%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
Lăzureanu, singurul disident cunoscut în judeţul Sibiu în perioada lui ’89 a pornit mitingul revoluţionarilor din Copşa Mică. În prezent are o afacere proprie şi este cel care a realizat ziarul de publicitate în judeţul Sibiu, Oferta de la A la Z.
În decembrie 1989 se asculta la Radio Europa Liberă ceea ce se întâmpla la Timişoara. Cartierul Vitrometan din Mediaş era plin cu lumânări aprinse la ferestre, după mesajul adresat populaţiei de către Regele Mihai, mesajul de solidaritate.
Cu o zi înainte de fuga lui Ceauşescu, în 21 decembrie 1989, pe platforma de la Copşa Mică, întreaga circulaţie era blocată. Muncitorii blocaseră şi drumul naţional ce leagă Mediaşul de Sibiu, scandau lozinci şi cereau înlăturarea dictatorului. Fostul primar din acea vreme, Pop Toader, a fost scos din primărie şi i-a fost garantat că nu i se va întâmpla nimic.
În dimineaţa următoare, Lăzureanu, economist la IMMN şi cel care a avut divergenţe cu Nicu Ceauşescu pe probleme economice, dar şi de politică generală a partidului, a condus mitingul celor din Copşa Mică spre Mediaş. Erau aproape 1500 de oameni, erau intelectuali, care se pierdeau însă în raport cu numărul mare de muncitori, dar mai erau şi copii, tineri, elevi etc.
’După ce primarul a fost scos din primărie, am păzit instituţia şi primeam telefoane că vin teroriştii. Era o situaţie stresantă, cu care nu m-am mai confruntat până atunci. Ne orientam după comunicatele de la TV’, povesteşte Ioan Tătaru, director în acea perioadă la Şcoala Gen. Nr. 1 din Copşa Mică.
Grupul de revoluţionari a ajuns în Mediaş şi s-a alăturat celor din Piaţa Primăriei. ’Am fost scârbit de ce am văzut acolo. Au pătruns şi huligani în primărie şi au distrus tablouri, acte, se certau pentru bucăţi de salam, conserve, ţigări, au furat calculatoare de buzunar. Primarul de atunci, Chirilă, zis şi Măturică, a fost înlăturat fără violenţă’, completează Ioan Tătaru.
În primele structuri democratice au pătruns adevăraţii revoluţionari, însă după 14 ani, revoluţionarii îşi văd de treabă, deoarece meseria de revoluţionar nu există, unii s-au întors la locurile lor de muncă, alţii au plecat din ţară.
Nu s-a tras nici în Copşa Mică, nici în Mediaş, însă existau planuri cu posibilele amplasări de armament. Lct. major Dragu a ordonat soldaţiilor să se îndrepte spre unităţiile militare. S-au strigat multe lozinci de solidaritate. Nu s-au opus rezistenţă, iar cei care au deţinut puterea au plecat fără incidente.
La cererea sindicatelor în 1990, în Mediaş, a fost numit pentru funcţia de primar, ing.Bucur Dionisie. Acesta a candidat în 1992 şi 1996, reuşind să fie primar al medieşenilor 10 ani. În prezent este senator PSD.
În opinia prof. Ioan Tătaru, revoluţia nu a fost lovitură de stat:
’M-am orientat după Ion Iliescu, singurul care nu dădea în bâlbâială, ştia ce spune, părea cunoscut şi respectat. L-am cunoscut şi eu personal şi este un om extraordinar care te cucereşte în cinci minute. Regret că soţii Ceauşescu au fost împuşcaţi şi mai ales de Crăciun. Cei care nu au participat la revoluţie sub nici o formă, o numesc lovitură de stat’, declară Ioan Tătaru, fost senator FSN, apoi FDSN, după scindare, în 1990- 1992, în prezent director al Şcolii Speciale cu Internat din Mediaş.