntînă. Bordura acesteia devine tribună: „Asta nu-i poliţie, asta e miliţie”; „16-22, voi aţi tras în noi”, „F.S.N.-   F.S.N. – agentură K.G.B.”, „Iliescu nu uita, tineretul nu te vrea”. La ora 12.15 un elicopter  survolează zona: huiduieli şi pumni ridicaţi ai celor de jos. Abia tîrziu s-a aflat că transporta gazetari francezi. Ora 12,30 - spaţiul bulevardului începe să fie inundat de grupul demonstranţilor. Un general, acelaşi de dimineaţă, urmat de cetăţeni şi fotoreporteri, străbate şi el drumul de pe o parte pe alta, pînă în faţa TeatruIui Naţional şi înapoi. Se cîntă „Deşteaptă-te române”, se scandează „Jos guvernul comunist”, „Nu vă  fie frică, Iliescu pică”. La ora 13,10 grupul de demonstranţi, cărora li s-au adăugat numeroşi  trecători, au ocupat tot spaţiul bulevardului. Circulaţia maşinilor este blocată. 0are este bine, oare este rău ?

...  Ora 22,30. balconul de la etajul 1 al Universităţii, de la Geografie, o devenit tribună, decorată cu o pînză pe care scrie Liga Studenţilor. De aici, prin megafon se indică manifestanţilor să formeze cordoane de ordine pînă la bordură. Circa 1000 de  participanţi şi de astă dată nici, un poliţist în uniformi. Sînt aşezaţi pe spaţiul bulevardului, între  Universitate,   troiţa   de pe platbanda centrală, ieşirea din gura de metrou de la Naţional, pînă în dreptul aleii centrale de acces spre teatru. Se împrăştie foi pe care este tipărit textuI imnului. Se cîntă „Desteaptă-te române". 23.30 :  „In acest moment s-a realizat un lucru extraordinar  - sîntem împreună, nimeni nu va putea spune că sîntem huligani” – declamă

Ia microfon unul dintre vorbitori. „Asezati-vă jos şi să cîntăm: Hora Unirii”. Se anunţă organizaţiile participante „16  Decembrie”, „16-21”, Grupul Independent pentru Democraţie, Alianta poporului, Liga studenţilor din Universitatea Bucureşti, Asociaţia foştilor deţinuţi politici, Liga drepturilor omului. Se formulează sprijin pentru proclamaţia de la Timişoara. „Victoria este a maiestăţii sale poporul roman"- afirmă dl. Octavian Rădulescu, de la microfon. ”Armata e cu noi” scandează mulţimea. Ora 24.15. Dl.  Dumitru Dincă: „Sînt informat că în momentul de faţă mă judecă la televiziune. Reprobare. 24,20 : „La cofetăria de  vizavi  de magazinul Unirea ni s-a comunicat că s-au găsit uşile deschise ca să ne poată acuza că noi am pătruns în această cofetărie”. (Ulterior, Ia ora 1, am putut vedea că, într-adevăr, uşiIe cofetăriei erau vraişte. La intrare se găseau însă trei poliţişti şi un civil). Ora 24,25 : dl. Dinca afirmă că mulţimea îi recunoaşte ca revoluţionari, din 21 decembrie pe Doina Cornea, Dan Petrescu, Ana Blandiana,  profesorul  Mazilu,  Mircea Dinescu. Ordinea aparţine vorbitorului.

S-au scandat cam aceleaşi lozinci ca în cursul zilei. Mulţimea nu a fost însă „imensă”, cum s-a exprimat dl. Dincă Ia difuzor, ci poate fi estimată la maxim 1 000 de oameni. Dar, desigur, aceasta nu are prea mare importanţă.

 

Mihai Bărbulescu