Avanpremieră electorala ieseana

 

Domnu maior, ăştia vrea să vă dea jos!

 

„De ce nu-i fugăriţi, domnu' maior ?" „Cum, nu i-aţi ascuns încă pe borfaşii ăştia ?" „Cum, domnu' mi­liţian, cam să fie locul lor ? L-au cumpărat ? La Eter­nitate se cumpără locuri, nu aicea !"

Intr-adevăr, pentru mulţi ieşeni, studenţii nu au ce căuta în faţa Universităţii, mai ales cînd staţionează în grupuri mai mari de trei persoane. Dacă mai sînt şi însoţiţi de lozinci anticomuniste, ei ar trebui să fie cel puţin bătuţi, dacă nu arestaţi şi condamnaţi. Deşi nu se aflau în stradă, deşi locul demonstraţiei (în spatele statuii lui Xenopol) nu stînjeneşte nici un fel de circulaţie rutieră, a fost nevoie de un cordon de poliţişti pentru ca oamenii muncii care coborau de la meci,  de la stadionul din dealul Copoului, să nu repete atacul de acum două seri, cînd doi dintre tineri au fost răniţi cu lovituri de cuţit.

Replicile (sau, mai curînd, răcnetele) pe care le voi transcrie în continuare n-au mai fost niciodată auzite aici, în faţa celei mai vechi Universităţi din ţară. Rău­voitorii ar putea spune că ele reprezintă reacţia Iaşiului la orice chemare de a demonta sistemul comunist. Am să încerc să le aleg doar pe cele care pot fi suportate de hîrtie. „Jos comunismul ? Ce-aveţi cu comuniştii, boilor ? Comuniştii v-au băgat la facultate !" „Prostii ăştia îl vor pe rege şi pe Raţiu !" „Legionarilor ! Ţără­niştilor !" „Dacă nu era comuniştii, n-aveaţi  voi burse din sudoarea noastră !" „Lasă, că vine domnu' Iliesca şi vă satură el de «Jos comunismul !»" „La muncă, măi borfaşilor ! Huooooo !" „Aveţi materie în cap ? La mun­că să vă duceţi, măi cînilor! La prăşit, la Holboca !" „Democraţie ? Vi s-a urcat democraţia la cap ? Bine vă făcea Ceauşeseu, că vă trimitea la porumb !" „Uite pe cine apără miliţia, mama lor de nespălaţi !" „La păzit porcii, nu la facultate !" „Domnu' maior, de ce-i păziţi ? Ăştia vrea să vă dea jos !"

Deci, acesta este răspunsul unui mare grup de ie­şeni dat lozincii Jos comunismul. Replicile au fost înregistrate pe bandă de magnetofon sîmbătă, 19 mai 1990, în faţa Universităţii „Al. I. Cuza". Cu zece ore înainte de începerea primelor alegeri libere din istoria postbelică a ţării noastre. 

RADU EUGENIU STAN