%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
Preşedintele Ion Iliescu a respins, din nou, joi, în timpul discursului susţinut la şedinţa solemnă a Parlamentului, încercările de denigrare sau de manipulare a adevărului despre Revoluţia din decembrie 1989.
Şeful statului a precizat că nu doreşte să polemizeze cu nimeni şi că, în spiritul valorilor pe care Revoluţia le-a proclamat şi promovat, respectă pe deplin dreptul la opinie şi la liberă exprimare al fiecărui cetăţean român.
Ion Iliescu a afirmat că "adevărul istoric" este acela că România a ieşit din totalitarism nu printr-un complot sau lovitură de stat, ci printr-o explozie socială, printr-o revoltă populară declanşată la Timişoara, susţinută de întregul popor român şi finalizată prin acţiunea decisivă a "maselor de cetăţeni" ai Capitalei, în 21-22 decembrie 1989.
"Victoria revoluţiei a fost obţinută nu în subteranele unor comploturi sau lovituri de palat, ci în stradă, de cetăţenii români, care nu au mai suportat tirania şi umilinţele, şi cărora, într-un gest de patriotism şi responsabilitate, li s-a alăturat Armata, aceasta respectându-şi astfel misiunea de a apăra statalitatea României", a afirmat preşedintele Iliescu.
El a apreciat că se poate spune, fără putinţă de tăgadă că, indiferent de frământările şi convulsiile politice şi sociale care au însoţit tranziţia şi indiferent de poziţiile ideologice pe care s-au situat cei care au condus România de la Revoluţia din decembrie 1989 şi până în prezent, programul Revoluţiei române nu a fost pus niciodată sub semnul întrebării.
Ion Iliescu a declarat că este mult mai important ca, în loc să se inventeze lovituri de stat sau comploturi, să se facă o analiză lucidă şi obiectivă a cauzelor profunde care au generat explozia populară din decembrie 1989 şi care au condus la schimbarea violentă de regim politic, definitorie pentru Revoluţia română.
Ion Iliescu a declarat că Revoluţia română a fost opera poporului român şi nu "un act artificial, gândit în nu ştiu ce birouri, de nu ştiu ce organizaţii subversive". El a menţionat că Revoluţia română reprezintă un moment de cotitură în istoria ţării care a schimbat fizionomia societăii româneşti şi a deschis calea unor transformări profunde în plan politic, economic şi social. "Aşa ceva se înfăptuieşte sau nu, nu se poate nici confisca, nici fura", a mai spus preşedintele Iliescu.