%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%>
Autorităţile buzoiene s-au adunat astăzi la fel ca în ultimii 14 ani, la 22 decembrie în Piaţa Dacia din Buzău, pentru a aduce un omagiu celor care în aceeaşi zi, din 1989, au ieşit în stradă.
Poate că astăzi, la Buzău, comemorarea a fost mai anostă ca niciodată. O manifestare devenită mecanică, pe cât posibil să fie finalizată mai repede, la care au participat şi aşa-numiţii revoluţionari care au profitat de pe urma evenimentelor din decembrie ’89. Şi asta în timp ce rudele eroilor nu beneficiază nici în prezent de anumite drepturi scrise pe hârtie de stat.
Momentul a debutat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori în memoria celor 46 de buzoieni ale căror nume sunt înscrise pe placa comemorativă. Depunerea s-a făcut pe ritmul fanfarei militare însă cei mai mulţi au „stricat” ritmul şi s-au cam grăbit. Ce-i drept era cam frig, aşa de dimineaţă… Emoţionant a fost ceremonialul religios oficiat de un sobor de preoţi de la Catedrala Sfântul Sava de la Buzău. „Veşnică pomenire! Veşnică pomenire!” răsuna astăzi în Piaţa Dacia în timp ce ochii celor peste 40 de rude ale revoluţionarilor se vedeau lacrimile.
La 67 de ani Alexandrina Marinescu nu-şi explică nici acum de ce bărbatul ei a fost omorât. Femeia şi-a văzut soţul pierind în braţele ei chiar în ziua de Crăciun când cei doi soţi plecau de la serviciu, din unitatea de Geofizică de lângă Drăgaică, din municipiul Buzău. La un moment dat, militarii au tras în ei: „Ne-am dus la serviciu, la 7:00. Pe jos. Apoi am aflat că plecăm acasă, nu mai lucrăm. Şi am plecat cu o maşină dar militarii au tras în noi. În faţa mea a murit ! Îmi amintesc asta în fiecare zi. Şi eu am fost rănită la picior. Iar acum nimeni nu-mi dă nimic! A murit nevinovat! A fost sfârşitul lumii pentru mine !” vorbeşte femeia cu lacrimi în ochi despre momentul în care şi-a pierdut bărbatul de 54 de ani. Alexandrina Marinescu îl vrea mort pe cel care a tras în ei în ziua Sfântă de Crăciun.
Văduva Alexandrina Marinescu s-a mutat cu fiica, la Braşov. În fiecare an, ca şi astăzi, vine la Buzău, la Monumentul Eroilor din Piaţa Dacia pe a cărei placă comemorativă este înscris şi numele bărbatului ei: Marinescu Alexandru. Situaţia ei nu este singulară, din păcate, multe dintre rudele buzoienilor împuşcaţi în decembrie 1989 nu beneficiază de anumite drepturi de care profitori ai Revoluţiei, în schimb, s-au bucurat.