%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
Au trecut 14 ani de la evenimentele din 1989 din Sibiu, oraş declarat ‘oraş – martir’.
Deoarece Nicu Ceausescu era prim-secretar al judetului Sibiu, în Sibiu s-a declanşat al treilea front al diversiunii din decembrie 1989. Pe fondul gravelor nemulţumiri populare care au provocat revolta, anumiţi indivizi cu misiuni precise au ucis cu arme sofisticate oameni nevinovaţi.
La fel ca la Timişoara sau la Bucureşti, la Sibiu a tras armata, cu sau fără ordin, experţi de la Direcţia de Informaţii a Armatei au montat simulatoare, fără să-si prevină măcar camarazii. Miliţienii şi securiştii au tras când au fost atacaţi în sediile lor, iar civilii speriaţi, au tras şi ei când au pus mâna pe arme.
Istoria evenimentelor din decembrie 1989, petrecute în Sibiu începe în noaptea de 20 decembrie 1989 la IUPS când maistrul Nicolae Fesan strânge 81 de oameni în secţia 100 şi confecţionează peste 250 de fluturaşi pe care au scris: Deşteaptă-te române!
În 21 decembrie, dimineaţa, muncitorii de la Balanţa se adună în faţa întreprinderii, cu dorinţa de a începe marşul pentru libertate. În jurul orei 9, încep să se audă lozinci împotriva conducerii comuniste şi de solidarizare cu Timişoara, strigate de Nicolae Fesan, Ionuţ Oană şi alte persoane.
Forţele de represiune intervin, Ionuţ Oană este arestat, iar ceilalţi manifestanţi sunt bătuţi, înjuraţi şi fugăriţi. Deşi grupul muncitorilor de la Balanţa porneşte spre Piaţa Mare din Sibiu şi cheamă la luptă alţi muncitori de la IPL, IRES şi Mecanica, în faţa Liceului Gh. Lazăr, cei aproape 40 de oameni de la Balanţa, rămân singuri şi sunt bătuţi de forţele de represiune, iar unii sunt arestaţi. În jurul orei 10, are loc prima incendiere a unui ARO care aparţinea Miliţiei şi se aud primele urale şi Deşteptă-te române!
În jurul orei 10.30 în Piaţa Mare se trag primele focuri de armă. Acestea au aparţinut elevilor militari de la UM 01512, conduşi de mr. Cristian Teodorescu. Primii morţi sunt: Ioan Mititel, 34 de ani, împuşcat în partea stângă a pieptului, Gh. Botei, 27 de ani, împuşcat în torace, Liviu Giura, 24 de ani, împuşcat în torace. Apar trupele MI şi Pompierii. Revoluţionarii au parte de grenade lacrimogene şi jeturi de apă, însă nimeni nu pleacă din Piaţa Mare. Revoluţionarii ajung la sediul Comitetului Judeţean de Partid şi încearcă un dialog cu cei din interior, însă nu au succes. Se strâng tot mai mulţi muncitori din zonele industriale. În seara de 21 decembrie 1989, se alătură şi muncitorii din Mârşa.
Au fost incendiate peste 10 autoturisme aparţinând Miliţiei. În 22 decembrie, dimineaţa, începe prima Adunare Populară Liberă şi se constituie Forul Democratic al Judeţului Sibiu. În timpul amiezii, coşmarul sibienilor începe. S-a tras din toate părţile, de la Miliţie şi de la UM 01512.
Au fost împuşcate peste 100 de persoane, peste 150 au fost rănite. Au fost distruse zeci de case şi au existat atacuri asupra cimitirului. S-au tras rachete din elicopter şi revoluţionarii au avut parte de violenţe stradale.
În 24 decembrie 1989 formaţiunea nou înfiinţată – FSN a fost condusă de preotul Nicolae Streza, dar a fost arestată de colonelul Crăciun. La Casa Armatei, conducerea a fost reţinută şi îndepărtată de col. Aurel Dragomir, comandantul garnizoanei Sibiu. FSN-ul înfiinţat în 1989 a avut o conducere impusă.