Semnale - Luni, 6 decembrie 2004

Procesul Chitac-Stanculescu, reluat în taina


Azi 6 decembrie 2004 la sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie s-a reluat judecarea procesului Chitac-Stanculescu. Reamintesc ca inculpatii Chitac Mihai si Stanculescu Victor Atanasie, generali M.Ap.N., fusesera condamnati la 15 ani inchisoare pentru participare la reprimarea revolutiei din Timisoara, de catre Curtea Suprema - sectia penala, si apoi, la recurs, de catre completul de 9 judecatori ai Curtii Supreme. In 2001 procurorul general Joita Tanase a declarat recurs în anulare în aceasta cauza, iar în 2004 sectiile unite ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie au casat hotaririle de condamnare si au trimis cauza spre rejudecare la prima instanta - adica sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Ciudat ca nimeni dintre victimele revolutiei din Timisoara nu a primit citatie acasa pentru aceasta rejudecare. Probabil s-a folosit o metoda de citare de tip afisare la usa instantei, astfel încît la proces sa nu fie prezent nimeni cu pozitie contrara intereselor inculpatilor (stiut fiind ca actualmente si Parchetul doreste achitarea celor 2).

Pentru asigurarea deplinei conspirativitati, procesul s-a judecat în sala sectiilor unite, nu în sala obisnuita a sectiei penale, unde se desfasurau alte procese.

Datorita retelei mele de informatori, subsemnatul, Marius Mioc, intervenient în cauza si mandatar al vaduvei din revolutie Ferkel-Suteu, am aflat totusi de termenul de azi si am fost prezent. Au mai fost prezenti de la Timisoara ranitul Sandru Horia cu sotia si ranitul Raducan Stefan.

Instanta a hotarît amînarea judecatii pentru 18 ianuarie 2005, pe motiv ca inculpatul Stanculescu este bolnav.

De precizat ca instanta nici n-a mai facut apelul partilor civile prezente, domnii judecatori fiind probabil convinsi ca planul lor a izbutit si nimeni de la Timisoara n-a aflat despre proces. Totusi, erau prezente si 3 parti de la Timisoara (eu - Mioc, mandatar al d-nei Ferkel-Suteu, Sandru si Raducan), carora nu li s-a dat cuvîntul si nici macar nu s-a consemnat prezenta lor.

De observat evolutia comportamentului magistratilor din procesul Chitac-Stanculescu: la recursul în anulare, la sectiile unite, se trimiteau citatii acasa tuturor victimelor revolutiei, la sedintele de judecata se consemnau toti cei prezenti, uneori li se dadea cuvîntul si victimelor revolutiei (cu exceptia zurbagiului de Marius Mioc), dar nu se tinea seama de parerea acestora. Acum, la rejudecare, nu se mai trimit nici un fel de citatii victimelor revolutiei, instanta nu e curioasa daca e cineva prezent dintre acestea, nu se da cuvîntul decît procurorului si apararii si nu se consemneaza nici unde prezenta celor din Timisoara care totusi au venit la proces.

Reamintim Inaltei Curti de Casatie si Justitie necesitatea ca la judecarea unui proces sa se dea cuvîntul tuturor partilor prezente, nu doar procurorului si apararii. Totodata rugam presa sa fie prezenta la termenul urmator, în 18 ianuarie 2005.

Deoarece Inalta Curte de Casatie si Justitie pare hotarîta sa nu mai trimita citatii acasa victimelor revolutiei din Timisoara, rugam mass-media sa popularizeze faptul ca termenul urmator de judecata în procesul Chitac-Stanculescu este 18 ianuarie 2005.

Marius Mioc
intervenient în procesul Chitac-Stanculescu
mandatar al partii civile Ferkel-Suteu Mihaela (vaduva din revolutie) în aceeasi cauza

1- 6 decembrie 2004: casetele revolutiei din decembrie 1989, difuzate de OTV

       La 15 ani de la revolutia din decembrie '89, de cateva seri, pana la ore tirzii din noapte , postul OTV difuzeaza un serial-colaj , realizat de Marian Oprea ( redactor sef la revista "Lumea"), pe baza diverselor casete care s-au realizat in acele zile si a numeroaselor documente, marturii, interviuri pe care revista le-a publicat, de la aparitie ( 1999 ) pina in prezent .
        Unele episoade sunt arhicunoscute de unii, dar total necunoscute de altii. Ele s-au dat si se tot dau la aniversari: transmisiunile "revolutiei in direct" ( TVR -"libera" ); sfatul de taina in care s-a hotarit crearea FSN (Iliescu, Roman, Brucan si colaboratorii ) ; prinderea teroristilor; generalii pe baricadele revolutiei ( Iulian Vlad, Gusa, Militaru versus Dinca , Postelnicu , s.a. ); procesul si executia cuplului Ceausescu ; mitingurile anticomuniste (pe luni si zile ) spulberate de "oamenii de bine" ; mineriadele I, II, III, IV ,V... ; procesele "vinovatilor": CPEx, Nicu Ceausescu, lotul generalilor , lotul Timisoara , Piata Universitatii s.a , s.a.
        Pentru unele din aceste casete, s-a facut o veritabila vanatoare informationala ( trafic de "marfa " incendiara ), s-au facut mitinguri la care s-a dat si s-a incasat bataie, ba s-a si murit ; s-au urzit "scenarii" in care adevarul a fost innecat in minciuni si diversiune ; s-au facut "Comisii "de cercetare ; s-au adjudecat merite; s-au eliberat certificate de "revolutionari " ; s-au scris articole de presa si s-au editat carti.
        Si totusi ... orele "Diaconescu in direct " de la OTV au ceva nou si incitant: variantele au sporit ( ca sursa, unghi de observatie si durata ); casetele par a nu mai fi "cosmetizate " prin omisiuni si juxtapuneri trucate; "actorii " revolutiei se remarca mai clar ; comentariile nu mai par cenzurate.
        Dar cel mai important lucru care se intimpla, si de aceasta data "in direct": reactiile invitatilor (din studio sau telefonice), marturiile (din Romania sau din strainatate ), noile piste de investigatie si interpretare (stenograme secrete, retelele "rezistentei nomenclaturii" ceausiste) , dezvaluirile tardive, tacerile motivate prin respectul unor juraminte, comentariile pro- sau contra.
       Sub privirile telespectatorului de azi, defileaza personaje principale si episodice din revolutia romana, mai tinere cu 15 ani ( pe casete ), mai imbatranite cu 15 ani ( in studio ), unele disparute , altele in exil, unele pe culmi de putere, altele uitate.
       SMS-urile curg ( emisiunea este inter-activa ! ), Dan Diaconescu le citeste , intrebarile par a fi ecouri - reverberatii din scandarile de acum 15 ani : < 21 -22 , cine-a tras in noi ? > , < Unde sunt teroristii ? >, < Pacat, pacat, de singele varsat ! ,< Ati mintit poporul cu televizorul ! > , < Iliescu si Brucan au pus mina pe ciolan ! > < Iliescu judecat pentru singele varsat ! >, dar si ... < Iliescu-apare , soarele rasare !>, < Securistii - patrioti nationali ! >, < Vrem liniste! >, < Ce ne-a adus revolutia ? > .
        Dupa 15 ani de la revolutia din decembrie 1989 ... se cauta adevarul.
       Si aceasta cautare -afirmam noi - face parte din Procesul Comunismului.


<<< Închidere >>>