19. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (1) - Armistitiu sau capitulare ?
/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim
A fost prezent intreg guvernul, impreuna cu comisia care a dus tratativele
de la Moscova, afara de printul Stirbey.(…….)
Domnul ministru Patrascanu citeste actul de armistitiu, facind la preambul urmatoarele observatiuni : " Delegatia noastra a cerut sa dispara din textul armistitiului cuvintele
< recunoscind invingerea, Romania a cerut armistitiu> .
Dl. Molotov a argumentat ca infringerea noastra este o realitate, ca trupele sovietice sint pe teritoriul Romaniei si ca armatele romane se retrag batute. Aceasta deci, fiind o realitate nu trebuie sa se evite argumentele trecute in text.
Delegatia romana a revenit, aratand ca armistitiul s-a produs nu prin forta infringerii noastre militare, ci prin o actiune politica,si ca aceste conditiuni care urmeaza sa fie stabilite in actul de armistitiu au fost de multa vreme discutate cu aliatii si deci guvernul actual care este emanatiunea acelor care au ajutat armistitiul si nu este vechiul guvern, care poate fi facut raspunzator pentru situatiunea militara a Romaniei, are o alta baza juridica decit daca ar fi ramas guvernul vechi. Punctul de vedere romanesc, totusi, nu a fost recunoscut. (...)
Domnul ministru Damaceanu, comentind art.1, arata ca primul element pe care l-a ridicat delegatia noastra a fost obtinerea datei de la care se scurge armistitiul.(...)
Dupa lungi discutiuni, Comisia noastra a avut satisfactiunea sa se recunoasca data de 24 august ca data oficiala a incetarii ostilitatilor.(...)
A doua chestiune din art.1 care se degaja este aceea a cooperarii militare romano-sovietice.S-a admis cantitatea celor 12 divizii de infanteriwe si a trupelor suplimentare
Domnul general Sanatescu: Angajamentul este sa cooperam cu minimum 12 divizii.(…)
Domnul general Damaceanu: Toate aceste chestiuni si altele care vor urma, am vrut
sa le prevad in armistitiu, la aceasta chestiune s-a opus dl. Molotov, zicind ca va face obiectul unor conventiuni militare ce se vor incheia ulterior.(...)
Domnul ministru Buzesti: " Cum trebuie interpretat < prin ducerea razboiului pina la capat impotriva Germaniei si Ungariei > ? "
Domnul general Damaceanu: " In sensul ca razboiul trebuie dus pina la capat. Ei zic asa: independenta si suveranitatea Romaniei nu pot sa fie asigurate atit timp cit Germania si Ungaria nu sint invinse. "
Domnul ministru Buzesti: " Exact asa cum ziceau nemtii cind ne bateam in Rusia. "
Domnul general Sanatescu : De altfel este logic
Domnul ministru Maniu: " Domnilor, tin de la inceput sa constat ca textul acestui armistitiu nu corespunde cu acele conversatiuni si cu acele incheieri pe care emisarii nostri din Cairo au convenit cu reprezentantii aliati (...) constat ca aliatii nu si-au respectat intelegerea de la Cairo. La Cairo s-au facut intelegeri precise. Baza acestor conditiuni era fixata in 6 puncte care contineau anumite asigurari foarte pretioase pentru Romania si noi cind am facut armistitiul si cind am trimis comisia la Moscova, am fost de credinta ca aceste stipulatiuni vor fi respectate.(...) Conditiunile pe care le-am stabilit noi atunci erau neasemuit mai favorabile decit cele de acum si fiindca eu am cutezat sa recomand partidului si Majestatii Sale sa faca acest armistitiu, ne doare foarte mult la ce s-a ajuns . In tot cazul tin sa constat ca noi aceia care am pregatit aceasta actiune ssi am discutat-o luni de zile , nu sintem vinovati pentru acest text de armistitiu. Ceea ce am preconizat era cu totul altceva. Nu poarta vina dumnealor din comisie care au discutat la Moscova si nu tin sa le fac nici o invinuire pentru ca au acceptat acest text de armistitiu , fiindca nu puteau face altceva. Erau intr-o situatie intr-adevar tragica :armistitiu declarat, de axa rupti, armata rusa in cooperre cu noi pentru dezrobirea Ardealului. Evident ca ca nu puteau sa stea la mijloc si trebuiau sa accepte aceste puncte care multe reprezinta o adevarata capitulatie nu un contract liber de armistitiu.
Tin sa constat acest lucru pentru a ne feri de invinuirea ca noi am adus tara inaceasta situatie. Ne-am gindit bine ce facem , am fixat bine conditiunile , dar fireste se intimpla si altfel, fiindca repet, ceea ce am stabilit la Cairo nu au respectat domnii din Moscova (...)
Intreb: in comisia militara vor lua parte si aliatii, toate natiunile unite ori numai Rusia? Pentru livrariile de armament se obliga si Anglia si America, ori numai Rusia? (...)
Domnul ministru Patrascanu: " La sfirsit am sa fac citeva concluziuni. In textul armistitiului, in discutia cu cei trei ambasadori, Comandamentul aliat este reprezentat prin Uniunea Sovietica, o data pentru totdeauna. In toate discutiile noastre Comandamentul sovietic este singurul care reprezinta Anglia si America. Toate legaturile militare ale Romaniei trec pe planul discutiilor si intelegerilor cu Uniunea Sovietica. Aliatii daca vor voi sa ne inarmeze, o vor face prin intermediul Uniunii Sovietice. In Romania Comandamentul sovietic este acela care reprezinta toti aliatii. " (...)
Domnul general Damaceanu : "Raspund la lamurirea ceruta de domnul presedinte Maniu. Intii razboiul urmeaza sa se duca de catre Romania alaturi de puterile aliate pina la infringerea Germaniei si a Ungariei, deci nu este vorba de Japonia.(...)
Al doilea , in privinta inarmarii noastre de catre unii sau alti aliati, de la inceput domnul Molotov a fost categoric si din continutul armistitiului rezulta acest lucru , toate chestiunile se fac de perfect acord intre aliati, prin Comandamentul Sovietic. Chiar daca cumva la un moment dat America sau Anglia va voi sa ne dea armament, o vor face prin Comandamentul Sovietic si intelegeau , cind Comnadamentul sovietic nu va putea face acest lucru ii vor cere ei in urma propunerilor noastre de la americani si englezi. In concluzie, toate aceste chestiuni se fac printr-o organizatie unica si anume Comandamentul sovietic. " (...)
Domnul Maniu: " In cele comunicate de "Rador", se spune ca acceptam conditiile armistitiului impuse de reprezentantii guvernelor celor trei puteri aliate. "
Domul ministru Buzesti: " In textul original este ca Romania accepta conditiile, deci ceea ce s-a publicat la radio nu este exact."
|