26. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (8) - In care slugile Moscovei (PCR) incep sa scoata coltii, dupa o pregatire de decenii

/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim

Dl Lucretiu Patrascanu :" In afara de interpretarea textului armistitiului, socotesc de datoria mea sa impartasesc guvernului unele impresiuni si unele constatari , facute in timpul sederii noastre la Moscova. Fac aceasta cu constiinta ca sint anumite lucruri care trebuiesc spuse si sint anumite lucruri care trebuiesc cu foarte mare luare aminte luate in consideratie. Am socotit semnarea armistitiului ca un succes.dupa doua saptamini de asteptari zadarnice la Moscova - si in sufletul delegatiei cind a fost chemata la tratative , a nascut o mare bucurie dupa ce suportase zile intregi de asteptare si tristete- astazi cred ca iscalirea armistitiului asa cum este , CONSTITUE UN SUCCES PENTRU NOI SI PENTRU ROMANIA. (...)

In ce priveste atitudinea Uniunii Sovietice fata de Romania : nu numai declaratiile celor trei membri din delegatia sovietica - spuse in conversatiile particulare, dar nu personale- ca Uniunea Sovietica are bunavointa fata de Romania , ca Uniunea Sovietica vrea sa sprijine Romania sa se refaca si sa devina puternica ; nici cele declarate de domnii Maiski, Visinski si Molotov, declaratii care au fost intarite de reprezentantii Angliei si ai Statelor Unite , dar chiar declaratiile ministrului plenipotentiar al Olandei si ale ministrului Cehoslovaciei le-au intarit. Din aceasta cauza am tinut sa subliniez ca Uniunea Sovietica are bunavointa fata de Romania, si ca priveste prin prisma viitorului Romania, si nu prin prisma trecutului- ceea ce trebuie iarasi luat in consideratie. (...)
In ce priveste armata, am avut o declaratie din partea domnului Visinski, pe care am comunicat-o guvernului : nu vor sa puna armata romana intr-o situatie inferioara fata de armata sovietica. Tot ceea ce a fost dezarmat se va inarma. Din punct de vedere moral, material,etc se vor aplica conditiuni de perfecta egalitate, liberatate si de cobeligeranta. (...) Am hotarit facerea unei vizite de curtoazie la ambsadorul Angliei si la acela al Statelor Unite. (...) Au fost foarte afabili, insa foarte prietenosi.(...) Ne-au multumit ca le-am facut vizita de curtoazie si ca s-au stabilit legaturi normale, fara insa sa obtinem de la ei altceva decit un singur raspuns : Depinde de Uniunea Sovietica. (...)
Intre timp au venit din tara telegramele Ministerului Afacerilor Straine, in care se semnalau diferitele fapte , care se intimplau in cursul zilelo (...). In sinul delegatiei s-a propus - eu am respins aceasta parere , pentru ca mi-am dat seama de realitatile de la Moscova- sa facem un protest sau sa se ia o atitudine potrivnica si sa adresam aceasta plingere a noastra ambasadorului american si a celui englez.Am fost impotriva unui asemenea pas (...).
Totusi (...) am facut o vizita cu copia adresei depusa de Ministerul Afacerilor Straine lui Visinski , pe care am depus-o si ambasadorului Statelor Unite (...) si celui englez. Raspunsul a fost stereotip:< Noi nu putem face nimic, vom comunica aceasta la Londra. Dv. intelegeti-va cu rusii.> Aceasta a fost atitudinea de la care nici unul din ambasadori nu s-a abatut nici o clipa. Acesta este un prim element, la care tin foarte mult, in special reprezentantii partidelor politice , si domnul Maniu si ceilalti, si acest element TIN SA-L SUBLINIEZ FOARTE MULT PRIN CALCULELE NOASTRE POLITICE DE VIITOR.
Al doilea lucru : nu este intimplator ca Malinovski iscaleste armistitiul. Iar faptul ca textul armistitiului unde este vorba de Comandamentul Suprem Aliat, are trecut in paranteza cuvintul sovietic, TINE SA ACCENTUEZE CINE ARE PUTEREA SI CINE ARE AUTORITATEA SA TRANSEZE CHESTIUNILE ROMANESTI. (...)
In tot timpul dezbaterilor, atit ambasadorul Marii Britanii cit si acela al Statelor Unite n-au intervenit in discutie sub nici o forma si niciodata, decit cel mult sa sublinieze si sa intareasca afirmatiile domnului Molotov. (...)
Lucretiu Patrascanu : Al treilea element este elementul politic. Si aici trebuie sa intervina iarasi o foarte mare bagare de seama. Am mai spus si alta data ca trebuie facut totul pentru a capata increderea politica a Uniunii Sovietice, fiindca mi-am dat seama ca in aceasta privinta unele partide si unii oameni politici se inseala. Daca din punct de vedere politic guvernul de astazi sau guvernul de miine al Tarii, reprezentantii partidelor si oameni politici vor pacatui, vor duce o politica falsa, acest lucru nu ne va costa numai prestigiul, sau va pune capat carirei politice a unora sau altora, - ceea ce este o chestiune personala- dar va atrage asupra Romaniei grave primejdii. Deci fixarea pozitiei politice a Romaniei, este un element determinant in cee ce priveste relatiile viitoare cu Uniumea Sovietica.
Imi permit sa fac aceste observatii , care vin din realitate, d-le Presedinte [ nota : g-ral Sanatescu ] , va rog sa ma credeti, dintr-o realitate pe care am avut ocazia s-o pipai in mod direct, date fiind cunostintele mele cu Rusia Sovietica si tinind seama de faptul CA NU ERA PRIMA DATA CIND MA DUCEAM ACOLO [ Nota : vezi episoadele precedente privind tezele si activitatea tovarasului Patrascanu sia colegilor sai, in perioada congreselor si conferintelor tinute la Moscova ] ...asa ca stiam ce interpretari sa dau faptelor, gesturilor, fiecarui lucru si fiecarui pas ce se facea. (...)
Am sosit in Romania la 15 zile dupa ocuparea Bucurestilor, intr-un moment cind fusesera semnalate anumite incidente petrecute cu Armata Rosie, incidente de care am luat cunostinta din telegrama dlui ministru Buzesti. Iarasi voi fi foarte sincer si voi spune : Nu cred ca guvernul si mai ales partidele politice, recte Partidul National Taranesc si Partidul Liberal , au procedat just in aceasta chestiune pina acum. Va spun foarte cinstit : greselile recente sint mai grave decit cele trecute.
Ce s-a intimplat in Romania? De pe o zi pe alta , o armata care se pregatea sa intre victorioasa in Romania, o armata ucrainiana care trecuse prin satele devastate din Ucraina, trupe care fusesera intimpinate de populatia ucrainiana cu strigate : , trupe care aveau in ochi imaginea vie a ruinelor pe care le-a lasat armata romana, au sosit in tara. Ce sentimente doriti dv. sa aiba aceasta armata ?
Nu putea sa aiba alte sentimente si alte porniri decit acelea pe care le-a avut - si cred in limitata masura - pentru ca s-a vazut bine din tot ce am putut avea ca material diplomatic, ca detasamente izolate, grupuri razlete, au pradat si au facut anumite excese , dar sub nici un motiv unitati compacte n-au facut asemenea lucruri. (...) Dar ce s-a intimplat aici ? Timp de ani de zile, va rog sa va amintiti, s-a dus ce mai ticaloasa propaganda de aparatul nazist : s-a facut din prezenta Armatei Rosiii un lucru de oroare : copiii vor fi spintecati, femeile vor fi siluite, sate si orase vor fi distruse - aduceti-va aminte de placardele pe care le-ati admirat - tot ceea ce mintea omeneasca imagina ca grozavie, a fost infatisat ca perspectiva, in ceea ce priveste prezenta Armatei Rosii. S-a creat in poporul roman o stare de panica, care a facilitat excesele si nu le-a impiedicat. "

Dl Buzesti : " Nimeni n-a admirat placaredele acelea, cum ziceti dv. Tin sa protestez in ceea ce ma priveste. "

Dl general Sanatescu : “Eu nici nu le-am vazut"

Dl Patrascanu : " Le cunoasteti: stiti propaganda facuta de aparatul lui Antonescu. Oamenii erau in stare sa fuga din fata Armatei Rosii. (...) Am impresia - si as dori foarte mult sa fiu dezmintit- ca si dupa prezenta Armatei Rosii , aceasta panica a fost cultivata. Aici ma adresez in special domnului Maniu si domnului

Dinu Bratianu. Nu s-a intervenit ca acestei panici sa i se puna capat (...) Nu fac proces de intentie nimanui, dar nu trebuie sa se lase impresia ca se cultiva panica, dupa intrarea Armatei Rosii in Romania. (...) cred ca in momentele acelea de panica cuvintul d-lui Maniu si al d-lui Bratianu ar fi trebuit sa se auda. "

Dl I.C.Bratianu : " Domnule Patrascanu, eu am un defect de auditie si nu aud ce spuneti. Cum s-au luat note stenografice, am sa cer stenograma si am sa va raspund in sedinta viitoare. "

Dl L.Patrascanu : " Acum reviu la elementul politic. JOCUL PRIMEJDIOS DE PINA ACUM TREBUIE SA INCETEZE. Daca se merge cu iluzia - ma adresez partidelor politice- ca Romania va face jocul celor doua luntri, ca va specula pe unii impotriva altora, CA VA ADUCE AICI INFLUENTE CARE SA SE BATA CAP IN CAP, PENTRU PERIOADA ISTORICA PE CARE O TRAIM, SE INSEALA ENORM si fac un rau imens Romaniei. Daca conducerea partidelor politice burgheze nu va avea intelegerea momentului politic actual, Romania isi pierde neatirnarea si aceasta din vina , din incapacitatea sau din lipsa de pricepere a timpurilor pe care le traim. Perspectivele Romaniei sint legate in momentul de fata de executarea armistitiului, de pregatirea prin armistitiu a viitorului. Toate vechile iluzii, toate vechile resentimente, dca astazi se mai cultiva in soapta si daca se cauta sa se faca din ele arme pentru inveninarea raporurilor cu Uniunea Sovietica, sa stiti ca se dau lovituri directe in trupul Romaniei. (...) Armistitiul cred ca trebuie privit de noi ca UN INSTRUMENT DE IMBUNATATIRE A RELATIILOR NOASTRE. Cunoasteti clauzele grele pe care le are. Sa-l privim ca pe un instrument si sa facem ca acest instrument sa fie in folosul intereselor poporului roman si sa nu fie un instrument indreptat impotriva Rusiei Sovietice. SA SE ABANDONEZE IDEEA SPRIJINULUI EXTERIOR , CARE AR PUTEA VENI IN FAVOAREA ROMANIEI, fiindca aceasta idee complica inutil situatia. sa plecam cu convingerea ca trebuie sa ne imbunatatim relatiile cu Rusia Sovietica, cu convingerea ca aceasta este conditia prosperitatii Romaniei si imbunatatirii tuturor relatiilor nationale si internationale ale poporului roman "

Dl Iuliu Maniu : " Domnilor , fiind ecoul salii asa cum este n-am inteles tot ce a spus domnul ministru Patrascanu. Totusi am prins ceva din expunerea d-sale : am primit inainte de toate invinuirea , pe care o face d-lui Bratianu si mie ca, la sosirea armatei sovietice, n-am contribuit cu nimic la calmarea panicii care s-a produs in opinia publica romaneasca. Invinuirea nu este intemeiata. Am facut tot ce s-a putut face. Adevarat insa ca n-am putut face tot ceea ce doream sa fac. Din ce cauza ? Din cauza armatei sovietice.Domnul Patrascanu sa-si dea seama de situatia noastra extrem de grava in fata opiniei publice romanesti. Noi am militat pentru aceasta politica ani de-a rindul; ani de-a rindul am lucrat in opinia publica, in scris si cu vorbe, ca sa inlaturam acea iluzie care exista in contra natiunilor unite din cauza prezentei Rusiei Sovietice , in care Romania avea o neincredere , sa zicem , traditionala. Ne-am tinut sa convingem lumea ca soarta Romaniei depinde de aceste natiuni unite, ca trebuie sa acceptam situatia ca intre aceste natiuni este si Rusia. Si am militat , prin toate mijloacele posibile, ca sa producem un sentiment de liniste in opinia noastra publica. Astfel am aratat ca nu este de prevazut o agresiune dusmanoasa din partea sovietelor , daca noi vom avea o politica prieteneasca fata de ele. (...)
Eram decis ca sa fac toate gesturile prevenitoare , ca sa arat Armatei Sovietice ca sintem cu toata increderea fata de ea si ca o privim ca pe o aliata, ca o tovarasa de lupta. Ce s-a intimplat insa ?
S-a intimplat mai mult decit ceea ce spunea domnul Patrascanu. Conducatorii oficiali ai Armatei Sovietice au declarat oficial si in conversatiile particulare pe care le-am avut ca ei vin in Romania ca intr-o tara dusmana ca o armata de ocupatie. (...)
In fata acestei atitudini a lor , care era cunoscuta noua, nu puteam face noi manifestari de dragoste si manifestari de amicitie cind ei fac manifestari evidente nu numai de dusmanie, dar chiar de ofensa.(...) Dar cind insasi conducerea suprema si Comandantul Suprem Militar si cind unitatile organizate rusesti fac acte inadmisibile, atunci ce putem noi face ? Las ca la toate protestele , pe care le puteam prezenta pina la ultimul moment, raspunsul era ca sint in tara ocupata (...). Stiti cum au pus mina pe toate vasele noastre si au facut unele acte pina acolo , incit un amiral a trebuit sa se impuste, s-a sinucis pentru ca au fost facute acte umilitoare, nu acte facute numai de un dusman, ci acte umilitoare, care dezonoreaza. Ei bine , in asemenea conditii , cum poti d-ta astepta ca noi sa facem osanale de dragoste si de prietenie, sa facem manifestari de prietenie? Am fost fericit ca m-am putut stapini, pe mine si ca domnul Bratianu s-a putut stapini si ca lume romaneasca si ceilalti domni ministri s-au putut stapini ca sa nu facem nici un accent de revolta si de nemultumire. (...)
Cind sate de-ale noastre sint aprinse, cind se prapadesc averi de miliarde, cind Comandamentul Militar Rus nu primeste pe membrii guvernului si evacueaza sate intregi, -ce vrei dumneata sa facem noi ? Manifestari de amor, dragoste si iubire ? (...)
Ai fi facut dumnata - te intreb pe dumneata domnule Patrascanu si pe domnul Bratianu - pe toata raspunderea dumitale fara a intreba pe cineva, pe nici un membru din partid, nici comitetul executiv, nici delegatia, nici chiar pe cei mai buni prieteni , ceea ce am facut eu : ca sa dau telegrama la Cairo ca ma oblig a face armistitiu ? Ai fi facut-o dumneata ? Nu cred, fiindca ar fi trebuit si tovarasii dumitale ti-ar fi spus-o, sa te consulti si cu altcineva.Eu nu am facut-o. De ce? Findca eram convins ca trebuie facut acest lucru si fiindca contam pe prietenia camarazilor mei. (...) Si atunci, va rog : ma trezesc aici cu o armata care vine aici ca in tara dusmana si care nu stie nimic de treaba aceasta.: vine ca o armata de ocupatie , care, nu cu soldati particulari cum ati spus dv. ci cu unitati organizate si comandate face lucruri din acestea. Am inchis ochii si am inghitit. Eu multe inghit, n-aveti idee cit pot sa inghit , cind trebuie sa fie in interesul tarii noastre. Am facut niste declaratii foarte cinstite si am avut toata intelegerea domnului ministru de externe, care stie cum am facut aceste declaratii. Nu se poate pretinde de la mine atunci cind lumii intregi, incepind de la rege si pina la ultimul om cu care am vorbit, i-am spus : Am conditiuni linistitoare de la Aliati, sa vina armata aceasta, sa faca ce a facut, iar eu sa spun :
< Te salut , domnule ocupator al nostru.> " (...)

Dl L.Patrascanu : Am ascultat cu foarte mare atentie pe domnul Maniu si trebuie sa remarc cit de juste au fost observatiile mele si cit de intemeiata a fost adresarea la domnul Maniu :SA FIE CU FOARTE MARE BAGARE DE SEAMA , CUM JUDECA, CUM ACTIONEAZA SI CUM ANGAJEAZA TARA. Sentimentul public , domnule Maniu, nu trebuie exploatat : TREBUIE INDREPTAT. Este o crima daca dv. vreti sa exploatati sentimentul public. Acest sentiment public a fost indus in eroare de ani de zile. Trebuie indreptat acum, de dv. si de noi. " (...)


Dl C.I.C. Bratianu : " N-am sa raspund mult la cele spuse de domnul Patrascanu , fiindca domnul Maniu a exprimat in mod foarte inimos si foarte clar care a fost atitudinea noastra in timpul acestei perioade. Sintem in guvernul compus din militari si din sefii celor patru partide din tara care lucreaza alaturi de dv. Cind am intrat in contact cu domnul Patrascanu, aveam oarecari judecati contra partidului comunist, in afara de conceptiile noastre. Insa domnul Patrascanu mi-a spus atunci :< Domnule Bratianu, noi inainte de toate sintem romani. Sa lucram intr-un scop comun fiindca in aceasta ordine de idei nu reprezentam altceva decit reprezentantii dv.> Am spus domnului Patrascanu : < Cred ca dv. puteti avea pentru apropierea cu Rusia , mai multa influenta la Moscova decit putem avea noi si puteti arata opera noastra , pe care vrem s-o ducem inainte si care va deveni opera comuna a tuturor partidelor politice.> Va spun aceasta fiindca ma mira cum domnul Patrascanu pe care l-am cunoscut si l-am apreciat , cum a putut aduce impotriva noastra chestiunile pe care le-a adus ? Cum a putut reprosa domnului Maniu si mie ca n-am facut armistitiul ?
Cum ne-a putut reprosa ca n-am facut propaganda pentru impacarea cu Rusia ? "


<<< Închidere >>>