Bucuresti  8 iunie 2006

Audienta rector,

 

Prin  insistenta lui Tibi, audienta la rector a fost fixata pe 5 iuni orele 15:00

 

Ionica n-a putut veni deoarece avea in vizita o ruda apropiata ce venise din  Germania  pentru a ingriji pe cuscrul sau bolnav paralizat, in spital.

 

Tibi a venit la Timisoara pentru intalnirea fixata cu noi, la ora 12:00. Am discutat, ne-am pus de  acord, dar a trebuit sa ne parasesca la 15:35 pentru a se intoarce la Arad, sotia fiindu-i destul de grav bolnava si el fiind esential in sustinerea tratamentului ei.

 

Am ramas deci la  audienta, numai Nunu si cu mine.

Rectorul a sosit la intalnire cu vreo  ora intarziere si-a cerut scuzele de rigoare. L am  crezut pe cuvant si l-am absolvit de toate pacatele facute fara  voia lui.

 

Am inceput cu: ce noutati  aveti  sa ne  dati referitor la cererea noastra ?

Cu o oarecare balbaiala de rigoare tinand loc de scuze pentru ce urma, a rezultat ca evenimentele de care vorbim noi sunt total necunoscute institutului, persoanelor pe care le-au contactat, precum si istoricilor care se  ocupa de Timisoara, oras martir 

Au fost citati  doi istorici, unul Neuman pe care-l  vazusem deja la  TV in cadrul unei emisiuni cu acest titlu din programul serial al lui Maria  Hossu Login, si pe care l-am contestat la programul  TV din aceleasi motive (a absentei perioadei 1945-1947) si  al  doilea isoltic era chiar secretarul rectoratului ……. si pe care rectorul l-a invitat imediat la aceasta audienta ca sa-si sustina  punctul de vedere. 

A urmat o ancheta-interogatoriu dura, adresata  noua, centrata pe istoria scrisa de PCR pentru aceasta perioada.

De ex :

Bineinteles, modul de tratare a subictului precum si maniera de tratare a produs o stare de tensiune.  Le-am povestit, recapituland evenimentele, ca primul  guvern dupa 1944 a fost al  gral Sanatescu, de coalitie, dar care n-a putut guverna.  Apoi s-a instalat guvernul gral Radescu, care era de fapt era un guvern de tranzitie in vedere instalarii definitive a comunismuli, partidele  istorice  nu mai aveau rol  decat  de decor.  Gralul Radescu dadea in fiecare  seara un raport public denuntand presiunile comunistilor.  Astfel ca,  in 6 martie  1945 s-a  instal guvernul Grozea in combinatie cu Zaroni, partidul plugarilor.

 

In fine, i-am intebat  de ce  parte a barcadei se  gasesc, la care rectorul a luat initiativa si  a spus  ca si tatal sau a  fost detinut politic si ca  este  de  acord  cu cererea noastra dar ca noi trebuie  sa fim credibili, adica sa  aducem in  sustinerea  tezei noastre dovezi istorice credibile.  Aproape ca am fost acuzati de inscenarea acelor relatari de fapte.

 

Le-am spus  ca  toate aceste evenimente trebuie sa se gasesca in presa  locala  si  centrala a timpului, si ca le vom da  concursul, cercetand  prin  arhive. 

 

Rectorul s-a repliat, a vorbit la telefon cu un istoric, cineva, care i-a spus ca  perioada  1945 – 1947 este confuza, ca  nu s-a studiat si ca  nu prea au surse  de analizat. 

Complot  generalizat, deoarece istoria socialista moderna trebuia  sa inceapa cu pastorul Laszlo Tokesi si revolutia furata de  Iliescu, tot restul  nefiind altceva decat un joc  de artificii in desert.

 

In timpul conversatiei, secretarul tot dadea ca el este istoric si ca nu cunoaste nimic  din aceasta perioada.  Enervat i-am  spus, depinde ce fel de  specialitate de istorie ati absolvit, poate  aceea de studiul al antichitatii, caci daca ati fi fost interesat in istoria contemporana si ziceti ca  sunteti de aceeasi parte cu noi, ati fi fost obligat sa studiati  epoca de care vorbim.

 

Le-am  mai zis, vedeti  cat de  grava  este situatia ?  O  greva de 17 luni, facuta in cadrul unei  institutii publice  dintre cele mai serioase  nu poate  fi  dovedita  prin actele institutiei, ea este contestata, si trebuie sa vina cineva  din afara sa ceara  sa studiati evenimentele cruciale politico sociale traite  de aceasta  institutie.  Si noi  trebuie sa  aducem probe din afara.  E groaznic de  trist si  grav.

Si  daca  nu era aceasta  initiativa, ramanea  Timisoara, cu opinia istoricului Neuman, cu pastorul Laszlo Tockes, ca  oras martir.

 

Propuneri de masuri

Deschid  lista cu :

 

Apel.

Intentionam ca aceasta lista completata de  voi,  cel  mai tarziu pana la 15 iunie sa  ne parvina la :

 

Dragos           tel : 021 331 1226   e-mail : constanca@clicknet.ro

Anca Constantinescu, pt Dragos, bd Tineretului 33, bl 38, ap 24, Bucuresti sector 4       

Nunu Constantinescu   tel: 021 683 4841   Str Turnu Magurele 21, bl 15, ap 8, Bucuresti sector 4

 

In scopul de  o inainta Rectoratulu Univ Politehnicii,  pentru a obtine declaratii  de la persoane credibile (corpul didactic al polithnicei),.care  sa certifice detaliile  absolut autentice si obiective  prezentate de Presedintele  comitetului studentesc din acea  vreme, (Cezar Zugravu) sub  autoritatea  si competenta  caruia am declarat respectiva greva, greva care  ne-a  facut si ne  face onoare atat ca  fosti studenti la Poly, cat si ca romani si luptatori pentru cinste, onoare si  libertate precum si mai ales pentru respectarea adevarului  istoric, indiferent  de coordonatele  geografice, politice  si sociale pe care  ne  gasim 

 

 

Speram in prietenie si intr-o colaborare fructuoasa in vederea restabilirii adevarului istoric,

 

 

Dragos Georgescu Barlad