20. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (2) - In fata transformarii colaborarii in ocupatie , PCR invinovateste "aliatii" de la 23 August dovedind ca cea mai buna aparare e atacul

/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim

Dl. ministru Patrascanu (Dupa ce citeste art. 3 ) declara :
" Din discutiile avute chiar in prima noapte cu dl.Molotov si Visinski si din cele ulterioare , au cerut ca ideea unei zone libere , care sa fie scoasa din circulatia trupeleor sovietice , nu mai este de actualitate.(...) "

Dl. ministru Buzesti : " O observatie de ordin general. Daca acesta a fost sensul ducerii razboiului comun si nu se mai pune problema unei zone libere ar fi fost drept ca in acelasi timp sa ni se recunoasca statutul de cobeligeranti , gasesc ca renuntarea la o clauza care era un angajament formal acceptat prin trei declaratiuni succesive , de a se lasa o zona libera de trecere , renuntarea la aceasta clauza in favoarea noastra , trebuia sa ne recunoasca situatia de cobeligeranti cel putin. "

Dl. ministru Patrascanu : "Ni s-a afirmat de domnul Molotov , cu asentimentul Americii si Angliei , aceasta calitate ni se va recunoaste in cursul desfasurarii luptei , probabil dupa incheierea armistitiului si intr-un timp destul de scurt, pentru ca aceasta a reiesit din discutiunile avute de noi la acest punct. "

Dl. ministru Eftimiu : "Nu rezulta ca ar putea sa se faca modificarea instalatiunilor de transport , de comunicatie care exista acum in tara. Totusi rusii au executat largirea liniei de la Iasi pina la Ploiesti, de la Cernauti la Focsani , asa incit prin aceasta largire se paralizeaza complet orice posibilitate de trafic in jumatatea de vest a Moldovei. (...)"

Dl. ministru Buzesti : " Paralizam toata viata economica din Moldova, vine iarna , o sa fie o regiune infometata. (...)"

Domnul Maniu: " Sa-mi dati voie cu aceasta ocaziune sa-mi exprim recunostinta mea pentru atitudinea dumnealor in pregatirea acestui armistitiu. Intra-devar, d-nii generali Aldea, Racovita, Potopeanu, si general Niculescu au luat parte foarte sirguitoare la pregatirea acestui armistitiu. Ii rog sa primeasca multumirile noastre sincere. (...) Eu sint multumit de a putea aduce intreaga me recunostinta acestor domni. In ceea ce priveste pregatirea acestui armistitiu am lucrat cu totii cu mare prevedere si noua nu ni se poate baga nici o vina ca acest armistitiu este asa cum este astazi, care in multe privinte se prezinta ca o capitulatiune. De aceea , era pentru mine foarte interesant cuvintul acela de la radio, ca s-au semnat conditiunile de armistitiu impuse de altii, fiindca acesta este adevarul. Prietenii pe care i-am trimis au facut si ei ce-au putut, au fost pusi in situatia de a capitula. Ce-au putut ei face la Moscova ? O situatie groaznica pentru dumnealor, dar mai groaznica pentru noi, care am hotarit acest lucru si care avem mare raspundere morala si politica. In ce ne priveste , avem distinse marturii si documente din care reise felul cum am pregatit acest armistitiu. Acest lucru este important alaturi de dicutiunile pe care le ducem noi pe sub mina , in mod foarte timid. A avut niste tentacule si domnul Mihai Antonescu raspindite in mai multe parti ale Europei. Prin aceste tentacule dinsul a prins cite ceva si a avut unele sugestii. Intre altele a avut sugestia si i s-a pus in vedere ca daca se va face armistitiul se va asigura o zona neutra libera , in care sa nu poata intra aliatii. Am vazut eu , dl. Buzesti are textul , si va puteti inchipui in ce situatie ajungem noi, guvernul acesta , regimul acesta si in special noi cei care am lucrat efectiv la pregatirea acestui armistitiu , cind ni se va pune in fata miine-poimine, faptul ca lui Mihai Antonescu i s-a promis de catre dl. Molotov o zona neutra pe care noi nu o avem. Pentru care motiv nu intereseaza, va puteti inchipui in ce situatie raminem noi. Deci, trebuie sa constatam numaidecit ca noi, intre conditiunile pe care le avem prin armistitiu era si punctul, precis stabilit , ca tot ce s-a discutat va fi respectat in armistitiul pe care noi il vom incheia. (...)
Acest punct are importanta deosebita si din alt punct de vedere, fiindca in acest punct se spune ca Romania va pune la dispozitiunea sovieticilor mijloacele de comunicatie de care dispune. Dar, va rog si cele care apartin cetatenilor, are va tine la dispozitie mijloacele de comunicatie care sint ale statului, ale armatei, ori va tine la dispozitie si mijloacele de comunicatie pe care le u particularii ? (...)
Dl. ministru al sanatatii ne-a comunicat ca cele mai bune mijloace de transport ale Crucii Rosii si ale armatei noastre le-au luat. Intrebarea este : Ce facem cu acestea? Ieri, dl.ministru al agriculturii mi-a declarat ca nu-si ia raspunderea pentru situatia in agricultura daca in anul viitor vom avea recolta slaba, fiinca luindu-i mijloacele de cominicatie, boii, caii, trasurile, tractoarele, dumnealui a raportat oficial ca nu raspunde pentru situatia din agricultura. (...) .trebuie sa accentuez gestul Majestatii Sale Regelui care a luat in aceasta chestiune partea leului, fiindca in cuvintul sau in hotarirea aceasta , a pus la dispozitia acestei actiuni intregul sau aparat militar si civil. Cum fiecare am riscat cite ceva in aceasta operatiune, desigur Majestatea Sa Regele a riscat cel mai mult, a riscat Dinastia, Tronul, a riscat chiar viata.(...) "

Domnul ministru Patrascanu: " Intrucit domnul Maniu a ridicat citeva chestiuni de ordin general, tin sa nu las in dubiu nici Consiliul, nici pe dl. Maniu. Exista un vinovat, si eu vorbesc foarte deschis, exista un vinovat pentru ce Romania nu a incheiat armistitiul pe baza propunerilor din aprilie, si acest vinovat sinteti dv., D-le Maniu, fiindca sinteti singurul om politic caruia i-au fost transmise aceste conditiuni si-ati avut posibilitatea neasteptata sa interveniti in politica romaneasca. Si nu ati facut-o.
(...)Noi am fost pusi intr-o situatie foarte penibila , pentru ca politica de luni de zile de asteptare, de tergiversare din partea opozitiei si in special din partea Partidului National Taranesc nu a putut sa inspire nici o incredere aliatilor.(...)
In ce priveste partidul nostru, partidul comunist, s-a lovit de rezistenta sau mai bine spus de imposibilitatea de a cadea de acord cu dumneavoastra.Este o mare raspundere istorica, d-le Maniu, ca la propunerile de armistitiu din aprilie, dv. ati raspuns in iunie, fiindca aliatii in doua luni nu de la guvernul Antonescu au asteptat raspuns, ci de la dv.(...) Asa incit nu aveti raspunderea acestui document, aveti o raspundere mai grava, ca ati facut posibil acest document prin atitudinea opozitiei, prin tergiversare, ati facut posibil ca un text propus in aprilie sa-l discutam in septembrie.(...)In ce priveste chestiunea de la Cairo, iarasi tin sa accentuez, la Moscova a existat un consens unanim in ce priveste Romania. Nu a fost nici un moment nici o posibilitate de a face vre-o deosebire intre atitudinea Angliei, Americii si a Uniunii Sovietice, in nici un fel de privinta. Asa incit noi, ca reprezentanti ai guvernului actual ne-am gasit in aceasta atmosfera. "

Domnul Maniu: "Trebuie sa pun la punct adevarul. Intra-devar, eu ma ocupam cu ideea, dar si lucram sa fac aceasta lovitura atunci cind s-a intimplat catastrofa armatei germane la Uman. (...) Ma gaseam inaintea situatiei. Cum s-o fac? S-o facem pe cale normala, sau pe cale de lovitura? Cine-a facut o revoulutie, ca mine, nu o mai face a doua oara. Pentru ca se stie cum incepi, dar nu stii cum termini. Si atunci am vazut spiritul public. Am discutat cu prietenii dumitale si patura muncitoreasca si cind le-am pus in vedere ca ar trebui sa facem o mare demonstratie ca sa fortam puterea constituita a statului sa se gindeasca la armistitiu si la schimbarea politicii, atunci mi-au spus:Dar, domnule Maniu, raspunzi ca armata este cu noi? Eu insa nu puteam raspunde atunci.(...)
Atunci cind ni s-au propus conditiunile de armistitiu si le-am studiat, au cerut de la mine, cei din Cairo, raspuns categoric:Acestea sint conditiile, mai bune nu mai le au. Te obligi sa semnezi? Si am raspuns in 2-3 zile: Ma oblig sa fac armistitiul cu aceste conditiuni. Prin urmare din partea mea si a partidului nostru nu a fost nici un fel de tergiversare. Acum nu e vorba sa facem istorie , e vorba de ce trebuie facut. Atrag atentia dv. ca sa stiti unde sa puneti un punct deosebit si sa accentuati ca nu Romania este de vina ca a facut armistitiul acum. Dl.Buzesti stie ca am precizat anumite modalitati si nu ni s-a raspuns din partea aliatilor 7 saptamini si pe urma s-a spus :< Faceti dv. pe puterea dv. proprie ca noi nu putem face nimic> si s-a facut pe puterea proprie. Aceasta este situatia , am fost intr-o situatie groaznica,tragica. Vedeam ca nu puteam intirzia lucrurile si nu aveam nici un ajutor de nicaieri. Pe citea vreme nici de la Italia nici de la Franta nu au cerut sa faca actiune pe puteri proprii ci au cerut sa faca actiune cind erau aliatii acolo cu fortele lor noua ne cer actiune cu puteri proprii si am facut cu puteri proprii , riscind viata, existenta, dinastia si tot bunul pe care il are Romania.(...) "

dl ministru Patrascanu : "Ceea ce am propus d-lui Maniu sa facem la sfirsitul lunii martie , pe calea rasturnarii , am facut la 23 August, aceasta vreau sa se stie. "

dl. ministru Buzesti : " Nu era nevoie sa facem pe calea rasturnarii. Nu era nevoie sa recurgeti la manifestatiuni publice. Eu care am fost amestecat in aceste discutiuni, vreau sa mentionez, cind ati incheiat Blocul National Democrat ? La 20 iunie. La 22 iunie in numele acestui bloc au plecat propuneri cu care dv. ati fost de acord. Partidul comunist a subscris propunerile din 22 iunie.Declar ca fara acest ajutor nu puteam face nimic in tara. Aceasta ai subscris dumneata si partidul comunist. "

dl ministru Patrascanu : "Eu vorbesc de sfirsitul lunii martie cind erau 13000 de germani in tara".

Domnul ministru Buzesti: " A intervenit momentul favorabil, am avut recrutii si astfel fara ajutor din afara am putut face schimbarea prin mijloacele noastre proprii. Chestiunea este daca acest text se datoreaza vreunei intirzieri din Romania. Nu se datoreaza pentru bunul motiv ca dupa 22 iunie, la 24 august, Uniunea Sovietica ne-a asigurat in scris si in mod formal ca va respecta toate cele 6 puncte din conditiile de armistitiu. Nimeni nu este vinovat ca conditiile de armistitiu au fost inrautatite. Niciodata nu ni s-au nerecunoscut conditiile din Aprilie. Niciodata nu ni s-a dat ultimatum, daca nu facem ceva le retrag. Aliatii nu au retras conditiunile. Asa incit pozitiunea juridica cu care ne prezentam la Moscova nu era slabita de faptul ca nu am facut nimic in aprilie si mai. La 24 August Uniunea Sovietica ne declara ca semneaza armistitiul pe baza celor 6 puncte. Va sa zica dumneata cind ai mers la Moscova cunosteai aceste chestiuni. Desigur ca nu puteai face altceva si nu dam raspunderea pe altii. Raspunderea este a aliatilor fiindca nu si-au respectat cuvintul.(...) "

Dl. Dinu Bratianu : "Cred ca este inutil sa discutam aceasta chestiune. Pierdem vremea. Au facut ce au putut. Au fost conditii ineluctabile, se simteau stapini in tara romaneasca , fiindca armata ocupase tara. Sint sigur ca dl. Patrascanu si-a facut datoria dar nu trebuie sa ne acuzam unii pe altii. " Dl ministru Buzesti : " Aliatii sint vinovati fiindca nu si-au respectat cuvintul. "

Domnul Maniu: " Conditiile de armistitiu primite din Cairo le-am comunicat la o serie intreaga de oameni care sint oameni importanti in tara aceasta si cind ei cunosc ceea ce am primit atunci, multi care nu stiu amanuntele, pot sa-mi bage mie vina ca am dus in eroare opinia publica. Trebuie sa constatam ca aliatii nu au respectat aceste conditiuni. In tot cazul nu pot ramine in situatia morala si politica ca eu sint vinovat de aceste conditiuni. " Domnul ministru Buzesti: " Armistitiul trebuie publicat miine. Al doilea, nu se face nici o declaratie. "

Domnul Patrascanu: " Comentariul armistitiului trebuie sa se faca. Eu imi iau raspunderea comentariului. Eu am facut un comentariu la Moscova, fiindca nu trebuie lasat armistitiul necomentat. Declaratia o voi face in calitate de presedinte al delegatiei, in sensul de a da asigurari ca acest armistitiu va fi considerat de romani ca un lucru care va fi pus in aplicare. Trebuie neaparat sa lasam impresia clara ca Romania nu a subscris un lucru cu care nu este de acord."

(in loc de nota: din cuvintarea tov. Mihalcea (Lucretiu Patrascanu) la Congresul V al PCR - Moscova 1931: "(...) In chestia lozincilor partidului, propaganda intre tovii nostri in chestia nationala a fost atit de slaba incit lozinca DE AUTODETERMINARE PINA LA DESPARTIRE NU ESTE INCA INTELEASA SI POPULARIZATA.")


<<< Închidere >>>