25 ian.2005.Realitatea TV.: Serviciul Român de Informaţii - Livia Dandara
Emisiunea „10 şi-un sfert”, Stelian Tănase

Stelian Tănase ( S.T ) a avut ca invitat pe Radu Timofte ( R.T ) , directorul instituţiei.
        Întrebare-sondaj: Vreţi să vă citiţi dosarul de la Securitate?
        Răspuns la finalul emisiunii: 95% -da; 6 % -nu;
Prima emisiune la care directorul SRI apare la un post de televiziune în direct.
Redăm acest dialog fără a-l considera un eveniment deosebit. Contestată sau nu, apreciată sau detestată, în cei 15 ani de la înfiinţare, această instituţie nu are o prea respectabilă faimă.
       Ascultând discuţia, mi-am adus aminte de un episod la care am participat: demonstraţia –marş din 18 februarie 1990 ( duminica), la care au participat câteva sute de persoane - în majoritate intelectuali interesaţi de soarta arhivelor regimului răsturnat, sprijiniţi de tinerii de la GID, care cereau, într-un Memoriu, protejarea tuturor arhivelor, preluarea lor de către societatea civilă , ş.a ş.a Mărşăluind pe Calea Victoriei, de la GDS spre Piaţa Victoriei ( locul de întâlnire al tuturor iniţiativelor contestatare din vremea aceea ), înapoi pe Calea Victoriei până la sediul Ministerului de Interne, demonstranţii au fost întâmpinaţi cu amabilitate şi mare disponibilitate de însăşi ministrul M.I ( Chiţac? Diamandescu? ) şi alţi comandanţi (printre ei era şi Virgil Astaloş, alias Virgil Măgureanu, deşi nu avea nici o funcţie oficială ). Au invitat ca o delegaţie să intre în minister să-şi prezinte Memoriul şi să vadă că instalaţiile de “ ascultare telefonică ” sunt dezafectate.
Din delegaţie făcea parte ( sau chiar o conducea ) şi Stelian Tănase.
       Cei rămaşi afară, aveau consemnul să aştepte 10 ( sau 20? ) minute, şi să intervenim dacă delegaţii nu mai ies! Totul s-a sfârşit cu bine: delegaţii au ieşit teferi şi cu veşti bune: urma ca peste trei zile ( miercuri ), să revină la M.I. pentru a se stabili soarta arhivelor.
Am defilat iar pe Calea Victoriei … am ajuns în Piaţa Victoriei, unde am anunţat VICTORIA cauzei, răsplătită cu aplauze şi urale de către celelate grupuri. Apoi ne-am răspândit pe la casele noastre.
       ….. După amiază şi seara a avut loc acea înscenare comunistoid-securistă cu spargerea intrării la Palat … cu atacărea guvernului …. Sedinţa programată pe miercuri, nu a mai avut loc.
Au trecut de atunci, 15 ani! Stelian Tănase, în ipostază de mediator, discută cu directorul SRI!

* *

-S.T: Scandalul săptămânii: receptarea convorbirilor telefonice a unor ziarişti. Chestorul Ardeleanu a cerut PNA-ului aprobare pentru ascultarea unor agenţii de presă. PNA a refuzat să acorde această aprobare, dar tentativa a existat. “ Dvs practicaţi acest lucru?”
-R.T.: “Da, dacă este periclitată siguranţa naţională “. SRI este singurul coordonator tehnic autorizat să pună în funcţie tehnica de ascultare.
-S.T: Puteţi face publice nr. de ascultări telefonice în anii de când conduceţi SRI?
-R.T.: El ar fi de acord şi cu publicarea numerelor de telefon ascultate. ( arată un tabel cuprinzând numărul telefoanelor puse sub ascultare: 2001 - 1700; 2002 - 1718; 2003 - 1794; 2004 -1259. Au fost şi cca 10-15 refuzate. Acum, schimbându-se procedura penală, împuternicitul cu aprobările de ascultare telefonică va fi un judecător de la Curtea de Casaţie şi Justiţie.
-S.T: Dar exisă şi ascultări ilegale? Sunt şi firme private care au aparatură de ascultare?
-R.T.: Da, sunt firme private ( la care sunt salariaţi şi foşti ofiţeri securişti ) care fac autorizări neautorizate. Nu există o reglementare legală în această direcţie.
-S.T: În 1991, SRI a cerut ascultarea unor ziarişti ( Sorin Roşca Stănescu, St.Tănase, etc.. )
-R.T: De atunci această chestiune s-a reglementat . Invită ziariştii să viziteze centrul de ascultare al SRI. Este bine să fie cunoscut … Când ascultă SRI nu se aude nimic pe fir ( cum se crede )… Se poate asculta de oriunde ( şi de la guvern, şi de oriunde ) … „Singurul legal, însă, este SRI” „Celelate sunt ilegale.”
-S.T: De ce nu daţi afară pe cei 12.000 angajaţi din vechile structuri?
-R.T.: Nu sunt atâţia, dar cifra este secretă.
-S.T.: Despre CNSAS. Când a fost preşedintele Băsescu în emisiune a spus… [ readuce pe ecran declaraţiile lui Băsescu, din 10 ian. ] că legea va trebui schimbată; că toate dosarele vor trebui predate la CNSAS; că, eventual, se va practica „principiul celor două chei”, pentru a se putea proteja secretul siguranţei. „ Cum comentaţi?”
-R.T: Preşedintele Băsescu s-a arătat foarte interesat de problemă, iar el i-a explicat dificultăţile. Nimeni nu vrea să fie târât în procese civile, deoarece legea prevede accesul doar la „dosarul personal” sau la cazurile de „poliţie politică” ..
-S.T: Dar de ce nu aţi scăpat de această arhivă?
-R.T.: „CNSAS nu vrea !” „Este un război puternic în sânul CNSAS ”. Guvernul trecut a alocat miliarde de lei pentru un nou sediu, dar „ nu se doreşte preluarea acestei arhive ”. Li s-a dat bani, sediu, etc. etc „De ce nu o iau?”
-S.T: Dar cine anume nu doreşte? Aceste dosare sunt foarte importante pentru istoria şi cultura românească. De ce nu se predau?
-R.T.: Arhiva nu este toată în posesia SRI. Peste 100.000 de dosare s-au pierdut la revoluţie; unele dosare nu se pot preda din motive de siguranţă naţională; SRI are un depozit într-o unitate de jandarmi şi 40 în locaţiile judeţene. În 2001, au fost predate: 91 de dosare având ca subiect scriitorii; 80 de dosare, privind Europa Liberă; 51 de dosare de la radiodifuziune; dosarele privind meditaţia transcedentală, rezistenţa în munţi, colectivizarea agriculturii. Toate acestea au fost predate. Multe discuţii s-au dus privind dosarele privind bisericile , care au avut şi ele informatori. S-a pus problema predării lor către biserici, pentru a le rezolva în sânul lor.
S.T: România, prin trupele sale, este implicată în Afganistan, Irak, ş.a. Este ea ameninţată de terorism?
-R.T: „Noi nu avem terorism autohton” . În România sunt însă grupări străine care se ocupă cu aşa ceva, inclusiv legate de Al Qaida. Principala lor activitate este strângerea de fonduri. Situaţia este fluidă. În ţară intră sau ies persoane străine, trebuie să fim foarte bine informaţi.
-S.T.: SRI se ocupă şi de corupţie?
-R.T: Legea Siguranţei Naţionale nu face trimitere explicită la acest capitol. SRI colaborează însă cu celelalte instituţii. În cei 4 ani, SRI a înaintat cca 870 de asemenea dosare-sesizări.
-S.T.: Ştim ce s-a petrecut în Iugoslavia, cu Gincici, care a fost asasinat. Cum previne SRI asemenea situaţii tragice?
-R-T: În ianuarie 2005, există semnale de ameninţare mai consistente decât în cei 4 ani la un loc. Există informaţii din lumea interlopă , că s-ar putea apela la atentatori străini . Această situaţie s-a adus la cunoştinţă atât SPP-ului cât şi preşedintelui Băsescu. Se discută forma de organizare şi colaborare dintre SRI –SIE –SPP.
-S.T: Cum este SRI faţă de acum patru ani? A fost el reformat?
-R.T.: SRI a fost reformat . Costin Georgescu ( fostul director ) a realizat o performanţă: SRI nu mai face politică. Chiar el, când a ajuns director, şi-a dat demisia din PSD.
-S.T.: PSD crede că i-a trădat, noul regim nu are încredere în el. Cum va proceda?
-R.T: „Foarte simplu: mă voi conforma cu demnitate”.


<<< Închidere >>>