%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
La 14 ani de la Revoluţia anticomunistă din decembrie 1989, cei care au luat parte la evenimente se declară dezamăgiţi de cursul pe care l-a luat istoria. Revoluţionarii clujeni spun că pentru represiunea sângeroasă în care au murit 26 de persoane iar alte 84 au fost rănite la Cluj a fost găsit un singur vinovat.
Doar fostul căpitan Ilie Dicu, cel care comanda dispozitivul de pază din zona fostului hotel Astoria şi care a dat ordin să se tragă a fost găsit vinovat. Ilie Dicu nu va sta în închisoare mai mult de doi ani, pentru că a fost condamnat pentru instigare la omor, după ce încadrarea juridică i-a fost schimbată de nenumărate ori, astfel încât să poată primi o pedeapsă cât mai uşoară.
Aranjamentele juridice au fost posibile după moartea procurorului Tit Liviu Domşa, cel care a deschis procesul Revoluţiei la Cluj. În schimb, alţi ofiţeri care coordonau aparatul de represiune au scăpat cu faţa curată. Aşa este catul comandantului din 1989 al Armatei a IV-a din Cluj, generalul Nicolae Topliceanu sau cel al şefului Miliţiei Cluj, generalul Ion Şerbănoiu. Acesta din urmă a intrat de altfel în politică şi după o carieră controversată în PSD a ajuns în PSM. Un alt personaj controversat este generalul Florian Caba, care în timpul evenimentelor din 1989 era locotenent-colonel la unitatea militară din Someşeni. Florian Caba a comandat trupele de represiune aduse în Cluj pentru înăbuşirea Revoluţiei.
Există martori oculari care afirmă că Florian Caba i-ar fi spus căpitanului Ilie Dicu: „Dacă trece vreunul (n.r. dintre demonstraţi) de tine, te fac trădător de ţară!”. Apoi, în seara zilei de 21 decembrie, după ce soldaţii din subordinea lui Ilie Dicu omorâseră câţiva oameni, Florian Caba l-a numit pe acesta „erou” şi l-a recompensat cu câteva sute de lei, în faţa militarilor din unitate. Cu toate acestea, Florian Caba nu numai că nu a plătit pentru faptele sale, dar a şi fost promovat. El a ajuns la rangul de general. Florian Caba a fost numit la comanda unei unităţi militare din Dej, considerată de elită, iar apoi a fost transferat la Cluj, pe funcţia de şef al statului major al Corpului IV de Armată „Mareşal Costantin Prezan”. În cele din urmă, ca efect al protestelor declanşate de această numire, Florian Caba a fost promovat în funcţia de şef de stat major al Forţelor Terestre ale Armatei Române iar anul acesta s-a pensionat după ce a obţinut un verdict din partea judecătorilor de la Curtea Supremă de Justiţie care arată că el ar fi nevinovat.