DREPTUL LA REPLICA

 

La data de 18 august 1990 ziarul “Romania libera” a publicat sub titlul “Nevoia de dialog” un interviu cu d-na Violeta Barascu.   In cuprinsul materialului publicat se consemneaza urmatorul raspuns: “Nu este adevarat.   Pe 24 aprilie fortele de ordine au incercat sa evacueze Piata folosind violenta impotriva unei manifestatii ce se etala prin non-violenta.   In aceeasi zi in sedinta C.P.U.N., generalul Diamandescu a negat ca s-ar fi folosit violenta, din sala I s-a dat o lista cu numele celor molestati.   S-a angajat in fata C.P.U.N. si a intregii tari ca va da raspunsuri concrete.   Nu a facut-o”.

Va rog sa primiti regretul nostru pentru faptul ca intr-un ziar ca cel pe care-l conduceti isi pot face loc afirmatii care nu au nici un fel de suport si care dupa parerea noastra nu urmaresc decit sa discrediteze activitatea celui care conduce o institutie a carui menire este sa actioneze pentru adevar si dreptate.   Atit posturile de televiziune cit si unele ziare locale, au informat in perioada 24-30 aprilie 1990, opinia publica si faptul ca lista cuprindea urmatoarele nume: Elena Dobrescu, Aldea Cornel, Maria si Mihai Marinescu, Stan Marin, Remus Oprescu Cristian, Adriana Sesesccu, Stefan Elena, Lataretu Ionel si Nicolae Dumitru, fara nici un fel de date de identificare.   Identificarea nefiind posibila numai pe baza numelui, s-a cerut celor ce au fost “molestati” sa depuna reclamatii la procuratura sau politie.   Niciuna din aceste persoane nu s-a prezentat pentru a reclama vatamarea integritatii in dimineata zilei de 24 aprilie 1990.

Pe aceasta tema a aparut in ziarul “Dreptatea” din 26 aprilie 1990, articolul “Teroare in Piata Universitatii”, in care se mentiona faptul ca Oancea Sofia si Mandache Nicolae au fost victimele interventiei politiei din acea dimineata.   Pentru a nu exista nici un fel de dubii, aceste cazuri le-am prezentat prin intermediul Televiziunii, intreaga populatie avind posibilitatea sa vada ca prima a fost agresionata de demonstranti iar cel de-al doilea era un infractor notoriu prins in flagrant de furt intr-o locuinta.

Pentru a nu mai da nici de aceasta data loc la confuzii, mentionam ca la timpul potrivit cu nr. 95.549 din 27.04.1990, am raspuns ziarului “Dreptatea”, cu rugamintea de a publica raspunsul nostru.   Din motive pe care nu le cunoastem, acesta nu a fost dat publicitatii.

Va rugam, domnule director, sa apreciati dumneavoastra daca, punind sub semnul intrebarii, fara nici un temei, sinceritatea unui conducator de institutie, se aduce sau nu, un serviciu noii democratii pe care o dorim cu totii cit mai deplina.

Daca d-na Violeta Barascu nu a cunoscut realitatea, o invitam – in spiritul aceleiasi “nevoi de dialog” (dar constructiv) – pentru a-I prezenta documentatia corespunzatoare.

 

 

 

General-maior

CORNELIU DIAMANDESCU

Secretar de Stat

Seful Departamentului Politiei

“Romania libera” – 23.08.1990