%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
Mediaşul (SB) a fost al doilea oraş din judeţul Sibiu, în care primarul a plecat din primărie, în decembrie 1989, fără a se recurge la forţă şi violenţă.
În Mediaş, mitingul revoluţionarilor a fost spontan. Lumea a ieşit în stradă din dorinţa de a schimba ceva, din dorinţa de avea libertatea mult visată. Iniţiatorii revoluţiei din Mediaş au fost Laurenţiu Elefteriu şi Matei Gheorghe, muncitori la Ideal. Deşi planuiau de mult să înfiinţeze un sindicat sau să schimbe lucrurile în bine, după teleconferinţa lui Ceauşescu au simţit că a sosit acel moment de răscruce al românilor. Au luat secţiile pe rând, de la galvanizare, la montaj, croitorie, etc. şi i-au scos pe oameni în stradă. Au fost urmaţi nu doar de persoane în vârstă, ci şi de femei, una dintre ele plângea pentru copilul aflat în armată.
Toată lumea le spunea: ’Mai copii, ce faceţi, că sunteţi copii de treabă?’ Pentru că Elefteriu şi Matei erau persoane cunoscute, lumea a avut încredere în ei. Cu toate că maiştri i-au trimis pe muncitori din curtea fabricii în secţii, oamenii i-au urmat pe cei doi iniţiatori spre Primăria Mediaş. După ce au luat steaguri din sala de şedinţe şi le-au decupat stema, Laurenţiu Elefteriu şi Matei Gheorghe s-au îndreptat spre alte întreprinderi pentru a scoate lumea în stradă. Dintre cei care au plecat de la Ideal, au mai rămas doar 20 de persoane, însă au venit şi de la Gaz Metan, 8 Mai, Pompieri, Autogară.
Când a văzut că vine şi coloana de la Relee ’a fost un moment emoţionant. Ne-am luat în braţe, am plâns. Dacă nu ne adunam mulţi şi nu se schimba nimic, acum nu mai eram în viaţă. Am riscat foarte mult atunci’, povesteşte Matei Gheorghe.
Erau epuizaţi, iar lct. major Dragu i-a sprijinit. În faţa primăriei au făcut un cordon de ordine. Pe scările primăriei, se afla un pluton de soldaţi, însă lct. major Dragu i-a ajutat să ajungă în clădire, pentru a lua staţiile de amplificare şi pentru a vorbi cu populaţia, care era destul de alarmată.
Fostul primar, Chirilă, cu toate că era un bun gospodar şi oraşul era curat, a discutat cu Elefteriu şi i-a spus: ’Faceti-vă voi numărul şi apoi discut eu cu medieşenii!’ La auzul acestor vorbe, Elefteriu a răspuns pe un ton răstit : ’Noi nu suntem circari.’ În acel moment, primarul s-a schimbat la faţă şi-a dat seama că este ceva serios, s-a întors şi a plecat. Fostul secretar al primăriei, Şerban Gheorghe, actualul director de la Gospodăria Comunală, l-a scos prin spatele instituţiei.
În sala de şedinţe, unde au loc în prezent şedinţele de consiliu, au fost instalate telefoane. În primărie au intrat în acea zi diverse persoane care cereau arme, care vroiau doar să fure. Se băteau pentru ţigări, mâncare, au furat un magnetofon. Erau huligani care distrugeau tot. Pentru o bună organizare, s-au făcut banderole cu ştampila primăriei şi au fost trimişi oameni să păzească întreprinderile care deţineau armament, pentru a nu se întâmpla ca Mediaşul să devină un al doilea oraş martir.
Daniel Thelmann, actual cnsilier judeţean din partea Forumului Democrat German Mediaş a fost primul care s-a oferit în acea perioadă să întocmească procese verbale, pentru ştia să scrie la maşină foarte bine. ’Noi nu eram interesaţi să ocupăm funcţii politice, noi am vrut să fie linişte şi să putem începe o viaţă nouă’, spune Elefteriu.
Interesant în acea perioadă, a fost sistemul de votare. S-a ieşit în balconul primăriei cu o listă de persoane, se citea numele lor, ocupaţia şi unde lucrau, iar populaţia adunată în piaţă , aplauda şi era de acord sau huiduia şi striga diverse cuvinte murdare la adresa unor oamnei propuşi pentru funcţii de conducere.
Primii primari până la Bucur Dionise, primar propus la cererea sindicatelor, în 1990 au fost: prof. Cosmescu, ec. Lăzureanu, fost disident politic, iniţiatorul revoluţiei în Copşa Mică, Iorgulescu, fost deţinut politic şi Bodogae, inginer de la Gaz Metan.
Ce le-a adus revoluţia celor doi medieşeni care au avut iniţiativa să scoată populaţia în stradă? ’Libertatea de mişcare, îmi doream mult să merg în străinătate. Reinstaurarea proprietăţii private’, spune Elefteriu Laurenţiu, în prezent are un service auto privat. ’Libertatea de mişcare. Am dus-o bine şi înainte, aveam un serviciu bun, iar acum o duc bine prin forţele proprii’, declară Matei Gheorghe, în prezent conduce un studio privat de muzică.
În decembrie 1989, medieşenii au avut parte de 3 zile libere de Crăciun, directorii întreprinderilor au fost cooperanţi şi pentru că era lipsă de alimente s-au împărţit cetăţenilor, porţii cu portocale, orez, făină etc. şi s-au format comisii de control la depozite. S-a urmărit începerea unei vieţi noi şi toate au fost realizate cu caracter social.