Curtea de Apel Bucuresti, Splaiul independenţei nr 5 sector 4, Bucureşti

-pentru dosarul 1636/122/2012 (1872/2013 ), Secţia 3 civilă ,complet 5-

 

Informare pentru primul termen al recursului- la 20.02.2014

 

Domnule preşedinte, subsemnatul Viorel Rovenţu, domiciliat īn comuna Stănesti, sat Stăneşti, nr. 7, jud. Giurgiu, cod poştal 087215, reclamant īn cauza 1636/122/2012, revin asupra recursului depus la 21.09.2013 şi a completării depuse la 12.02.14 , pentru că am primit īntre timp (pe 13.02.2014) motivarea sentinţei  Tribunalului Giurgiu nr.4 din 3.02.14 2014 privind completarea dispozitivului, ceea ce īmi permite să semnalez erorile pe care se bazează, īntru apărarea dreptului meu la justiţie consfinţit de Constituţie şi de convenţia CEDO.  Constat că toate consideraţiile mele din notele precedente prezentate instanţei de fond sau de recurs rămīn valabile,  adăugīndu-se următoarele observaţii privind aspecte de drept corelate cu situaţii de fapt:

 

1. Privitor la căpătul 1 (recunoşterea caracterului politic al detenţiei mele) noua sentinţă nu putea repune īn discuţie decizia din 21.03.2013 , dar ar fi putut ameliora motivaţia, operīnd precizările pe care le-am solicitat, pe baza suplimentului de probe elocvente pe care le-am depus īn noiembrie 2013  (pe care le obţinusem ulerior deciziei din 21.03.13, din motive dincolo de voinţa mea). Vă rog īncă o dată să constataţi şi să consemnaţi faptul că suplimentul de probe depuse elimină orice īndoială privind faptul că am furat armele īn 1983 cu sopul īnfruntării dictatorului executat pentru genocid la 25.12.89 şi ca atare mă īnscriu pe deplin īn categoriile vizate de legile 118/90, 214/99 şi 221/2009.

 

            Rămīne problema perioadei detenţiei politice. Observ că instanţa de fond evită recunoşterea explicită a faptului că am fost īnchis īntre 1983 şi 1999, īn baza sentinţei din 1983. Probabil că această realitate pune puterea "de tranziţie" īntr-o lumină foarte proastă, din moment ce se face orice pentru ca fapta īncarcerării mele politice pīnă īn 1999, pentru o acţiune curajoasă īmpotriva regimului comunist, să rămīnă acoperită de tăcere. Īnţeleg īncurcătura (nu ar fi trebuit să existe astfel de deţinuţi după 1990) şi miza  (din 1994 a intrat īn funcţie obligaţia de a respecta CEDO). Dar fiind vorba, la nivelul īntregii ţări,  numai de trei oameni aflaţi īn această situaţie (din care unul decedat) nu cred că pericolul potenţial pentru buget e atīt de grav pentru ca statul să nu se reabiliteze , recunoscīndu-şi greşeala. Am cerut şi cer īn continuare să se recunoască explicit durata detenţiei politice şi cred că merit această satisfacţie. Inclusiv faptul că am fost silit să evadez pentru că eram lipsit de libertate abuziv prin menţinerea sentinţei din1983 īn urma unei recurs extraordinar complet inacceptabil        

 

2. Privitor la capătul 2 (constatarea că pe līngă carcaterul politic, detenţia mea pīnă īn 1999 a fost şi rezultatul unei cascade de erori/abuzuri judiciare) instanţa se derobează  de obligaţia de a face dreptate pe fond , pe motiv că e vorba de aspecte care ţin de dreptul penal. Dar aplicarea legii 221/09, adică modificarea īncadrării faptelor pentru care am fost condamnat penal la dreptul comun, nu ţine de codul penal?  Şi nu sīnt conexe inseparabil, īn cauză, faptele semnalate de mine: a. Că am fost abuziv īncadrat la "consecinţe deosebit de grave" şi menţinut acolo şi după abrogarea din 1996 b. Că am fost abuziv īncadrat la art 3 al decretului edeadministie din 1988 şi menţinut acolo şi după abrogarea pedepsei cu moartea- īn 1989. c Că am fost tratat abuziv cu ocazia recursului din 1990 , cīnd am fost īmpiedicat să fac lumină īn speţă cu constatabilă premeditare d. Că ascunderea scopului furtului armelor a blocat īncadrarea la "infracţiuni īmpotriva statului" - care ducea la eliberare īn 1990 e. Că menţinerea ilegală īn captiviate m-a īmpins către īncercarea de a scăpa din capcană, pentru a face cunoscut afară adevărul ?

  Ce īmpiedică instanţa , dacă vrea să repare o situaţie monstruoasă, creată unui om care şi-a riscat/jertfit  viaţa pentru patrie să facă aceste constatări, din moment ce dispune acum de probe care permit lămurirea dosarului? Nu e clar că o amīnare şi o trimitere către procedura penală (a revizuirii) , īmi restrīnge dramatic şansele de a beneficia efectiv de dreptul la justiţie, īntr-un termen rezonabil, aşa cum prevede convenţia CEDO, declarată - īn Constituţie- prioritară faţă de prevederile interne? Dacă aplicarea decretului 118 dincolo de 1990 deranjează atīt de mult politic, atunci nu trebuie să-mi fie deschisă o cale de reparaţie şi pentru perioada 1990-1999 pentru respectarea dreptului meu la justiţie?  Şi nu se vede clar, dacă se analizează dosarul serios, că tratamentul special la care am fost supus şi după 1990 este urmarea activităţii mele politice?

 

3. Privitor la capătul 3 (constatarea că beneficiez de drepturile unui deţinut politic şi că am fost privat de ele după 1990 īn mod abuziv) instanţa de fond īncearcă o derobare prea forţată pentru a fi credibilă.  Se susţine că trecerea de la constatarea caracterului politic la realizarea reparaţiei de rigoare nu se poate face decīt ulterior procesului curent, īntr-un alt proces ! Acest "raţionament" ar trebui sa īmpiedice toate realizările cu celeritate a drepturilor recunoscute īn procese. Poate că pentru alţii, constituirea dreptului recunoscut prin sentinţă , la capătul 1, este potenţială /virtuală. Dar pentru instanţa decidentă, capătul 2/3 vine după 1, care nu mai e de loc o virtualitate.

            După 24 de ani de amīnare a dreptăţii, pot cere ca să nu fiu menţinut inutil īn mizeria materială la care abuzul m-a condamnat, fiind silit la alte procese, pentru o constatare ce se poate face acum?  Din moment ce chiar instanţa care constată caracterul politic nu se simte īn măsură să ateste drepturile care decurg automat din această constatare, la ce mă pot aştepta din partea Comisiei Judeţene unde ar urma să cer aplicarea legii 118/1990 ? Cine va plăti noua serie de procese, terminate  probabil la CEDO?  Sper ca instanţa de recurs să acţioneze ca o curte europeană, reparīnd greşelile justiţiei cu bună credinţă şi celeritate. 

De aceea repet pretenţia ca īn sentinţă să se precizeze şi că am fost privat abuziv de īndemnizaţia pe baza legii 118/1990, astfel īncīt să pot solicita suma de care am fost privat, care ar repara parţial şi tardiv imensele mele pierderi existenţiale ( eventual īntr-un proces civil, īn cazul īn care Comisia judeţeană nu va considera această parte a sentinţei constatative suficientă pentru a face   şi compensarea retroactivă.)

 

Avīnd īn vedere că, īn ciuda insistenţelor mele, instanţa de fond nu s-a pronunţat (limpede, explicit) privind capetele mele de cerere 2 şi 3 (perioada completă a detenţiei, abuzurile judiciare conexe, dreptul la reparaţii), afirmīnd că ele decurg logic sau că ele trebuie abordate īn alte procese,  vă rog să tranşaţi dv. toate constatările pe care le-am solicitat (care formează un tot coerent, īmpiedicīnd repararea nedrepăţirii mele excesive), casīnd sentinţa nr.4 (care se referă la capetele 2 şi 3 din cererea mea) din 3.02.2014, cu reţinerea cauzei (conform art. 498-501)- retrimiterea la instanţa de fond fiind evident o tergiversare fără rost.

 Pentru rejudecarea fondului de instanţa de recurs, amintesc că am precizat , īn nota de actualizare depusă īn noiembrie 2013 probele care īmi mai pot īntări argumentaţia, dacă se mai consideră necesar, pe care nu le pot īnsă obţine, fără ajutorul instanţei de recurs (cea de fond neţinīnd cont de semnalarea existenţei acestor probe inaccesibile mie).

 

14.02.2014   

Viorel Rovenţu