%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
După 14 ani de la Revoluţia din Decembrie '89, rememorarea şi evocarea evenimentelor petrecute este un exerciţiu necesar, iar cei care au fost direct implicate le retrăiesc cu aceeaşi intensitate'. Aşa începe Documentarul-Cronologie al evenimentelor din Decembrie 1989 întocmit de revoluţionarii dâmboviţeni.
Iată firul al acelor zile în judeţul Dâmboviţa şi în municipiul Târgovişte, întocmit de Petrea Cristea, vicepreşedintele Asociaţiei Judeţene a Revoluţionarilor din Decembrie 89: 'Apelurile făcute de posturile centrale de radio şi televiziune au aprins în noi dorinţa de a ne alătura cu orice preţ forţelor opozante regimului comunist care doreau libertatea'.
Trebuie spus că delegaţia judeţului Dâmboviţa a fost prima delegaţie recunoscută oficial la Televiziunea Română în noaptea de 22 decembrie 1989. Delegaţia era condusă atunci de acelaşi Petre Cristea, şi a fost compusă din încă 4 membri: Aura Dârstaru, Titu Mihăilă, Ion Udilă şi Constantin Dinulescu. Din această delegaţie, Petre Cristea a fost numit la acea dată şeful Comisiei Apărare din cadrul CJFSN-ului Dâmboviţa.
Actualmente, ALD '89 Dâmboviţa îl are ca preşedinte, din data de 19 septembrie 2003, pe Ion Butucea.
Bilanţ al evenimentelor din decembrie '89 în judeţul Dâmboviţa:
- 13 morţi
- 7 revoluţionari care au participat în acele zile la evenimentele din judeţul Dâmboviţa nu au nici măcar brevet.
- Din cei 700 de membri activi pe care îi număra la această dată organizaţia judeţeană a revoluţionarilor dâmboviţeni, mai bine de jumătate sunt şomeri.
Cu ocazia împlinirii a 14 ani de la Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, în judeţul Dâmboviţa vor fi depuse duminică 21 decembrie, coroane de flori şi jerbe în toate oraşele importane ale judeţului, precum şi în municipiul Târgovişte şi comuna Mătăsaru. Iar luni 22 decembrie, în Piaţa Mihai Viteazul se va desfăşura un ceremonial militar religios care se va încheia cu depuneri de coroane din partea Prefecturii Dâmboviţa, a Consiliului Judeţean şi a Asociaţiei Luptătorilor din Decmbrie 89, filiala Dâmboviţa. Garnizoana şi Comandamentul Judeţean de Jandarmi Dâmboviţa, precum şi Consiliul Local al municipiului Târgovişte vor participa, de asemenea, la manifestări.
'Când spunem schimbare, ne gândim la o reformare din temelii a societăţii româneşti care era atunci pe buzele şi în gândul tuturor, şi nu o simplă cosmetizare care i-ar fi mulţumit pe unii nostalgici ai comunismului. Şi dacă a fost posibilă crearea unor instituţii noi, manifestarea unor libertăţi şi drepturi comune, acest lucru îşi are izvorul în voinţa de luptă şi jertfă a unora dintre revoluţionari', se încheie Documentarul-Cronologie al evenimentelor din Decembrie 1989 întocmit de revoluţionarii dâmboviţeni.