21. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (3) - Soarta prizonierilor

/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim

"(...) dl ministru Patrascanu : la articolul 2 va lua cuvintul dl. Ghita Popp. Se da citire art.2 si anexa la art.2. (...)

Dl general Sanatescu : Cum aplicam ? Inseamna ca internam pe toata lumea. Nu internam pe evreii refugiati din Germania si Ungaria. (...)

Dl ministru Buzesti : Va sa zica pe evrei ii scapam si pe cehoslovaci si pe polonezi ii internam. Pot fi internati in lagar separat cel putin.

Dl ministru Patrascanu : Aceasta este altceva. Toti cetatenii de origine etnica germana trebuie sa fie internati. (...)

Dl. general Racovita: Dezarmarea si internarea fortelor armate ale Gremaniei s-a facut. Fortele armate sint prizoniere. Ce se face cu acesti prizonieri, fiindca fortele sovietice ni-i cer.

Dl. ministru Patrascanu: Acesti prizonieri nu mai trebuiesc predati Uniunii Sovietice.

Dl. ministru Buzesti: Dupa conventie nu au dreptul sa-i ceara.

Dl. general Racovita: Avem o multime de ofiteri, soldati si ofiteri de-ai nostri in Germania si daca predam acesti prizonieri, condamnam la moarte pe toti acestia care sint in Germania.

dl ministru Buzesti: Nu au dreptul sa ceara prizonierii germani. In armistitiu nu se spune nimic.

Dl. ministru Marinescu: A venit un colonel rus care a cerut sa dam trenuri sanitare sa ia toti ranitii germani de aici, sa-i duca la Iasi. Va rog foarte mult sa hotariti, fiindca Ministerul de Razboi trebuie sa faca acest lucru.

Dl ministru Titel Petrescu : Delegatia ar putea sa ne spuna in aceasta privinta cum inteleg sa interpreteze textul, daca prizonierii intra in prada de razboi, fiindca vorbeste de prada si prada inseamna obiecte.

Dl. ministru Patrascanu: Trebuie precizat prin comisia militara.

Dl. Maniu: Va sa zica nu ati precizat acest punct la Moscova.

Dl general Damaceanu : (...) In privinta prizonierilor nu ne-au pretins nimic. De ce sa ridic aceasta chestiune care n-a fost ridicata.

Dl Maniu: Ne-au luat pe unii prizonieri germani, pe unii generali.

Dl general Sanatescu : I-au luat pina la incheierea armistitiului. Dupa armistitiu ce nu ne-au luat nu mai pot sa ne ia.

Dl general Racovita : Ar trebui sa ne dea inapoi ce ne-au luat de la 24 August ora 4.

Dl Maniu : Este extraordinar de important Avem in Gemaania , afara de prizonierii nostri , putin la numar, peste 20000 de muncitori adusi din Ardealul roman pentru munca. Sint o serie de ofiteri romani la studiu, instructie si daca nu avem o garantie pentru prizonierii lor , aceeasi soarta pot s-o aiba si prizonierii nostri. (...)

Dl ministru Patrascanu: Tin sa atrag atentiunea onor.guvern sa fie foarte prudent in ceea ce priveste masurile de luat impotriva germanilor, sa nu se lase impresia unei complicitati a aparatului roman, care este vechiul aparat al dictaturii care a facut alianta cu Germania, caci Romania va plati foarte scump acest lucru (...) Rusii sint foarte susceptibili. In aceasta privinta Romania sa dovedeasca complet ca orice legatura cu dusmanii lor de moarte, care ramin germanii, a fost rupta definitiv.

Domnul general Damaceanu : (da citire art. 5) Eu m-am ocupat in special cu chestiunea prizonierilor de razboi. Am cerut impartirea chestiunii in doua si anume prizonieri inainte de 24 august ora 4 si prizonieri luati dupa aceasta data. Am solicitat restituirea intr-un minim de timp a prizonierilor romani luati inainte de 24 august 19444 si al doilea , restituirea tuturor unitatilor si formatiunilor romane , inclusiv navele de razboi de pe Dunare si Mare capturate si dezarmate dupa datade 24 august ora 4, cu tot armamentul, echipamentul , materialele si depozitele lor. (...)
Ba mai mult , am am concretizat in propunerile inaintate inseara de 12 septembrie, inainte de semnarea armistitiului, urmatoarea formula : " Restituirea prizonierilor romani si in special a unitatilor , formatiunilor si navelor care au fost dezarmate dupa intoarcerea focului, care restituire urmeaza sa se faca in virtutea unei conventiuni speciale intre inaltul comandament sovietic si roman, ce urmeaza sa se intruneasca cit mai curind posibil" Nici aceasta formula nu a fost reprodusa in clauzele armistitiului, din nou spunindu-mi-se verbal ca aceasta chestiune urmeaza sa fie tratata de catre comisia militara.

Domnul Maniu : Cum isi inchipuie satisfacerea acestui punct cind noua ne trebuie echipament, armament pentru propriile noastre trupe ? Cum putem sa satisfacem noi acest punct, cind noi trebuie sa imbracam mii si mii de prizonieri.? Ne dam seama ce cheltuieli mari sint acestea. Cum vom aplica aceasta obligatiune de a imbraca pe toti prizonierii rusi, cind avem dificultati de a imbraca soldatii cu care trebuie sa completam cele 12 divizii. ? (...) Dupa toate uzantele , cind se face o conventie se vorbeste de schimbul prizonierilor. Aici nu se vorbete de schimbul prizonierilor !

Dl. general Damaceanu : Am ridicat chestiunea ca este normal sa-mi dea prizonierii si nu au vrut sa-mi dea nici un raspuns, decit ca este o chestiune care trebuie sa se precizeze de catre comisiunea militara. Cert este ca in fapt aceasta conditiune prezentata cu oarecare caracter ultimativ, nu am putut face nimic."


<<< Închidere >>>